leftermann Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2008 Αχιλλέα thanx για την απάντηση. Αυτό που θέλω να κάνω εγώ πάντως, δεν είναι να θερμάνω παραπάνω ένα δωμάτιο εις βάρος των άλλων. Είναι να σταματάνε τα υπόλοιπα δωμάτια να ζεσταίνονται (να κλείνουν τα σώματά τους, πχ με μια θερμοστατική κεφαλή; ), ενώ στο κρύο δωμάτιο το σώμα να παραμένει ανοιχτό. Και όταν φτάσουμε στην επιθυμητή θερμοκρασία, καθώς το κρύο δωμάτιο έχει μεγαλύτερες απώλειες, το σώμα του να ανοίγει πρίν ανοίξουν τα υπόλοιπα, ή και πιό συχνά από τα υπόλοιπα, για να διατηρείται σταθερή ή θερμοκρασία. Αυτή η δουλειά γίνεται με θερμοστατικές κεφαλές; Και επιπλέον, οι θερμοστατικές κεφαλές ρυθμίζουν σωστά την θερμοκρασία, όπως κάνει ένας καλός θερμοστάτης; Πχ, έχω έναν καλό θερμοστάτη της siemens στο σαλόνι. Η θερμοκρασία του χώρου, όταν την ορίσω στους 21 βαθμούς, θα κυμανθεί από 20,6 ώς 21,4. Η θερμοστατική κεφαλή θα πετύχει κάτι τέτοιο; Thanx και πάλι για τον χρόνο σου.
alieus Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2008 Ευχαριστώ Achilles. Βγάλαμε (μας έβγαλαν δηλαδή) δουλειές...
Achilles Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2008 leftermann οι θερμοστάτες της Siemens είναι όντως πολύ καλοί. Μπορείς να ρυθμίσεις τον θερμοστάτη σε υψηλότερη θερμοκρασία, αυτήν που θέλεις στο προβληματικό χώρο, και με τις θερμοστατικές κεφαλές να "κόψεις" την θέρμανση 3-4 βαθμούς χαμηλότερα στο υπόλοιπο σπίτι. Απλά με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να πηγαίνεις Αθήνα μέσω Αλεξανδρούπολης. Σκέψου και το οικονομικό. Μια ακόμα λύση, αν είναι εφικτό, είναι η επένδυση του εκτεθειμένου τοίχου με πετροβάμβακα ή άλλη μόνωση και γυψοσανίδα. Απλά χάνεις 6-7 εκατοστά βάθος σε εκείνη την πλευρά του τοίχου, αλλά κερδίζεις 2-3 βαθμούς σε θερμοκρασία. Για να ανοίγει το ένα σώμα πριν τα υπόλοιπα θέλει άλλη (και μάλλον ασύμφορη) εγκατάσταση. Έχεις συλλέκτη νερών; Αν ναι, μπορείς με ηλεκτροβάνες και θερμοστάτες να κάνεις δουλειά. Θες όμως και παροχή ρεύματος στον συλλέκτη. Κοινώς και υδραυλικά και ηλεκτρολογικά μερεμέτια. Χώρια το οικονομικό. Άστα να πάνε δηλαδή, αν δεν γίνουν από την αρχή.
grigas Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2008 alieus εάν βάλεις τον θερμοστάτη σε μια μεγάλη θερμοκρασία (ας πούμε 26) το κρύο δωμάτιο τι θερμοκρασία πιάνει? Εάν πιάνει τους επιθυμητούς 21 βαθμούς, τότε το πρόβλημά σου νομίζω ότι είναι μικρό σώμα. Υποθέτω ότι έχεις μονοσωλήνια εγκατάσταση. Εικάζω ότι μπορεί το σώμα να είναι δεύτερο στο κύκλωμα οπότε έχει εξ'ορισμού μειωμένη απόδοση σε σχέση με την ονομαστική. Ο λέβητας, κάπου θα έχει ένδειξη θερμοκρασίας νερού. Για δές πού είναι ρυθμισμένο, και δοκίμασε να το ανεβάσεις. Αν έχεις χρόνο διάβασε και αυτό
alieus Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2008 Είναι η κλασσική εξωτερική εγκατάσταση χαλκοσωλήνων. Το σώμα είναι τρίτο (μεσολαβεί ένα μικρό σώμα του μπάνιου, αυτό το κλασσικό με τις μπάρες), αλλά επειδή είναι μακρυά από τον λέβητα υπάρχουν αρκετές γωνίες άρα πολλά ζιγκ ζαγκ των χαλκοσωλήνων που περνάνε και από το πατάρι όπου ο παληός θερμοσίφωνας κλπ. Βλέπω 2 σωλήνες, ένας για ζεστό και άλλος για κρύο. Με επιλογή θερμοστάτη 22-23 βαθμούς που επειδή είναι απλός αναλογικός μου λένε ότι συνήθως σημαίνει 2 βαθμούς παραπάνω, στο κρύο δωμάτιο το θερμόμετρο δείχνει σε ύψος περίπου 50εκ από το πάτωμα 20-20,5 βαθμούς και σε ύψος 180 εκ δείχνει 21 έως 21,5 βαθμούς. Η αίσθηση της διαφοράς θερμοκρασίας από τους άλλους χώρους είναι μεγάλη αφού στα αντίστοιχα ύψη οι ζεστοί χώροι δείχνουν θερμοκρασίες 23-24 και 25-26 αντίστοιχα και φυσικά δεν τις θέλω και για να σταθώ επιλέγω 20 βαθμούς περίπου στον θερμοστάτη. Όταν κλείνει η θέρμανση είναι το πρώτο δωμάτιο που δεν μπορείς να καθίσεις γιατί αποθερμαίνεται γρήγορα. Δεν βλέπω θερμοκρασία νερού στον λέβητα, είναι ο riello residence, έχει επιλογές για ζεστό νερό για καλοριφέρ ή μπάνιο με βουλίτσες μικρές μεγαλύτερες κ.ο.κ που σημαίνουν πιο ζεστό κλπ. Αυτά. Ελπίζω να ήμουνα κατατοπιστικός ώστε να βοηθηθώ κι εγώ. Ευχαριστώ και πάλι.
grigas Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2008 Εάν το σώμα σου είναι τρίτο στη σειρά (δηλαδή από τον ίδιο σωλήνα παίρνουν άλλα 2 σώματα πριν από αυτό τότε με την προϋπόθεση ότι η εγκατάστασή σου είναι μονοσωλήνια, το πρόβλημα είναι ότι το σώμα είναι μικρό. Τον λέβητα μην σκεφτείς ούτε κατά διάννοια να τον αλλάξεις. Όπως λες και εσύ, εάν ανεβάσεις τον θερμοστάτη, το υπόλοιπο σπίτι βράζει - άρα ο λέβητάς σου έχει επάρκεια ισχύος. Αν μπορείς ανέβασε καμιά φωτογραφία που να φαίνεται η συνδεσμολογία των σωληνώσεων με τα σώματα για να καταλάβουμε τι παίζεται. Μην ανησυχείς, κατά την άποψή μου - και με κάθε επιφύλαξη μιας και δεν έχω δει τον χώρο - το πρόβλημά σου λύνεται σχετικά ανέξοδα.
leftermann Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2008 leftermann οι θερμοστάτες της Siemens είναι όντως πολύ καλοί.Μπορείς να ρυθμίσεις τον θερμοστάτη σε υψηλότερη θερμοκρασία, αυτήν που θέλεις στο προβληματικό χώρο, και με τις θερμοστατικές κεφαλές να "κόψεις" την θέρμανση 3-4 βαθμούς χαμηλότερα στο υπόλοιπο σπίτι. Απλά με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να πηγαίνεις Αθήνα μέσω Αλεξανδρούπολης. Σκέψου και το οικονομικό. Μια ακόμα λύση, αν είναι εφικτό, είναι η επένδυση του εκτεθειμένου τοίχου με πετροβάμβακα ή άλλη μόνωση και γυψοσανίδα. Απλά χάνεις 6-7 εκατοστά βάθος σε εκείνη την πλευρά του τοίχου, αλλά κερδίζεις 2-3 βαθμούς σε θερμοκρασία. Για να ανοίγει το ένα σώμα πριν τα υπόλοιπα θέλει άλλη (και μάλλον ασύμφορη) εγκατάσταση. Έχεις συλλέκτη νερών; Αν ναι, μπορείς με ηλεκτροβάνες και θερμοστάτες να κάνεις δουλειά. Θες όμως και παροχή ρεύματος στον συλλέκτη. Κοινώς και υδραυλικά και ηλεκτρολογικά μερεμέτια. Χώρια το οικονομικό. Άστα να πάνε δηλαδή, αν δεν γίνουν από την αρχή. Η σωστή μόνωση του δωματίου μάλλον είναι η πιό σωστή λύση. Είναι όμως και η πιό δύσκολη, και σαν ταλαιπωρία, και σαν κόστος. Συλλέκτης είναι νομίζω το σύστημα που δέχεται τα νερά από την κεντρική και τα διαχωρίζει στα 5 καλοριφέρ, σωστά; Αν ναι, τότε έχω. Εννοείς να μπουν εκεί 2 ηλεκτροβάνες με τους αντίστοιχους θερμοστάτες, μία να κόβει μόνο το κρύο δωμάτιο, και μία για όλα τα υπόλοιπα, ε; Καλό κόλπο μου φαίνεται. Υπάρχει ήδη εκεί μια ηλεκτροβάνα, αυτή της κεντρικής θέρμανσης. Αλλά πρέπει από εκεί να τραβηχτεί ένα καλώδιο μέχρι το κρύο δωμάτιο για τον αντίστοιχο θερμοστάτη, έτσι; Fuck, αυτό δεν είναι εύκολο Ελπίζω να βγει άκρη με τον μάστορα, γιατί προς το παρόν, για να κρατήσω το δωμάτιο ζεστό (το οποίο παρεμπιπτόντως είναι το δωμάτιο του πιτσιρικά) αναγκάζομαι και καίω ένα ηλεκτρικό καλοριφεράκι, για να τσοντάρει λίγη ζεστούλα... Thanx και πάλι για την βοήθεια.
grigas Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2008 Και κάτι ακόμα, μιας και με πέτυχες καλοδιάθετο και ορεξάτο. Κάνε μου μια αναλυτική περιγραφή του χώρου να βγάλουμε τις θερμίδες. Θέλω να μου πεις 1. Για κάθε ένα από τους 4 τοίχους τις διαστάσεις του και τον προσανατολισμό του. 2. Για τα εξωτερικά ανοίγματα σε ποιον τοίχο είναι, από τι υλικό είναι (ξύλο - αλουμίνιο κλπ) και αν τα τζάμια είναι μονά ή διπλά. 3. Τι βρίσκεται πάνω και τι κάτω από το δωμάτιο (πιλωτή/διαμέρισμα/ταράτσα κλπ) 4. Σε ποια πόλη είσαι (προφανώς άλλες θερμίδες για Καστοριά και άλλες για Χανιά) Στην συνέχεια θα κάνεις έναν κόπο να μετρήσεις την εξωτερική διάμετρο του χαλκοσωλήνα που τροφοδοτεί το σώμα με νερό. Εννοείται ότι θα μου δώσεις και κάποια φωτογραφία για να δούμε εάν έχεις μονοσωλήνιο ή δισωλήνιο. Τέλος μιας και στα πάνελ οι διαστάσεις εξαρτώνται από τις διαστάσεις τους, θα μου μετρήσεις το σώμα που έχεις τώρα για να δούμε πόσες θερμίδες είναι. Θα μετρήσεις επίσης και τα άλλα σώματα που είναι στον ίδιο σωλήνα με το σώμα που επίμαχου δωματίου. ΠΡΟΣΟΧΗ έχει σημασία η σειρά. Δηλαδή θα μου πεις το πρώτο σώμα που παίρνει νερό έχει αυτές τις διαστάσεις, το δεύτερο έχει εκείνες και ούτω καθεξής. Όταν τα κάνεις όλα αυτά, θα σε ρωτήσω και 1-2 πραγματάκια ακόμα και πιστεύω ότι θα σου δώσω μια καλή απάντηση για το τι πρέπει να κάνεις.
Achilles Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2008 Η σωστή μόνωση του δωματίου μάλλον είναι η πιό σωστή λύση. Είναι όμως και η πιό δύσκολη, και σαν ταλαιπωρία, και σαν κόστος.Συλλέκτης είναι νομίζω το σύστημα που δέχεται τα νερά από την κεντρική και τα διαχωρίζει στα 5 καλοριφέρ, σωστά; Αν ναι, τότε έχω. Εννοείς να μπουν εκεί 2 ηλεκτροβάνες με τους αντίστοιχους θερμοστάτες, μία να κόβει μόνο το κρύο δωμάτιο, και μία για όλα τα υπόλοιπα, ε; Καλό κόλπο μου φαίνεται. Υπάρχει ήδη εκεί μια ηλεκτροβάνα, αυτή της κεντρικής θέρμανσης. Αλλά πρέπει από εκεί να τραβηχτεί ένα καλώδιο μέχρι το κρύο δωμάτιο για τον αντίστοιχο θερμοστάτη, έτσι; Fuck, αυτό δεν είναι εύκολο Ελπίζω να βγει άκρη με τον μάστορα, γιατί προς το παρόν, για να κρατήσω το δωμάτιο ζεστό (το οποίο παρεμπιπτόντως είναι το δωμάτιο του πιτσιρικά) αναγκάζομαι και καίω ένα ηλεκτρικό καλοριφεράκι, για να τσοντάρει λίγη ζεστούλα... Thanx και πάλι για την βοήθεια. Εντοιχισμένος συλλέκτης υδάτων. Καλά μερεμέτια φίλε. Πολλά συγχαρητήρια στον grigas και για τα post του στο άλλο thread. EDIT: Σκέφτηκες να βάλεις ένα θερμοπομπό επιτοίχιο; Αλλά πάλι θες παροχή ρεύματος. Μόνο κοντά σε πρίζα.
jimarass Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2008 Και κάτι ακόμα, μιας και με πέτυχες καλοδιάθετο και ορεξάτο. Κάνε μου μια αναλυτική περιγραφή του χώρου να βγάλουμε τις θερμίδες. Θέλω να μου πεις 1. Για κάθε ένα από τους 4 τοίχους τις διαστάσεις του και τον προσανατολισμό του. 2. Για τα εξωτερικά ανοίγματα σε ποιον τοίχο είναι, από τι υλικό είναι (ξύλο - αλουμίνιο κλπ) και αν τα τζάμια είναι μονά ή διπλά. 3. Τι βρίσκεται πάνω και τι κάτω από το δωμάτιο (πιλωτή/διαμέρισμα/ταράτσα κλπ) 4. Σε ποια πόλη είσαι (προφανώς άλλες θερμίδες για Καστοριά και άλλες για Χανιά) Στην συνέχεια θα κάνεις έναν κόπο να μετρήσεις την εξωτερική διάμετρο του χαλκοσωλήνα που τροφοδοτεί το σώμα με νερό. Εννοείται ότι θα μου δώσεις και κάποια φωτογραφία για να δούμε εάν έχεις μονοσωλήνιο ή δισωλήνιο. Τέλος μιας και στα πάνελ οι διαστάσεις εξαρτώνται από τις διαστάσεις τους, θα μου μετρήσεις το σώμα που έχεις τώρα για να δούμε πόσες θερμίδες είναι. Θα μετρήσεις επίσης και τα άλλα σώματα που είναι στον ίδιο σωλήνα με το σώμα που επίμαχου δωματίου. ΠΡΟΣΟΧΗ έχει σημασία η σειρά. Δηλαδή θα μου πεις το πρώτο σώμα που παίρνει νερό έχει αυτές τις διαστάσεις, το δεύτερο έχει εκείνες και ούτω καθεξής. Όταν τα κάνεις όλα αυτά, θα σε ρωτήσω και 1-2 πραγματάκια ακόμα και πιστεύω ότι θα σου δώσω μια καλή απάντηση για το τι πρέπει να κάνεις. Φίλε μου σε ένα καινούριο σπίτι τι είδος θέρμανσης θα επέλεγες? Αν πρέπει να βάλω ηλιακό ή φυσικό αέριο, γίνεται. Επειδή το σπίτι είναι στα σχέδια θα ήθελα μια ολοκληρωμένη και ασφαλή λύση για χειμώνα καλοκαίρι. Δεν θέλω να σε κουράσω με αναλύσεις και μοντέλα, απλά τι τεχνολογία θα επέλεγες? Επίσης αν έχεις χρόνο πες δυο τρεις συμβουλές για καλή μόνωση. Τέλος σκέφτομαι να βάλω κανένα πάνελ φωτοβολταικό και καμιά ανεμογεννήτρια στην ταράτσα. Τι γνώμη έχεις για αυτά? Τα επιδοτεί το κράτος??Ευχαριστώ
grigas Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2008 Κοίταξε, εγώ είμαι υπέρ των απλών και κλασσικών λύσεων. Καλή θερμομόνωση, σωστή μελέτη της εγκατάστασης και τακτική συντήρηση. Αν όπως φαντάζομαι μιλάμε για μονοκατοικία, η οποία θα είναι εκτεθειμένη από παντού τότε η επαρκής μόνωση είναι μονόδρομος. Δεν έχει τόσο σημασία το τι μονωτικό θα μπει (εντάξει δεν μιλάμε για το παλιό λευκό φελιζόλ) αλλά το να τοποθετηθεί σωστά και με το πάχος που έχει προκύψει από τη μελέτη θερμομόνωσης. Συνήθως πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης (το μπλε μονωτικό της Fibran αλλά και άλλων κατασκευαστών) είναι υπέραρκετές. Αλλά και πάλι η σωστή τοποθέτηση, συνεπάγεται ότι θα κυνηγάς τους μπετατζήδες και τους χτίστες να βάλουν παντού. Τώρα όσον αφορά τη θέρμανση, κλασσικό μονοσωλήνιο με πλαστικό σωλήνα, πάνελ για θερμαντικά σώματα, ένα αξιόπιστο χυτοσιδηρό καζάνι και καυστήρα είτε αερίου, είτε πετρελαίου (εννοείται ότι εάν η περιοχή έχει αέριο, πας για αέριο).
jimarass Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2008 Κοίταξε, εγώ είμαι υπέρ των απλών και κλασσικών λύσεων. Καλή θερμομόνωση, σωστή μελέτη της εγκατάστασης και τακτική συντήρηση. Αν όπως φαντάζομαι μιλάμε για μονοκατοικία, η οποία θα είναι εκτεθειμένη από παντού τότε η επαρκής μόνωση είναι μονόδρομος. Δεν έχει τόσο σημασία το τι μονωτικό θα μπει (εντάξει δεν μιλάμε για το παλιό λευκό φελιζόλ) αλλά το να τοποθετηθεί σωστά και με το πάχος που έχει προκύψει από τη μελέτη θερμομόνωσης. Συνήθως πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης (το μπλε μονωτικό της Fibran αλλά και άλλων κατασκευαστών) είναι υπέραρκετές. Αλλά και πάλι η σωστή τοποθέτηση, συνεπάγεται ότι θα κυνηγάς τους μπετατζήδες και τους χτίστες να βάλουν παντού. Τώρα όσον αφορά τη θέρμανση, κλασσικό μονοσωλήνιο με πλαστικό σωλήνα, πάνελ για θερμαντικά σώματα, ένα αξιόπιστο χυτοσιδηρό καζάνι και καυστήρα είτε αερίου, είτε πετρελαίου (εννοείται ότι εάν η περιοχή έχει αέριο, πας για αέριο). Σχετικά με το αέριο, είναι προτιμότερο ίσως γιατί θες απλά ένα εντοιχισμένο καυστήρα και το καλό είναι πως έχει instant water, χωρίς να μπλέκεις με boilers και καζάνια. Το έχουμε αυτό στην Ελλάδα έτσι? Στην Αγγλία και Κίνα πάντως πάίζει παντού....ούτε λέβητες, ούτε καυστήρες.... Για φωτοβολταικά στην ταράτσα τι λες?
jimarass Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2008 Κοίταξε, εγώ είμαι υπέρ των απλών και κλασσικών λύσεων. Καλή θερμομόνωση, σωστή μελέτη της εγκατάστασης και τακτική συντήρηση. Αν όπως φαντάζομαι μιλάμε για μονοκατοικία, η οποία θα είναι εκτεθειμένη από παντού τότε η επαρκής μόνωση είναι μονόδρομος. Δεν έχει τόσο σημασία το τι μονωτικό θα μπει (εντάξει δεν μιλάμε για το παλιό λευκό φελιζόλ) αλλά το να τοποθετηθεί σωστά και με το πάχος που έχει προκύψει από τη μελέτη θερμομόνωσης. Συνήθως πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης (το μπλε μονωτικό της Fibran αλλά και άλλων κατασκευαστών) είναι υπέραρκετές. Αλλά και πάλι η σωστή τοποθέτηση, συνεπάγεται ότι θα κυνηγάς τους μπετατζήδες και τους χτίστες να βάλουν παντού. Τώρα όσον αφορά τη θέρμανση, κλασσικό μονοσωλήνιο με πλαστικό σωλήνα, πάνελ για θερμαντικά σώματα, ένα αξιόπιστο χυτοσιδηρό καζάνι και καυστήρα είτε αερίου, είτε πετρελαίου (εννοείται ότι εάν η περιοχή έχει αέριο, πας για αέριο). Θα είναι δυόροφη με πυλωτή και υπόγειο. Σχετικά με το αέριο, είναι προτιμότερο γιατί θες απλά ένα εντοιχισμένο καυστήρα και το καλό είναι πως έχει instant water, χωρίς να μπλέκεις με boilers και καζάνια. Το έχουμε αυτό στην Ελλάδα έτσι? Στην Αγγλία και Κίνα πάντως πάίζει παντού....ούτε λέβητες, ούτε καυστήρες....μόνο ένα πράγμα 1χ1.Το νερό βέβαια δε βράζει αλλά με μέση ροή καίει αρκετά... Για φωτοβολταικά στην ταράτσα τι λες?
grigas Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2008 Θα είναι δυόροφη με πυλωτή και υπόγειο.Σχετικά με το αέριο, είναι προτιμότερο γιατί θες απλά ένα εντοιχισμένο καυστήρα και το καλό είναι πως έχει instant water, χωρίς να μπλέκεις με boilers και καζάνια. Το έχουμε αυτό στην Ελλάδα έτσι? Στην Αγγλία και Κίνα πάντως πάίζει παντού....ούτε λέβητες, ούτε καυστήρες....μόνο ένα πράγμα 1χ1.Το νερό βέβαια δε βράζει αλλά με μέση ροή καίει αρκετά... Για φωτοβολταικά στην ταράτσα τι λες? ναι υπάρχουν στην ελλάδα οι επίτοιχοι καυστήρες αερίου. για τα φωτοβολταικά νομίζω ότι δεν έχουν και ιδιαίτερο νόημα Τώρα όσον αφορά τον alieus Το σώμα που έχεις στο επίμαχο δωμάτιο είναι της τάξης των 2200 Kcal/h. Με μια πρόχειρη μελέτη που έκανα, οι ανάγκες του δωματίου είναι οι εξής (έχω εξετάσει 4 διαφορετικές περιπτώσεις διαλέγεις αυτή που πιστεύεις ότι ταιριάζει καλύτερα) 1. Η οικοδομή έχει τοίχους χωρίς μόνωση (όλες πριν το 1980 και αρκετές μεταγενέστερες είναι έτσι) και οι χώροι πάνω και κάτω δεν θερμαίνονται : 2700 kcal/h 2. Η οικοδομή έχει τοίχους με μόνωση και οι χώροι πάνω και κάτω δεν θερμαίνονται : 2300 kcal/h 3. Η οικοδομή έχει τοίχους χωρίς μόνωση και οι χώροι πάνω και κάτω θερμαίνονται : 1700 kcal/h 4. Η οικοδομή έχει τοίχους με μόνωση και οι χώροι πάνω και κάτω θερμαίνονται : 1300 kcal/h Από τον τρόπο που είναι φτιαγμένο το δίκτυό σου, τα σώματα σαν μια πρώτη εκτίμηση χρειάζονται μια προσαύξηση της τάξης του 30-40% (λόγω του ότι παίρνουν νερό όχι τόσο ζεστό όσο οι προδιαγραφές τους). Έτσι οι ανάγκες σε σώμα προσδιορίζονται με βάση τα εξής: 1. 3500 - 3800 Kcal/h 2. 3000 - 3200 Kcal/h 3. 2200 - 2400 Kcal/h 4. 1700 - 1800 Kcal/h Από τα παραπάνω η δικιά μου εκτίμηση είναι ότι χρειάζεσαι μεγαλύτερο σώμα. Ενδεχομένως η αλλαγή σώματος να απαιτεί και μια μικρή αύξηση στην ταχύτητα του κυκλοφορητή. Η αλλαγή σώματος δεν θα συνοδεύεται από ανάγκη για αλλαγή καυστήρα διότι: Το δωμάτιο αυτό είναι 15 τ.μ. δηλαδή περίπου το 1/5 του συνολικού σου σπιτιού. Από όσο έχω καταλάβει βρίσκεται στην δυσμενέστερη θέση, άρα χρειάζεται στην χειρότερη περίπτωση 250 kcal/τ.μ. άρα για τα 75 τ.μ του σπιτιού σου αν όλα τα δωμάτια ήταν εξίσου εκτεθειμένα θα ήθελες 18750 kcal/h < 20.000 που έχεις στην διάθεσή σου. Τώρα όσον αφορά τα σώματα που βάζεις, ο συντελεστής αυτός που σου είπα (το 30-40%) έχει να κάνει με το πως αποδίδει το σώμα. Δηλαδή ένα σώμα 3500 kcal/h που θα αποδίδει για 2700 kcal/h λόγω νερού χαμήλότερης θερμοκρασίας από την ονομαστική, στο φορτίου του λέβητα προσμετράται σαν σώμα 2700 kcal/h. Λόγω των περιορισμών που βλέπω ότι έχεις στις φωτογραφίες δεν μπορείς να βάλεις μακρύτερο σώμα. Άρα αυτό που προτείνω εγώ είναι να βάλεις το 900x800x33k πλάτους 16 cm. Αυτά είναι όλα όσα μπορώ να κάνω από τα 600 km που μας χωρίζουν. Όλα όσα γράφω είναι με κάθε επιφύλαξη που μπορεί να υπάρχει για μια μελέτη που γίνεται μέσω email. Ελπίζω να βρεις λύση στο πρόβλημά σου και να σε βοήθησα. Y.Γ. Με τις νέες αυξημένες αμοιβές μηχανικών η μελέτη και η επίβλεψη της θέρμανσης ενός διαμερίσματος 75 τ.μ. κάνει κάπου 300 ευρώ + ΦΠΑ. Αυτή η είναι η τιμή που ισχύει για πλήρη φάκελο για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Εάν ερχόταν κάποιος και μου ζήταγε να του κάνω μια τέτοια μελέτη για δική του χρήση δεν θα του έπαιρνα παραπάνω από 250 ευρώ. Κάπου τόσο θα κοστίσει στον φίλο μας ένα καινούργιο σώμα μαζί με την τοποθέτηση...Τα συμπεράσματα δικά σας.
alieus Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2008 Ευχαριστώ grigas. Είμαι στο σενάριο (1) και χρειάζεται σώμα 3500 που θα αποδίδει ως 2700. Μια διευκρίνηση. Η παρατήρηση ότι αλλαγή σώματος ενδεχομένως να απαιτεί και μια μικρή αύξηση στην ταχύτητα του κυκλοφορητή χωρίς να χρειαστεί να αλλάξω καυστήρα (= λέβητα υπονοεί ότι ίσως χρειαστεί να βάλω εξωτερικό πρόσθετο κυκλοφορητή; Υ.Γ. Θεωρώ αυτονόητο ότι όταν για κάποιο λόγο διανύσεις τα 600km θα μου στείλεις ένα pm να τα πούμε. Και πάλι ευχαριστώ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.