Προς το περιεχόμενο

Πρόβλημα στο boot με Suse Linux 10.1


Space_2007

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλσπέρα σε όλους,

 

αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα:

 

Πριν από περίπου 10 ημέρες αναγκάστηκα να αλλάξω μητρική (η παλαιά παρέδωσε το πνεύμα). Από τότε δεν μπορώ να μπω στο Suse 10.1. Συγκεκριμένα ο υπολογιστής ξεκινά και κάποια στιγμή το Suse γράφει "waiting for device /dev/sda6 to appear . . . .". Περνάνε αρκετά δευτερόλεπτα και τελικά εμφανίζεται ένα επόμενο μήνυμα "/dev/sda6 not found. Exciting to /bin/sh".

 

Μετά την αλλαγή της μητρικής το partition του Suse βρίσκεται στο /dev/sdb6 και πρέπει να αλλάξω το path του στο /etc/fstab, αυτό το ξέρω. Το θέμα είναι ότι μετά το δεύτερο μήνυμα που σας έγραψα το Suse με βγάζει σε γραμμή εντολών, στην οποία όμως δεν λειτουργούν οι γνωστές εντολές του Unix.

 

Ναι μεν μπορώ να αλλάξω το working directory σε /etc, αλλά δεν μπορώ να κάνω login σαν root (su command not found) για να μπορώ να δω το fstab. Επίσης ούτε το Pico βρίσκει για να μπορέσω να κάνω edit το αρχείο (που έτσι και αλλιώς δεν μπορώ να το δω γιατί δεν μπορώ να κάνω login σαν root).

 

Έχετε καμιά ιδέα (κάνω κάτι λάθος; )

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας,

 

έστω ότι κατεβάζω το live cd του opensuse. Επειδή είμαι αρχάριος ακόμα στο Linux μπορείτε να μου περιγράψετε την ακριβή διαδικασία (εντολές κλπ). Επίσης αναρωτιέμαι: το live cd θα δει την εγκατάσταση του suse;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δεν χρειάζεται να είναι το live cd του suse ,οποιοδήποτε live cd, κάνει.

 

ποιά ακριβή διαδικασία εννοείς ;

κάνε τη ερώτηση πιό σαφή.

 

δές και τα υπομνήματα του insomnia για το linux.

http://www.insomnia.gr/vb3/showthread.php?t=116210

 

.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν πρέπει να είναι θέμα fstab (σε πρώτη φάση), μιας και πρώτα πρέπει να bootarei ο πυρήνας, τον οποίο το grub νομίζει πως είναι στο sda6, ενώ τώρα είναι υπο το device sdb6. Οπότε αυτο που πρέπει να κάνεις αρχικά είναι να πεις στο grub να bootarei apo to sdb6.

 

-Δυστυχώς δεν ξέρω απο grub για να σου πω πως θα το κάνεις, σίγουρα κάποιος άλλος / άλλη εδω μέσα θα ξέρει καλύτερα να σε κατευθύνει στο συγκεκριμένο θέμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βάλε το δισκάκι που έκανες τα Suse εγκατάσταση κ βάλτο να κάνει εντοπισμό σφάλμάτων και αν είναι το πρόβλημα του Boot loader θα το φτιάξει μόνο του

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον σας.

 

Λοιπόν, τα έκανα όλα μπάχαλο:

 

Με ένα live cd όπως με συμβουλέψατε πείραξα το fstab και κατάφερα να εγκαταστήσω το Suse 10.2 ως update στο 10.1. Όμως ο Grub εξαιτίας κάποιου προβλήματος δεν με αφήνει να μπω στα windows XP.

 

Ό υπολογιστής ξεκινά και πριν εμφανίσει το menu με τα λειτουργικά για να διαλέξω ποιο θα ξεκινήσει εμφανίζει το λάθος "Grub error 17" και μένει εκεί.

 

Αν βάλω το cd εγκατάστασης του Suse 10.2 στο drive με ρωτάει καταρχήν αν θέλω να κάνει boot από το cd ή από τον δίσκο. Επιλέγω από τον δίσκο και τώρα εμφανίζεται κανονικά το menu του Grub. Από εκεί αν επιλέξω το Suse, ξεκινά κανονικά. Αν όμως επιλέξω τα XP εμφανίζει νέο error "NTLDR is missing.

Press Ctl+Alt+Del to Restart".

 

Από ότι έψαξα λίγο στην Google αυτό σημαίνει ότι τα Windows δοκιμάζουν να ξεκινήσουν από άλλον δίσκο. Είδα και κάποιες λύσεις, αλλά φοβάμαι μήπως τις εφαρμόσω και μείνω στο τέλος χωρίς κανένα OS που να λειτουργεί (θέλω να πάρω backup γύρω στα 250GB δεδομένων).

 

Έχετε καμία (ακίνδυνη) ιδέα;

 

Ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σας.

 

PS: το Suse 10.2 είναι φοβερό, αλλά μου βγήκε ξινό.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δές αυτό το απόσπασμα απο το υπόμνημα του apoikos :YABT - Yet Another Bootloader Topic: Οδηγός ρύθμισης lilo/GRUB

http://www.insomnia.gr/vb3/showthread.php?t=116210

 

" * GRUB:

Οι ρυθμίσεις του GRUB γίνονται στο αρχείο /boot/grub/grub.conf ή /boot/grub/menu.lst (στις παλαιότερες διανομές).

Το αρχείο γενικά έχει την ίδια δομή με το lilo.conf: μια κεφαλίδα και το κυρίως σώμα, στο οποίο ορίζονται οι καταχωρήσεις των λειτουργικών.

Από την κεφαλίδα σε πρώτη φάση ενδιαφέρουν μόνο η επιλογή 'timeout =', η οποία δέχεται ως όρισμα - σε δευτερόλεπτα - το χρόνο που περιμένει ο grub μέχρι να φορτώσει την default επιλογή, και η επιλογή 'default' η οποία ορίζει ποιά καταχώρηση θα επιλέγεται αυτόματα:

 

Κώδικας:

 

# Boot automatically after 30 secs. timeout 30 # By default, boot the first entry. default 0 # Fallback to the second entry if booting the first one fails. fallback 1

 

Οι καταχωρήσεις λειτουργικών στο menu.lst έχουν τη μορφή:

Κώδικας:

 

Τίτλος Παράμετροι Ενέργεια

 

Μία τυπική καταχώρηση για το bootάρισμα Linux είναι η ακόλουθη:

Κώδικας:

 

title Linux root (hd0,8) initrd /boot/initrd.gz kernel /boot/vmlinuz root=/dev/hda9 quiet video=vesafb:mtrr,ywrap,1024x768-32@85 splash=fadein,silent,theme:livecd-2005.0 elevator=cfq CONSOLE=/dev/tty1

 

Επεξήγηση των παραμέτρων:

o title:

Η παράμετρος αυτή δε χρειάζεται επεξήγηση

o root:

Δίνει τον αριθμό του root partition. Το hd0,8 αντιστοιχεί στο hda9. Η πληροφορία αυτή είναι αρκετά σημαντική, αφού με βάση αυτή θα αναζητηθεί ο πυρήνας που ορίζεται στην παράμετρο 'kernel'. Δηλαδή αν το /boot είναι χωριστό partition, π.χ. το /dev/hda2, εδώ πρέπει να μπει: root (hd0,1) και στην επιλογή kernel /vmlinuz και όχι /boot/vmlinuz. Αν όμως το /boot είναι απλά υποκατάλογος στο root partition, τότε στο root μπαίνει ο αριθμός του root partition και στο kernel η πλήρης διαδρομή για τον πυρήνα (δηλ. /boot/vmlinuz).

Για πληροφορίες σχετικά με την αριθμοδότηση βλ. ενότητα "Εγκατάσταση".

o initrd:

Προσδιορίζει το αρχείο του initial ramdrive, αν χρησιμοποιείται κάτι τέτοιο.

o kernel:

Προσδιορίζει τη θέση του πυρήνα, μαζί με τις παραμέτρους που θα περάσουν σε αυτόν κατά την εκκίνηση.

 

Μία τυπική καταχώρηση για το bootάρισμα Windows από την άλλη, είναι η ακόλουθη:

Κώδικας:

 

title Windows XP Professional rootnoverify (hd0,2) makeactive chainloader +1

 

Την καταχώρηση αυτή μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε as-is, αλλάζοντας μόνο το rootnoverify ώστε να δείχνει στο partition των windows

 

Σε αντίθεση με το lilo, κάθε αλλαγή στο αρχείο αυτό δεν απαιτεί επανεκτέλεση του grub. Οι αλλαγές απλά ισχύουν αυτόματα στο επόμενο boot."

 

.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...