panther_512 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2007 Καλησπέρα σε όλους. Διαμένω στη Κύπρο όπως θα γνωρίζουν αρκετοί από εσάς και πρόσφατα μου έγινε πρόταση για εργασία από γνωστό τηλεοπτικό κανάλι. Η θέση αυτή όπως και οι περισσότερες θέσεις στο τομέα της τηλεόρασης είναι με το σύστημα βάρδιας. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν το γνωρίζει κάποιος από εσάς να μου πεί τί παίζει με τα επιδόματα βάρδιας στον ιδιωτικό τομέα. Είναι υποχρεωτικά ή όχι από πλευράς εργοδότη? Επίσης για τί ποσοστά μιλάμε? Με λίγο ψάξιμο που είδα στο νέτ, μόνο για δημόσιους υπαλλήλους είδα αναφορές για επιδόματα βάρδιας, με 15% αύξηση στις απογευματινές ώρες και 20% στις βραδινές. Νομίζω κάπου 30%-40% στις αργίες. Για ιδιωτικό τομέα όμως δεν είδα κάτι. Θα ήμουν ευγνώμων σε όποιον θα μπορούσε να μου δώσει τα φώτα του. Από τη συζήτηση που έκανα με τον υπεύθυνο προσωπικού, πιστεύω ότι μάλλον δίνουν στάνταρ μισθό, ανεξαρτήτως ώρας και μέρας που δουλεύεις και φοβάμαι μή πιαστώ κορόιδο.
Petza Δημοσ. 27 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2007 Λοιπόν δουλεύω σε βάρδια τα τελευταία 17 χρόνια (δημόσιο) οι προσαυξήσεις είναι: απόγευμα αν το ωράριο είναι 14:00-22:00 τίποτα 15:00-23:00 (κάτι λίγα, δεν ξέρω ακριβώς είμαι σε 14:00-22:00) η νυχτερινή εργασία σε εργάσιμες είναι με προσαύξηση 0.40% Κυριακή και αργίες 1.15% Κυριακή η αργία 0.75% Σάββατο και Κυριακή παίρνεις επιπλέον από 1 ρεπό τουλάχιστον έτσι είναι στην υπηρεσία που είμαι Στον Ιδιώτη πάνω-κάτω τα ίδια είναι αλλά εξαρτάτε και σε τι λαμόγιο θα πέσεις
Petza Δημοσ. 27 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2007 Θα ήθελα να ρωτήσω, αν το γνωρίζει κάποιος από εσάς να μου πεί τί παίζει με τα επιδόματα βάρδιας στον ιδιωτικό τομέα. Είναι υποχρεωτικά ή όχι από πλευράς εργοδότη? Επίσης για τί ποσοστά μιλάμε? Από τη συζήτηση που έκανα με τον υπεύθυνο προσωπικού, πιστεύω ότι μάλλον δίνουν στάνταρ μισθό, ανεξαρτήτως ώρας και μέρας που δουλεύεις και φοβάμαι μή πιαστώ κορόιδο. 1) φυσικά και είναι υποχρεωτικά (δεν γνωρίζω το εργασιακό καθεστώς της Κύπρου αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν βρίσκεται σε εργασιακό μεσαίωνα) 2) Την απάντηση στην δίνω στο πάνω ποστ περί λαμογιών Το καλήτερο που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφτείς κανένα επόπτη εργασίας που θα σε ενημερώσει σωστά (για ευνόητους λόγους δεν αναφέρεις το όνομα του εν δυνάμει εργοδότη σου)
panther_512 Δημοσ. 28 Ιουνίου 2007 Μέλος Δημοσ. 28 Ιουνίου 2007 Σε ευχαριστώ φίλε μου για τις πληροφορίες που μου έδωσες. Ακριβώς τα ίδια μου είπε και ο πατέρας μου εχθ'ες, ο οποίος επίσης δουλεύει με σύστημα βάρδιας στην Ελλάδα. Μάλλον επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας στον ιδιωτικό τομέα εδω πέρα ή οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εδώ πέρα κάνουν ότι γουστάρουν. Ο μισθός είναι σταθερός και δεν υπάρχει η οποιαδήποτε προσαύξηση, ανεξάρτητα του αν δουλεύεις νυχτέρια, αργίες, γιορτές, Κυριακές κλ κλ. Η πλάκα είναι κιόλας ότι ο μισθός που δίνεται είναι ο μίνιμουμ για άτομα πανεπιστημιακής εκαπίδευσης, με αποτέλεσμα το όλο πακέτο που προσφέρουν στην τελική να μήν είναι καθόλου ανταγωνιστικό, μιάς και τα ίδια λεφτά μπορείς να πάρεις σχεδόν από κάθε άλλη εργασία και χωρίς να δουλεύεις βάρδια. Edit: Έπειτα από τηλεφώνημα που έκανα στο υπουργείο εργασίας, διαπίστωσα ότι όντως, στη Κύπρο υπάρχει ίσως εργασιακός μεσαίωνας. Ο εργοδότης δεν υποχρεούται νομοθετικά να πληρώνει επιδόματα βάρδιας, ανθυγιεινής εργασίας κλ κλ. Σε όποιο κλάδο υπάρχουν αυτά τα επιδόματα είναι επειδή υπάρχει η ανάλογη συντεχνία, η οποία και με την άσκηση πιέσεων απέκτησε αυτά τα επιδόματα. Όπου δεν υπάρχει η ανάλογη συντεχνία, ο εργοδότης είναι ελεύθερος να κάνει ότι γουστάρει εν ολίγης.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.