geo909 Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 Γεια σας, Θέλω να βάλω εναν 3ο σκληρό στον υπολογιστή μου.Δεν ξερω πολλά απο συνδεσεις κλπ, απλώς ο τεχνικος ειναι μακρυά και γενικως, θελω να μαθω να κανω μονος μου καποια απλά πράγματα... Μπορειτε να μου πείτε πως θα το συνδέσω; Δηλ τι καλώδιο να ζητήσω σε κανενα μαγαζί και τι να βάλω πού. Συγκεκριμένα μπορώ να σας πω το μοντελο της motherboard ..οταν γυρίσω σπιτι.Πεστε μου αν ειναι απαραίτητο. Επίσης, δεν ξερω αν εχει σχέση με το πώς θα πρέπει να γίνει η συνδεσμολογία, αλλα να τι θελω να κάνω με τους 3 δίσκους. Εχω εναν 70αρη που εχω τα xp. Εναν slave 160αρη που κανει το γαιδουρι (φυλάζω βιντεο, μουσικες κλπ) Θελω να προσθέσω εναν 20αρη απο παλιό υπολογιστη και να βάλω πάνω Ubuntu να τα δοκιμάσω... Χρειάζεται κάποια ειδική συνδεσμολογία για κάτι τετοιο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων! Edit: Το 'ο' βγήκε κεφαλαίο στο θέμα και μοιάζει σα να λέω "τοποθετηση ...τριακοστού δισκου"!! Αν μπορεί να το αλλάξει ο moderator..Ευχαριστώ Υ.Γ. Βεβαια ετσι θα προσέλθει πολύς περισσότερος (περίεργος) κόσμος!
disqualified Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 χαχααχχαχα κι εγω διαβασα 30 και εμεινα μ#$%#$ς. Τι εννοεις ειδικη συνδεσμολογια?
actorius Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 Αρχικά, οι 2 δίσκοι που έχεις τώρα είναι IDE ή SATA;
citizen Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 Αφού μιλάει για master / slave και δεδομενων των χωρητικοτήτων που αναφέρει πιθανότατα ειναι IDE. Στο δια ταύτα : Οταν ξεκινάει το PC σου αναφέρει τους δισκους και τα CD/DVD H μητρική εχει δύο IDE interface που μπορουν να πλοηγήσουν από 2 συσκευες. Προφανως το 1ο interface το εχεις καλύψει ήδη με τους δίσκους. Επειδή δεν φανταζομαι να μην εχεις CD/DVD προφανώς εχεις καλύψει και το ενα κανάλι απο το secondary IDE (Αν εχεις 2 CD/DVD τελειωσαν οι διαθεσιμες θύρες και δεν μπορεις να βαλεις 3ο δισκο εκτός αν η μητρική σου εχει και extra IDE interfaces - συνηθως υπάρχουν σε ακριβες μητρικές για RAID υποστηριξη ή εχεις προσθεσει με PCI κάρτα ) Υποθετοντας πάλι οτι η εχεις ενα CD , κοιτα οταν boot-άρει αν είναι στο master ή στο slave κανάλι. Ανάλογα με το ποιο είναι ελευθερο δηλώνεις πάνω στο δίσκο αν είναι master ή slave. Ανοιγεις το μηχανημα και κοιτας στο πλακε καλώδιο του CD αν έχει ενα κενό 40-pin κονεκτορα. Αν ναι , εκει θα κουμπωσεις το δισκο .Αν οχι χρειάζεσαι άλλο καλώδιο. Φυσικά βάζεις και τροφοδοσία στο δίσκο
geo909 Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 Μέλος Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 Τι εννοεις ειδικη συνδεσμολογια? Επειδη ακριβως δεν εχω ιδέα ρωτάω. Για να ρωτας ετσι... ενας τροπος υπάρχει, κατάλαβα καλά; Απ'οτι βλέπω οι δυο που ειναι ήδη μέσα ειναι SΑΤΑ. Βασικα απο το tune up βλέπω: Device type: ATA devce, hard disc. Μαλιστα στο Model λεει ST 31608...Οποτε φανταζομαι SATA θα είναι... SΑΤΑ ειναι, ετσι; Αυτός που θελω να βάλω ειναι ενας 20αρης Western Digital WD200 IDE. Τι συνδέω με τι; Η μητρικη ειναι ASRock 775 Dual-915GL, αν αυτο βοηθαει. Υ.Γ. Μoderator,ευχαριστω για τη διορθωση του λάθους στην επικεφαλίδα!
geo909 Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 Μέλος Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 Αφού μιλάει για master / slave και δεδομενων των χωρητικοτήτων που αναφέρει πιθανότατα ειναι IDE. Στο δια ταύτα : Οταν ξεκινάει το PC σου αναφέρει τους δισκους και τα CD/DVD H μητρική εχει δύο IDE interface που μπορουν να πλοηγήσουν από 2 συσκευες. Προφανως το 1ο interface το εχεις καλύψει ήδη με τους δίσκους. Επειδή δεν φανταζομαι να μην εχεις CD/DVD προφανώς εχεις καλύψει και το ενα κανάλι απο το secondary IDE (Αν εχεις 2 CD/DVD τελειωσαν οι διαθεσιμες θύρες και δεν μπορεις να βαλεις 3ο δισκο εκτός αν η μητρική σου εχει και extra IDE interfaces - συνηθως υπάρχουν σε ακριβες μητρικές για RAID υποστηριξη ή εχεις προσθεσει με PCI κάρτα ) Υποθετοντας πάλι οτι η εχεις ενα CD , κοιτα οταν boot-άρει αν είναι στο master ή στο slave κανάλι. Ανάλογα με το ποιο είναι ελευθερο δηλώνεις πάνω στο δίσκο αν είναι master ή slave. Ανοιγεις το μηχανημα και κοιτας στο πλακε καλώδιο του CD αν έχει ενα κενό 40-pin κονεκτορα. Αν ναι , εκει θα κουμπωσεις το δισκο .Αν οχι χρειάζεσαι άλλο καλώδιο. Φυσικά βάζεις και τροφοδοσία στο δίσκο Θα κοιταξω, ομως ηδη εχω καποιο πρόβλημα: Εχω USB πληκτρολόγιο και δεν παίρνει το pause οταν μπουτάρει. Ειναι αδυνατον να προλάβω να δω αυτο που λες για τα Drives γιατι αργει και η οθόνη να πάρει μπρός. Υπάρχει άλλος τρόπος?
disqualified Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 Επειδη ακριβως δεν εχω ιδέα ρωτάω. Για να ρωτας ετσι... ενας τροπος υπάρχει, κατάλαβα καλά; Απ'οτι βλέπω οι δυο που ειναι ήδη μέσα ειναι SΑΤΑ. Βασικα απο το tune up βλέπω: Device type: ATA devce, hard disc. Μαλιστα στο Model λεει ST 31608...Οποτε φανταζομαι SATA θα είναι... SΑΤΑ ειναι, ετσι; Αυτός που θελω να βάλω ειναι ενας 20αρης Western Digital WD200 IDE. Τι συνδέω με τι; Η μητρικη ειναι ASRock 775 Dual-915GL, αν αυτο βοηθαει. Υ.Γ. Μoderator,ευχαριστω για τη διορθωση του λάθους στην επικεφαλίδα! ρωτησα για να καταλαβω πιο ακριβως ειναι το προβλημα σου. Αν ειδα καλα εχεις μπορεις να βαλεις 4 δισκους sata οποτε συνδεεις το δισκο κανονικα
geo909 Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 Μέλος Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 Citizen: A, ναι. Εχω ενα DVD drive μονο. Τωρα που το λες, ανοιξα το κουτι και βλέπω 4 ομοιες μικρες υποδοχές εκ των οποιων οι 2 ειναι συνδεδεμενες με τους δισκους.Αυτα δεν ειναι τα 2 IDE interfaces για τα οποια μιλάς? ρωτησα για να καταλαβω πιο ακριβως ειναι το προβλημα σου. Ναι,το κατάλαβα, και γω κανονικά ρωτούσα...(ακουστηκε ειρωνικό ή κατι τετοιο? Καταλάθος!) Αρα απο αυτά που βλέπεις, SATA λες οτι ειναι και συ,ε? Αρα απλως το βαζω σε ενα απο τις υπολοιπες 2 ελεύθερες υποδοχες για τις οποια μιλάω παραπάνω? (οκ, και το τροφοδοτικο εννοειται) Υπάρχει περιπτωση να εχει προβλημα το τροφοδοτικό με ολα αυτα, μηπως του πέφτουν πολλά? Υ.Γ.80 αρης ειναι και οχι 70αρης..μπερδευτηκα..
disqualified Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 Συνδεσε τον στην υποδοχη που μοιαζει με τις αλλες των 2 αλλων σου σκληρων. Αυτες ειναι για sata. Οι αλλες που ειναι τα dvd/cd ειναι IDE
geo909 Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 Μέλος Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 Κατάλαβα...Απλό ητανε τελικα! Και δε μου λέτε, πως θα το ζητησω το καλώδιο? Ποσο κανει περιπου? Kατα τ'αλλα, δεν αλλάζει κατι απ'το γεγονος οτι αυτος που θελω να βάλω ειναι IDE? Θα ο συνδέσω ακριβως όπως και τους SATA? Citizen:Αφού μιλάει για master / slave και δεδομενων των χωρητικοτήτων που αναφέρει πιθανότατα ειναι IDE. Ισως τελικά κανω και λάθος...κατι ειδα στο tune up για master & slave, αλλα τελικά δεν ειμαι και πολύ σιγουρος! ΣΥγγνωμη αν σας μπερδεύω! Edit: Ειμαι και στραβός περαν των άλλων: Τωρα μολις ειδα ενα μεγάλο-μεγάλο "SATA" γραμμένο με χοντρα γράμματα πάνω απο αυτες τις 4 υποδοχές στις οποιες ειναι συνδεδεμενοι οι 2 δισκοι!
geo909 Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 Μέλος Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 Mα αυτος που θελω να βαλω ειναι IDE.. Με SATA καλωδιο θα τον συνδεσω (σε υποδοχες που γραφουν "SATA" απο πάνω)?!
disqualified Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 ωπ sorry φιλε με τα τοσα ξεχασα οτι ο δισκπος σου ειναι παλιος IDE. Λογικα θα εχει μεσα στο pc σου ετοιμο αλλιως ζητας καλωδιο για συνδεση IDE και το συνδεεις στην καταλληλη θυρα
geo909 Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 Μέλος Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 Παιδια ενταξει, ολα ΟΚ! Τον συνεδεσα! Ειμαι πανάσχετος, αλλα τα πιάνω γρήγορα! Λοιπόν, κατάλαβα τι εννουσε ο Citizen, με το slave,master κτλπ: Εβαλα Master αυτον τον δισκο και slave το DVD μου.Οσο για το τροφοδοτικό, ξεσυνδεσα ενα ανεμιστηρακι (δε θα το αφησω πολύ καιρό ετσι!) και πηρα το δικό του. ΣΤο bootαρισμα τα ειδε όλα. Δυο πράγματα τωρα: 1)Aυτο σημαινει οτι τωρα δε μπορω να βαλω 2ο DVD drive? 2) Για να βάλω ξανα το ανεμιστηρακι σε λειτουργία τι καλωδιο πρέπει να ζητησω? Κατι σαν διακλαδωτη?
Vatos_locos Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 Δημοσ. 23 Μαΐου 2007 IDE Drive και IDE Καλώδιο προσέξουμε όταν βάζουμε 2 μαζί ο ένας να είναι δηλωμένος master και ο άλλος slave αυτό γίνετε από τα jumper που έχουν οι δίσκου από πίσω τους το άσπρο "σκατουλάκι" αριστερά από την τροφοδοσία του δίσκου στην πρώτη φωτογραφία
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.