Προς το περιεχόμενο

Η γνώμη σας για τους ψυχολόγους

Tzinaki

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Βασικά θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι........Η Ψυχολογία έχει διασπαστεί πλεον από το ΦΠΨ...Διδάσκεται ως ξεχωριστή επιστήμη,όπως η νομική η ιατρική κλπ.....Υπάρχει βέβαια κ το ΦΠΨ του οποίου η βάση είναι το 13 ενώ της ψυχολγίας το 16 κ κάτι......Εννοείται φυσικά πως δεν είναι δυνατόν αθτος ποθ θα τελειώσει ΦΠΨ να πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος παρά μόνο αν κάνει μεταπτυχιακό στην Ψυχολογια.Κ φυσικά η δουλειά ποθ γίνεται σε μια σχολή που καταπιάνεται με μια μόνο επιστήμη είναι καλύτερου επιπέδου απο μια σχολή που ασχολείται μέσα σε 4 χρόνια με 3 διαφο΄ετικές επιστήμες...

• Απαντ. 71
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Δυστυχώς στην Ελλάδα επικρατεί εσφαλμένη γνώμη περί ψυχολόγων και γιαυτό ο ιδιωτικός τομέας σ'αυτό το επάγγελμα δεν ευδοκιμεί!Δεν είμαστε όπως στο εξωτερικό όπου ο καθένας έχει και τον προσωπικό του ψυχολόγο.

Ξέρω άτομο με μεταπτυχιακό που ψάχνεται πάρα πολύ καιρό και παντού βρίσκει πόρτες κλειστές.

Η ψυχολογία πάντα ήταν το πάθος μου,αλλά τελικά δεν πέρασα εκεί.Τώρα λέω "καλύτερα έτσι",γιατί βλέπω από αυτήν την φίλη μου ότι παιδεύεται πολύ!

Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις,και για το παιδαγωγικό όταν έδινα έλεγα "με τίποτα,θα είμαι αδιόριστη μια ζωή",και τώρα δες τι ζήτηση έχουν οι δάσκαλοι.Μην απογοητεύεσαι γιατί ποτέ δεν ξέρεις πως μπορεί να τα φέρει η ζωή...Το παν είναι ότι κάνεις κάτι που σου αρέσει,κι αν το κυνηγήσεις αρκετά,σίγουρα θα σου έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εύχομαι μετά από χρόνια να ξαναδείς αυτό το θέμα και να λες "Κακώς στεναχωριόμουν τότε"

Καλή επιτυχία...

Δημοσ.

Έχω την αίσθηση οτι οι ψυχολόγοι έχουν μέλλον,όπως στις περισσότερες χώρες,έτσι και στην Ελλάδα.

[offtopic]Neurotic_Fest έχεις την πιο κάφρικη sig!!Respect :mrgreen: [/offtopic]

Δημοσ.

Πω πω ...ότι να' ναι ακούστηκε εδώ μέσα.

Λοιπόν για να ξεκαθαρίζουμε.

η Ψυχολογία είναι ΜΕΡΟΣ της Ψυχιατρικής. Οι Ψυχολόγοι, είναι για να σε βοηθήσουν με ένα-δυο νευρώσεις, με ένα-δυο φοβίες, με ήπιες αγχώδεις διαταραχές και άλλα τέτοια "καθημερινής" (το τονίζω) φύσεως προβλήματα.

Φυσικά και ΜΠΟΡΟΥΝ να βοηθήσουν, αν έχουν ΓΝΩΣΗ της ψυχιατρικής και ψυχοπαθολογίας που χρειάζεται και κυρίως, όρεξη και διάθεση. Έχω ακούσει περιστατικά ψυχολόγων που απλά δεν έβγαζαν κουβέντα και περίμεναν να πάρουν τα 80 ευρώ της συνεδρίας. Επίσης, πρέπει να έχουν ΗΘΙΚΗ και ΓΝΩΣΗ και ΕΜΠΕΙΡΙΑ, και αν δούν κάτι που δεν είναι της ειδικότητάς τους, να παραπέμψουν τον ασθενή στον Ψυχίατρο, όχι να τρώνε τσάμπα λεφτά χωρίς να βοηθάνε.

Προφανέστατα, ΑΚΡΙΒΩΣ την ίδια δουλειά, και ΑΚΡΙΒΩΣ με τον ίδιο τρόπο, θα κάνει και ένας Ψυχίατρος, για τις συγκεκριμένες απλές διαταραχές. Λέγεται "Συμπεριφορική - Προσεγγιστική Θεραπεία" == Συζήτηση. Δεν σημαίνει, οτι επειδή είναι γιατρός, με το καλημέρα θα σου δώσει 2 κούτες χάπια, έλεος! Τι τριτοκοσμικές απόψεις ακούγονται εδώ μέσα;

Για πιο σοβαρά θέματα, λίγο πιο έντονες νευρώσεις, ίσως κάποια ψυχοσωματικά προβλήματα (π.χ πονοκεφάλους, ημικρανίες), ή κάποια ίσως λίγο πιο έντονη κατάθλιψη π.χ, ο ψυχίατρος είναι πιο αρμόδιος, γιατί, γιατί με τα υπερσύγχρονα (το τονίζω αυτό, μας το έλεγαν και σε ένα σεμινάριο φαρμακολογίας που ήμουν πρόσφατα) αντικαταθλιπτικά γ' γενιάς μπορεί να ρυθμίσει τις ουσίες που προκαλούν αυτά τα προβλήματα, μέσα σε 6 μήνες, οριστικά, χωρίς καμιά υποτροπή και χωρίς κανέναν εθισμό ή παρενέργειες! Είναι τα ΠΙΟ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΑ φάρμακα αυτή την εποχή! Φανταστείτε πόσο έρευνα έχει γίνει στο συγκεκριμένο ζήτημα, ειδικά στην Αμερική!

Η Ψυχανάλυση παίδες, από όσο ξέρω, πρόκειται για ειδική ειδίκευση, πρέπει να κάνεις απίστευτα σεμινάρια, γύρω στη 10ετία για να γίνεις ψυχαναλυτής. Στην Ελλάδα από ότι είχα ακούσει υπάρχουν λίγοι, οι περισσότεροι ήταν ψυχίατροι που ειδικεύτηκαν. Ο Αν. Εμπειρίκος ήταν ψυχαναλυτής! Μετά, πάει 200 ευρώ η συνεδρία. Πάντως έχω ακούσει από άτομα που έκαναν, οτι μετά ένιωθαν απλώς...ΥΠΕΡΟΧΑ! Αλλά 200 ευρώ φίλε, και περίπου 5 χρόνια, εγώ προσωπικά δεν έχω :P:P:D

Μην ακούγονται εδώ μέσα πράγματα ανεπιβεβαίωτα, και σπέρνεται ο πανικός!

Τζίνα. Αν ΘΕΣ να βοηθήσεις, πίστεψέ με, θα μπορέσεις. Αρκεί να έχεις όρεξη, μεράκι, και να σου αρέσει αυτό που κάνεις! Τελείωσε τη σχολή σου με ενδιαφέρον, και μετά, θα δεις πως θα αρχίσεις να βοηθάς, αν το θες :)

Καλή σταδιοδρομία!

Υ.Γ: 4 χρονάκια η ψυχολογία. Εδώ και 6 παιδεύομαι στο Πολυτεχνείο, και πάλι δεν θα μπορώ να βρω δουλεια :P

Δημοσ.

γιατί με τα υπερσύγχρονα (το τονίζω αυτό, μας το έλεγαν και σε ένα σεμινάριο φαρμακολογίας που ήμουν πρόσφατα) αντικαταθλιπτικά γ' γενιάς μπορεί να ρυθμίσει τις ουσίες που προκαλούν αυτά τα προβλήματα, μέσα σε 6 μήνες, οριστικά, χωρίς καμιά υποτροπή και χωρίς κανέναν εθισμό ή παρενέργειες! Είναι τα ΠΙΟ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΑ φάρμακα αυτή την εποχή! Φανταστείτε πόσο έρευνα έχει γίνει στο συγκεκριμένο ζήτημα, ειδικά στην Αμερική!

Μπραβο η γαμα γενια , παντως παραμενει το προβλημα των μεσαζοντων, θα μπορουσαμε αντι να μας ερχονται να πηγαιναμε εμεις πακετο στην γραμμη παραγωγης για ενα κομπλε retouche με συνδυασμο και αλλων υπηρεσιων, συμπτωματοφαγια, κοψιμο νυχιων και παρανυχιδων , κουρεμα και λευκανση δοντιων ας πουμε ολα μαζι.

Δημοσ.
Πω πω ...ότι να' ναι ακούστηκε εδώ μέσα.

Λοιπόν για να ξεκαθαρίζουμε.

η Ψυχολογία είναι ΜΕΡΟΣ της Ψυχιατρικής. Οι Ψυχολόγοι, είναι για να σε βοηθήσουν με ένα-δυο νευρώσεις, με ένα-δυο φοβίες, με ήπιες αγχώδεις διαταραχές και άλλα τέτοια "καθημερινής" (το τονίζω) φύσεως προβλήματα.

Φυσικά και ΜΠΟΡΟΥΝ να βοηθήσουν, αν έχουν ΓΝΩΣΗ της ψυχιατρικής και ψυχοπαθολογίας που χρειάζεται και κυρίως, όρεξη και διάθεση. Έχω ακούσει περιστατικά ψυχολόγων που απλά δεν έβγαζαν κουβέντα και περίμεναν να πάρουν τα 80 ευρώ της συνεδρίας. Επίσης, πρέπει να έχουν ΗΘΙΚΗ και ΓΝΩΣΗ και ΕΜΠΕΙΡΙΑ, και αν δούν κάτι που δεν είναι της ειδικότητάς τους, να παραπέμψουν τον ασθενή στον Ψυχίατρο, όχι να τρώνε τσάμπα λεφτά χωρίς να βοηθάνε.

Αναφέρεσεσαι μόνο σε έναν κλάδο της ψυχολογίας, την κλινική ψυχολογία. Η Ψυχολογία εν γένει καλύπτει ευρύτερο φάσμα και σαφώς δεν είναι κλάδος της Ψυχιατρικής. Σε παραπέμπω στο ποστ μου: http://www.insomnia.gr/vb3/showpost.php?p=1645223&postcount=27

Η εκπαίδευση που λαμβάνουν οι κλινικοί ψυχολόγοι, δηλαδή οι ψυχολόγοι που ειδικεύονται στην αντιμετώπιση της παθολογικής συμπεριφοράς, είναι επαρκέστατη και μπορούν να αναλάβουν πληθώρα περιπτώσεων. Φυσικά δεν μπορούν να χορηγήσουν φάρμακα αλλά μπορούν να παραπέμψουν τις βαριές περιπτώσεις σε ψυχίατρους (είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι κλινικοί ψυχολόγοι συνεργάζονται με ψυχίατρους) και να προσφέρουν υποστήριξη στον πάσχοντα.

Αν μπορείς να πεις ότι υπάρχουν ψυχολόγοι που απλώς τρώνε λεφτά το ίδιο μπορείς να πεις για τους ψυχίατρους που εκτός των άλλων χορηγούν φάρμακα -αντικαταθλιπτικά- πολύ εύκολα. Ας μη γενικεύουμε. Οι δυο αυτές ειδικότητες συμπληρώνουν η μια την άλλη και από 'κει και πέρα είναι θέμα του κάθε επαγγελματία το πώς θα συμπεριφερθεί. Σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν καλοί και κακοί επαγγελματίες. Στο χέρι των ανθρώπων που ζητάνε τις υπηρεσίες τους είναι να κρίνουν.

Προφανέστατα, ΑΚΡΙΒΩΣ την ίδια δουλειά, και ΑΚΡΙΒΩΣ με τον ίδιο τρόπο, θα κάνει και ένας Ψυχίατρος, για τις συγκεκριμένες απλές διαταραχές. Λέγεται "Συμπεριφορική - Προσεγγιστική Θεραπεία" == Συζήτηση. Δεν σημαίνει, οτι επειδή είναι γιατρός, με το καλημέρα θα σου δώσει 2 κούτες χάπια, έλεος! Τι τριτοκοσμικές απόψεις ακούγονται εδώ μέσα;

Γνωστική/Συμπεριφορική Θεραπεία λέγεται. Και δεν είναι απλώς συζήτηση. Είναι ολόκληρη επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος εξάλειψης των δυσλειτουργικών τρόπων σκέψης.

Για πιο σοβαρά θέματα, λίγο πιο έντονες νευρώσεις, ίσως κάποια ψυχοσωματικά προβλήματα (π.χ πονοκεφάλους, ημικρανίες), ή κάποια ίσως λίγο πιο έντονη κατάθλιψη π.χ, ο ψυχίατρος είναι πιο αρμόδιος, γιατί, γιατί με τα υπερσύγχρονα (το τονίζω αυτό, μας το έλεγαν και σε ένα σεμινάριο φαρμακολογίας που ήμουν πρόσφατα) αντικαταθλιπτικά γ' γενιάς μπορεί να ρυθμίσει τις ουσίες που προκαλούν αυτά τα προβλήματα, μέσα σε 6 μήνες, οριστικά, χωρίς καμιά υποτροπή και χωρίς κανέναν εθισμό ή παρενέργειες! Είναι τα ΠΙΟ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΑ φάρμακα αυτή την εποχή! Φανταστείτε πόσο έρευνα έχει γίνει στο συγκεκριμένο ζήτημα, ειδικά στην Αμερική!

Αν είναιτόσο απλά και ρόδινα όλα τότε γιατί συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα; Ας μην υπερβάλουμε. Είναι ευρέως γνωστό τα φάρμακα που συνίσταται σε βαριές παθολογίες έχουν βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε τα άτομα να μπορούν να ζουν φυσιολογικά και να εργάζονται αλλά ρίξε μια ματιά στις μαρτυρίες τους να δεις κατά πόσο δεν έχουν παρενέργειες. Το ίδιο ισχύει και με τα αντικαταθλιπτικά. Μπορεί να επηρεάζουν θετικά τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το άτομο δε θα ξανααντιμετωπίσει καταθλιπτικό επεισόδιο. Η κατάθλιψη είναι κάτι που σε στοιχειώνει μια ζωή.

Υ.Γ: 4 χρονάκια η ψυχολογία. Εδώ και 6 παιδεύομαι στο Πολυτεχνείο, και πάλι δεν θα μπορώ να βρω δουλεια :P

Σ'αυτή τη γαμημένη χώρα που γεννηθήκαμε ό,τι και να επιλέγαμε πάλι θα είχαμε πρόβλημα.

Δημοσ.

Η χειρότερη:

Τσαρλατανισμός και Ψευδοεπιστήμη :evil:

Ειδικά όσοι/ες "σπούδασαν" [λέμε τώρα!] στας Ευρώπας....

Γνωρίζετε ότι τηλεψυχολόγος (sick!) κυκλοφορεί με φουσκωτό??

-όχι σκάφος :mad:

Δημοσ.

Tζινάκι,ως prospective ψυχολόγος,πώς τον βλέπεις τον Xούστον(και με τέτοιο όνομα,ε;!)Στην πέφτει για δε στην πέφτει; :mrgreen:

Tεσπά,σίγουρα δε θα σε κυνηγάνε για να σου δώσουν δουλειά,αλλα είναι όσο τρέξεις τόσο θα πιαστείς...Και κυρίως θα χρειαστείς περεταίρω εκπαίδευση των 4άρων χρόνων.Από κει και πέρα,έχε μάτια και αυτιά ανοιχτά,κι αν ακόμα θα σ' αρέσει αυτό που διάλεξες,ευκαιρίες για να βρείς το δρόμο σου θα βρίσκεις,αρκεί να την ψάχνεις..Ειδικά αν είσαι Αθήνα.Συν τω χρόνω λοιπόν,και μην κοιτάς τόσο μακρυά.

Δημοσ.

Με μπερδέψατε λίγο τώρα..........Εγώ δλδ να στεναχωρεθώ που δεν έπαιρνα τα μαθηματικά κ τη χημεία για να μπορέσω να περάσω ιατρική και στη συνέχεια να πάρω ειδίκευση στην ψυχιατρική?Αν μπορούσα πάντως θα το έκανα........Δε μπορώ να καταλάβω γιατί μερικοί θεωρούν τόσο φλου την εκπαίδευση των ψυχολόγων ενώ των Ψυχιάτρων μακράν καλύτερη......Κ δεν αναφέρομαι σε κάποιον απο εσάς........Απλα αυτή η άποψη λίγο πολύ επικρατεί.......

Δημοσ.

Δεν είναι οτι νοιάζομαι.......Απλά μου τη δίνει που οι άνθρωποι εξακολουθούν να συμπεριφέρονται στους γιατρούς λες κ είναι θεοί........Γιατί ένας ψυχολόγος που έχει φάει τη ζωή του σε σπουδές κ μεταπτυχιακά να παραμερισθεί για να επιλεχθεί ένας ψυχίατρος επειδή απλά τέλειωσε την ιατρική??Sorry κιόλας αλλά αυτό μου κάνει κάπως απαρχαιωμένη άποψη όπως όταν όλοι οι γονείς πριν 40 χρόναι ήθελαν τα παιδιά τους να γίνουν γιατροί....

Δημοσ.

Δεν μπορώ να πω οτι θεωρώ οτι είναι καλύτεροι οι ψυχίατροι απ'τους ψυχολόγους.

Αν μάλιστα αναλογιστούμε την ποιότητα των γιατρών σ'αυτή την χώρα...

Εγώ συμφωνώ με τον Jheremia πάντως.

Κοπελιά,αν αυτό που διδάσκεσε σου αρέσει και είναι αυτό που είχες σαν στόχο,τοτέ απλά μην σκας..

Δημοσ.

Είδες που το έχεις απωθημένο; Κατά βάθος ήθελες Ιατρική (και καλά έκανες). Ο λογιστής κατά βάθος ήθελε Οικονομικό (και καλά έκανε). Ο τει πληροφορικής ήθελε ΑΕΙ (και καλά έκανε) κοκ...

Είσαι λίγο μπερδεμένη. Προφανώς η ψυχολογία σου αρέσει. Οπότε μην το ψάχνεις πολύ, τελείωσε τη σχολή σου και αν είσαι καλή όλο και κάτι θα βρείς να κάνεις :) Μην σπάς το κεφάλι σου γι' αυτά από τώρα. Δώσε προσοχή στις σπουδές σου και κοίτα να τα πας όσο το δυνατόν καλύτερα. Αφού γουστάρεις ψυχολογία, μην μπαίνεις στο τριπάκι αυτό (αχ τι θα κάνω μόλις τελειώσω κτλ).

Δημοσ.

Σε προπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα: Η Ιατρική σχολή έχει περισσότερο κύρος με την έννοια ότι το αντικείμενο είναι σαφώς δυσκολότερο και όλοι οι φοιτητές υποχρεούνται να παρεβρίσκονται στα εργαστήρια και να κάνουν εκτεταμένη πρακτική εξάσκηση. Στην Ψυχολογία από την άλλη -όπως και σε όλες τις Θεωρητικές σχολές- η παρακολούθηση των μαθημάτων δεν είναι υποχρεωτική και μπορεί κανείς κάλλιστα να μαθαίνει μια χιλιάρα σελίδες σε κάθε εξεταστική και να περνάει. Αυτό λαμβάνει υπόψιν κυρίως μια μερίδα ανθρώπων και μιλά υποτιμητικά για την ψυχολογία. Φυσικά αυτοί οι άνθρωποι ούτε έχουν γνώση του αντικειμένου (και του πώς διδάσκεται στο εξωτερικό) ούτε πόσο βαριά και χρονοβόρα είναι η μεταπτυχιακή εκπαίδευση που λαμβάνουν οι κλινικοί ψυχολόγοι.

Και μη νομίζεις ότι όλα είναι ρόδινα για τους ψυχίατρους. Αυτούς τους αποκαλούνε τρελογιατρούς, τους ψυχολόγους απατεώνες και όμως το βράδυ πηγαίνουν στη μάνα τους να τους ξεματιάσει και στις εκλογές πάνε και ψηφίζουν τα μεγάλα κόμματα. Δε νομίζω να μετράει τόσο πολύ η γνώμη ανθρώπων που ζουν στο απόλυτο σκοτάδι.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...