leftermann Δημοσ. 30 Μαΐου 2007 Δημοσ. 30 Μαΐου 2007 Γειά χαρά σε όλους. Θα ήθελα να ζητήσω βοήθεια για κάτι που δεν βρίσκω όσο κι αν ψαχνω στο forum. Θέλω να κάνω capture κάποιες παλιές βιντεοκασσέτες, και άλλες από αυτές να τις κάνω dvd, άλλες να τις κάνω divx. Μετά από σχετική αναζήτηση στο forum, κατέληξα να χρησιμοποιώ το VirtualDub, με Huffyuv v.2.1.1 για video compression, και no compression για τον ήχο. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό όταν η ανάλυση είναι 320x240 ή 360x288, αλλά μέτριο προς κακό σε ανάλυση 640x480 ή 720x576 (εμφανίζονται μικρές οριζόντιες γραμμές στην εικόνα, και κάποια ασάφεια στα όρια των κινούμενων αντικειμένων). Η απορίες μου είναι: 1. είναι λογικό αυτό; φταίει κάποια ρύθμιση που κάνω λάθος; Μπορώ να το διορθώσω; Ή μήπως είναι θέμα της κάρτας σύλληψης (η οποία είναι η Kworld dvb-310u usb) 2. έχει νόημα η υψηλότερη ανάλυση; Εννοώ, όταν μετέτρεψα video 360x288 σε divx και το είδα στο dvd-divx player στην tv, μια χαρα μου φάνηκε... Σίγουρα όχι χειρότερο από αν έβλεπα την ίδια την βιντεοκασσέτα. Δεν δοκίμασα αν ισχυει το ίδιο όταν το video γίνει dvd. Συγνώμη αν σας κούρασα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποια βοήθεια...
leftermann Δημοσ. 1 Ιουνίου 2007 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουνίου 2007 άκρα του τάφου σιωπή ακούστηκε στον τάφο... Κανείς για βοήθεια;
parsifal Δημοσ. 1 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2007 Γειά χαρά σε όλους.Θα ήθελα να ζητήσω βοήθεια για κάτι που δεν βρίσκω όσο κι αν ψαχνω στο forum. Θέλω να κάνω capture κάποιες παλιές βιντεοκασσέτες, και άλλες από αυτές να τις κάνω dvd, άλλες να τις κάνω divx. Μετά από σχετική αναζήτηση στο forum, κατέληξα να χρησιμοποιώ το VirtualDub, με Huffyuv v.2.1.1 για video compression, και no compression για τον ήχο. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό όταν η ανάλυση είναι 320x240 ή 360x288, αλλά μέτριο προς κακό σε ανάλυση 640x480 ή 720x576 (εμφανίζονται μικρές οριζόντιες γραμμές στην εικόνα, και κάποια ασάφεια στα όρια των κινούμενων αντικειμένων). Η απορίες μου είναι: 1. είναι λογικό αυτό; φταίει κάποια ρύθμιση που κάνω λάθος; Μπορώ να το διορθώσω; Ή μήπως είναι θέμα της κάρτας σύλληψης (η οποία είναι η Kworld dvb-310u usb) 2. έχει νόημα η υψηλότερη ανάλυση; Εννοώ, όταν μετέτρεψα video 360x288 σε divx και το είδα στο dvd-divx player στην tv, μια χαρα μου φάνηκε... Σίγουρα όχι χειρότερο από αν έβλεπα την ίδια την βιντεοκασσέτα. Δεν δοκίμασα αν ισχυει το ίδιο όταν το video γίνει dvd. Συγνώμη αν σας κούρασα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποια βοήθεια... 1. Το φαινόμενο που περιγράφεις λέγεται interlacing και σε πολλούς συνδυασμούς καρτών/λογισμικού, από κάποιες αναλύσεις και πάνω δε μπορείς να το αποφύγεις. Μπορείς όμως κατά την περιατέρω συμπίεση του huffyuv AVI να εφαρμόσεις κάποιο deinterlacing φίλτρο. Πολύ δημοφιλές εργαλείο για τέτοιες δουλειές είναι μία scripting γλώσσα, το AviSynth, για το οποίο υπάρχουν πολλά φίλτρα για πολλών ειδών ανάγκες επεξεργασίας. Σχετικά με την κάρτα που έχεις: Νομίζω πως όσες είναι USB, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη μειωμένη διαμεταγωγή και αυξημένο latency της USB θύρας σε σχέση με τις PCI, εφαρμόζουν εσωτερικά MPEG2 συμπίεση στο video stream πριν να το στείλουν στο PC. Αναμφισβήτητο μειονέκτημα σε σχέση με τις PCI κάρτες. 2. Η θέαση video από CRT TV έχει την τάση να αμβλύνει πολλά φαινόμενα που διακρίνονται πιο εύκολα στα PC monitors, όπως blocking effects, colour bleeding, «μυγάκια» (δε θυμάμαι την αγγλική ορολογία ) κ.ά. Το VHS, ως αναλογικό μέσο, δεν έχει ξεκάθαρη αντιστοιχία αναλυτικότητας σε pixels. Πολλοί κατασκευαστές αναφέρουν αναλυτικότητα σε οριζόντιες γραμμές. Και αυτό είναι σε ένα ποσοστό ανακριβές. Γενικά, ισχύει το «ο,τι πληρώσεις, παίρνεις», αν π.χ. έκανες capture από ένα καλό SuperVHS βίντεο πιθανόν να έβλεπες σημαντική διαφορά στο αποτέλεσμα. Σχετικά με το αν έχει νόημα η υψηλότερη ανάλυση: Αν θες ως τελικό target DVD, εννοείται πως θα κάνεις capture στην native ανάλυση των DVD. Για να κάνεις MPEG4 αρχείο, είναι λίγο περίεργα τα πράγματα: Αν έχεις συγκεκριμένο target size, θα ήταν ιδανικό να ήξερες από πριν τη συμπιεσιμότητα του hyffuv AVI. Επειδή αυτό δε γίνεται όμως, καλό είνα να έχεις αρχικό υλικό με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναλυτικότητα, και η επιλογή των κατάλληλων resizing/deinterlacing φίλτρων και των παραμέτρων τους να γίνει εκ των υστέρων, μέσω compressibility tests. Το AutoGordianKnot π.χ. αυτά τα κάνει αυτόματα.
leftermann Δημοσ. 1 Ιουνίου 2007 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουνίου 2007 Προσκυνω κι εγω... Φίλε Parsifal σ' ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Τελικά καταλήγω στο συμπέρασμα οτι... είμαι άσχετος. Πού πάς ρε Καραμήτροοοο... Τελικά, από όσα κατάφερα να καταλάβω, η συμβουλή σου είναι: αρχικα capture με huffyuv σε 720x576. Κατόπιν μετατροπή σε divx με AutoGK, που μάλον θα διορθώσει το interlacing. Τέλος κάψιμο σε dvd. Σωστά;
parsifal Δημοσ. 1 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2007 1. Αρχικά capture σε 720x576. Η επιλογή codec είναι και αυτή υπό συζήτηση. O huffyuv, όπως θα έχεις ήδη διαπιστώσει φαντάζομαι, κάνει μη απωλεστική* μεν, ελαχιστότατη δε, συμπίεση. Και σε ανάλυση τόσο μεγάλη, θέλει πάρα πολλά gigabytes ανά ώρα υλικού. Επίσης, σε φορτωμένα συστήματα ή/και με όχι και τόσο γρήγορους σκληρούς δίσκους, ίσως να έχεις κάποια dropped frames λόγω της συνεχούς απαίτησης για μεγάλη ταχύτητα εγγραφής στο δίσκο κατά το capture. Από δικές μου δοκιμές, ένας πολύ καλός συμβιβασμός ποιότητας/μεγέθους/φόρτου HDD είναι οι MJPEG codecs. Παλιότερα χρησιμοποιούσα τον PICVideo. Τώρα, τον ενσωματωμένο στο ffdshow, MJPEG. 2. Αποφασίζεις τί target format θέλεις. Αν θες DivX/XviD, με το AutoGK δε θα έχεις κανένα πρόβλημα. Αν θες DVD, δε χρειάζεται να περάσεις πρώτα μέσω AutoGK για να λύσεις το θέμα του interlacing, είναι περιττό και ρίχνει την ποιότητα. Έχεις δύο επιλογές: Χρησιμοποιείς ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημιουργίας DVD που θα κάνει αυτόματα το deinterlacing. Π.χ. οι σουίτες της Pinnacle ή της Ulead νομίζω το κάνουν, χωρίς να είμαι σίγουρος 100% καθώς δεν τις χρησιμοποιώ (κλασσικός τζαμπατζής!). Εγκαθιστάς το AviSynth (καλύτερα μέσω του AutoGK για να έχεις προσβαση και στα φίλτρα που αυτό παρέχει). Δημιουργείς με το Notepad ένα σκριπτάκι όπως π.χ. το παρακάτω:>LoadPlugin("C:\AUTOGK_PATH\filters\kerneldeint.dll") avisource("C:\VIDEO_PATH\capture.avi") #An den leitoyrgei, anti gia avisource -> directshowsource("mplampla") KernelDeInt(order=1,sharp=true) και σώζεις σαν video.avs. Αυτό το σκριπτάκι θα το «ταΐσεις» στον MPEG2 encoder σου σαν να ήταν ένα avi. Στην ουσία, μεσολαβεί το AviSynth, εκτελεί διαφανώς την επεξεργασία που όρισες (εδώ deinterlacing με το KernelDeInt φίλτρο) και τέλος σερβίρει ένα ένα τα frames ως ασυμπίεστο avi στον MPEG2 encoder. Θα μπορούσες να ανοίξεις επίσης το avs με έναν video player για να έχεις preview της παρέμβασης του AviSynth! Μπορείς να κάνεις και άλλα χρήσιμα με το AviSynth όπως crop, resize, noise reduction, μόνιμους υποτίτλους στην εικόνα κ.ά. Θέλει λίγο ψάξιμο, διάβασμα και πειραματισμό με τα σκριπτάκια και έναν player. *όχι ακριβώς μη απωλεστική, υπάρχει μία μεταβολή στο colorspace, κάτι που απασχολεί συνήθως τους επαγγελματίες του χώρου...
leftermann Δημοσ. 1 Ιουνίου 2007 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουνίου 2007 φίλε parsifal χίλια ευχαριστώ και πάλι που προσπαθείς να φωτίσεις την ασχετοσύνη μου. Κάπου όμως σε έχασα: Αυτό το σκριπτάκι θα το «ταΐσεις» στον MPEG2 encoder σου σαν να ήταν ένα avi. Τί κάνω δηλαδή; Ποιός είναι ο mpeg2 encoder; Και πώς τον... ταίζω;
ktsolkas Δημοσ. 1 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2007 vasikos paragontas sto capturing paizei kai i sin8esi tou ipologisti. proteinetai to capturing tou arxiou na ginetai se disko diaforetiko apo afton pou vriskontai egkatastimena ta windows kai na einai defragmented.gia 8ema xoritikotitas tou diskou den to sizito.oso pio megalo toso to kalitero. epipleon kai o epegergastis tou sistimatos sou oso kai i mnimi paizoun simantiko rolo.gia na sou doso ena paradeigma.ego me p4 1.6, ram:768 kai capturing se disko 80 gb perno ikanopoiitika apotelesmata.o filos mou me coreduo kai 2gb ram kai skliro sata 250 pernei poiotita pou aggizei to arxiko video tis kasetas. oso gia to software an den 8es na xrisimopoiseis mono to virtuadub kai meta encoding me to autogk,alla 8es mpeg2 arxeio sto apotelesma kalitera na deis kapoio emporiko programmataki tipou cyberlink powerproducer. ola se ena.capture,edit,author,burn.kai einai sxetika elafri se sxesi me pinnacle i premier.
leftermann Δημοσ. 1 Ιουνίου 2007 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουνίου 2007 thanx ktsolkas. Tο μηχάνημά μου είναι Pentium D 2,8, με 1giga ram, και κάνω capture σε άδειο σκληρο sata2 250 giga 16 cache. Νομίζω αρκετά καλά. Θα δικομάσω την πρότασή σου, ευχαριστώ.
parsifal Δημοσ. 1 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2007 φίλε parsifal χίλια ευχαριστώ και πάλι που προσπαθείς να φωτίσεις την ασχετοσύνη μου. Κάπου όμως σε έχασα: Τί κάνω δηλαδή; Ποιός είναι ο mpeg2 encoder; Και πώς τον... ταίζω; «Ταΐζω» (ατυχής ίσως απόδοση του αγγλικού "feed"): Δίνω ως είσοδο ένα αρχείο/δεδομένο/κείμενο που πληκτρολογώ εκείνη τη στιγμή σε κάποιο πρόγραμμα. Εν προκειμένω, εννοώ να ανοίξεις από το πρόγραμμα, που θα χρησιμοποιούσες ούτως ή άλλως για τη δημιουργία DVD, το αρχείο avs αντί του avi. Ως MPEG2 encoder νοείται οποιοδήποτε πρόγραμμα μπορεί να συμπιέσει ένα video stream κατά MPEG2. Συνήθως όμως, τα προγράμματα που κάνουν αποκλειστικά αυτό και μόνο - σε αντίθεση με σουΐτες όλα-σε-ένα που έχουν και κόψιμο/ράψιμο σκηνών, εφφέ κλπ. ego me p4 1.6, ram:768 kai capturing se disko 80 gb perno ikanopoiitika apotelesmata.o filos mou me coreduo kai 2gb ram kai skliro sata 250 pernei poiotita pou aggizei to arxiko video tis kasetas. Αποκλείοντας την περίπτωση dropped frames, αυτό από μόνο του δε λέει τίποτα. Μπορεί ο φίλος σου να έχει καλύτερο VHS/TV card/software. Αν έχετε τα ίδια, διαφορές θα πρέπει να υπάρχουν μόνο στο χρόνο που θα πάρει η τελική συμπίεση, και όχι στην ποιότητα.
leftermann Δημοσ. 1 Ιουνίου 2007 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουνίου 2007 OK, νομίζω το έπιασα... Δηλαδή προγράμματα όπως το convertXtodvd, ή το nero vision
leftermann Δημοσ. 1 Ιουνίου 2007 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουνίου 2007 φίλε parsifal σ'ευχαριστω πολυ. Ησουν κατατοπιστικότατος και διαφωτιστικότατος. Θα δοκιμάσω μόλις μπορέσω, ελπίζω να τα καταφέρω. Thanx και πάλι...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.