Προς το περιεχόμενο

No SPD found in DIMM

virtualitywon

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

τώρα τελευταία έχω συνέχεια κάτι ψιλοπροβληματάκια με το pc. Κολλάει συνέχεια (βέβαια, και η RAM που διαθέτω δεν είναι και η καλύτερη..256..), δυσκολεύεται να τερματίσει τις εφαρμογές όταν πάω να τον κλείσω κ.τ.λ. Σήμερα όμως προέκυψε και κάτι άλλο που δυστυχώς δεν μπορώ να το ερμηνεύσω μιας και οι γνώσεις μου δεν είναι και φοβερές :P. Μετά από επανεκκίνηση έβγαλε το εξής μήνυμα : " No SPD found in DMII", "Suggested latency time is "2" " δυστυχώς, δεν πρόλαβα να το δω πολύ καλά κι έτσι ενδέχεται να έχω γράψει κάτι λάθος, οπότε στο περίπου.

Όποιο καλό παιδί κατάλαβε κάτι ας μου πει και μένα :D γιατί κάτι μου λέει ότι θα την πατήσω πολύ σύντομα. thanks....

Δημοσ.

το έψαξα στη wikipedia μήπως και καταλάβω τουλάχιστον περί τίνος πρόκειται..

SPD > "Serial Presence Detect", a way to store information about the RAM chips on a DIMM module

σχετικά με SDRAM Latency > Most computer users don't need to worry about SDRAM latency, because the computer can handle the auto-adjustment to RAM timing based on the Serial Presence Detect (SPD) ROM inside the RAM packaging that defines the four timing values, decided by the RAM manufacturer. Although the SDRAM latency timing can be adjusted manually, using lower latency settings than the module's rating (overclocking) may cause a computer to crash or fail to boot.

ακόμα όμως δεν ξέρω τι να κάνω..:(

• Moderators
Δημοσ.

Για καποιο λογο δεν διαβαζει τις πληροφοριες που ειναι γραμμενες στο SPD της ραμ.

Ετσι βαζει το default που ειναι 2, και το βρισκω πολυ σφιχτο, σαν timing.

Πηγαινε στο BIOS και ορισε τα timings της ραμ σαν 3-3-3-8, που ειναι τα συμβατοτερα με τις περισσοτερες μνημες.

Δημοσ.

..Kοινώς μάλλον ψοφάει η μνήμη αυτή.....αλλά το κάνει με αξιοπρέπεια!

:mrgreen:

Mιας και οι μνήμες είναι λάιφ-τάιμ γκαραντί,δωσ' την γι' αλλαγή...

(Το SPD είναι 1 μικρό τσιπάκι σε μέγεθος μπιζελιού σε κάποια γωνιά της μνήμης,το οποίο έχει πληροφορίες για να διαχειριστεί το τσίπσετ της μητρικής όσο πιο σωστά γίνεται τη μνήμη...Καλή ώρα,τη latency της μνήμης...)

Σου προτείνει επίσης τιμή latency=2,ε,δως του 2(απ' το bios)..Δεν θα πάθεις τίποτα (αν πεις να την κρατήσεις τη μνήμη).Στη χειρότερη,κρασάρισμα,το οποίο διορθώνεται αν αλλάξεις την τιμή σε 3.Αν και δεν ξέρω κατά πόσον μπορεί να δωθεί πλέον ο κατάλληλος χρονισμός...

(παρένθεση:όσο πιο χαμηλή η τιμή της latency,τόσο πιο "γρήγορη" γίνεται η μνήμη....)

Δημοσ.

Μην αλλάξεις τίποτα στο BIOS γιατί πολύ απλά ένα ασταθές timing setting θα καθυστήσει τον υπολογιστή non bootable, και δεν θα μπορείς να τον δουλέψεις.

Τώρα το πρόβλημα είναι ότι είτε τα περιεχόμενα του SPD chip έπαθαν corruption ( 'παραμορφώθηκαν' τα περιεχόμενά του ) είτε το SPD chip τα τέζαρε.

Οπότε ή κάθεσαι στα αυγά σου και απλά βάζεις χαλαρά memory timings στο BIOS μήπως και παίξουν σωστά οι μνήμες ( δεν θα σταματήσει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να διαβάσει το SPD όμως ) είτε δοκιμάζεις να κάνεις ένα SPD Reflash με το SPDtool του W1zard.

Αλλιώς αν έχουν ακόμα εγγύηση γύρισέ τες πίσω.

Δημοσ.

..milame gia 1 aplo sdram billpeppas...xalarwse oson afora to bios..Ase pou den prokeitai na kanei tipota parapanw apo ena aplo "overclocking" ths mnhmhs(siga to o/c,an den einai cl2 oi mnhmes,kai pali kata 99% den prokeitai na dei mple o8onh-ase pou to mhnyma tou to proteinei to cl2...),to opoio sth xeiroterh(egw thn lew api8anh) (pou yposthrizeis oti 8a anoigei kan to pc)to ftiaxnei me to na kanei reset to bios(vgazontas estw thn mpataria),oso gia to spd flash,swsto ki auto.....

Δημοσ.

καλημέρα παιδιά. οι έως τώρα απαντήσεις σας διαφέρουν λίγο (να αλλάξω χειροκίνητα τα timings? να πατήσω το bios defaults? να αλλάξω τις μνήμες?) το μόνο που μπορώ να κάνω εγώ προσωπικά σ' αυτή τη φάση, με τις γνώσεις που διαθέτω, είναι να μπω στο bios και να αλλάξω κάποιο απ' τα settings.

έκανα ένα "σκανάρισμα" του υλικού με τη βοήθεια του everest.

CPU Speed:

CPU Clock 801.77 MHz (original: 800 MHz)

CPU Multiplier 8.0x

CPU FSB 100.22 MHz (original: 100 MHz)

Chipset Properties:

Motherboard Chipset Intel Whitney i810

Memory Timings 2-3-3-6 (CL-RCD-RP-RAS)

δεν ξέρω αν βοηθάνε σε κάτι αυτά. ευχαριστώ πάντως για τις απαντήσεις σας :))

Δημοσ.

an to pc den kollaei (logw xalasmenhs mnhmhs),den exeis logo na thn allakseis,ektos ki an s enoxlei toso poly to mhnyma pou sou vgazei.

Kane de to spd flash pou sou prota8hke kai vlepeis.

Oso gia ta timings,as' to etsi opws einai,einai mallon to "kalytero" setting pou mporeis na exeis,ki an DEN kollaei to pc,den exeis kai logo na ta allakseis

Δημοσ.
..milame gia 1 aplo sdram billpeppas...xalarwse oson afora to bios..Ase pou den prokeitai na kanei tipota parapanw apo ena aplo "overclocking" ths mnhmhs(siga to o/c,an den einai cl2 oi mnhmes,kai pali kata 99% den prokeitai na dei mple o8onh-ase pou to mhnyma tou to proteinei to cl2...),to opoio sth xeiroterh(egw thn lew api8anh) (pou yposthrizeis oti 8a anoigei kan to pc)to ftiaxnei me to na kanei reset to bios(vgazontas estw thn mpataria),oso gia to spd flash,swsto ki auto.....

Βρε άνθρωπε του Θεού...για απάντα λίγο στα παρακάτω.

1) Το ότι είναι ένα απλό SDRAM τι διαφορά έχει από το να ήταν 2 ?

2) Πού ξέρεις εσύ τι τσιπάκια έχει το DIMM του παλικαριού ώστε του προτείνεις να βάλει CAS Latency 2T από το BIOS την στιγμή που δεν διαβάζεται το SPD ?

3) Τρίτον το μήνυμα που του προτείνει να βάλει CAS2 είναι από την μητρική και είναι εντελώς άκυρο.

4) Αν λέμε τώρα, κάνει αυτό που του είπες και βάλει tCL @ 2 στο BIOS και έπειτα δεν του μπουτάρει το μηχάνημα με τίποτα ( πράγμα διόλου απίθανο όταν έχουμε να κάνουμε με αγνώστου ταυτότητας και τάσης μνημούλα των 256MB ) , θα φταίει να σε πιάσει στις φάπες το παιδί ?

Για αυτό άμαν δεν μπορούμε/ξέρουμε να απαντήσουμε σωστά και με βεβαιότητα στον άλλο τότε... post -1 και καθόμαστε όπως είμαστε και αφήνουμε κάποιον άλλο με τις απαιτούμενες γνώσεις να απαντήσει στο παιδί.

p.s. Εδώ φάνηκε τα πόσα ξέρεις επί του παρόντος θέματος:

to opoio sth xeiroterh(egw thn lew api8anh) (pou yposthrizeis oti 8a anoigei kan to pc)to ftiaxnei me to na kanei reset to bios(vgazontas estw thn mpataria),oso gia to spd flash,swsto ki auto.....

Αν αγορίνα μου δεν διαβάζει το SPD του DIMM η μητρική κάνοντας ένα clear ( Reset ) BIOS πάλι δεν θα μπορεί να μπουτάρει γιατί δεν θα μπορεί πάλι να διαβάσει το SPD ώστε να βρεί τι timings θέλει το DIMMάκι.

Δημοσ.

1)den tonisa to 1,alla to aplo

2)gia diavase ligo to teleutaio tou post

3)Pou ksereis esy oti einai entelws akyro?

4)oso den mporw na faparw egw esena,allo toso den mporei kai o virtualitywon emena logw apostashs(sthn de periptwsh tou yparxei kai apousia logou na to kanei,giati reset tou bios shmainei epanafora stis arxikes tou ry8miseis,dhladh se cl3 timing-an kai to na exei 8esei "la8os" timing,to mono sto opoio mporei na ton odhghsei einai se asta8eia tou systhmatos,OUTWS 'H ALLWS).

Twra,ta sxolia sou kai to yfos sou einai pronomio tou na plhkrtologeis online,ti na kanw,n' asxolh8w perissotero ap' to na dhlwsw to pou ta exw grammena ;

Δημοσ.

1) Δηλαδή τα απλά DIMM παίζουν σε CAS Latency 2T @ 200MHz ( DDR400 ) ? :D

2) Πάλι δεν βλέπεις πληροφορίες περί της μνήμης, και απλό είναι να μπείς με τα timings αυτά, τις BSOD όμως τις ξέχασες ? :D

3) Για να το λέω.νομίζω πως κάτι παραπάνω θα ξέρω ο άσχετος

4) Το BIOS δεν είναι ρυθμισμένο να βάζει tCL 3T μετά από Reset.

Και τα πράγματα δεν πάνε καν όπως φαντάζεσαι ότι πάνε.

Τώρα αν προσπαθείς με το ύφος και το μάγκικο πίσω από το keyboard κλπ γιατί εμένα μου δείχνει ότι όταν απλά δεν μπορούμε να απαντήσουμε σωστά και να τεκμηριώσουμε τα λεγάμενά μας το ρίχνουμε στο δούλεμα και την μαγκιά με σκοπό το getaway ? :D

αρκετά ασχολήθηκα, bye

Δημοσ.

Ο virtualitywon milhse gia sdram,ki oxi gia ddr ram,oute gia piki-piki-ram.

H mnhmh tou douleuei,asxeta ti mhnyma tou vgazei to bios gia to spd,opote o,ti kai n' allaksei sto bios,sthn "kalyterh" den 8a allaksei tipote sthn praksh-sthn xeiroterh(twn xeiroterwn xeiroterh)8a exei APLA asta8eia (8a kollaei to pc).Sthn hollywood-ianh xeiroterh,den 8a mpoutaeri kan,alla me to na kanei reset tou bios(pio aplos tropos ap to na vgalei mpataria/trofodosia den yparxei),kai O,TI "parapanisia" ry8mish,ap' authn pou exei twra kai DOULEVEI to pc,8a ksanagyrisei sthn arxikh(kalh wra se cl3).

To MONO pou eipa egw eks' arxhs dia to atomon sou billpeppas,htan ena "xalarwse me to bios",kai oyte epi8eta sou epedwsa,oute tis gnwseis sou,thn empeiria sou,oute tipota amfisvhthsa(allwste oute kan pou se kserw).To kaneis monos sou.

Ta de "pragmata" den kserw ti fantazesai oti fantazomai,alla auto pou egw vlepw einai oti esy mallon areskesai sto na ftiaxneis fantasmata.

Peri de yfous,ti na pw,shkwnw ta xeria pshla.

Peri getaway,shkwnw kai ta podia.

Oso gia to poso asxolh8hkes 'h (mas ; ) apasxolhses,,,,,,,

virtualitywon ,an akoma vriskeis endiaferon sto thread pou esy ksekinhses,an apofasiseis na dokimaseis na trekseis thn mnhmh se cl2(an kai nomizw pws hdh se auto to timing leei to bios sou pws trexei),kane 1 enhmerwsh edw pws paei,etsi gia thn istoria.

Δημοσ.

Αν μιλάμε για DDR-I SDRAM:

Δεν είναι λίγο δύσκολο να βρέθηκε σε PC χρήστη, που ζητάει τη βοήθεια άλλων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, CL2 DIMM; Συνήθως έπρεπε να το κυνηγήσεις ο ίδιος (και να το πληρώσεις ακριβότερα) για να το έχεις. Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για CL3 ντιμμάκι και η ασφαλέστερη επιλογή στο BIOS να είναι αυτή. Just my 2¢!

Δημοσ.

swsta ta les parsifal(an kai yparxoyn "endeikseis"-symfwna me ta legomena tou-oti ISWS kai na einai cl2),mono pou gia to "asfalesterh",1 shmeiwsh:

kai na mhn einai to swsto timing,pali sth xeiroterh 8a exei asta8eia,thn opoia mporei na thn kseperasei me 1 reset sto bios.

Δημοσ.

Έτσι για την Ιστορία...έκανα load τα bios defaults και το πρόβλημα προς το παρόν εξαφανίστηκε. καθαρά για πληροφοριακούς λόγους, εάν ξέρει κάποιος τι είναι ή σε τι χρησιμεύει το "HDD S.M.A.R.T. Capability" (το οποίο σε μένα είναι disabled") ας μοιραστεί τη γνώση του μαζί μου.

thanks, Δανάη.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...