Προς το περιεχόμενο

Tριτη 29-5-1453

MrSeanKon

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ρε παιδιά σε αυτήν την περίοδο της ιστορίας οι διαφορές ήταν κυρίως θρησκευτικές και όχι εθνικές.

Όταν λέμε ότι το Βυζάντιο ήταν ελληνικό δεν εννοουμε ότι κατοικούνταν από Ελληνες ή ότι οι αυτοκράτορες ήταν Έλληνες. Και φυσικά όλοι ξέρουμε ότι αποκαλούσαν τον εαυτό τους Ρωμαίοι.

Φυσικά όμως ο πολιτισμός, η γλώσσα (από το 610 και μετά), η συνείδηση τους ότι αποτελούν την ιστορική συνέχεια των αρχαίων Ελληνων κτλ είναι που μας κάνουν να το θεωρούμε ελληνικό.

Όπως και οι σημερινοι Έλληνες είναι κάτι παρόμοιο. Βέβαια σήμερα υπάρχουν γραφικοί (εγώ θα τους έλεγα γελοίους) που μιλάνε για αίμα, DNA κτλ πράγμα που είναι τελείως λάθος γιατί ενδιαφερόμαστε για την ιστορία και όχι για ΖΩΟΛΟΓΙΑ.

• Απαντ. 113
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

''Ο Ιουλιανός (Φλάβιος Κλαύδιος Ιουλιανός, Flavius Claudius Julianus), γνωστός ως Ιουλιανός ο Παραβάτης ή Ιουλιανός ο Αποστάτης, ήταν Αυτοκράτορας του Βυζαντίου από το 361 ως το 363.....Ήταν μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας, εξάδελφος του αυτοκράτορα Κωνστάντιου Β',γιου του Μ.Κωνσταντινου.''

ελληνας αυτος αλλα ξαδερφος ιταλων και ανιψιος του μ. κωνσταντινου που ηταν λατινοφωνος ο ανθρωπος,αν το θελει ο...διας ολα αλλαζουν

Χμ... ναι, για πες μου λίγο, εσείς (οι χριστιανοί) ποιούς κυνηγήσατε, τους Έλληνες τη φυλή ή τους Έλληνες το έθος; Όταν λέμε Έλληνες εννοούμε τους Έλληνες στη νοοτροπία, αυτούς δηλαδή που κυνήγησε ο χριστιανισμός, και όχι τους Έλληνες τη φυλή (πού να τους έβρισκε άλλως τε; ).

Οπότε σταμάτα να αναμασάς ό,τι σου μάθανε στο σχολείο. Αλλά ας υποθέσουμε ότι υπήρχανε Έλληνες το γένος (φυλετικοί Έλληνες) που είχανε ασπαστεί το χριστιανισμό. Αυτούς γιατί να τους κυνηγήσετε, αφού ήτανε χριστιανοί. Άρα η εκκαθάριση στρεφότανε στους Έλληνες τη νοοτροπία (τέτοιος ήτανε και ο Ιουλιανός) και όχι στους Έλληνες το αίμα.

Λυπάμαι που σου χαλάω το ωραίο παραμυθάκι που σου μάθανε στο σχολείο αλλά wake up and smell the... carcass.

Δημοσ.

Μάλιστα. Για να ήταν κάποιος Έλληνας έπρεπε να είναι δωδεκαθεϊστής, ειδάλλως δεν ήταν Έλληνας, ήταν απλά χριστιανός.

Ωραίο και το δικό του παραμυθάκι.

Δημοσ.
Ρε παιδιά σε αυτήν την περίοδο της ιστορίας οι διαφορές ήταν κυρίως θρησκευτικές και όχι εθνικές.

Όταν λέμε ότι το Βυζάντιο ήταν ελληνικό δεν εννοουμε ότι κατοικούνταν από Ελληνες ή ότι οι αυτοκράτορες ήταν Έλληνες. Και φυσικά όλοι ξέρουμε ότι αποκαλούσαν τον εαυτό τους Ρωμαίοι.

Φυσικά όμως ο πολιτισμός, η γλώσσα (από το 610 και μετά), η συνείδηση τους ότι αποτελούν την ιστορική συνέχεια των αρχαίων Ελληνων κτλ είναι που μας κάνουν να το θεωρούμε ελληνικό.

Όπως και οι σημερινοι Έλληνες είναι κάτι παρόμοιο. Βέβαια σήμερα υπάρχουν γραφικοί (εγώ θα τους έλεγα γελοίους) που μιλάνε για αίμα, DNA κτλ πράγμα που είναι τελείως λάθος γιατί ενδιαφερόμαστε για την ιστορία και όχι για ΖΩΟΛΟΓΙΑ.

Συμφωνώ εν μέρει... δεν μπορούμε να μιλάμε για Ελληνικό αίμα και DNA.

Ομως... στην προ-Βυζαντινή περίοδο δεν υπήρχαν μήπως Ελληνες στην Ρωμαική αυτοκρατορία? Ή μήπως είχε απαγορευτεί η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός?

Αντιθέτως ακόμη και οι ίδιοι οι Ρωμαίοι σέβονταν σε μεγάλο βαθμό τον ελληνικό πολιστισμό.

Το Βυζάντιο μέσω του θρησκευτικού του δόγματος δεν πολέμησε κατά κόρον την ελληνική φιλοσοφία (και όχι μόνο την θρησκεία όπως νομίζουν μερικοί)?

Αρκεί μόνο να διαβάσουμε τα διάφορα χριστιανικά έγγραφα και αφορισμούς για να καταλάβουμε την μισελληνική του νοοτροπία.

Ειναι δυνατόν να δημιουργηθεί πραγματικά Ελληνική υπόσταση και πολιτισμός με βάση τα εβραικά θρησκευτικά κείμενα και την απόριψη οποιασδήποτε αντιφατικής με αυτά θεωρίας?

Δημοσ.
Μάλιστα. Για να ήταν κάποιος Έλληνας έπρεπε να είναι δωδεκαθεϊστής, ειδάλλως δεν ήταν Έλληνας, ήταν απλά χριστιανός.

Ωραίο και το δικό του παραμυθάκι.

Τότε έτσι ήτανε, όσο και να θέλεις να το αρνηθείς. Και όχι μόνο τότε αλλά και μετά από μία χιλιετία σχεδόν, ακόμα έτσι ήτανε, ο Γεννάδιος (νομίζω) είχε πει "τι και αν μιλώ ελληνικά, δεν είμαι Έλληνας αφού δεν πιστεύω αυτά που πιστεύουνε οι Έλληνες. Αν με ρωτήσει κάποιος θα πω ότι είμαι χριστιανός" (σε ελεύθερη απόδοση αν θυμάμαι καλά).

Οι Έλληνες τότε δε θεωρούτανε πρόγονοι των Βυζαντινών, ούτε καν και αργότερα στην τουρκοκρατία (διάβασε το πολύ καλό βιβλίο "Οι αρχαίοι Έλληνες στη νέα Ελληνική παράδοση" για να δεις πως βλέπανε τους Έλληνες οι Ρωμιοί τότε). Δε σπας και δε δηώνεις έργα των προγόνων σου, καταστρέφεις πολύ εύκολα ό,τι δε θεωρείς δικό σου αλλά για ό,τι έχεις μοχθήσει προσπαθείς να το διαφυλάξεις όσο μπορείς περισσότερο. Βασικό συστατικό της εθνικής συνείδησης είναι και η αναφορά στο παρελθόν, αναφορά που δεν υπήρχε ποτέ, τόσο από τους λεγόμενους "Πατέρες της Εκκλησίας" όσο για από τους (όποιους) λόγιους υπήρχανε τότε. Μοναδική εξαίρεση υπήρξε ο Γεμιστός και οι μαθητές του.

Εκτος και αν πιστεύεις στην εξ' αίματος συγγένεια, αλλά σε έχω για πιο σοβαρό.

Δημοσ.

Οι Έλληνες τότε δε θεωρούτανε πρόγονοι των Βυζαντινών, ούτε καν και αργότερα στην τουρκοκρατία.

Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Αρκετές φορές οι Βυζαντινοί κυριως μετά τον 7ο-8ο αιώνα και πολύ περισσότερο στους τελευταίους αιώνες πριν την άλωση προσπαθούν να εμψυχώσουν το στρατό ή τους πολίτες φέρνοντάς τους παραδείγματα για την ιστορία τους.

Καλά δεν το συζυτάω ότι κατα τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ένας από τους βασικούς παράγοντες της αφύπνισης του γένους είναι η σύνδεση των σκλαβωμένων Ελλήνων με τους Έλληνες τους παρελθόντος.

Και επαναλαμβάνω οι Βυζαντινοί μπορεί να αποκαλούσαν τους εαυτους τους Ρωμαίους αλλά πίστευαν ότι είναι η ιστορική συνέχεια των αρχαίων Ελλήνων.

Βέβαια δεν μπορούμε να μιλάμε με τους σύγχρονους όρους περι εθνοτήτων την εποχή του Βυζαντίου, τότε ο διαχωρισμός γινόταν βάση θρησκείας κύριως και όχι ιστορικής καταγωγής.

Δημοσ.
Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Αρκετές φορές οι Βυζαντινοί κυριως μετά τον 7ο-8ο αιώνα και πολύ περισσότερο στους τελευταίους αιώνες πριν την άλωση προσπαθούν να εμψυχώσουν το στρατό ή τους πολίτες φέρνοντάς τους παραδείγματα για την ιστορία τους.

Παραπομπές έχεις γι' αυτό;

Καλά δεν το συζυτάω ότι κατα τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ένας από τους βασικούς παράγοντες της αφύπνισης του γένους είναι η σύνδεση των σκλαβωμένων Ελλήνων με τους Έλληνες τους παρελθόντος.

Διάβασε το βιβλίο που παράθεσα για να δεις πως πραγματικώς βλέπανε τους Έλληνες οι σκλαβωμένοι ραγιάδες κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Η όποια σύνδεση άρχισε να γίνεται κάποιες δεκαετίες πριν την Επανάσταση, όταν βιλία όπως ο "Ρωσσαγλογάλος", "Ελληνική Νομαρχία", "Θούριος" κλπ άρχισαν να αφυπίζουνε τους ραγιάδες. Χρειαζότανε κάπου να γραπωθούνε και βρήκανε τον πολιτισμό των Ελλήνων, 1500 έτη μετά την καταστροφή του.

Και επαναλαμβάνω οι Βυζαντινοί μπορεί να αποκαλούσαν τους εαυτους τους Ρωμαίους αλλά πίστευαν ότι είναι η ιστορική συνέχεια των αρχαίων Ελλήνων.

Και επαναλαμβάνω, άλλο έλεγε ο Γεννάδιος, ο Κοσμάς ο Αιτωλός, το ιερατείο και οι λόγιοι εκείνης της εποχής. Πάντως αν πραγματικώς πιστεύεις ότι έτσι είναι τα πράγματα περιμένω παραπομπές.

Βέβαια δεν μπορούμε να μιλάμε με τους σύγχρονους όρους περι εθνοτήτων την εποχή του Βυζαντίου, τότε ο διαχωρισμός γινόταν βάση θρησκείας κύριως και όχι ιστορικής καταγωγής.

Ακριβώς. Άρα οι Βυζαντινοί ήτανε ξεχωριστοί από τους Έλληνες. Πού βλέπεις εσύ την ιστορική συνέχεια; Έτσι όπως τα περιγράφεις συνέχεια μπορεί να υπάρξει μόνο εξ' αίματος.

Δημοσ.

Κοιταξτε Παλικαρια Ισωσ Το Παω Πολυ Πισω Αλλα Για Μενα Η Ζημια Εγινε Την Εποχη Που Οι Διαδοχοι Τσακωνονταν Για Το Ποιοσ Θα Παρει Τη Αυτοκρατορια Του Αλεξανδρου Και Αργοτερα Με Την Υποταγη Στουσ Ρωμαιουσ.ενω Η Πτωση Του Βυζαντιου Ηταν Κατι Το Αναμενομενο Η Ρωμαικη Κατακτηση Θα Μπορουσε Να Ειχε Αποφεχθει....

Δημοσ.
Κοιταξτε Παλικαρια Ισωσ Το Παω Πολυ Πισω Αλλα Για Μενα Η Ζημια Εγινε Την Εποχη Που Οι Διαδοχοι Τσακωνονταν Για Το Ποιοσ Θα Παρει Τη Αυτοκρατορια Του Αλεξανδρου Και Αργοτερα Με Την Υποταγη Στουσ Ρωμαιουσ.ενω Η Πτωση Του Βυζαντιου Ηταν Κατι Το Αναμενομενο Η Ρωμαικη Κατακτηση Θα Μπορουσε Να Ειχε Αποφεχθει....

Βασικά αν η αδελφή ο Πάρις δεν είχε σκοτώσει τον Αχιλλέα, θα ήταν ο καλύτερος πιλότος στα Φ-16 μας. Τότε νομίζω έγινε το κακό.

Δημοσ.

Βασικά αν η αδελφή ο Πάρις δεν είχε σκοτώσει τον Αχιλλέα, θα ήταν ο καλύτερος πιλότος στα Φ-16 μας. Τότε νομίζω έγινε το κακό.

Κοιτα αντε πηγαινε να διαβασεις ιστορια και θα δεις οτι εχω δικιο.Και σταματα τις εξυπναδες...

Βασικά αν η αδελφή ο Πάρις δεν είχε σκοτώσει τον Αχιλλέα, θα ήταν ο καλύτερος πιλότος στα Φ-16 μας. Τότε νομίζω έγινε το κακό

αλλα αμφιβαλω αν ξερεις ιστορια.....

Βασικα ανοιξε κανα βιβλιο και μαθε ιστορια....που αμφιβαλω αν ξερεις τι γιορταζουμε την 28η....θα δεις οτι εχω δικιο.

Δημοσ.
που αμφιβαλω αν ξερεις τι γιορταζουμε την 28η....θα δεις οτι εχω δικιο.

Μη μου πεις... Εδώ το'χω... Την αντίσταση ενάντια στους Ρωμαίους;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...