Προς το περιεχόμενο

Intel Larabee confirmed

FarCry

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Fudzilla managed to confirm the existence of a Larabee project. Intel is working on a graphic solution that is supposed to come late 2008 if not even later.

We know it is much better than then integrated graphics and that Intel wants to make Ati and Nvidia run for their money.

We also managed to find out that Intel is after the volume market rather than the performance R600 and G80 market.

Δημοσ.

Το θέμα έχει ενδιαφέρον κυρίως από marketing σκοπία γιατί τα τελευταία χρόνια είναι εμφανές ότι η αγορά των add-in γραφικών καρτών μειώνεται συνέχεια (όχι πως θα εξαφανιστεί τελείως αλλά θα γίνει κάτι τελείως enthusiast oriented). Οπότε γιατί να κάνει η Intel μια τέτοια κίνηση. Ίσως να μην κοιτάει στο high-end αλλά στην ανάπτυξη ενός flexible core για πολλές εφαρμογές, κυρίως low power.

Δημοσ.

Computex 07: A lot of them coming over

Intel got most of the 3Dlabs engineers and there got a lot ATI engineers that are more than happy to come over and get a juicy salary.

People at ATI are scared now and some of them are going over to Intel and we are mainly talking about the engineering force.

So the Larrabee is made mainly by a huge force of 3Dlabs engineers and some of the ATI chaps, but we still can see some driver problems

Δημοσ.

Up to $300 market

Intelʼs miraculous discrete graphics card is not after G80, G92 or R600 or R700.

Intel wants to start with midrange products and possibly a low end. This is what high ranked sources confirmed last week in Taiwan.

Our sources confirmed independently that Intel needs time to get itself in the high end league and that it needs to prove to the world that it can do a decent GPU and a graphics card. Once it succeeds with a first generation Larrabee it will move its discrete generation toward high end.

Long term Intel wants to fight AMDʼs ATI and Nvidia in the high end but they know that it will take them time.

Δημοσ.
Computex 07: A lot of them coming over

Intel got most of the 3Dlabs engineers and there got a lot ATI engineers that are more than happy to come over and get a juicy salary.

People at ATI are scared now and some of them are going over to Intel and we are mainly talking about the engineering force.

So the Larrabee is made mainly by a huge force of 3Dlabs engineers and some of the ATI chaps, but we still can see some driver problems

Μια μικρή μεινότητα πήρε από τους τεχνικούς της 3DLabs. ΄Οσων αφορά το θέμα, εγώ προσωπικά έχω στρέψει το βλέμμα μου εδώ και αρκετό καιρό αλλού:

http://www.imgtec.com/news/Release/index.asp?ID=409

http://www.imgtec.com/news/Release/index.asp?ID=643

http://www.imgtec.com/Investors/Presentations/Prelim07/index.asp?Slide=42

Δημοσ.

και ετσι ως εχει να κατσει εχει ηδη τεραστιο κοματι της πιτας. μπορει να ακουγεται παραξενο αλλα τα ποιο πολα πισι του κοσμου ειναι ειτε γραφειου----->ονμπορντ καρτα 90% ιντελ Gma βαλτε ακομα και τα λαπτοπ.ειχα δει πριν κατι μηνες μια πιτα με τα μεριδια και ιντελ ειχε απιστεφτο κοματι. πανω απο το διπλασιο αποσο ειχαν ολοι οι αλοι μαζι.

Δημοσ.
και ετσι ως εχει να κατσει εχει ηδη τεραστιο κοματι της πιτας. μπορει να ακουγεται παραξενο αλλα τα ποιο πολα πισι του κοσμου ειναι ειτε γραφειου----->ονμπορντ καρτα 90% ιντελ Gma βαλτε ακομα και τα λαπτοπ.ειχα δει πριν κατι μηνες μια πιτα με τα μεριδια και ιντελ ειχε απιστεφτο κοματι. πανω απο το διπλασιο αποσο ειχαν ολοι οι αλοι μαζι.

Σε μονάδες πώλησης σαφώς. Πόσο πουλάει το κάθε chip ρώτησες; Για να ισοφαρήσεις μια υποθετική είσπραξη των 100 εκατομυρίων δολλαρίων θα πρέπει να πουληθούν τουλάχιστον τα δεκαπλάσια αν όχι πολύ περισσότερα IGPs από GPUs.

H Intel δεν "ζει" από τα γραφικά μέχρι στιγμής αλλά από τους επεξεργαστές. Η AMD με την εξαγορά της ΑΤΙ θα δουλέψει στο μέλλον σε αμαλγάματε μεταξύ CPU & GPU σε ένα πακέτο και φυσικά σκοπεύει να συνεχίσει να πουλάει GPU όπως και σήμερα.

΄Ενα τέτοιο αμάλγαμα CPU/GPU θα μπορέσει άνετα να αντικαταστήσει τα IGPs του μέλλοντος, οπότε η Intel είναι φυσιολογικό όχι μόνο να ακολουθήσει με κάτι ανάλογο σε εύλογο χρόνο αλλά και να μπει σε χωράφια όπως η αγορά των GPU που δεν την ενδιέφερε ως τώρα.

Κοντός ψαλμός αλληλούια αλλάζει κατεύθυνση η τεχνολογία και οι εταιρίες προσαρμόζονται ανάλογα. Η αγορά της ΑΤΙ από την AMD από την άλλη ήταν αναγκαία για αυτό το σκοπό μιας και η δεύτερη ως τώρα δεν είχε καμία απολύτως σχέση ούτε με γραφικά ούτε με chipset.

Δημοσ.
Μια μικρή μεινότητα πήρε από τους τεχνικούς της 3DLabs. ΄Οσων αφορά το θέμα, εγώ προσωπικά έχω στρέψει το βλέμμα μου εδώ και αρκετό καιρό αλλού:

http://www.imgtec.com/news/Release/index.asp?ID=409

http://www.imgtec.com/news/Release/index.asp?ID=643

http://www.imgtec.com/Investors/Presentations/Prelim07/index.asp?Slide=42

Δεν χρειαζοταν καν να δω. Ειμουν σιγουρος οτι προκειται για Ιmagination και PowerVR :lol:

Δημοσ.
οκ συμφωνω. αλλα αμα δεν αγοραζε η αμδ την ατι πολυ που θα σκοτιζοτανε.

Το ακριβώς αντίθετο. Η AMD αγόρασε την ATI για το know-how της, όχι για να πουλάει X1900XT. Ήτανε μια risky κίνηση από οικονομικής άποψης (και φαίνεται από τα προβλήματα που έχει η AMD τώρα) αλλά αλλίως θα πήγαινε για σίγουρο φούντο αργότερα.

Δημοσ.

οχι δε καταλαβες. μαλλον εγω δε το εγραψα σωστα. η ιντελ σιγα μη σκοτιζοτανε επρεπε να γραψω. αυτο εννοουσα.

Δημοσ.
Δεν χρειαζοταν καν να δω. Ειμουν σιγουρος οτι προκειται για Ιmagination και PowerVR :lol:

Πέρα από το αστειάκι της υπόθεσης. Αν υπολογίζει τις άδειες και την επένδυση κάπου στα 20 εκατομύρια $ πρέπει να βγαίνει ως τώρα ο λογαριασμός της Intel για SGX. Το ποσό μπορεί να ακούγεται μικρό με την πρώτη ματιά, αλλά πρόκειται για απλό IP και μια απλή άδεια κοστίζει γύρω στο 1.5 εκατομύριο.

Το ποσό φαντάζει υπερμετρικά μεγάλο για να πάει μόνο σε UMPCs.

Δημοσ.
οκ συμφωνω. αλλα αμα δεν αγοραζε η αμδ την ατι πολυ που θα σκοτιζοτανε.

΄Οχι απαραίτητα. Το πιθανότερο είναι ότι ήταν εμφανής η τάση της αγοράς σε μακροχρόνια σκοπιά και αυτός ήταν και ο λόγος που η AMD αγόρασε την ΑΤΙ.

H Ιntel αγόρασε τις πρώτες άδειες από IMG τον Μάιο του 2005 και τότε ήδη είχε ξεκινήσει μυστικά το project Larabee.

Δημοσ.
οχι δε καταλαβες. μαλλον εγω δε το εγραψα σωστα. η ιντελ σιγα μη σκοτιζοτανε επρεπε να γραψω. αυτο εννοουσα.

Υπήρξε παρουσίαση του Jon Peddie από το 2004 που υπολόγιζε ότι η Intel πιθανότατα να ανταγωνιστεί την NVIDIA τουλάχιστον στις επαγγελματικές αγορές. ΄Εχω μάλιστα και δείξει σε screenshot τα εν λόγω slides τότε. Μόνο που τότε δεν το πίστευε κανείς.

Για να στο τοποθετήσω σε μια πιό σωστή βάση κατά την ταπεινή μου άποψη: αν δεν διαφαινόταν η ανάγκη της αγοράς στο μέλλον να υπάρχουν και δυνατότητες γραφικών τότε πραγματικά δεν θα σκοτιζόταν η Intel και αυτό εντελώς ανεξάρτητα με το τι θα έκανε η AMD.

Η άποψη ότι ένας γίγαντας όπως η Intel δεν θα μπορούσε να προβλέψει τις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς και θα περίμενε την AMD κάτα ένα τρόπο να της υποδείξει τον δρόμο είναι το λιγότερο αφελής.

H άποψη ότι την Intel την έπιασε "ξαφνικά" ο πόνος για γραφικά επειδή αγόρασε η AMD την ΑΤΙ είναι λάθος. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν αυτό που μαγειρεύει η Intel θα κάνει για παιχνίδια και δεν θα επικεντρώνεται μόνο σε επαγγελματικές εφαρμογές γραφικών. Αν είναι το τελευταίο τότε ανταγωνίζεται άμεσα την NVIDIA, γιατί εκείνη έχει και το μερίδιο του λέοντος στις αγορές αυτές.

Kαι η NVIDIA στο απώτερο μέλλον ενδιαφέρεται να μπει στην αγορά των server farms δυναμικότερο και θα ανταγωνίζεται έτσι άμεσα την Intel εκεί πλέον.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...