-nick- Δημοσ. 16 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2007 Κατάλαβα τι εννοείς διάολε, αλλά ούτε εγώ είπα ότι απορρίπτω τις 400 διαφορετικές προσεγγίσεις, μάλλον θα μου άρεσε να τις αναλύσω κιόλας. Αλλά σίγουρα θα αρχίσω να διαφωνώ κάθετα αν κάποιος παρουσιάζει μία κάποια τέτοια δική του προσέγγιση ως ακλόνητη αλήθεια. μόνο που η μόνη πραγματική αλήθεια δεν θα άλλαζε, δηλαδή πως ο έρωτας είναι απλώς μία χημική παγίδα της φύσεως στον ανθρώπινο εγκέφαλο που αποσκοπεί αποκλειστικά στην αναπαραγωγή. Εδώ όμως εσύ το παρουσιάζεις λες και κατέχεις την απόλυτη/πραγματική αλήθεια περί του τι είναι ο έρωτας . Το ότι είναι απλά και μόνο μια χημική παγίδα της φύσεως είναι η προσωπική σου αλήθεια, που είναι μέρος της όλης αλήθειας. Btw,αυτή είναι η τελείως μασινιστική αντίληψη (άνθρωπος = βιονευροχημική μηχανή), ένας δυϊστής θα υποστήριζε ότι ο έρωτας δεν είναι εξολοκλήρου νευροχημική διεργασία , αλλά ότι η νευροχημική διεργασία είναι απλά συμπτωματολογία ή οποία είναι παρατηρήσιμη και περιγράψιμη. Και σου το αντιστρέφω : Είναι ο έρωτας αποτέλεσμα μιας χημικής διεργασίας ή αυτή η χημική διεργασία αποτέλεσμα του έρωτα? Ή μήπως τίποτα από τα 2, ή και τα 2 ? Έχει νόημα να σκεφτόμαστε με όρους αιτίας και αποτελέσματος; Η επιστημονική (συγκεκριμένα νευροβιολογική ?) εξήγηση είναι έγκυρη εντός συγκεκριμένου πλαισίου . Έτσι κάποιος που πήγε να κάνει πχ τον τραγουδιστή και κατέληξε πρεζάκιας, αυτό έγινε επειδή κυνηγούσε τα ναρκωτικα περισσότερο από το τραγούδι, αλλά και χωρίς να το παραδέχεται βέβαια ο ίδιος. Δεν υπάρχει τύχη σ' αυτά τα πράγματα, δεν περπατάς στο δρόμο και σου έρχεται μια νταλίκα στο κεφάλι. Αν δεν τρυπηθείς με την βελόνα απλώς δεν γίνεσαι πρεζάκιας. Μπορεί να γίνει ολόκληρη συνωμοσία του σύμπαντος για να τρυπηθείς, αλλά αυτό ουδεμία σχέση έχει με το γεγονός. Δεν υπάρχει κανένας στρουθοκαμηλισμός, αυτή είναι η στυγνή πραγματικότητα. Ο χοντρός μπορεί να σου δώσει 1000 δικαιολογίες του γιατί είναι χοντρός, η μόνη πραγματική ουσία είναι πως βρίσκεται σ' αυτήν την κατάσταση επειδή τρώει σα ζώον. Δεν υπάρχει κάτι άλλο δηλαδή για να μπορέσει να κάνει την ευθύνη μπαλάκι. Γι' αυτό κι εγώ όταν θα δω τον χοντρό δεν θα πω "το καημένο το παιδί πέθανε η μάνα του, πέθανε ο πατέρας του και το ριξε στο φαί", θα δω απλώς έναν άνθρωπο που τρώει σα ζώο. Να προσπαθείς να κρυφτείς πίσω από το δάχτυλό σου, είναι το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου. Συμφωνώ ότι η ευθύνη στον μεγαλύτερο βαθμό είναι του ίδιου του ατόμου. Όμως δεν είναι αποκλειστικά δική του (εκτός αν νομίζεις ότι δεν επηρεαζόμαστε από τα εξωτερικά ερεθίσματα/περιβάλλον/κοινωνία). Η 'ελεύθερη βούληση' του ατόμου δεν είναι πραγματικά ελεύθερη, είναι ελεύθερη μέχρι ενός βαθμού. Ο χοντρός μπορεί να σου δώσει 1000 δικαιολογίες του γιατί είναι χοντρός, η μόνη πραγματική ουσία είναι πως βρίσκεται σ' αυτήν την κατάσταση επειδή τρώει σα ζώον. Η λόγω κληρονομικότητας/μεταβολισμού/ κάποια ασθένεια που χρειάστηκε κορτιζόνες κλπ. Το ίδιο πράγμα έχουν κάνει οι "επαναστάτες" στο κεφάλι τους. Δεν με νοιάζει τι πιστεύει ο κάθε κοπρίτης για την ιδιωτική περιουσία, αρκεί να μην θέλει να το επιβάλλει στους πολλούς με το ζόρι. Αν ήταν να καταστρέψει το αυτοκίνητό μου μαζί με του Καραμανλή, μπορεί και να τον χειροκροτούσα. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση κοροϊδεύει την ελληνική κοινωνία κατάφατσα. Οπότε αν τις αρπάξει, μπορεί και να γελάμε εμείς, όποιος ψάχνει για δικαιοσύνες τέτοιες ώρες θα έπρεπε να το είχε σκεφτεί πρωτύτερα. Ούτε η παιδεία στ' αλήθεια τον νοιάζει, ούτε και τίποτα. Έχει πλάσει την εικονική πραγματικότητα και μάλιστα θέλει να την επιβάλλει και στους άλλους. Το μέγιστο του φασισμού. Γενικά συμφωνώ ...
Επισκέπτης Δημοσ. 16 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2007 Εφόσον όπως επιστημονικά παρουσιάζεται η πιο σωστή ερμηνεία των πραγμάτων είναι το κύτταρο που έγινε ψάρι, που έγινε σαύρα, που έγινε πίθηκος, που έγινε άνθρωπος, τότε τι πιο τετράγωνο από το να εξετάζουμε την χημεία ως χημεία. Φυσικά και κανένας μας δεν μπορεί να δώσει κάποια συγκεκριμένη εξήγηση για την ψυχή, αλλά όταν μιλάμε για ιατρική νομίζω δεν χωράει καμία αμφιβολία ως προς την χημεία. Και εφόσον η ιατρική παρουσιάζει τον έρωτα έτσι, γιατί θα πρέπει να έχω ερωτηματικά; H ιατρική δεν αφήνει περιθώρια για δϋισμούς, ή είναι χαλασμένος ο αμφιβληστροειδής και δεν βλέπεις, είτε είναι καλός και βλέπεις, δεν χωράνε φιλοσοφίες στην υπόθεση. Εξάλλου δεν είμαι εγώ ο άθεος, ίσα-ίσα, εγώ θα έπρεπε πρώτος να τα αμφισβητώ όλα αυτά ως μονοθεϊστής, αλλά αφού θέλουμε να δούμε τον κόσμο υπό αυτό το πρίσμα, αυτό ακριβώς το πράγμα είναι ο έρωτας. Χημεία και μάλιστα αυτοελεγχόμενη. Τουλάχιστον αυτήν την εξήγηση δίνει και το National Geographic δηλαδή. Υ.Γ Συμφωνώ απολύτως πως η ελεύθερη βούληση είναι ελεύθερη ως ένα βαθμό. Μόνο που οι γενικοί κανόνες που ορίζουν αυτήν την βούληση για εσένα για παράδειγμα, ισχύουν και για εμένα, πόσο μάλλον όταν ζούμε στην ίδια κοινωνία, στον ίδιο πολιτισμό και στην ίδια χώρα. Εξάλλου υπάρχουν και πλούσιοι και φτωχοί πρεζάκηδες, άρα ούτε οικονομικό είναι το θέμα. Συνεπώς ο πρεζάκιας ψάχνει για δικαιολογίες απέναντι στην κοινωνία, όπως και ο αλκοολικός. Προσπαθεί να κάνει μπαλάκι την ευθύνη του ίδιου του του εαυτού. Υ.Γ 2 Τουλάχιστον όσους χοντρούς γνωρίζω εγώ, πάσχουν από θυροειδή. Το περίεργο είναι ότι δεν πάσχει κανένας από τον θυροειδή που αδυνατίζει. Όλοι τον θυροειδή που παχαίνει έχουν. lolol.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.