Προς το περιεχόμενο

Οδηγός αγορών για eBay! #2

giankyr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

17 ώρες πριν, qwertyuiop2 είπε

Δεν κατάλαβα τι λες. Πώς δεν έχει να κάνει με το IOSS και τη σωστή συμπλήρωσή του, εφόσον η πλατφόρμα εισέπραξε φόρο κανονικά, αλλά ο έμπορος έκανε το κουφό αυτί (εκουσίως ή ακουσίως) ;

Αποστολές μέσω GSP του eBay υπάρχει χρόνια και μέσω αυτού προπλήρωνες (προπληρώνεις τα πάντα) και έρχεται στην πόρτα σου με UPS χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση. Ήσυχα και ωραία και μάλιστα συγκριτικά με τον πατροπαράδοτο τρόπο εκτελωνισμού (προ 1/7/21 δηλαδή) και λίγο φθηνότερα.

Από 1/7/21 και έπειτα για αποστολές από τρίτες χώρες μέσω USPS, Royal Mail κτλ (απλό ταχυδρομείο δηλαδή σε ΕΛΤΑ ή άλλο ιδιωτικό κούριερ (ακόμα και UPS, όπου επαναλαμβάνω ΔΕΝ χρησιμοποιεί το Global Shipping Programme), υπάρχει και η επιλογή μέσω πλατφόρμας IOSS όπου κανονικά προπληρώνεις το ΦΠΑ κατά την αγορά και ακολουθείται η διαδικασία απόδοσης του ΦΠΑ μέσω του πωλητή και επικολλάται το αυτοκόλλητο με τον IOSS αριθμό στο πακέτο και (κανονικά) δεν πληρώνεις κάτι περαιτέρω.

Το ότι μπορεί παρόλα αυτά να πληρώνεις (για αγορές μέσω eBay) κάτι επιπλέον μέσω IOSS για εκτελωνισμό εδώ είναι ένα πρόβλημα που ισχύει (ενώ δεν θα έπρεπε) και, κατά την γνώμη μου, είναι 70% φταίξιμο του πωλητή (δεν απέδωσε/δήλωσε τον ΦΠΑ και εκδόθηκε το αυτοκόλλητο με τον IOSS tracking number) και 30% το "χαζό" φαινόμενο όταν εκτελωνίζεται στην Ευρώπη μέσω άλλης EU χώρας (Ολλανδία/Γερμανία) να επικολλούνται φόρμες εκτελωνισμού και λοιπά αυτοκόλλητα πάνω στο IOSS και να μην φαίνεται εδώ εάν ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία.

Πάντως με τα Ελτα νομίζω πρέπει γενικώς όλοι μας να χαλαρώσουμε λίγο, έχουν αρκετά στραβά και δικαίως σε πολλές περιπτώσεις, αλλά για το συγκεκριμένο φαινόμενο των εξτρά χρεώσεων δεν θεωρώ ότι είναι ο "φταίχτης".

Όταν ιδιωτικοποιηθούν και τα αναλάβουν πχ η ACS όπως και ακούγεται, δεν θα κράζουμε, θα κλαίμε.

Γνώμη μου.

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 11k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

2 ώρες πριν, draculias είπε

....Το ότι μπορεί παρόλα αυτά να πληρώνεις (για αγορές μέσω eBay) κάτι επιπλέον μέσω IOSS για εκτελωνισμό εδώ είναι ένα πρόβλημα που ισχύει (ενώ δεν θα έπρεπε) και, κατά την γνώμη μου, είναι 70% φταίξιμο του πωλητή (δεν απέδωσε/δήλωσε τον ΦΠΑ και εκδόθηκε το αυτοκόλλητο με τον IOSS tracking number) ....

Μα αυτό είπα κι εγώ στο αρχικό μου ποστ. Ο Σέρβος πωλητής δεν έκανε τη διαδικασία του IOSS σε αποστολή με Serbian Post και βρέθηκα να πληρώνω τάληρο για προϊόν του ... τάληρου. Επειδή διάβασες βιαστικά ή λαθεμένα, αναγκάστηκες να γράψεις όλο αυτό τοσεντόνι για να με ξεμπερδέψεις. 😛

Άρα επανερχόμεθα στην αρχική μου αιτίαση, ότι το ebay τελικά ΔΕΝ είναι εγγύηση μη πληρωμής έξτρα ΦΠΑ + Εκτελωνισμού.

1 ώρα πριν, qwertyuiop2 είπε

Μα αυτό είπα κι εγώ στο αρχικό μου ποστ. Ο Σέρβος πωλητής δεν έκανε τη διαδικασία του IOSS σε αποστολή με Serbian Post και βρέθηκα να πληρώνω τάληρο για προϊόν του ... τάληρου. Επειδή διάβασες βιαστικά ή λαθεμένα, αναγκάστηκες να γράψεις όλο αυτό τοσεντόνι για να με ξεμπερδέψεις. 😛

Άρα επανερχόμεθα στην αρχική μου αιτίαση, ότι το ebay τελικά ΔΕΝ είναι εγγύηση μη πληρωμής έξτρα ΦΠΑ + Εκτελωνισμού.

Εσύ καλά τα λες (και συμφωνούμε βασικά) για την περίπτωση τη δική σου που περιγράφεις, απλά αν ανατρέξεις στα posts της προηγούμενης σελίδας, θα δεις ότι απαντάς στην συνομιλία μεταξύ του μέλους ssotoss και εμού, όπου ο πρώτος ρωτάει για έξτρα κόστη στην αγορά μέσω eBay και αποστολή μέσω GSP και του λέμε όχι γιατί είναι αποστολή που περιλαμβάνει όλες τις χρεώσεις κατά την αγορά του. Ε απαντάς ότι δεν ισχύει πάντα και αναφέρεις την περίπτωση σου που είναι όμως IOSS... διαφορετικές περιπτώσεις, δεν νομίζεις;

Συνεπώς και η αρχική σου αιτίαση είναι ότι ναι "το ebay τελικά ΔΕΝ είναι εγγύηση μη πληρωμής έξτρα ΦΠΑ + Εκτελωνισμού (ακόμη) με την μέθοδο IOSS"

Ορίστε, με 1 παράγραφο-μαξιλαροθήκη σε ξεμπέρδεψα 😃

• Thanks 1

Επειδή δεν μου έχει ξανατύχει, ήθελα την γνώμη σας.

Αγορασα κατι και μετα απο δυο ημέρες ο πωλητης μου είπε οτι ειναι out of stock. 

Θα ειναι ξανα σε στοκ την επόμενη παρασκευή. Την ίδια μέρα που τελειώνει το Listing του αντικειμένου.

Μου πρότεινε refund η να μου το στείλει τότε. 

Αν του πω να το στείλει τότε και γίνει καμιά στραβή παίρνω τα χρηματά μου πίσω ?

Πρόκειται για business seller  

Στις 3/11/2021 στις 10:55 ΜΜ, mpror είπε

Επειδή δεν μου έχει ξανατύχει, ήθελα την γνώμη σας.

Αγορασα κατι και μετα απο δυο ημέρες ο πωλητης μου είπε οτι ειναι out of stock. 

Θα ειναι ξανα σε στοκ την επόμενη παρασκευή. Την ίδια μέρα που τελειώνει το Listing του αντικειμένου.

Μου πρότεινε refund η να μου το στείλει τότε. 

Αν του πω να το στείλει τότε και γίνει καμιά στραβή παίρνω τα χρηματά μου πίσω ?

Πρόκειται για business seller  

Καλημέρα, θεωρητική η απάντησή μου καθότι δεν μου έχει τύχει.

Ως business seller υποτίθεται σου δίνει μία "ασφάλεια" ώστε να μην σκέφτεσαι το σενάριο "στραβής", σου δίνει και την επιλογή refund εκ των προτέρων, καλό "σημάδι" επαγγελματισμού. Με αυτή τη λογική, περιμένεις να σου το στείλει τότε που θα είναι πάλι διαθέσιμο.

Αλλά επειδή κανείς δεν γνωρίζει πόσο business-wise σκέφτεται ο κάθε business seller (έχουν δει πολλά τα ματάκια μας, χωρίς να γνωρίζω κάτι για τον συγκεκριμένο βέβαια), το να σου κάνει refund και να το αγοράσεις ξανά την περίοδο (επανα)διαθεσιμότητας, είναι πιο safe επιλογή, αλλά με το θεωρητικό ρίσκο να στο προλάβει (χρονικά) άλλος ενδιαφερόμενος...

Τα χρήματά σου γενικά δεν τα χάνεις εφόσον δεν σταλεί ποτέ, αφού θα έχεις ανοίξει case στο eBay με το που παρέλθει το συγκεκριμένο estimated delivery date του μη-παραδομένου πακέτου. Αλλά για ποιο λόγο να μπεις στην συγκεκριμένη (με χρονική διάρκεια) διαδικασία;

Προσωπικά, εάν ήμουν στην θέση σου (και από την στιγμή που δεν έχω ξανακάνει συναλλαγές με τον συγκεκριμένο στο παρελθόν) θα επέλεγα την 2η επιλογή, refund και repurchase.

Να σας πω και εγω την περίπτωση μου: 27/9 αγόρασα απο ebay κατι που κόστιζε 3.18$ το ebay ομως μου χρέωσε πρωτη φορά στα τόσα χρόνια που παραγγελνω 24% παραπάνω, οκ λεω θα προπληρωσω το ΦΠΑ οποτε δεν θα μου ζητήσουν και τα ΕΛΤΑ το 3ευρω. Αμ δεν, σήμερα μου ηρθε ΣΜΣ να το παραλαβω και να πληρωσω εξτρα 3.12€ για φορους και τέλη εκτελονισμου. Δλδ για κατι που κάνει λιγότερο απο 3€ πληρωσα περίπου 7€. Ετσι οπως το βλέπω δυστυχώς τέρμα η Κίνα για εμένα 

• Like 1

Στις 30/10/2021 στις 3:56 ΜΜ, Chocolate_Starfish είπε

Δεν το αποκαλουν αδικα feebay.

Καποτε κρατουσε ενα αλφα ποσοστο (εστω 10%) στις περισσοτερες κατηγοριες, επι της τιμης πωλησης χωρις τα μεταφορικα.

Καποιοι ιδιωτες εκμεταλλευονταν το συστημα, μεγαλους πωλητες δε θυμαμαι να ειδα ποτέ.

Αντι να βαλεις τιμη 100$ και 15$ μεταφορικα, εβαζες 0.99 και 114 μεταφορικα.

Εδινες 10 cents στο ebay και 3.4% + 40cents ή οσο κρατουσε η paypal.
Με τον τροπο αυτο το ebay εχανε 9.90$.

Μετα εβαλαν οριο στα μεταφορικα που μπορεις να χρεωσεις, επαιζε αναλογα με την κατηγορια.

Μετα αποφασισαν ν' αρχισουν να χρεωνουν επι της συνολικης τιμης.

Επειτα εβαλαν μια εξτρα χρεωση για international sales που επισης δεν υπηρχε στο παρελθον.

Σιγουρα ξεχναω και κατι, ειναι αδυνατο να τους παρακολουθησεις. Αυτο το τελευταιο πχ με τα managed payments.

Καθονται οι executives στην Καλιφορνια και ανακαλυπτουν συνεχεια νεους φορους.

Άποψή μου ειναι πως επειδη με την ελευση νεων site/platforms/marketplace το ebay βλεπει να χανει αγοραστες, αποφασιζει να υπερχρεωσει τους πωλητες που ακομα υπαρχουν στο site.

Οι πωλητες με τη σειρα τους ανεβαζουν τις τιμες για να βγαλουν τα σπασμενα, με αποτελεσμα ακομα λιγοτερους αγοραστες.

Πριν 15 χρόνια ηταν πιο μεγαλο απ' το amazon σε καθαρα κερδη, σημερα δεν μπαινουν καν σε συγκριση.

Γενικώς το eBay είναι ασυμφορο στις περισσότερες περιπτώσεις. Εδώ στέλνω μηνυμα στους πωλητες αν εχουν ιστοσελίδα δικια τουσ για απ ευθειας αγορες.

Σε αγορά από ebay, αποστολή από Κίνα αντικειμένου κόστους 110€ + 26€ μεταφορικά μου κρατάει το ΦΠΑ (σωστα φαντάζομαι) μιας και είναι <150€

Λέτε να μου ζητήσουν και εδώ φπα; γιατί διαβάζω κάτι περίεργα παραπάνω

Κι εγώ έχω παρόμοια απορία με τον φίλο παραπάνω.

Τελικά από ebay (Κινα) τι πληρώνουμε για αντικείμενα κάτω των 150€; Μονο ΦΠΑ ή και εκτελωνισμό;

Ισχύουν αυτά που γράφει στο συνημμένο;

Δηλαδή αν ενα αντικείμενο κανει 50€ πληρώνω +10€ εκτελωνισμό και 24% ΦΠΑ άσχετα που ο ΦΠΑ είναι προπληρωμένος;

Σορρυ αν έχουν ξαναγραφτεί οι ερωτήσεις αλλα είναι δύσκολο να βρεις απάντηση σε τοσο μεγάλο νήμα.

4_Idika teli ektelonismou_Gr_07_2021 (2)_1.pdf

5 ώρες πριν, gto234 είπε

Κι εγώ έχω παρόμοια απορία με τον φίλο παραπάνω.

Τελικά από ebay (Κινα) τι πληρώνουμε για αντικείμενα κάτω των 150€; Μονο ΦΠΑ ή και εκτελωνισμό;

Ισχύουν αυτά που γράφει στο συνημμένο;

Δηλαδή αν ενα αντικείμενο κανει 50€ πληρώνω +10€ εκτελωνισμό και 24% ΦΠΑ άσχετα που ο ΦΠΑ είναι προπληρωμένος;

Σορρυ αν έχουν ξαναγραφτεί οι ερωτήσεις αλλα είναι δύσκολο να βρεις απάντηση σε τοσο μεγάλο νήμα.

4_Idika teli ektelonismou_Gr_07_2021 (2)_1.pdf 386 kB · 0 downloads

Κατω των 150 πληρώνεις ΦΠΑ και αυτα που λέει το τιμολόγιο που εχεις ανεβάσει

• Like 1

Στις 14/11/2021 στις 3:40 ΜΜ, lexotamilf είπε

Σε αγορά από ebay, αποστολή από Κίνα αντικειμένου κόστους 110€ + 26€ μεταφορικά μου κρατάει το ΦΠΑ (σωστα φαντάζομαι) μιας και είναι <150€

Λέτε να μου ζητήσουν και εδώ φπα; γιατί διαβάζω κάτι περίεργα παραπάνω

Έβαλα παραγγελία αλλά ο Κινέζος πωλητής μου κάνει τον ανηξερο για το ΦΠΑ. Κάτι λέξεις IOSS του φαίνονται αγνωστες. Θα μιλήσω με το ebay μπας και βγάλω άκρη. 

Στις 2/11/2021 στις 8:17 ΠΜ, draculias είπε

Αποστολές μέσω GSP του eBay υπάρχει χρόνια και μέσω αυτού προπλήρωνες (προπληρώνεις τα πάντα) και έρχεται στην πόρτα σου με UPS χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση. Ήσυχα και ωραία και μάλιστα συγκριτικά με τον πατροπαράδοτο τρόπο εκτελωνισμού (προ 1/7/21 δηλαδή) και λίγο φθηνότερα.

Από 1/7/21 και έπειτα για αποστολές από τρίτες χώρες μέσω USPS, Royal Mail κτλ (απλό ταχυδρομείο δηλαδή σε ΕΛΤΑ ή άλλο ιδιωτικό κούριερ (ακόμα και UPS, όπου επαναλαμβάνω ΔΕΝ χρησιμοποιεί το Global Shipping Programme), υπάρχει και η επιλογή μέσω πλατφόρμας IOSS όπου κανονικά προπληρώνεις το ΦΠΑ κατά την αγορά και ακολουθείται η διαδικασία απόδοσης του ΦΠΑ μέσω του πωλητή και επικολλάται το αυτοκόλλητο με τον IOSS αριθμό στο πακέτο και (κανονικά) δεν πληρώνεις κάτι περαιτέρω.

Το ότι μπορεί παρόλα αυτά να πληρώνεις (για αγορές μέσω eBay) κάτι επιπλέον μέσω IOSS για εκτελωνισμό εδώ είναι ένα πρόβλημα που ισχύει (ενώ δεν θα έπρεπε) και, κατά την γνώμη μου, είναι 70% φταίξιμο του πωλητή (δεν απέδωσε/δήλωσε τον ΦΠΑ και εκδόθηκε το αυτοκόλλητο με τον IOSS tracking number) και 30% το "χαζό" φαινόμενο όταν εκτελωνίζεται στην Ευρώπη μέσω άλλης EU χώρας (Ολλανδία/Γερμανία) να επικολλούνται φόρμες εκτελωνισμού και λοιπά αυτοκόλλητα πάνω στο IOSS και να μην φαίνεται εδώ εάν ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία.

Πάντως με τα Ελτα νομίζω πρέπει γενικώς όλοι μας να χαλαρώσουμε λίγο, έχουν αρκετά στραβά και δικαίως σε πολλές περιπτώσεις, αλλά για το συγκεκριμένο φαινόμενο των εξτρά χρεώσεων δεν θεωρώ ότι είναι ο "φταίχτης".

Όταν ιδιωτικοποιηθούν και τα αναλάβουν πχ η ACS όπως και ακούγεται, δεν θα κράζουμε, θα κλαίμε.

Γνώμη μου.

το χειροτερο απο ολα ειναι πως δεν μπορεις να κανεις ρεπορτ τον πωλητη για την ''αμελεια'' αυτη που εκανε και καθως περνατε οι 3 μηνες, δεν μπορεις να του αφησεις feedback φυσικα στα μηνυματα δεν απαντανε μετα.ακομα και αν κανεις report στο ebay δεν γινεται τπτ....

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τους τελευταιους μηνες,
εχω δεχτει 2 εκπτωτικα κουπονια απο το ebay. Για πολλα χρονια δεν ειχα παρει ποτε τετοια κουπονια.

Βεβαια, εχω αραιωσει, οχι αγορες οπως παλια.
Ομως ειμαι χρηστης τους πανω απο δεκαετια, και με εκατονταδες αγορες.

Μακαρι να δωσουν κι αλλα...

Επεξ/σία από mindreader

Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι που λογικά θα έχει ήδη απαντηθεί. Μετά τις ποικίλες συζητήσεις προ μηνών σχετικά με το ότι πλέον θα πληρώνουμε τελωνείο για οποιαδήποτε αγορά (ακόμη και αυτές κάτω των 21-22€) από Κίνα, πλέον σε τι φάση βρισκόμαστε; Μπορώ να παραγγείλω από ebay μικρά αντικείμενα άφοβα ή όχι; 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...