Προς το περιεχόμενο

Review Software: Εξομάλυνση ήχου σε mp3 με το MP3 Gain

wizzy

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Οι παρακάτω απορίες εκφράστηκαν από το μέλος stemac και θεώρησα σωστό να τις μεταφέρω μαζί με τις απαντήσεις μου στο θέμα αυτό, για να είναι σε κοινή θέα και χρήση.

Απορία 1η:

stemac: Σκέφτομαι να το χρησιμοποιήσω 5000+ MP3s με 92 Db κι όχι τα 89 Db τα οποία μου φαίνονται πολύ χαμηλά σε ένταση. Τα MP3s δεν θα αλλάξουν ούτε size ούτε ποιότητα; Και όπως λες, μετά αν θέλω τα βάζω ξανά σε άλλα Db χωρίς πρόβλημα; Μπορώ κάπως να σώσω την στάθμη που είχαν πριν την μετατροπή ώστε αν χρειαστεί να τα επαναφέρω εκεί;

Επίσης, δεν έχει σημασία πόσα Db επιλέγω, αρκεί να μην κάνει clipping, σωστά;

Απάντηση: Αλλάζοντας τα dB των τραγουδιών δεν μεταβάλλεις το μέγεθος (MB) ούτε την ποιότητα (kbps). Αυτό που αλλάζει είναι η πληροφορία που είναι αποθηκευμένη στα bytes του τραγουδιού που αφορά στην ένταση και μόνο αυτή.

Πράγματι, μπορείς να κάνεις όσες αλλαγές έντασης θέλεις χωρίς να επηρεαστεί το mp3. Τρόπος για να κρατήσεις τα προηγούμενα dB δεν υπάρχει - ή τουλάχιστον δεν έχω βρει εγώ, εκτός αν παίρνεις screenshots πριν κάθε μετατροπή.

Όσον αφορά στα dB που επιλέγεις, ναι, το σημαντικό είναι να μην κάνει clip στο σημείο αυτό. Το αν θα κάνει clip το ακούς και από τα ηχεία του PC σου, όταν είναι πολύ δυνατά ένα mp3 παραμορφώνεται ο ήχος που βγαίνει από τα ηχεία.

Απορία 2η:

stemac: Παρατήρησα ότι κάνοντας track gain σε ένα folder ενός τραγουδιστή, ένα κομμάτι το οποίο θυμάμαι να έχει χαμηλή ένταση, τώρα έχει ακόμα χαμηλότερη ένταση αφού το MP3Gain θεώρησε ότι είναι πολύ ψηλά ρυθμισμένο. Ενώ δηλαδή δείχνει ότι το έχει στα ίδια db ή ακόμη σε υψηλότερα από τα άλλα πάλι είναι αρκετά έως πολύ πιο σιγά. Τι φταίει σε αυτήν την περίπτωση και μπορώ να κάνω κάτι εκτός από το να ανεβάζω σιγά σιγά τα db μέχρι να φτάσω λίγο πιο κάτω από το σημείο του clipping;

Απάντηση: Το MPEGain εξετάζει τις στάθμες του κάθε σημείου του τραγουδιού και αποφασίζει αν είναι υψηλές ή όχι. Αυτό σημαίνει ότι αν κρίνει ότι σε κάποιο σημείο του τραγουδιού η ένταση π.χ. των 90dB θα παραμορφώσει τον ήχο, την ρίχνει σε χαμηλότερο επίπεδο. Θεωρώ ότι αν συμβαίνει αυτό που λες, τότε το συγκεκριμένο mp3 έχει κακή ποιότητα ηχογράφησης εξ αρχής. Προσπάθησε να το βρεις από άλλη πηγή και συνέκρινε τις στάθμες. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνεις πέραν του "trial and error" με την στάθμη του τραγουδιού. Αν δεν σε ικανοποιεί η προτεινόμενη από το MP3Gain ένταση, επιλέγεις εσύ μία που να ικανοποιεί τα δικά σου standards - εάν αποφύγεις και το clipping, ακόμα καλύτερα.

Απορία 3η:

stemac: Κάτι ακόμα, εάν βάλω με folder όλο το My Music σε επιλογή album analysis στα 94dB, απλώς θα αγνοήσει τα μη mp3 formats και θα βρει τον μέσο όρο του κάθε album; Άμα ένα folder δεν έχει album αλλά σκέτα τραγούδια, τι κάνει; Τα κάνει σαν tracks λογικά. Απλώς θα πρέπει να κοιτάξω να βρω αν υπάρχουν MP3 που παρουσιάζουν clipping.

Τέλος, το constant gain τι είναι;

Απάντηση: Ομολογώ ότι δεν κατάλαβα ακριβώς τι με ρωτάς :-) αλλά θα απαντήσω όσο καλύτερα μπορώ. Εάν βάλεις όλο το folder My Music στο album analysis, θα το θεωρήσει σαν ΕΝΑ album και θα ακολουθήσει την σχετική διαδικασία που περιγράφω παραπάνω. ΔΕΝ θα ξεχωρίσει τα διαφορετικά albums που έχεις στο folder My Music. Αν ένα folder δεν έχει albums αλλά σκέτα τραγούδια και το βάλεις στο album analysis, θα κάνει ακριβώς ότι και προηγουμένως. Επομένως, στην περίπτωση αυτή επιλέγεις track analysis. Σε κάθε περίπτωση, τα τραγούδια που δεν είναι σε mp3 format θα αγνοηθούν, διότι ο αλγόριθμος του MP3Gain δεν τα διαβάζει. Μπορείς,αν θες, να τα μετατρέψεις σε mp3 με την εφαρμογή που δίνω στο τέλος της παρουσίασης.

Το constant gain δεν θυμάμαι τι είναι, μόλις το μελετήσω θα επανέλθω με το σχετικό edit.

Y.Γ.: Είμαι απλά τραγικός, διότι απαντάω στο παληκάρι σχεδόν 8 μήνες μετά τα pm που μου έστειλε, αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ....

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

χεχ δε πειραζει :) το οτι απαντησες ειναι που μετραει ;) ευχαριστω για τις απαντησεις.

ps. το mp3gain σωζει οτι αλλαγες κανεις σε στο MP3GainGUIChanges.log, στο φακελο του !

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Καταρχήν, ευχαριστώ για την γνωστοποίηση του Change Log, δεν είχα ιδέα ότι υπάρχει! Γηράσκω αεί διδασκόμενος....

Για το Constant Gain τώρα:

Χρησιμοποιώντας το Constant Gain, μπορείτε να καθορίσετε μια απόλυτη αλλαγή στα dB του κάθε τραγουδιού. Απλώς, μετακινήστε τον δείκτη μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Για τους λόγους που εξήγησα παραπάνω, οι αλλαγές γίνονται με βήματα του 1.5 dB. Δεν βρήκα κάποια πρακτική διαφορά μεταξύ του Constant Gain και του καθορισμού της έντασης στο Target Volume.

Με το Constant Gain, όμως, μπορείτε να καθορίσετε ή να περιορίσετε την αύξηση ή την μείωση των dB στο δεξί ή στο αριστερό κανάλι ήχου. Απλώς, κάνετε tick στο κουτάκι “Apply to only one channel” και κατόπιν επιλέξτε το κανάλι που θέλετε να γίνει η αλλαγή. Δεν μπορώ να φανταστώ που είναι χρήσιμη αυτή η δυνατότητα, αλλά για να την έχουν, κάτι θα ξέρουν.

50192761aa6.jpg

Υ.Γ.: Κάτι που ανακάλυψα πρόσφατα. Ακολουθώντας την διαδρομή Options → Advanced, στο κάτω μέρος του κουτιού βρίσκετε η επιλογή “Enable Maximizing features”. Εάν κάνετε tick στο κουτί, θα σας εμφανίσει ένα προειδοποιητικό παράθυρο, το οποίο σας πληροφορεί ότι το “Maximizing” είναι κάτι διαφορετικό από το “Normalizing”. Για όποιον ενδιαφέρεται, μπορεί να βρει επιπλέον πληροφορίες.

14908827pg8.jpg

Το σημαντικό εδώ, είναι ότι αφού πατήσετε ΟΚ στο προειδοποιητικό παράθυρο, θα εμφανιστεί μια νέα στήλη η οποία υπολογίζει αυτόματα την μέγιστη αύξηση σε dB που μπορείτε να κάνετε πριν το mp3 αρχίσει να παραμορφώνει τον ήχο του. Προφανώς σας γλιτώνει κάποιο χρόνο από το να κάθεστε και να πειραματίζεστε μέχρι να βρείτε τα ακριβή dB που δεν προκαλούν παραμόρφωση.

50822111fs7.jpg

Δημοσ.

Στο πάνω μέρος της σελίδας, στο 2ο οριζόντιο μενού η πιο αριστερή επιλογή: Wiki --> Create new article.

Αν δεν τα καταφέρνεις ή θέλεις βοήθεια, άσε να το κάνουμε μαζί. Σε λίγες μερούλες όμως, που θα έχω ADSL και θα είμαι πιο άνετος. Ο-κέικ; :-)

• 3 μήνες μετά...
Δημοσ.

Βρε wizzy, πώς μας ξέφυγε αυτό και δεν κάναμε διαφήμιση το Wiki article; Λοιπόν, εδώ:

[[MP3Gain HOWTO]]

...μπορείτε να βρείτε σε μορφή άρθρου Wiki τη δουλειά που έχει κάνει ο wizzy στο παρόν thread. Θα πρότεινα να συνεχίσουμε εκεί τη σχετική συζήτηση, στην περιοχή συζήτησης (κουμπί Discussion) του άρθρου!

Δημοσ.

Λοιπόν, parsifal, έχεις δίκιο, μας ξέφυγε εντελώς! Τουλάχιστον, επανέφερες τα πράγματα σε τάξη και δράττομαι της ευκαιρίας να σε ευχαριστήσω και δημόσια για την όλη βοήθειά σου στο συγκεκριμένο review/άρθρο! :-)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...