Προς το περιεχόμενο

Καινούριο CPU cooler, θερμότερο το NB... NB overheat limits?

Greek_Tornado

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα

Στο σύστημά μου, είχα μέχρι πρότινος για ψύξη του CPU την Golden Orb 2 της Thermaltake. Όπως ανακάλυψα και ο ίδιος στην πορεία, η αγορά της ήταν τραγικό λάθος αφού ήταν μόνο show αλλά χωρίς... go. Θέλοντας να επιτύχω κάπως καλύτερες θερμοκρασίες από τους 55-60 βαθμούς του 6600 στα 3,2 GHZ, προχώρησα χθες στην αγορά της Max Orb, που θεωρείται η κορυφαία της Thermaltake στην κατηγορία αυτή (κυκλικές και με ανεμιστήρα προς τα κάτω). Χρησιμοποιεί 6 heatpipes και γενικώς είναι στα χαρτιά τουλάχιστο, ό,τι πιο καλό μπόρεσα να βρω. 03_SideViewD.gif

Δυστυχώς όπως είδα και σε reviews σε διάφορα sites, αυτές (οι χαμηλές-κυκλικές) δεν είναι ό,τι καλύτερο σε αερόψυξη, αντίθετα με τις τύπου tower, αλλά όπως θα δείτε και στις φωτό παρακάτω τα πάντα είναι στριμωγμένα στο χιλιοστό στο case μου οπότε στις διαστάσεις αυτές δεν υπήρχε κάτι καλύτερο...

Εδώ λοιπόν η P5B Deluxe με το Intel 965 northbridge και την παλιά μου Golden Orb 2 και για λόγους σύγκρισης η καινούρια Max Orb πριν την εγκατάσταση:

532227151_328f8da0ac.jpg

Αφού πάλεψα λίγο να καταλάβω το σύστημα στερέωσης που ως συνήθως για τη Thermaltake ήταν πρωτότυπο (αλλά εν τέλει πολύ καλό και εύκολο) την βίδωσα πάνω στη μητρική:

532227137_0598bb2298.jpg

Αυτή τη φωτό τη βάζω για να κάνω κατανοητό το πρόβλημα που προέκυψε. Όπως φαίνεται, το NB πλέον καλύπτεται σε κάτοψη από τα πτερύγια της καινούριας ψύκτρας, ενώ πριν ήταν εκτός της ακτίνας της μικρότερης Golden Orb 2. Θέμα συμβατότητας δεν υπήρξε φυσικά αφού η Max Orb είναι αρκετά υπερυψωμένη ώστε να περνάει πάνω από τα υπόλοιπα m/b components (heatsinks κλπ). Ως εδώ όλα καλά, και αφού μέσα στον πανικό που επικρατεί στο κουτί μου τη χώρεσα, περίμενα όχι μόνο πολύ καλύτερη ψύξη του CPU αλλά και του Northbridge (αφού καλύπτεται από το ρεύμα αέρα του μεγαλύτερου ανεμιστήρα) , στο οποίο έχω βάλει έναν από τους sensors του κουτιού και πριν έβλεπα συνεχώς θερμοκρασίες από 50 και πάνω βαθμούς.

532227131_0c95774745_b.jpg

Εδώ σε λειτουργία, ανάμικτα συναισθήματα με περίμεναν. Το NB για να ψυχθεί, χρειάζεται είτε τη Max Orb στο μέγιστο των στροφών οπότε και γίνεται πολύ θορυβώδης χωρίς όμως να ψύχει το CPU ουσιαστικά παραπάνω, είτε έναν περίεργο συνδυασμό στις ταχύτητες των υπόλοιπων ανεμιστήρων του κουτιού. Και εξηγούμαι:

532227117_263c8dda4a_b.jpg

Έτσι κλείνει το πλαίσιο που ενσωματώνει τους 2 πλαϊνούς ανεμιστήρες (εισαγωγές και οι 2) ώστε να τοποθετηθεί το πλαϊνό καπάκι. Έτσι, μένει ένα κενό μόνο 2 cm ανάμεσα σ'αυτούς και τη Max Orb.

Ανακάλυψα λοιπόν ότι το NB ζεσταίνεται πλέον ακόμα περισσότερο με όλα τα fans του κουτιού στο minimum όταν με τις ίδιες ρυθμίσεις με την παλιά ψύκτρα έφτανε 50, τώρα κοντεύει άνετα και τους 60!!!! Ο επεξεργαστής ναι μεν έπεσε 10 βαθμούς και κάτι, αλλά το NB πλέον, ζεσταίνεται προβληματικά... Επίσης, αν αυξήσω μόνο τις στροφές της MaxOrb, το NB κρυώνει αμέσως πολύ, αλλά αν τις αφήσω χαμηλά και αυξήσω τους πλαϊνούς και τον πίσω (εξαγωγή) τότε ζεσταίνεται πάλι περισσότερο!!! Οπότε θέλω να ρωτήσω:

Πώς γίνεται αυτό ρε παιδιά;; Τι μπορεί να φταίει έτσι όπως βλέπετε τις φωτό και κάνει αυτά τα κουλά το airflow;;; Υπάρχει περίπτωση να δημιουργούνται υποπιέσεις επειδή ο πλαϊνός φυσάει περισσότερο απ'όσο ρουφάει η MaxOrb και ζεσταίνεται το NB;; Και γιατί δεν το ψύχει ο πλαϊνός;; Και εν τέλει, πόσο είναι η ασφαλής θερμοκρασία για το 965;;; Δεν έχω ιδέα γενικά τι παίζει σε αντοχές από NB... Είναι ασφαλείς οι 50-60 βαθμοί; Είναι δυνατό να προκαλέσουν αστάθεια στο overclock;;; Και αν ναι, πώς βλέπετε να μπορώ να το ψύξω καλύτερα εκτός από water cooling;;

Δημοσ.

Να σημειώσω ότι το να αυξήσω τις στροφές της MaxOrb λειτουργεί ευεργετικά για την ψύξη του NB αφού το παγώνει αμέσως, αλλά κάνει τόσο θόρυβο που απλά δεν είναι επιλογή η ταχύτητά της να ανέβει παραπάνω από 1500 rpm (φτάνει μέχρι 2100 αλλά ακούγεται πολύ). Οπότε ό,τι ιδέες και σκέψεις για το πρόβλημά μου από σας τους υπερ-έμπειρους case-modders και overclockers θα πρέπει να είναι με δεδομένη τη minimum χρήση των στροφών της MaxOrb...:roll:

Δημοσ.

offtopic: Γιατί τέτοιο "κόλλημα" με τις Thermaltake βρε "αδερφέ"; Αφού είδες ότι με την πρώτη δε σου "βγήκε"...

ontopic: Το cooler της cpu σπρώχνει τον αέρα προς τα μέσα, σωστά; Οπότε, όλος ο ζεστός αέρας του επεξεργαστή πέφτει πάνω στο ΝΒ. Σε αυτό πρόσθεσε κ το γεγονός ότι η ΝΒ είναι "εγκλωβισμένη" από Ραμ (που κ αυτές παράγουν αρκετή θερμότητα ειδικά άμα είναι κ clock-αρισμένες) και κάρτα γραφικών (και καλώδια θα προσέθετα...). Τέλος, ο κάτω πλαινός fan "σπαταλάται" στην ψύξη της vga και εγκλωβίζεται κ από τα καλώδια!

Αυτά!

Δημοσ.

Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή η ψήκτρα του επεξεργαστή σου φαίνεται καθαρά ότι λειτουργεί ως εμπόδιο στο γενικό airflow του κουτιού σου. Και ως εκ τούτου η μοναδική ροή αέρα που υπάρχει στο mobo σου είναι αυτή γύρω από την ψύκτρα. Σου προτείνω να εφοδιαστείς με ένα πιο ευρώχωρο case ώστε να εξαλειφτεί αυτό το block αέρα, ή έστω να αφαιρέσεις τα πλαϊνά fans τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση δημιουργούν πρόβλημα και "περίεργη" ροή.

Δημοσ.

@ felikas: Η πρώτη μου after market ψύκτρα ήταν η καταπληκτική Big Typhoon της Thermaltake και από τότε την εμπιστεύομαι απίστευτα την εταιρία αυτή, όπως φαίνεται και το κουτί και το PSU είναι επίσης Tt. Από κει και πέρα, η ψύκτρα αυτή είναι ό,τι καλύτερο στην κατηγορία αυτή και τις διαστάσεις αυτές, οπότε δεν είχα και πολλές εναλλακτικές.

@ Immortal Frank: Δυστυχώς κουτί πιο μεγάλο από αυτό υπάρχει αυτή την ώρα μόνο το Stacker της Coolermaster, που δεν είναι και ό,τι φθηνότερο, έτσι ώστε απλά να πετάξω αυτό που μου χε στοιχίσει 200 ευρώ πριν 2,5 χρόνια... Οπότε η αλλαγή του κουτιού δεν είναι επιλογή για την ώρα. Από την άλλη ίσως να χεις δίκιο για τα πλαϊνά, θα δοκιμάσω αρχικά να βγάλω το πάνω (γιατί το κάτω είναι χαμηλών rpm και ρίχνει ένα μικρό ψυχρό ρεύμα στην 8800 που πραγματικά καίγεται).

Ευχαριστώ πάντως παιδιά για τις υπερ-άμεσες απαντήσεις, να σημειώσω ότι κομμάτι του προβλήματος του υψηλού ambient temp είναι και η απίστευτη θερμότητα που εκλύει από το board προς τα πάνω η 8800... Είχα και GTS παλιότερα πριν από αυτή τη GTX, και πραγματικά καμία σχέση σε έκλυση θερμότητας... Αυτή είναι σωστός φούρνος κι ας έχω το RivaTuner να κρατάει στο 80% το φανάκι της με default ρολόγια...

Dokimase, tin exis apli allagi :D

dose ton Max Orb kai pare ton Blue Orb II:

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.650481

# Αριθμός στροφών ανεμιστήρα (RPM): 1700 ±10% RPM.

# Επίπεδο Θορύβου: 17 dBA.

Ekeino pou mporo na po -me sigouria- gi' afton,

oti einai kalyteros apo Golden kai Ruby Orbs :mrgreen:

Καλύτερη από Ruby και Golden είναι, από Max όμως δεν είναι σίγουρα. Από κει και πέρα κάποια άλλη ιδέα για ψύξη του Northbridge; Κανείς που να ξέρει τα όρια ασφαλούς λειτουργίας του;;

Δημοσ.

Δε θα συμφωνήσω με τη λύση του delirium, όχι οτι δεν είναι καλή, αλλά με την κατάσταση που επικρατεί στο κουτί σου, δε νομίζω πως θα βοηθήσει. Εγώ θα πήγαινα σε λύση tower (επειδή έτσι το λειτουργώ κ εγώ, γι'αυτό στο λέω), ώστε ο αέρας από το πλάι να ψύχει την cpu ψύκτρα κ η τελευταία να βγάζει τον ζεσό αέρα από τον πίσω ανεμιστήρα. Με αυτόν τον τρόπο θα απελευθερωθεί κ η ΝΒ.

Τέλος, δοκίμασε κ μια καλή παστούλα, μπας κ κατεβάσεις κανα 2 βαθμούς τη θερμοκρασία.

κάτι τέτοιο δηλαδή:

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.807910

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.807902

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.807901

κ αυτά με ποιοτικό 12-αρι ανεμιστήρα:

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.650311

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.650470

Δημοσ.

Εχμ, ναι αλλά όπως ήδη εξήγησα και στο αρχικό ποστ, δεν πήρα tower γιατί απλά είναι υπερβολικά μεγάλος σε ύψος για το κουτί μου. Πιθανό όλα να ήταν καλύτερα (η ψύξη του CPU αυτού καθαυτού σίγουρα θα ήταν πάντως σύμφωνα με έγκυρα sites όπως το Anandtech). Αλλά κανένα tower δε χωράει σε ύψος όταν κλείσω το πλαϊνό πλαίσιο με τους 2 ανεμιστήρες. Ήδη στην MaxOrb (ύψος περί τα 9 εκατοστά) όταν κλείνουν αφήνουν μόνο 2 εκατοστά κενό. Μάλλον κανείς δε διαβάζει τι γράφω :(

• Super Moderators
Δημοσ.

dokimases na voleuteis me custom NB Cooler? an kai etsi opws vlepw tis photos dyskola 8a xoresei ekei new me fan...

Δημοσ.
dokimases na voleuteis me custom NB Cooler? an kai etsi opws vlepw tis photos dyskola 8a xoresei ekei new me fan...

Έχεις κάτι υπόψιν για μένα; Γιατί μάλλον πρέπει να πάω σε active cooling και αυτά που χω βρει σε e-shop και πλαίσιο σίγουρα δε χωράνε από κει κάτω... Από την άλλη, αν βγάλω όλο το σύστημα της P5B Deluxe, πρέπει να βγάλω και το heatsink από τα MOSFET αριστερά του CPU στη φωτό, γιατί συνδέεται με heatpipe... Και μετά τρέχα γύρευε ψύξη και γι'αυτά... Οπότε μάλλον όχι, δεν είναι επιλογή να βγάλω το εργοστασιακό heatsink...

• Super Moderators
Δημοσ.

Δε χωράει κανένα απ'αυτά κάτω από τη MaxOrb, τα χω δει κι εγώ πολλές φορές :cry:

Δημοσ.
An vgaleis to epano plaino, den xoraei pyrgos/tower?

Prosopika, den vlepo orati xrisimoptita sto epano... :-?

Γμτ μόλις έσκασα 45 ευρώ για τη MaxOrb και θα πάει για πέταμα;; Με προβληματίζεις γιατί όντως βγάζοντας τον πάνω ανεμιστήρα και αφήνοντας μόνο το φίλτρο, χωράνε αρκετά από τα καλύτερα towers... Άλλα τόσα λεφτά και για τη Thermalright δηλαδή, και 10 ευρώ για ένα καλό 12άρι fan, μην πω 2... Συν το ότι την extreme δεν την έχουν Πλαίσιο και e-shop παρά μόνο ένα checkmate πανάκριβα (δεν αξίζει, απ'ότι είδα στα τεστ είναι ελάχιστη η διαφορά της 120 με την 120 extreme). Πάει μακριά η βαλίτσα και για πέταμα 2ο cooler μετά την Golden Orb;:cry:

Και ποιος μου εγγυάται ότι τότε δε θα ψήνεται το NB (που αυτό είναι το πρόβλημά μου και όχι το CPU, αφού είπαμε η MaxOrb μια χαρά δουλεύει εκεί)... Κι αν πάλι ψήνεται μιας κ δε θα χω τον πάνω πλαϊνό;; Τότε θα πρέπει να σκάσω κι άλλα λεφτά, για NB cooling και εν τέλει να ξηλώσω και το εργοστασιακό;;; Σίγουρα πλέον πάει μακριά ρε παιδιά

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...