Προς το περιεχόμενο

Αγίου πνεύματος - νομικό ερώτημα

Gryzor

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα σε όλους, εργαζόμενους ή αργούντες :)

Μια που απ'ό,τι ξέρω υπάρχουν και δικηγόροι εδώ, σκέφτηκα να ρωτήσω το εξής: στην προηγούμενη εργασία μου το αφεντικό έκλεινε το μαγαζί μέρες όπως του Αγ. Πνεύματος (άνευ αιτίας, πραγματικά) ή 14 Αυγούστου (όταν έπεφτε πχ η 15η Τρίτη) και τα αφαιρούσαν από την κανονική μας άδεια (μία μέρα μάλιστα, θυμάμαι, το κάνανε αυτό ενώ εγώ την ίδια μέρα πέταγα για εξωτερικό - για δουλειά, βέβαια! Έτσι, και δούλευα, και άδεια πήρα!!!).

Οπότε ήθελα να ρωτήσω αν ξέρει κανείς το συγκεκριμένο νόμο που αφορά στις υποχρεωτικές άδειες. Είχα διαβάσει κάποιον, κάπου, κάποτε, που έλεγε ότι αν ο εργαζόμενος θέλει να εργαστεί δεν μπορεί να του κόψει ο εργοδότης από την άδεια του, αλλά έχω ξεχάσει (καταραμένα γηρατειά).

Ευχαριστώ!

Δημοσ.

έχω την εντύπωση,ότι του αγιου πνεύματος,και των φώτων,δεν ανήκουν στις επίσημες αργίες του κράτους(γιαυτό και δουλεύω κ τις 2 ημέρες ΓΑΜΩΤΟ)!

όποιος θέλει να λείψει,ναι, χρεωνέται άδεια!

για περισσότερες λεπτομέρειες, περίμενε να μπει....ο σκύλος!!!

Δημοσ.

Όχι, δεν εννοώ αυτό! Το ξέρω ότι δεν είναι επίσημη αργία. Η ερώτησή μου είχε να κάνει με το κατά πόσο ο εργοδοτης έχει το δικαίωμα να δώσει υποχρεωτική άδεια...

Δημοσ.

Αν δεν κάνω λάθος, ο εργοδότης έχει δικαίωμα να σου ορίσει το 50% της άδειάς σου.

Αν θυμάμαι καλά, 6 είναι οι επίσημες αργίες του Ελληνικού κράτους: 25 Μαρτίου, Κυριακή του Πάσχα, Δευτέρα του Πάσχα, 15 Αυγούστου, 28 Οκτωβρίου και 25 Δεκέμβρίου. Στις αργίες δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, ούτε η πρωτοχρονιά, ούτε του αγίου πνεύματος, ούτε..., ούτε... Όλες αυτές είναι κατ'έθιμον αργίες και είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη αν θα κλείσει ή όχι την επιχείρησή του και αν θα χρεώσει ή όχι τους εργαζομένους του με άδεια.

Δημοσ.

Έχει μεν ένα δικαίωμα ορισμού άδειας, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν περιορισμοί (όχι κάτω από 5 μέρες ή κάτι τέτοιο) και πρέπει να την αποδεχτεί και ο εργαζόμενος. Άρα δεν πέφτει εκεί....

• Super Moderators
Δημοσ.
Καλημέρα σε όλους, εργαζόμενους ή αργούντες :)

Μια που απ'ό,τι ξέρω υπάρχουν και δικηγόροι εδώ, σκέφτηκα να ρωτήσω το εξής: στην προηγούμενη εργασία μου το αφεντικό έκλεινε το μαγαζί μέρες όπως του Αγ. Πνεύματος (άνευ αιτίας, πραγματικά) ή 14 Αυγούστου (όταν έπεφτε πχ η 15η Τρίτη) και τα αφαιρούσαν από την κανονική μας άδεια (μία μέρα μάλιστα, θυμάμαι, το κάνανε αυτό ενώ εγώ την ίδια μέρα πέταγα για εξωτερικό - για δουλειά, βέβαια! Έτσι, και δούλευα, και άδεια πήρα!!!).

Οπότε ήθελα να ρωτήσω αν ξέρει κανείς το συγκεκριμένο νόμο που αφορά στις υποχρεωτικές άδειες. Είχα διαβάσει κάποιον, κάπου, κάποτε, που έλεγε ότι αν ο εργαζόμενος θέλει να εργαστεί δεν μπορεί να του κόψει ο εργοδότης από την άδεια του, αλλά έχω ξεχάσει (καταραμένα γηρατειά).

Ευχαριστώ!

Eυχαρίστως να το κοιτάξω - τώρα δεν είμαι στο γραφείο αλλά σπίτι. :)

Πάντως το ότι ο εργαζόμενος θέλει να εργαστεί σε μέρα άδειας δεν είναι πάντα λογικό. Σε εργασιακούς χώρους όπου η μία δουλειά έχει άμεση συνάρτηση από την άλλη, τι να το κάνω εγώ αν πας εσύ να δουλέψεις το Δεκαπενταύγουστο όταν δεν θα είναι κανείς άλλος στην επιχείρηση; Ουσιαστικά θα πας να ξυστείς. Αυτό δεν είναι εργασία, είναι κοροϊδία.

Κολλητός μου δούλευε σε διαφημιστική εταιρεία. Οι διαφημιστικές κλείνουν το καλοκαίρι και παίρνεις υποχρεωτικά άδεια τις ημέρες που κλείνουν. Αν αυτός έλεγε "όχι, εγώ θα πάω να δουλέψω" τι νόημα είχε να το παίζει account manager (αυτή ήταν η θέση του) όταν δεν είχε δημιουργικό ή όλα τα υπόλοιπα τμήματα της εταιρείας;

Δημοσ.

Να ρωτησω κι εγω κατι παρομοιο αλλα λιγο ασχετο?

Ξερετε αν ειναι σημερα ανοιχτα τα μαγαζια και πιο συγκεκριμενα τα video clubs? Βρεχει κιολας, μην βγω εξω και γινω μουσκεμα τσαμπα :mrgreen:

Δημοσ.

εγω λέω να μαζευτούμε σ' αυτο το θρέντ ολα τα κορόιδα που δουλεύουμε σήμερα διατι τα αφεντικά μας ειναι εβραίοι και να λέμε τις απορίες μας !!!

Καλημέρα !!!

Δημοσ.
Eυχαρίστως να το κοιτάξω - τώρα δεν είμαι στο γραφείο αλλά σπίτι. :)

Πάντως το ότι ο εργαζόμενος θέλει να εργαστεί σε μέρα άδειας δεν είναι πάντα λογικό. Σε εργασιακούς χώρους όπου η μία δουλειά έχει άμεση συνάρτηση από την άλλη, τι να το κάνω εγώ αν πας εσύ να δουλέψεις το Δεκαπενταύγουστο όταν δεν θα είναι κανείς άλλος στην επιχείρηση; Ουσιαστικά θα πας να ξυστείς. Αυτό δεν είναι εργασία, είναι κοροϊδία.

Κολλητός μου δούλευε σε διαφημιστική εταιρεία. Οι διαφημιστικές κλείνουν το καλοκαίρι και παίρνεις υποχρεωτικά άδεια τις ημέρες που κλείνουν. Αν αυτός έλεγε "όχι, εγώ θα πάω να δουλέψω" τι νόημα είχε να το παίζει account manager (αυτή ήταν η θέση του) όταν δεν είχε δημιουργικό ή όλα τα υπόλοιπα τμήματα της εταιρείας;

Σ'ευχαριστώ - θα περιμένω :)

Έχεις ένα δίκιο σε αυτό που λες. Από την άλλη όμως,γιατί να 'γέρνει' η κατάσταση προς την πλευρά του εργοδότη, αφού όχι απλά γέρνει, αλλά ξαπλώνει από παντού (ΜΕ τον εργοδότη, θα έλεγα); Δεν θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι κάποια πράγματα θα βολεύουν τον εργαζόμενο και όχι την επιχείρηση;

Στην προηγούμενη εργασία μου, που ο αφεντικός έδινε υποχρεωτική άδεια του Αγ. Πνεύματος, ναι μεν οι διαφημιστικές μας ήταν κλειστές, αλλά όλα τα εργοστάσια σε Κίνα/Ιαπωνία/Ευρώπη ήταν ανοιχτά, όπως επίσης και τα κεντρικά σε Τόκυο και Λονδίνο, όπως επίσης και οι πελάτες μας ή τουλάχιστον οι αποθήκες τους. Υπήρχε *ελάχιστα* λιγότερη δουλειά (και πάλι, μόνο για όσους -πχ marketing- που είχαμε επαφές με διαφημιστικές), αλλά ο καρμίρης έκλεινε την εταιρία γιατί δεν θα ήμασταν στο 100% του φόρτου...

Για να δούμε και το νόμο... :) Είχα την εντύπωση ότι τον είχα δει στο taxheaven.gr αλλά δεν το βρίσκω με τίποτα τώρα!

Θ

Να ρωτησω κι εγω κατι παρομοιο αλλα λιγο ασχετο?

Ξερετε αν ειναι σημερα ανοιχτα τα μαγαζια και πιο συγκεκριμενα τα video clubs? Βρεχει κιολας, μην βγω εξω και γινω μουσκεμα τσαμπα :mrgreen:

Νομίζω είναι - και μάλιστα τα video clubs, που έχουν καταντήσει σαν ανθοπωλεία/ζαχαροπλαστεία/γραφεία κηδειών.

Δημοσ.

Aυτο που ξερω σιγουρα ειναι οτι του Αγ.πνευματος ειναι η γιορτη των ηλεκρολογων και σιγουρα δεν δουλευουν οι ηλεκτρολογοι,(οσοι τουλαχιστον δεν βρισκονται σε καποια βαρδια,που φυσικα δεν μπορουν να κατσουν) οι υπολοιποι καααααααθονται.

Δημοσ.

και των φωτων ειναι επισημη αργια.για ψαξε το γεγονος μηπως σου δινει αδεια για να μην σου δωσει τα παραπανω χρηματα που ειναι για τισ αργιες.

π.χ. αν εσυ δουλεψεις μια επισημη αργια τοτε δικαιουσαι βασει νομου το μεροκαματο σου , το 75% του μεροκαματου και ρεπο που σε μερικες περιπτωσεις επιλεγεις αν θα το παρεις η θελεις να το πληρωθεις.

τοθλαχιστον αυτο ισχυε στα ΚΤΕΛ που δουλευα η οποια ειναι ιδιωτικη εταιρεια.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...