Προς το περιεχόμενο

Τι να βάλω σε pc 500MHz 64MB ram και τι σε 800ΜΗz/256ΜΒ ram?

g1annis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Θέλω να δικτυώσω 2 pc. Ο ένας τρέχει στα 500MHz με 128MB RAM και ο άλλος στα 800ΜΗz με 256MB RAM. Ο ένας θα μπαίνει στο internet και ο άλλος όχι ή θα μπαίνουν και οι δύο. Ο μικρός θα χρησιμοποιείται μόνο για σερφάρισμα και για κειμενογράφος (αν τα καταφέρει με κάποια διανομή) και ο μεγάλος για κείμενο, αρχειοθέτηση, scan-αρίσματα, εκτυπώσεις και κανα Scribus και Gimp στη χειρότερη. Δουλειές σελιδοποίησης δηλαδή.

Διάβασα για το Zenwalk, και κατ' επέκταση για το Slackware και λένε ότι είναι πολύ ελαφρά. Το Xubuntu μου είναι σχετικά οικείο αφού χρησιμοποιώ Ubuntu. Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά λένε ότι είναι αρκετά ελαφρύ? Θα καταφέρει να το τρέξει το μικρό, ή ούτε καν? Σκέφτομαι ακόμα και να βάλω διαφορετικές διανομές μεταξύ τους. Τι μου προτείνετε για το ένα και τι για το άλλο?

Ευχαριστώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ενδέχεται ο 500άρης να έχει 128MB ram... Δεν το έχω δει ακόμα και αυτός που θα μου το δώσει δεν ξέρει. Πάντως μου έχει πει πως τρέχει κανονικά τα win98 αν μπορείτε να βγέλετε συμπεράσματα από αυτό.

Αν έχει 64MB ξεχνάω το γραφικό περιβάλλον?

Αφού είσαι εξοικειωμένος με ubuntu θα σου έλεγα να βάλεις fluxbuntu τα οποία είναι μεν αρκετά διαφορετικά αλλά δεν θα σου είναι και τόσο δύσκολο να το συνηθίσεις.

Εγώ το είχα βάλει σε 300 MHz και μου πήγαινε αρκετά ικανοποιητικά.

Δοκίμασε το :)

To AUSTRUMI λέει Requirements

* CPU - Intel-compatible (pentium or later);

* RAM - at least 128 MB (if 128 Mb or less, then run boot: al nocdcache);

* HD - not needed;

* CD-ROM - bootable CD-ROM drive.

Το είχα υπ' όψη μου όταν έψαχνα minimal Live CD με ελληνικά αλλά είδα τις απαιτήσεις του και το απέρριψα.

Το fluxbuntu λέει ότι τρέχει σε 233MHz με 92MB ram.

Για να μου λέει ο φίλος ότι τρέχει απροβλημάτιστα τα win 98, μάλλον λάθος κάνει στο ότι είναι 64MB ram. Εκτός αν τα win 98 έχουν όντως μικρότερες απαιτήσεις από τις minimal διανομές linux που δεν το πολυ-πιστεύω.

Για να μου λέει ο φίλος ότι τρέχει απροβλημάτιστα τα win 98, μάλλον λάθος κάνει στο ότι είναι 64MB ram. Εκτός αν τα win 98 έχουν όντως μικρότερες απαιτήσεις από τις minimal διανομές linux που δεν το πολυ-πιστεύω.

Με λίγη RAM τα win98 δεν έχουν πρόβλημα. IE4 και Office 97 δουλεύει με 16 RAM, απ' όσο ξέρω δεν υπάρχει κανένα linux που να καταφέρνει κάτι αντίστοιχο λόγω αρχιτεκτονικής.

Με 64 RAM μπορείς άνετα να τρέχεις win98 + opera 9 + office xp.

Από Linux δεν μπορώ να σου πω και πολλά, πάντως 5-6 διανομές που έχω δοκιμάσει θέλουν τουλάχιστον 128 για να δουλεύεται το μηχάνημα... Αν και έχω διαβάσει άτομα που σήκωσαν x server με 32, το είχαν πετσοκόψει το σύστημα για να το καταφέρουν...

Περίμενε και την άποψη κανενός linux guru, εγώ για τα 98 ήθελα να σου πω.

Σας ευχαριστώ. Αν είναι έτσι να αφήσω τα 98 πάνω. Δικτυάκι θα έχω με το linux ή θα αντιμετωπίσω κάποιο πρόβλημα? Με XP και Ubuntu έχω φτιάξει διάφορα δίκτυα. Αλλά με 98 όχι.

...Ο μικρός θα χρησιμοποιείται μόνο για σερφάρισμα και για κειμενογράφος (αν τα καταφέρει με κάποια διανομή) και ο μεγάλος για κείμενο, αρχειοθέτηση, scan-αρίσματα, εκτυπώσεις και κανα Scribus και Gimp στη χειρότερη. Δουλειές σελιδοποίησης δηλαδή...

Εφόσον στο μικρό θα γίνεται επίσης desktop χρήση και όχι κάποιο server task, γιατί να μην τα κάνεις όλα αυτά στον μεγάλο; Κερδίζεις σε ταχύτητα, χώρο, κατανάλωση ρεύματος, θόρυβο κλπ. Ακόμη καλύτερα, κανιβάλισε τη RAM του 1ου και χώσε την στον 2ο. Θα σε ευχαριστεί μέχρι το τέλος της ζωής του...!

Για λόγους ασφαλείας και μόνο. Δεν έχω καταλήξει αν ο "μεγάλος" θα συνδέεται στο internet. Αυτός είναι ο μόνος λόγος.

Σκέφτομαι το εξής: Από το μικρό θα γίνεται ως ένα βαθμό (γιατί συνήθως την κάνω από το σπίτι μου) η διαχείρηση 2 ιστοσελίδων που έχω μέσα από το AdminPanel του Joomla. Οπότε είναι απαραίτητο το internet από γραφικό περιβάλλον (η διαχείρηση της ιστοσελίδας είναι και ο λόγος που θέλω την ασφάλεια του Linux και όχι Windows).

Ο μεγάλος θα είναι συνδεδεμένος με τον μικρό, μόνο για να παίρνει δίνει κείμενα και εικόνες (και ότι άλλο πιθανώς χρειαστεί) για να ανέβουν στα site μέσω του μικρού, και για να παίρνει από τον μικρό αντικείμενα που θα χρειαστούν στη σελιδοποίηση που θα κάνει ο μεγάλος. Στον μεγάλο θα είναι αποθηκευμένα δεδομένα, που δε θέλω να είναι ευάλωτα σε τρίτους.

Από την άλλη, σκέφτομαι μήπως η όποια ασφάλεια "κερδίζεται" από τη μη-σύνδεση του μεγάλου στο ίντερνετ, τελικά "διακυβεύεται" από την τοπική σύνδεση του με τον μικρό που ούτως ή άλλως συνδέεται στο ιντερνετ. Ισχύει αυτό ή όχι? Δηλαδή παρέχει κάποια ασφάλεια η διάταξη που πρότεινα, ή αν κάποιος αποφασίσει να μπει στο pc μου μέσω internet, δε θα τον εμποδίσει ιδιαίτερα το LAN? Είμαι προβληματισμένος σχετικά με αυτό...

Η διάταξη που πρότεινες είναι περίπου ισοδύναμη με το να μπαίνεις internet μέσω router. Δηλαδή δεν έχεις δικιά σου ip, αλλά είσαι πίσω από NAT ή κάτι σχετικό. Έτσι γλυτώνεις ίσως μερικές επιθέσεις, αλλά την πλειονότητα (π.χ. IE vulnerabilities) δεν την γλυτώνεις.

Έχω στήσει δίκτυο με 95, 98, Me, 2000, XP και Debian χωρίς πρόβλημα. Αν θυμάμαι καλά ο samba server μάλιστα συνεργάζεται πιο εύκολα με τα 98, γιατί αυτά δεν υποστηρίζουν κρυπτογράφηση στα smb passwords.

Μάλιστα... Αν είναι έτσι, τότε θα συνδέσω και τον μεγάλο στο στο internet. Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Κι για το μικρό αν δεν τα καταφέρω με το vector linux που προτείνει ο φίλος παραπάνω, τότε θα του βάλω ξανα τα 98 να τελειώνει η ιστορία.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...