Προς το περιεχόμενο

Χόλιγουντ: Οι Ελληνοαμερικανοί βάζουν πλάτη για τις ταινίες μας

kiriak

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χόλιγουντ: Οι Ελληνοαμερικανοί βάζουν πλάτη για τις ταινίες μας

Της ΕΡΣΗΣ ΔΑΝΟΥ

Το πρώτο ελληνικό φεστιβάλ κινηματογράφου στο Λος Αντζελες (14-17 Ιουνίου) είναι μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην προώθηση ταινιών από την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και Ελλήνων κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο. Είναι η πρώτη προσπάθεια τέτοιου τύπου στην πρωτεύουσα της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Αντικειμενικός κριτής θα είναι ο μαθημένος στην πεπατημένη αισθητική και σουπερ-τεχνική του Χόλιγουντ, ο με λίγη υπομονή και πολλή ιστορική άγνοια, αλλά με αναπτυγμένο ωστόσο το «κινηματογραφικό του ένστικτο» Αμερικανός θεατής.

Σχετικά γρήγορα σχηματίστηκε το συμβούλιο του φεστιβάλ. Ο πρόεδρος του στούντιο Fox Τζιμ Γιαννόπουλος, ο σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν («Πλαγίως»), ο διευθυντής φωτογραφίας Φαίδων Παπαμιχαήλ και η ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη ήταν απ' τους πρώτους. Ακολούθησαν η ηθοποιός Νία Βαρντάλος, ο πρόεδρος της Academy of Motion Picture Arts and Sciences Σιντ Γκάνις, ο αντιπρόεδρος του ΗΒΟ Films Κάρι Ανθόλις και ο παραγωγός στο στούντιο Paramount ΣτράτονΛίοπολντ.

Ιδέες και συμβουλές

Παράλληλα με τα νομικά θέματα για την ίδρυση μη κερδοσκοπικής εταιρείας, τα διαδικαστικά, την παραγωγή του σόου της βραδιάς λήξης, την αναζήτηση χορηγών και ταινιών, το κάθε μέλος του Συμβουλίου προσέφερε ιδέες και συμβουλές.

Φαίδων Παπαμιχαήλ

* Ενα από τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ στη διεύθυνση φωτογραφίας, ο Φαίδων Παπαμιχαήλ διατηρεί στενή επαγγελματική σχέση με την Ελλάδα. «Η έλλειψη προβολής είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την αφάνεια του ελληνικού κινηματογράφου. Είναι το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές ταινίες. Για να βρει διανομή ξένη ταινία στην Αμερική, πρέπει να είναι μία από τις πέντε που προτείνονται για Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Το φεστιβάλ, όμως, δίνει την ευκαιρία στους κινηματογραφιστές να παρουσιάσουν έργα που με τις υπάρχουσες συνθήκες θα ήταν αδύνατον», λέει.

«Η συμμετοχή μου στο φεστιβάλ είναι φυσική. Είμαι Ελληνας, που εργάζεται στο Χόλιγουντ», προσθέτει. Οσο για την ελληνική κινηματογραφική αγορά, πιστεύει ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί με καλύτερες κινηματογραφικές σπουδές και σενάρια, και γενικά με τη βελτίωση της τεχνικής.

Κάρι Ανθόλις

* Ο αντιπρόεδρος του ΗΒΟ Films, στο τμήμα miniseries, Κάρι Ανθόλις είναι από αυτούς που δεν προβάλλονται στην ελληνική κοινότητα του Λος Αντζελες παρ' όλο που μιλάει ελληνικά κι έχει δυνατή συνείδηση της μικρασιατικής και πελοποννησιακής καταγωγής του. Από το υπερσύγχρονο γραφείο του ΗΒΟ στην παραλιακή Σάντα Μόνικα, επιβλέπει παραγωγές τηλεοπτικών σειρών του φημισμένου δικτύου, όπως την πολυβραβευμένη "Angels in America" και τις πιο πρόσφατες "Elizabeth Ι" και "Tsunami".

«Εμαθα την πλούσια παράδοση του ελληνικού θεάτρου από τη μητέρα μου, μετανάστρια από την Πελοπόννησο. Αργότερα εμπνεύστηκα από το έργο του Αγγελόπουλου και του Γαβρά και Ελληνο-Αμερικανών όπως του Ηλία Καζάν και του Μπαζ Μπεζερίδη. Νιώθω υπερήφανος για την ανθρωπιστική παράδοση που ενσωματώνει το έργο των Ελλήνων κινηματογραφιστών της διασποράς και διακρίνω διασυνδέσεις που μας οδηγούν στο έργο του Σοφοκλή ή του Αριστοφάνη. Ελπίζω ότι το φεστιβάλ θα παίξει ένα μικρό ρόλο στη μετάδοση αυτής της παράδοσης στην επόμενη γενιά κινηματογραφιστών, Ελλήνων και μη».

Πολιτιστική ανταλλαγή

Για την αξία του ελληνικού κινηματογράφου ο Κάρι Ανθόλις λέει: «Νομίζω ότι για τη γονιμοποίηση της Τέχνης, είναι απαραίτητη η πολιτιστική ανταλλαγή. Καλλιτέχνες και θεατές από όλο τον κόσμο μπορούν να εμπνευστούν από διακεκριμένες μορφές Ελλήνων καλλιτεχνών με την προϋπόθεση ότι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν την τεχνική τους και τις ιδέες τους έτσι ώστε να επικοινωνούν με το διεθνές κοινό. Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω αρκετά για την εκπαίδευση και την κατάσταση του ελληνικού κινηματογράφου ώστε να μπορώ να κρίνω τη ζωτικότητα του. Εχω όμως παρατηρήσει ότι οι άριστες κινηματογραφικές σχολές σε χώρες όπως η Αγγλία, η Ιταλία και η Πολωνία έχουν δώσει την ευκαιρία σε νέους ταλαντούχους κινηματογραφιστές να μάθουν να επικοινωνούν σε διεθνές επίπεδο. Θα ήθελα πάρα πολύ να αποκτήσουν την ίδια ευκαιρία και οι νέοι Ελληνες κινηματογραφιστές».

Στράτον Λίοπολντ

**Ο Στράτον Λίοπολντ βετεράνος παραγωγός της Paramount (Mission Impossible ΙΙΙ, Star Trek), αγαπάει την Ελλάδα και ονειρεύεται να φέρει μεγάλες παραγωγές στη μητρική γη.

Τι ήταν αυτό που κίνησε το ενδιαφέρον του για το φεστιβάλ; «Εχω λάβει μέρος σε πολλές κριτικές επιτροπές. Εχω δει ταινίες από πολλές χώρες, σπάνια όμως βλέπω ελληνικές. Οι γονείς μου ήταν Ελληνες πρόσφυγες και πάντα ένιωθα ότι Ελληνες και Ελληνο-Αμερικανοί θα έπρεπε να αντιπροσωπεύονται στην παγκόσμια αγορά. Το Λος Αντζελες είναι το κέντρο της κινηματογραφικής αγοράς της Βορείου Αμερικής και είμαι πολύ ευχαριστημένος που ελληνικές ταινίες θα προβληθούν εδώ. Νιώθω υπερήφανος για την καταγωγή μου και ανυπομονώ να φιλοξενήσουμε ελληνικές ταινίες στην Αμερική».

Πέρα από συναισθηματικούς λόγους ο Στράτον πιστεύει ότι η προβολή ελληνικών ταινιών στο Λος Αντζελες θα κινήσει το ενδιαφέρον κινηματογραφιστών, σεναριογράφων και άλλων δημιουργικών παραγόντων για την ίδια τη χώρα. «Θα ήταν υπέροχο αν αρχίσει να προωθείται η χώρα ως τόπος γυρίσματος ξένων παραγωγών. Αυτό βέβαια επιβάλλει την ίδρυση γραφείου Film Commission και καλή συνεργασία μεταξύ δημιουργών. Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα πάρει ενεργή θέση στην προσέλκυση ξένων παραγωγών όπως πολλές άλλες, που προσφέρουν σοβαρές φορολογικές απαλλαγές και μεγάλα συνεργεία».

Νία Βαρντάλος

**Χαιρετιστήριο μήνυμα έστειλε στο φεστιβάλ και η Νία Βαρντάλος, που αυτό τον καιρό είναι απασχολημένη με την ταινία της «My life in ruins», που πρόκειται να γυριστεί το καλοκαίρι. «Το φεστιβάλ είναι ένας καλός τρόπος προώθησης ελληνικών ταινιών. Η φαντασία στο μάρκετινγκ είναι κλειδί για την προώθηση των ελληνικών ιστοριών, που έχουν απήχηση σε όλες τις εθνικότητες. Ταινίες σαν το "Η ζωή είναι ωραία" του Ρομπέρτο Μπενίνι συγκινούν θεατές στην άλλη άκρη του ωκεανού λόγω του οικουμενικού τους θέματος. Η επιτυχία της ταινίας "300" αποδεικνύει ότι υπάρχουν και ανάλογα ελληνικά θέματα».

http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=15530316

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...