Προς το περιεχόμενο

Home raid storage server

Λυκόφρων

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας.

Σκέφτομαι να μετατρέψω τον παλιό μου υπολογιστή σε ένα είδος storage server. Επειδή υπάρχουν πολλά data έτσι κι αλλιώς (>200 GB) τα οποία είναι άχρηστα, η σκέψη είναι πως:

α) Ο καινούργιος υπολογιστής θα έχει μόνο όσα χρειάζονται άμεσα (ξέρω, μεγάλη κουβέντα! :razz: )

β) Ο παλιός υπολογιστής θα έχει έναν τεράστιο χώρο αποθήκευσης

γ) Προκειμένου να μη χρειάζεται να κάνω συνέχεια backup όλα αυτά τα δεδομένα κι αφού η ταχύτητα δεν είναι προτεραιότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα βάλω στον παλιό linux με software RAID (μάλλον level 5 αλλά μπορεί και level 1).

Τώρα, αν λάβουμε υπόψη πως ο παλιός μου υπολογιστής είναι πραγματικά παλιός (Celeron @ 800) πως έχει μόνο PCI slots και IDE interface και πως το τροφοδοτικό (300 KW) δεν πρόκειται να αντέξει 4 δίσκους, τι επιλογές έχω;

(Υποερώτηση noobά: υποθέτω πως το linux θα πρέπει να κάθεται σε δικό του, ξεχωριστό δίσκο, εκτός RAID; )

Δηλαδή, εντάξει, έξτρα ΙDE controllers μπορώ να βρω φαντάζομαι εύκολα. Για να χωρέσουν όμως στο κουτί θα χρειαστούν πατέντες. Χώρια που δύσκολα θα βρω τροφοδοτικό για τόσους σκληρούς. External case παίζει; (Μπα... φαντάζομαι.)

Με δυο λόγια, είναι εφικτό κάτι τέτοιο, αλλά να αξίζει τον κόπο; (Να έχω δηλ. γύρω στα 800 GB χωρητικότητα).

Ευχαριστώ! :-)

Δημοσ.

Λυκόφρων, kai egw edw kai kairo psaxvw thv idavikh lush. Exw katali3ei se kati to boliko mev, alla oxi kai idaviko.

Exw kai egw eva FileServer Spiti me ~3TB, alla dev tov exw se raid. Oti skliuros gemise, mpevei sthv vtoulapa gia backup kai ta periexomeva tou avtigrafovtai se megalitero disko. Etsi exw kamosous diskous backup sto vtoulapi:-)

Me ta RAID5 avtimetopizw toys e3eis prolhmatismous. a) Givetai polu duskola migrate se allo PC. Ama sou kaei to PC ti kaveis ? B) Givetai duskola migrate sto idio PC, diladh avte va exeis treis diskous kai va 8es va baleis treis kaivourious kai megaliterous gia va avtigrapseis ta pavta kai va katargiseis tous palious. Eivai sxetika xrovoboro, prepei vga to kaveis ka8e 9 mhves-1xrovo kai ase pou etsi katavalwveis 6 HDD-connectors (sata+ata).

To pio simavtiko kata thv apopsh mou gia File Server eivai va exeis Gigabit Ethernet. To PC pou perigrafeis eivai arketo sav processing power. Alla egw 8a sou proteiva va breis Gigabit card. H diafora otav avtigrafeis apo PC se PC eivai polu megalh me thv Gigabit.

Ta raid-boxes eivai akriba akoma kai sumferei kalutera va agoraseis eva mikro PC. To opoio mporeis va to skeuteis kai esu argotera. Sthv ousia 8es mia mobo me 4-6 SATA (apo 60 euro), eva f8ivo CPU (apo 60 euro), ram (1-2Gb apo 70euro?)

tsatsar, exeis kavei dokimh va metakomiseis to RAID5 se allo PC? Poso eukolo eivai me to freenas?

Δημοσ.

Χμ... Για να είμαι ειλικρινής το single point of failure που περιγράφεις δεν το είχα φανταστεί. Όπως το περιγράφεις, τελικά, μια λύση είναι να έχεις πολλούς μεγάλους δίσκους σε κουτί ide-to-usb και αναλόγως να τους χρησιμοποιείς. Αλλά και πάλι, πρέπει να τους έχεις ανά δύο.

Ας πάρουμε όμως και πάλι το σενάριο pc με freenas. Και καίγεται το pc (κούφια ώρα). Αν έχεις κρατήσει backup το configuration του freenas, σε περίπτωση που καεί η mobo ή η CPU, τα αλλάζεις και, ακόμα κι αν βάλεις διαφορετικά, υποθέτω κάνεις εγκατάσταση το freenas ξανά και συνδέεις τους ίδιους σκληρούς αφού έχεις γράψει το παλιό configuration. Δεν ξέρω από FreeBSD, αλλά έχω μεταφέρει σκληρό με OpenBSD από ένα PC σε άλλο και το λειτουργικό έπαιξε κατευθείαν, χωρίς την παραμικρή ρύθμιση. Το ίδιο συμβαίνει ή όχι στο FreeBSD;

Το gigabit ethernet που αναφέρεις είναι πολύ καλή ιδέα. Από ό,τι βλέπω μπορείς να βρεις και switch σε καλή τιμή.

Δημοσ.

Στο παλιό πισί εννοείτε ΟΤΙ πρέπει να αγοράσεις pci raid controller για να υλοποιήσεις την ιδέα σου άρα το κόστος δεν είναι και τόσο χαμηλό και φυσικά καλύτερο τροφοδοτικό.

Τα υπόλοιπα κομμάτια είναι εντάξη από άποψη δύναμης (αφού δεν την έχεις ανάγκη) και θεωρητικά το κουτί θα χωράει τους δίσκους.

Καλύτερα να αποφύγεις τις λύσεις s/w raid...

Για οικιακές καταστάσεις, που το κυρίως ζητούμενο είναι το backup με ασφάλεια καλύτερα να σκεφτείς τη λύση του raid-1...

Ποιό φθηνό και απείρως ευκολότερα αναβαθμίσημο αν θελήσεις να αλλάξεις τους δίσκους.

Τώρα να σου καούν και οι δύο δίσκοι ταυτόχρονα ακούγεται κάπως τραβηγμένο...

Με δύο 500άρηδες (π.χ.), ένα pci sata raid controller και ένα καλό τροφοδοτικό των 350-400Watt (όχι ποιό μεγάλο, εκτός αν σκέφτεσαι μελλοντικά) είσαι κομπλέ αν διαθέτεις ένα μικρό πισάκι ΡΙΙ ή ΡΙΙΙ... ;)

Δημοσ.

To raid-5 einai IDE epanw se ena PCI raid controller tis Sunix (peripou 25 euro)...Epeidi to systima arxeiwn pou formarei einai Linux-oeides, mono allo Linux PC tha dei to Raid.......

Eixa idi kanei allagi PC, opote apla evgala tin PCI card mazi me tous diskous kai tin piga sto allo PC....

Se kathe periptosi, dokimaste to freenas......Thelei oute 5 lepta gia installation sto PC, kai meta ola ginontai apo WEB-Interface..

Episis, to upgrade tou freenas ginetai panefkola se neoteri ekdosi, xwris na peiraxtei tipota........

Δημοσ.

dpolal, με έβαλες σε σκέψεις. Το λεγόμενο write hole του raid 5 πόσο πρέπει να το φοβάμαι; (Τώρα βέβαια υπάρχει και η πιο φαντεζί λύση του Solaris με ZFS! 8-) ).

Το σκεπτικό μου σε ότι αφορά την επιλογή σκληρών δίσκων, είναι η καλύτερη σχέση ?/GB. Οπότε έκλινα προς τη λύση τεσσάρων δίσκων στα 250-320 GB. Για κάθε σκληρό πόσα επιπλέον kw να υπολογίσω;

Tsatsar, από όσα διάβασα, το freenas υποστηρίζει CIFS/SMB αλλά και άλλα πρωτόκολλα. Άρα μπορεί κι ένα PC να το δει. Ή εννοείς κάτι άλλο;

Δημοσ.
dpolal, με έβαλες σε σκέψεις. Το λεγόμενο write hole του raid 5 πόσο πρέπει να το φοβάμαι; (Τώρα βέβαια υπάρχει και η πιο φαντεζί λύση του Solaris με ZFS! 8-) ).

Το σκεπτικό μου σε ότι αφορά την επιλογή σκληρών δίσκων, είναι η καλύτερη σχέση ?/GB. Οπότε έκλινα προς τη λύση τεσσάρων δίσκων στα 250-320 GB. Για κάθε σκληρό πόσα επιπλέον kw να υπολογίσω;

Tsatsar, από όσα διάβασα, το freenas υποστηρίζει CIFS/SMB αλλά και άλλα πρωτόκολλα. Άρα μπορεί κι ένα PC να το δει. Ή εννοείς κάτι άλλο;

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς για τόσα πολλά θέματα νομίζω...

Το raid-5 ΔΕΝ θα σου δώσει χωριτηκότητα 4Χ320GB αλλά λιγότερο σε κάθε δίσκο αφού θα δεσμεύσει χώρο για τις ανάγκες του.

Φυσικά και το τελικό μέγεθος θα είναι παραπάνω των 500Gb του raid-1 βέβαια.

Λάβε υπόψιν της θερμότητα που θα εκπέμπουν οι δίσκοι σε συνεχή λειτουργία.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να τους φυσάς με κάτι για να μην ψηθούν στο τέλος.

To write hole πρώτη φορά το ακούω να σου πώ την αλήθεια.

Υπολόγισε επίσης ότι πρέπει να βρεις controller που να σηκώνει 4 δίσκους.

Οι φθηνοί sata controllers είναι συνήθως μέχρι 2 δίσκους και οι ide είναι σχετικά δυσεύρετοι πια.

Τέλος ένα ποιοτικό 400άρι psu θα σε καλύψει μια χαρά αφού το υπόλοιπο μηχάνημα είναι της τάξης του ΡΙΙΙ...

Ελπίζω να σε βοήθησα.

Δημοσ.

E όχι και ... kilowatt! Ψυχραιμία!!! Πάντως καλύτερα να πάς σε δίσκους με 16mb cache (από 320gb και πάνω) γιατί έχουν σαφώς καλύτερες επιδόσεις από τους 8άρηδες και πλησιάζουν (με εξαίρεση το access time) τους Raptors.

Για την κατανάλωση. υπολογίζεις περίπου ως εξής (*σημείωση: οι αριθμοί είναι extreme και στα ανώτερα και στα κάτώτερα όρια, για να καλύψουν όλες τις περιπτώσεις κατασκευαστών):

1. Τυπικός WD δίσκος 7200rpm - 8mb cache = 10w

2. Τυπικός WD δίσκος 7200rpm - 16mb cache = 12w (maximum, συνήθως οι Maxtor φτάνουν εκεί ψηλά και μερικοί Barracuda συγκεκριμένοι)

3. WD Raptor Ι δίσκος 10.000rpm - 16mb cache = 8w-9w

4. WD Raptor ΙΙ δίσκος 10.000rpm - 16mb cache = 10w-12w

Δες και τον πίνακα...

attachment.php?attachmentid=7692&stc=1&d=1181044438

post-63779-129062947445_thumb.jpg

Δημοσ.

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς για τόσα πολλά θέματα νομίζω...

Μα, τώρα, δεν καταλαβαίνεις; Η «ανησυχία» αυτή είναι μέρος της απόλαυσης του project! 8-)

Το raid-5 ΔΕΝ θα σου δώσει χωριτηκότητα 4Χ320GB αλλά λιγότερο σε κάθε δίσκο αφού θα δεσμεύσει χώρο για τις ανάγκες του.

Φυσικά και το τελικό μέγεθος θα είναι παραπάνω των 500Gb του raid-1 βέβαια.

Προφανώς, υπολογίζω 3x320 μείον το ότι οι εταιρείες σκληρών έχουν κάνει το GB να περιέχει 1000 και όχι 1024 MB...

Λάβε υπόψιν της θερμότητα που θα εκπέμπουν οι δίσκοι σε συνεχή λειτουργία.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να τους φυσάς με κάτι για να μην ψηθούν στο τέλος.

To write hole πρώτη φορά το ακούω να σου πώ την αλήθεια.

Το write hole προκύπτει στην περίπτωση που γραφτούν τα δεδομένα αλλά δεν προλάβει να γραφτεί το parity, από κάποιου είδους αστοχία - π.χ. έπεσε το ρεύμα. Δεν ξέρω κατά πόσον το redundancy πάει περίπατο και σου καταστρέφονται όλα τα δεδομένα. :???:

Υπολόγισε επίσης ότι πρέπει να βρεις controller που να σηκώνει 4 δίσκους.

Οι φθηνοί sata controllers είναι συνήθως μέχρι 2 δίσκους και οι ide είναι σχετικά δυσεύρετοι πια.

Εδώ είναι που έχω μπερδευτεί. Διάβαζα για φτηνές λύσεις s/w raid όπου κάποιος έκανε την εξυπνάδα να γεμίσει τα κανάλια IDE (σκληρός σε master, άλλος σκληρός slave) και τού'ρθαν τα write errors σφουντήλι. Από όσα κατάλαβα από τα γραφόμενα του tsatsar, ένας RAID IDE controller δεν έχει τέτοιο πρόβλημα διότι είναι σχεδιασμένος να αντεπεξέρχεται στις συνθήκες «από τη μάνα του».

Ελπίζω να σε βοήθησα.

Πάρα πολύ!

E όχι και ... kilowatt! Ψυχραιμία!!!

LOL! Απορώ κι εγώ τι σκεφτόμουν την ώρα που το έγραφα! :roll:

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...