Προς το περιεχόμενο

Δημιουργία RAID

JohnL

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έστω ότι έχω ήδη ένα δίσκο με δεδομένα. Αγοράζω άλλον ένα ίδιας χωρητικότητας. Για να τους ενώσω σε οποιοδήποτε RAID 0, 1, 5 (αντίστοιχα για τρεις) είναι απαραίτητο να κάνω format στον αρχικό?

Και στην περίπτωση που "χαλάσουμε" ένα RAID, τα δεδομένα σβήνονται?

Δημοσ.

Δυστυχώς, η απάντηση είναι ναι και στις δύο ερωτήσεις σου.

Το μόνο που σκέφτομαι, είναι μέσω πχ του Ghost, να κάνεις copy την συστοιχία του raid σε έναν απλό δίσκο. Ή ανάποδα, να κάνεις τώρα το δίσκο που έχεις ghost, και μετά την δημιουργία του raid, να κάνεις restore του αρχικού image. Έχω σκοπό να το δοκιμάσω αυτό, οπότε θα σου πω και σίγουρα αν γίνεται ή όχι.

Δημοσ.

activex εννοεί χωρίς να κάνει κάποια διαδικασία backup πρώτα. Δηλαδή να γίνει το raid με την μία.

Αν και υποθέτω οτι αστειεύεσαι:-D

Δημοσ.

Δηλαδή ακόμα και αν βάλω RAID 5,πρέπει κάθε φορά που θελω να επεκτείνω τον αποθηκευτικό μου χώρο να κάνω format σε ότι έχω κάνει μέχρι τώρα?

Δυστυχώς το backup δεν έιναι λύση όταν μιλάμε για Terrabytes δεδομένων...

Δημοσ.
activex εννοεί χωρίς να κάνει κάποια διαδικασία backup πρώτα. Δηλαδή να γίνει το raid με την μία.

Αν και υποθέτω οτι αστειεύεσαι:-D

se sena anaferomoun file. epidi anarotithikes an tha doulepsi ena tetio backup. apeuthias raid xwris format malon einai adinato..

edit: distixos file JohnL to raid tha sta rimaksi ola se gemato disko. egw etsi kserw.

Δημοσ.
Δηλαδή ακόμα και αν βάλω RAID 5,πρέπει κάθε φορά που θελω να επεκτείνω τον αποθηκευτικό μου χώρο να κάνω format σε ότι έχω κάνει μέχρι τώρα?

Αν ήδη έχεις δημιουργήσει την συστοιχία δίσκων μετά μπορείς να προσθέτεις-αφαιρείς δίσκους σε αυτήν. Το έχω ήδη κάνει πολλές φορές με NVIDIA raid controller (εννοείτε πως γίνεται και με σοβαρότερες υλοποιήσεις πχ ADAPTEC controllers και SCSI δίσκους). Τώρα με Jmicron/Intel controllers που έχουν τα 965/975 mobos δεν έχω δοκιμάσει και δεν ξέρω.

Προσοχή όμως κατά την διαδικασία του rebuild. Αν το σταματήσεις ενώ δεν έχει τελειώσει τότε τα έχασες όλα. Μιλάω ως παθών... :cry:

Δημοσ.
se sena anaferomoun file. epidi anarotithikes an tha doulepsi ena tetio backup. apeuthias raid xwris format malon einai adinato..

Μα δεν διαφωνούμε. Το ίδιο είπα κι εγώ στην πρώτη μου απάντηση.

Αν γίνεται, μόνο μέσω restore απο backup image.

Δημοσ.
Μα δεν διαφωνούμε. Το ίδιο είπα κι εγώ στην πρώτη μου απάντηση.

Αν γίνεται, μόνο μέσω restore απο backup image.

nai bre katalaba :) se auto to komati tou post sou apantisa :

"Έχω σκοπό να το δοκιμάσω αυτό (to backup) , οπότε θα σου πω και σίγουρα αν γίνεται ή όχι."

apla den to dieukrinisa . diko mou to lathos ;)

edit: ninos30 hsoun safestatos..prosoxi se auta!

Δημοσ.

Αν αφαιρέσουμε ένα δίσκο από RAID 1, και τον συνδέσουμε σε άλλο pc, δουλεύει κανονικά μόνος του?

Δημοσ.

johnl ναι δουλευει κανονικά μόνος του.

Οσο αφορά την αρχική ερώτηση η απάντηση ειναι οτι γινεται βεβαίως οποιαδήποτε αλλαγή σε raid όπως και προσθήκη αφαίρεση δίσκων κτλ , εφόσων όμως υποστηρίζεται απο τον controller. Η διαδικασία λέγεται migrate raid. Δεν νομίζω όμως να υποστηρίζεται απο απλά raid πάνω σε motherboards. Θα το λέει το manual αν παίζει. Σίγουρα μπορείς να κάνεις την λύση του backup restore με κάποιο imaging software. Πολύ πιθανό ειναι να έχεις πρόβλημα με το boot μετά όμως γιατι θα πάει απο άλλη συσκευή να κάνει boot και θα πάρεις το φανταστικό μήνυμα innaccessible boot device.

Γενικά τα πάντα γίνονται.

Το πιο σωστό για να γίνει ευκολα π.χ αυτό που θές είναι να κάνεις κατα την πρώτη εγκατάσταση raid 0 ή 1 ακόμα και με ένα δίσκο ;) οπότε μπορείς μετά να κάνεις αλλαγές .

Ξανατονίζω οτι όλα τα παραπάνω θα πρέπει να υποστηρίζονται απο τον controller για να δουλέψουν.

Δημοσ.

exartate me ti hardware kaneis to raid

Δημοσ.

i mitriki mou exei controller ensomatomeno raid...kai thelo na rotiso pos tha kano ena raid 1 gia asfaleiA...poia einai ta vimata apo tin arxi...an mpori kapoios na ta pi...vazo 2 idious diskous kai ksekino format kai patao f6 ....

Δημοσ.

Δεν νομίζω όμως να υποστηρίζεται απο απλά raid πάνω σε motherboards.

Σε ολα τα mobo με NVIDIA chipset γίνεται και την διαδικασία την ονομάζει morphing η Nvidia. .Οπως έχω αναφέρει και παραπάνω το έχω κάνει αεκετές φορές. Διαβάζοντας πάντως τα specs από τον ICH8R controller της Intel που χρησιμοποιούν σχεδόν όλα τα Intel chipset based mobos (πχ 915/925/945/965/975/P35 κλπ) δεν υποστηρίζει κάποια ανάλογη λειτουργία.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...