Προς το περιεχόμενο

Διαφορά extended partition και απλού

Freakster

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ως τωρα δεν ειχα ασχοληθει με τα partitions του σκληρου δισκου μου.

Εβαλα το paragon partition manager και ειδα οτι στον ενα δισκο (στον οποιο σε ενα partition εχω τα windows) εχει ενα "κανονικό" partition και ενα που το χαρακτηριζει extended σαν υποκατηγορια του πρωτου partition.

Στον αλλο δισκο που εχω, εχω δυο απλα - κανονικα (πως λεγονται τεσπα) partitions.

Το ερωτημα μου ειναι, ποια ειναι η διαφορα των δυο τυπων partition και αν ειναι λογικο να σβησω το extended partition και να το μετατρεψω σε κανονικο. Εχει νοημα μια τετοια κινηση;

Thanx m8s :-)

Δημοσ.

Σε έναν φυσικό δίσκο, μπορείς να έχεις το μέγιστο μέχρι 4 primary partitions ή 3 primary κι ένα extended. Στο extended, μπορείς να ορίσεις πολλά logical partitions (δε θυμάμαι πόσα ακριβώς, 127...; ). Άρα, αν θες πάνω από 4 partitions σε έναν δίσκο, η δημιουργία extended είναι μονόδρομος.

Δημοσ.

Καταλαβα, σε ευχαριστω parsifal.

Υποθετω δεν εχει καποια διαφορα, ως προς την αποδοση (να αυξανεται π.χ. ο χρονος προσπελασης ή κατι τετοιο) στο να εχω δεδομενα σε ενα extended partition, σε σχεση με ενα απλο. Σωστα;

Δημοσ.

Υποτίθεται ότι τα logical partitions έχουν ένα μικρό overhead στην προσπέλαση σε σχέση με τα primary. Στα σύγχρονα PC, αμφιβάλλω αν είναι μετρήσιμη από τον casual user η διαφορά...

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

Καλησπέρα και καλές γιορτές σε όλους. Ξέρω πως είναι υπερβολικό και δεν συνίσταται απλά κάνω κάποιους πειραματισμούς. Θέλω σ΄ένα σκληρό δίσκο να εγκαταστήσω 5-6 λειτουργικά. Ασφαλώς χρειάζομαι αντίστοιχα primary partitions. Έφτιαξα 3 και 1

extended. Μέσα στο extended έφτιαξα 2 λογικούς δίσκους (η επιλογή primary ήταν απενεργοποιημένη). Όλα αυτά τα έκανα μέσα από τα XP.

Προσπαθώ στη συνέχεια με το Acronis να μετατρέψω τους 2 λογικούς δίσκους σε primary αλλά στην επιλογή Convert, στο πλαίσιο Primary / Logical δίνει μόνο μία επιλογή (Logical partition). Τι μου ξεφεύγει και δεν κάνω καλά;

Δημοσ.

Τίποτα δε σου ξεφεύγει, σωστά τα έκανες όλα. Απλά, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, δε μπορείς με κανέναν τρόπο να έχεις πάνω από 4 primary partitions (ή 3, αν θέλεις και ένα extended) σε ένα σκληρό δίσκο. Τα logical drives που φτιάχνεις μέσα σε ένα extended partition δε μπορούν να μετατραπούν σε primary partitions, ορθώς το Acronis δε σε αφήνει να κάνεις κάτι τέτοιο.

Σε αυτό που κάνεις λάθος είναι ότι σώνει και καλά πρέπει ένα Λ/Σ να είναι εγκατεστημένο σε primary partition. Δεν ισχύει αυτό.

Δημοσ.

Σε αυτό που κάνεις λάθος είναι ότι σώνει και καλά πρέπει ένα Λ/Σ να είναι εγκατεστημένο σε primary partition. Δεν ισχύει αυτό.

Κατατοπιστικότατος. Τέλος, μια και το ανέφερες, ποια η διαφορά αν θα εγκαταστήσεις ένα Λ/Σ σε logical αντί σε primary? Το σίγουρο είναι ότι δεν θα μπορείς να το κάνεις ενεργό διαμέρισμα αλλά αυτό μάλλον δεν πειράζει εφόσον έχουμε Multi bootloader. Κάπου αλλού επηρεάζει?

Δημοσ.

Δε μου έρχεται κάτι στο μυαλό τώρα. Αν το συγκεκριμένο Λ/Σ δεν έχει πρόβλημα να εκκινήσει από non-primary partition, δε θα πρέπει να συναντήσεις κάποιο άλλο πρόβλημα.

Δημοσ.

Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά και με υγεία.

Έχω ξαναδιατυπώσει την απορία σε άλλο topic αλλά δεν πήρα σαφή απάντηση.

Εγκαθιστώ XP σ' ένα partition, συνεχίζω με Vista σ' ένα δεύτερο. Μου εμφανίζονται και τα 2 λειτουργικά στην εκκίνηση (το XP με την ένδειξη Προηγούμενη έκδοση κλπ). Κάνω boot στα Vista τρέχω το EasyBCD, διορθώνω την καταχώρηση των XP και όλα καλά.

Είπα να συνδυάσω τα 2 λειτουργικά με το Acronis. Μου τα εμφανίζει και τα 2 στο μενού. Όποιο όμως και να διαλέξω πρώτα με οδηγεί στην οθόνη επιλογής λειτουργικών που είχα έτσι κι αλλιώς πριν το Acronis. Τι πρέπει να κάνω για να ξεκινάει απευθείας το λειτουργικό με το που θα κάνω κλικ στο μενού του Acronis;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...