Προς το περιεχόμενο

Disk Clone /Backup online


RaNd

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημερες! Εχω εναν webserver σε Ubuntu 6.06.1 LTS με εναν RAID1 για τα data και εναν απλο δισκο για το ΟS (/dev/hda) (μιας και δεν καταφερα να bootαρει με software RAID1).

 

Βαζοντας εναν ιδιο δισκο με αυτον που εχει το OS (/dev/hdc) προσπαθησατα παρακατω.

 

Mε ενα εργαλειο ονοματι Dump που μπορουσε να κανει "online" copy ενα filesystem. Δοκιμασα διαβαζοντας μερικα how-to αλλα ματαια.

 

Μετα δοκιμασα το dd dd if=/dev/hda of=/dev/hdc conv=noerror,sync

αλλα δεν ειδα να αλλαζει κατι στον /dev/hdc (δεν εχω δοκιμασει να bootαρω απο αυτον ακομα)

 

Ξερει κανεις καποιο αλλο εργαλειο που μπορει να κανει αυτη τη δουλεια ?

 

ή εστω ενα How-to για το πως θα μετατρεψω 2 απλους δισκους σε software RAID1 Και να ειναι bootable και οι 2 ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@RaNd:

Έχουμε και λέμε:

  • Στο software RAID-1 του Linux, οι δίσκοι διαβάζονται κανονικά και εκτός RAID, ως εκ τούτου είναι bootable. Αρκεί να περάσεις τον grub ξεχωριστά στον καθένα και προφανώς όχι στο RAID device. Αυτό π.χ. μπορεί να γίνει με grub-install /dev/hda και grub-install /dev/hdb.
  • Υπάρχουν 2 προσεγγίσεις για το πως θα κάνεις τη μετάβαση από τον 1 δίσκο στο RAID. Θα σου πω την πιο failsafe:
    • Bootάρεις με ένα rescue CD, ώστε το σύστημα να είναι unmounted. Φτιάχνεις ένα degraded raid-1 array με τον καινούργιο δίσκο. Έχε υπ' όψιν ότι το RAID γίνεται σε επίπεδο partition, δεν μπορείς δηλαδή να φτιάξεις νέα partitions μέσα στο raid array. Ως εκ τούτου θα φτιάξεις partitions στο δίσκο, για όσα τελικά partitions θες να έχεις και για το swap, και θα τους θέσεις τύπο συστήματος fd (Linux RAID autodetect). Μετά για κάθε ένα απ' τα partitions που έφτιαξες, θα φτιάξεις ένα degraded RAID-1 array:
      >
      mdadm --create /dev/md0 --verbose --level raid1 --raid-devices=2 /dev/hdb1 missing
      mdadm --create /dev/md1 --verbose --level raid1 --raid-devices=2 /dev/hdb2 missing
      ...
      


      Με το keyword "missing" λες στο mdadm ότι θα προσθέσεις αργότερα τα υπόλοιπα devices.

    • Αφού φτιάξεις τα arrays, τα κάνεις mount και αντιγράφεις τα δεδομένα από τον παλιό σκληρό.
    • Μόλις τελειώσεις την αντιγραφή, κάνεις unmount τον παλιό σκληρό και τον κάνεις partition με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο έκανες το νέο, και προσθέτεις τα partitions του στα arrays.
      >
      mdadm --add /dev/md0 /dev/hda1
      mdadm --add /dev/md1 /dev/hda2
      ...
      


      Θα προστεθούν τα partitions του παλιού δίσκου στο array και θα αρχίσει να το κάνει sync το Linux.

    • Από 'κει και έπειτα, πρέπει να βεβαιωθείς ότι η διανομή σου έχει υποστήριξη RAID. Μάλλον αρκεί απλά να αλλάξεις το fstab και να βάλεις τα raid arrays στη θέση των παλιών σου partitions και να αλλάξεις το 'root=' στον bootloader.

Δεν έχω δοκιμάσει τίποτα από αυτά ο ίδιος, οπότε κάνε backup πριν κάνεις οτιδήποτε. Κανονικά πρέπει να δουλέψει όμως :-) Σε κάθε περίπτωση διάβασε καλά το manual του mdadm και φρόντισε να καταλάβεις πως δουλεύει το software raid στο linux.

 

Ως boot CD θα σου πρότεινα το System Rescue CD.

Αυτά, αν έχεις απορίες, σφύρα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

apoiko, η dd γίνεται να σταματήσει μόλις σταματήσουν τα data; Εξηγούμαι: Αν δώσεις dd if=/dev/hda of=/tmp/hda_backup και ο hda έχει μέγεθος για παράδειγμα 10 Gbytes αλλά μόνο τα 5 είναι κατειλημμένα το αρχείο να έχει μέγεθος 5 Gbytes και όχι 10.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@firewalker:

Όχι, δε γίνεται. Το dd δεν καταλαβαίνει αν αντιγράφει κάτι που έχει δεδομένα ή όχι, αφού αυτή η έννοια ανήκει στο filesystem και όχι στο δίσκο. Επιπλέον τα δεδομένα είναι συνήθως κατανεμημένα σε όλο το δίσκο, με «τρύπες» ανάμεσά τους. Για να αντιγράψεις μόνο τα δεδομένα χρειάζεσαι ένα εργαλείο που να δουλεύει πάνω στο filesystem (και όχι κατευθείαν πάνω στο δίσκο), όπως η κλασσική cp και το tar (ναι, μπορείς να κάνεις tar.gz όλο το σύστημα), ή κάποιο filesystem backup πρόγραμμα όπως το dump για ext2/3 και το xfs_dump για XFS κλπ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν οι δύο δίσκοι είναι ακριβώς ίδιοι (ίδιο μοντέλο, ίδια γεωμετρία/χωρητικότητα), τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις την dd:

>
dd if=/dev/hda of=/dev/hdb

Όπου /dev/hda ο δίσκος που έχει τα δεδομένα και hdb ο άδειος, στον οποίο θες να τα αντιγράψεις. Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να bootάρεις με κάποιο liveCD, ώστε ο /dev/hda να είναι unmounted.

 

Αν πάλι δεν είναι ίδιοι, μπορείς απλά να κάνεις cp (copy) τα αρχεία από τον έναν στον άλλο, χρησιμοποιώντας την επιλογή -a. Στη συνέχεια θα πρέπει απλά να εγκαταστήσεις τον bootloader στον καινούργιο δίσκο.

 

Αν όλα αυτά σου φαίνονται πολύπλοκα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το partimage, το οποίο περιλαμβάνεται στο System Rescue CD.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

θα το δοκιμασω με την πρωτη ευκαιρια.

 

Αντιμετωοησα προβλημε με Ubuntu 6.06.1 οταν κατα την εγκατασταση εφτιαξα raid, κ ολα πηγαν μια χαρα μεχρι το reboot οπου δεν σηκωνε ουτε καν το GRUB (διαφορα errors), οποτε και υποψιαζιμαι μηπως για καποιο λογο δεν υποστηριζει boot απο Software RAID 1 . ..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...