Προς το περιεχόμενο

Βοήθεια με excel

georgepre10

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά αυτό που θέλω να κάνω γίνεται μάλλον με το excel αλλά είμαι ασχετος με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Θέλω να φτιάξω μία λίστα με διαδρομές και να γράφω τα χιλιόμετρα. Πχ Αθηνα - θεσ/νικη 800, χανια - ηρακλειο 150 κτλ. Αλλά επειδή οι ίδιες διαδρομές θα γίνονται πολλές φορές και για να μην γράφω τα ίδια θα ήθελα το εξής: Να πατούσα το 1 σε ένα κελί στο excel και μόλις πατουσα το εντερ αμέσως να μου έβγαζε χανια-ηρακλειο και στο διπλανό κελί τα χιλιομετρα. Τέλος μόλις έκανα την λίστα με όλες τις διαδρομες, το excel μόνο του να μου έκανε την πρόσθεση με τα συνολικά χιλιόμετρα.

Μπορείτε να με βοηθήσετε με αυτό? ευχαριστώ πολύ

Δημοσ.

Δεν ξέρω αν κατάλαβα καλά. Πάντως αν το έπιασα κάνεις το εξής:

Η στήλη Α θα έχει την ονομασία των δρομολογίων. Η στήλη Β τα χιλιόμετρα της διαδρομής. Τώρα αν κατάλαβα καλά στην στήλη C θα βάλεις την συχνότητα του δρομολογίου (ενδεχομένως να το ανανεώνεις). Και τέλος στη στήλη D θα γράψεις πάνω στην γραμμή την συναρτηση Β1*C1. Για να σου βγαίνει το αποτέλεσμα των συνολικών χιλιομέτρων της διαδρομης.

Βεβαια αυτο είναι πολυ εύκολο και φοβάμαι ότι δεν εννοουσες αυτό.

ΥΓ:Αυτό με το enter νομίζω δεν γίνεται. Ο πίνακας θα φαίνεται ολόκληρως απ την αρχή

Δημοσ.

Επισυνάπτω μια υλοποίηση.

Αντί για πλήκτρο (1, 2, κτλ) έβαλα drop down λίστα, μου φαίνεται πιο εύχρηστο.

Στις στήλες Η και Ι συμπληρώνεις τις διαδρομές και μετά κάνεις τις στήλες αυτές κρυφές.

Στη στήλη Α διαλέγεις τις διαδρομές, και αμέσως συμπληρώνεται η στήλη Β με τα χιλιόμετρα.

Στο C1 φαίνεται το άθροισμα.

Έχω συμπληρώσει μόνο λίγα κελιά, θα χρειαστεί να κάνεις λίγες αλλαγές στους τύπους μόλις βάλεις κι άλλες διαδρομές, αλλά πιστεύω θα καταλάβεις την ιδέα.

Πρόσεξε μόνο η στήλη Η (διαδρομές) να είναι ταξινομημένη κατά όνομα, αλλιώς δε δουλεύει η συνάρτηση vlookup.

diadromes.zip

Δημοσ.

> apla pos tha ginei na valo tis diadromes poy thelo ego?

1) Συμπλήρωσε τις διαδρομές στις στήλες Η και Ι και ταξινόμησέ τες.

2) Στους τύπους της Β γραμμής, άλλαξε το 4

=IF(A2="";"";VLOOKUP(A2;$H$2:$I$4;2))

ώστε να φτάνει μέχρι τη γραμμή που έχεις γράψει διαδρομές

3) Στη στήλη Α, άλλαξε το φίλτρο επικύρωσης ώστε να φτάνει κι αυτό μέχρι τη γραμμή που θέλεις.

Σε όποιο βήμα κολλήσεις ρώτα συγκεκριμένα.

Ή, γράψε όλες τις διαδρομές και ανέβασέ το εδώ.

Δημοσ.

Δυστυχώς (!) έχω office 2007, οπότε στο περίπου: Κάπου στο μενού δεδομένα είναι η επιλογή για επικύρωση κελιών αν θυμάμαι καλά.

Εκεί θα σου βγάλει ένα διάλογο με τα κριτήρια επικύρωσης. Για τα κελιά Α2-Α20 έχω διαλέξει

Επιτρεπόμενη καταχώρηση: Λίστα

Προέλευση: =$H$2:$H$4

Αυτό που πρέπει να πειράξεις εσύ είναι η προέλευση, και συγκεκριμένα το τεσσάρι στο τέλος, να το κάνεις όσες διαδρομές βάλεις.

Αν δε σου φτάνουν τα κελιά Α2-Α20, μπορείς με τον ίδιο τρόπο να βάλεις κι άλλα κελιά για να περνάς τις διαδρομές (π.χ. μέχρι Α500).

Αν δεν κατάλαβες που είναι, ρώτα κάποιον με παλιότερο office να σου πει ακριβώς το μενού.

Δημοσ.

ok me auto to vrika. tora mporo na ftiakso tis dikes mou diadromes alla iparxei provlima me ta xiliometra stin kathe diadromi pou eftiaksa. oi dikes sou einai ok. patao se mia dikia mou kai sta xiliometra mou vgazei #N/A

Δημοσ.

Τα γράφω με τη σειρά που τα διορθώνω:

1)

Από Β2 μέχρι Β4 ο τύπος είναι (πλέον) λάθος, αφού πρόσθεσες μια ακόμα διαδρομή στο Η.

=IF(A5="";"";VLOOKUP(A5;$H$2:$I$4;2))

Το 4 που είναι με έντονα θα έπρεπε να είναι 5.

Στο Β5 το έχεις σωστό, οπότε υποθέτω ότι σου ξέφυγε.

2)

Η στήλη Η δεν είναι ταξινομημένη με βάση το όνομα. Με το που προσθέτεις κάποια διαδρομή, θα πρέπει οποσδήποτε να κάνεις ταξινόμηση, αλλιώς η vlookup δεν δουλεύει.

3)

Στην επικύρωση (στήλη Α) έχεις βάλει =$H$2:$H$300. Αυτό κάνει το εξής (μικρό) κακό: όταν πατάς το κουμπί δεξιά από το π.χ. Α2 και ανοίγει το αναπτυσσόμενο πλαίσιο (combo box), έχει ένα σωρό κενές τιμές (δοκίμασε με το που είναι ανοιγμένο να πατήσεις το κάτω βελάκι).

Αυτά, νομίζω ότι το (2) ήταν που σου έβγαζε το πρόβλημα που έλεγες.

Δημοσ.

....

2) Η στήλη Η δεν είναι ταξινομημένη με βάση το όνομα. Με το που προσθέτεις κάποια διαδρομή, θα πρέπει οποσδήποτε να κάνεις ταξινόμηση, αλλιώς η vlookup δεν δουλεύει.

....

Απλά να πω ότι η VLOOKUP δουλεύει και χωρίς να είναι ταξινομημένη η λίστα αρκεί να βάλεις "FALSE" σαν τέταρτο όρισμα.

δηλαδή

=IF(A2="";"";VLOOKUP(A2;$H$2:$I$300;2;FALSE))

(300 για να προσθέσεις όσες πόλεις θέλεις)

και για το 3) που αναφέρει ο alkisg για να αποφύγουμε τα κενά στην επικύρωση αντί =$H$2:$H$300 βάζουμε:

=OFFSET($H$2:$H$300;0;0;COUNTA($H$2:$H$300);1)

Ελπίζω να βοήθησα.

Για ερωτήσεις περί Excel δες http://www.planetexcel.gr

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...