Προς το περιεχόμενο

The [Old] Official Off Topic Thread

Lucifer

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Οπότε, αν μιλάω στην μέλλουσα πεθερά να πω "θα είμαι πιστός στην κόρη σας, με εξαίρεση γκομενίτσες που τυχόν θα προκύψουν" ή "με εξαίρεση τυχούσες γκομενίτσες";

:-)

:lol::lol::lol:

Εσύ δεν ανοίγεις κουβέντα με την πεθερά, σε ναρκοπέδιο μπαίνεις.

Σοβαρά τώρα, γραμματικά και συντακτικά δεν βλέπω πρόβλημα, αλλά είναι κακόηχο και εξεζητημένο. Θυμίζει καθαρεύουσα, έτσι δεν είναι; Νομίζω πως ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει αυτόν τον τύπο με αυτό το νόημα.

• Απαντ. 61,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
[...] Επίτρεψε μού μια αναλογία, που χρησιμοποιώ με τους μαθητές μου. Ο λόγος είναι το ένδυμα της σκέψης σου. Όπως φροντίζεις τα ενδύματά σου, να ταιριάζουν με την περίσταση, να δείχνουν όμορφα και να μη μοιάζουν ξένο κουστούμι, έτσι να φροντίζεις και το λόγο σου.

Βασικά, στη δουλειά μου, απευθύνομαι γραπτώς (emails) σε καθηγητές Πανεπιστημίου λύνοντας απορίες, οπότε, θέλω να τελειώνω τις απαντήσεις μου λέγοντας τους ότι αν έχουν περεταίρω απορίες, μην διστάσουν να επικοινωνήσουν. Οπότε, για αυτό γίνεται όλη αυτή η συζήτηση με το επίρρημα "τυχόν" και τη χρήση του με το ουσιαστικό "απορίες". Επομένως, νοουμένου ότι ο γραπτός λόγος μου στις συγκεκριμένες περιπτώσεις οφείλει να είναι επίσημος, θεωρώ ότι θα πρέπει να επιλέξω μια μορφή έκφρασης της συγκεκριμένης φράσης και να την καθιερώσω.

Υ.Γ.: Δεν σε πειράζει να χρησιμοποιώ την αναλογία σου κατά καιρούς, ε, φανταστηκέ agpr; :-) Μου άρεσε πολύ και σκέφτομαι να την υιοθετήσω!

[...]
&
[...']

Μάγκες, έλιωσα με τα posts σας, μου φτιάξατε το απόγευμα! :lol::lol::lol:

Δημοσ.

wizzy,

έχεις πάρει χαμπάρι τι ψώνιο είμαι και το διασκεδάζεις :lol:.

Όσο το σκέφτομαι (δεν κάνω πλάκα, από το μεσημέρι το γυροφέρνω), τόσο δε μου κάθεται καλά το "τυχούσες". Γραμματικά και συντακτικά, πέρα από την εκζήτηση, δεν υπάρχει πρόβλημα. Παρ' όλα αυτά δε μου αρέσει, μυρίζει καθαρεύουσα. Εγώ προτιμώ το "τυχόν", "ενδεχόμενες" ή την ανάλυση σε δευτερεύουσα πρόταση ("που θα...", "που ενδεχομένως ανακύψουν").

Νομίζω πως το "τυχούσες" είναι τόσο εξεζητημένο, που γίνεται αδόκιμο.

• Super Moderators
Δημοσ.
Αμα φιλήσεις 13χρονη είναι έγκλημα?

ahem, περίμενε απάντηση του paredwse :o

(τώρα το είδαν όλοι :P )

Δημοσ.
(τώρα το είδαν όλοι :P )

μετά από αυτό ο τύπος με την καμπαρντίνα κάτω από το ονομά απέκτησε πρόσωπο...

• Super Moderators
Δημοσ.

Χλαπάτσα τον έλεγαν από ότι θυμάμαι και έκανε καριέρα σε τηλεοπτική σειρά :P

Δημοσ.

Όπως έλεγε και ο αδερφός μιας φίλης...

"εγώ ρουφιάνος δεν γίνομαι αλλά 5 πράγματα που ξέρω θα τα πω" !

Δημοσ.

Μετά από αυτά άντε να γράψω εγώ πάλι για τις τυχούσες :X.

Η μετοχή τυχούσα στη δημοτική αναφέρεται στο παρελθόν, π.χ. αποτυχούσα, επιτυχούσα κλπ. Μολονότι η μετοχή αορίστου μπορεί να αναφέρεται και στο μέλλον και στο παρόν (άλλωστε αυτό δε συμβαίνει και με το τυχόν; ), η χρήση της θηλυκής μετοχής έχει περιοριστεί στον παρελθόντα χρόνο. Ειλικρινά δε μπορώ να θυμηθώ χρήση της με την έννοια του πιθανού εκτός της φράσης "η πρώτη τυχούσα", που όμως είναι παροιμιώδης.

Τελικά χρησιμοποιείται ή δε χρησιμοποιείται με την έννοια του "τυχόν"; Θα μπορούσε, αλλά όχι, δεν χρησιμοποιείται στη δημοτική.

Ελπίζω μετά το μπλέξιμο, να σε βοήθησα λίγο. Λυπάμαι που δεν ήμουν εύστοχος εξαρχής :o. Τουλάχιστον το πάλεψα, αν και άλλες περισπάσεις (όχι, δε θα μπω σε λεπτομέρειες!) δε βοηθούσαν.

Δημοσ.

Οκ, φεύγω μόνος μου :mad:.

Πλάκα κάνω. Σιγά μη φύγω :-D.

Φυσικά και καταλαβαίνω το πνεύμα σου:-D

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...