Προς το περιεχόμενο

Πολλαπλά workgroups, κοινοί εκτυπωτές...

johnpap

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους...

έχω την εξής απορία/πρόβλημα. Αν έχω δύο δίκτυα με την μορφή 192.168.1.xxx και 192.168.0.xxx είναι δυνατόν το δεύτερο δίκτυο να βλέπει τον router (που έχει default την 192.168.1.1)?

Μπλοκάροντας μέσω ip block του router ένα pc εξασφαλίζω επίσης και το ότι δεν θα δέχεται εισερχόμενες κλήσεις? (Δηλαδή ναι μεν δεν μπορεί αυτό να "βγει" στο διαδίκτυο, θα μπορούσε κάποιος να "μπει"?)

Μπορεί ένας υπολογιστής να ανήκει σε δύο workgoups ταυτόχρονα ή να έχει τουλάχιστον πρόσβαση σε ένα δεύτερο?

Οι εκτυπωτές δικτύου μπορούν να μοιραστούν σε πολλά workgroups ταυτόχρονα από ότι έχω καταλάβει, μπορώ να τους αποκλείσω επιλεκτικά από κάποιο workgroup?

Δεν υπάρχει server στο δίκτυο όλοι οι υπολογιστές έχουν win XP και (δυστυχώς κάποιοι) win98

Δημοσ.

έχω την εξής απορία/πρόβλημα. Αν έχω δύο δίκτυα με την μορφή 192.168.1.xxx και 192.168.0.xxx είναι δυνατόν το δεύτερο δίκτυο να βλέπει τον router (που έχει default την 192.168.1.1)?

κ τα δυο δικτυα βλεπουν router αφου ειναι κουμπωμενα πανω του, τωρα αν λες τα 2 δικτυα να βλεπονται μεταξυ τους..

αν το 1το σου δικτυο ειναι το 192.168.1.0 κ το 2ρο ειναι το 192.168.0.0

ναι μπορουν να δουν το ενα το αλλο, εφοσον εχεις σαν default την 192.168.1.1 στα μηχανηματα που παιζουν κατω απο αυτο το δικτυο κ 192.168.0.1(λογικα αυτη θα εχεις δωσει στο Router σου) αντιστοιχα στα μηχανηματα που παιζουν κατω απο αυτο..

Μπλοκάροντας μέσω ip block του router ένα pc εξασφαλίζω επίσης και το ότι δεν θα δέχεται εισερχόμενες κλήσεις? (Δηλαδή ναι μεν δεν μπορεί αυτό να "βγει" στο διαδίκτυο, θα μπορούσε κάποιος να "μπει"?)

εδω παιζει αναλογα το τι του εχεις πει εσυ.. αν εχεις κοψει κ τα εισερχομενα αλλα κ τα εξερχομενα τοτε δ κανει τπτ το μηχανημα.. αλλα δ καταλαβαινω οταν λες καποιος να μπει.. εξηγα λιγο καλυτερα

Μπορεί ένας υπολογιστής να ανήκει σε δύο workgoups ταυτόχρονα ή να έχει τουλάχιστον πρόσβαση σε ένα δεύτερο?

οχι ταυτοχρονα δ μπορει να ανηκει σε 2 workgroup αλλα ναι μπορει να εχει προσβαση σε ενα 2ρο οπως ειπαμε παραπανω..

Οι εκτυπωτές δικτύου μπορούν να μοιραστούν σε πολλά workgroups ταυτόχρονα από ότι έχω καταλάβει, μπορώ να τους αποκλείσω επιλεκτικά από κάποιο workgroup?

ναι κ αυτο γινετε, εδω παιζει αναλογα το πως ειναι το δικτυο σου στημενο.. αν οι εκτυπωτες ειναι κουμπωμενοι κατευθειαν στο δικτυο τοτε δ χρειαζεται

να τους εγκαταστησεις στα μηχανηματα που δ θελεις, τωρα αν ειναι share μεσω καποιου μηχανηματος, τι να πω, κοψτω απο το folder options που κανει αυτοματη αναζητηση..

Δεν υπάρχει server στο δίκτυο όλοι οι υπολογιστές έχουν win XP και (δυστυχώς κάποιοι) win98

καιρος να μπει κατα τη γνωμη μου, εξαρτατε παντα κ τι δουλειες κανετε κ οσο αφορα τα win98, χρυσα, αγια κ χωρις κολληματα πολλες φορες αλλα θελουν αλλαγη πες στο boss εκτος αν εισαι εσυ, ε τοτε καλα κανεις.. :mrgreen: :mrgreen:

Δημοσ.
κ τα δυο δικτυα βλεπουν router αφου ειναι κουμπωμενα πανω του, τωρα αν λες τα 2 δικτυα να βλεπονται μεταξυ τους..

αν το 1το σου δικτυο ειναι το 192.168.1.0 κ το 2ρο ειναι το 192.168.0.0

ναι μπορουν να δουν το ενα το αλλο, εφοσον εχεις σαν default την 192.168.1.1 στα μηχανηματα που παιζουν κατω απο αυτο το δικτυο κ 192.168.0.1(λογικα αυτη θα εχεις δωσει στο Router σου) αντιστοιχα στα μηχανηματα που παιζουν κατω απο αυτο..

Για να το εξηγήσω καλύτερα...

Έχω ένα router με την διεύθυνση 192.168.1.1

1. Θέλω οι υπολογιστές να έχουν πρόσβαση στο internet

2. Θέλω κάποιοι υπολογιστές να μην είναι προσβάσιμοι από τα υπόλοιπα μηχανήματα, εντελώς κλειδωμένοι, ούτε να έχουν πρόσβαση στο internet αλλά να μπορούν να χρησιμοποιήσουν εκτυπωτές δικτύου (άρα πρέπει να είναι συνδεμένοι στο δίκτυο) (υπολογιστής λογιστηρίου ο οποίος περιέχει έγγραφα που δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα από πουθενά παρά μόνο από τον ίδιο τον υπολογιστή)

3. Θέλω ένας υπολογιστής του ενός workgroup να μπορεί να ανταλλάξει αρχεία με κάποιον ενός άλλου αλλά τα υπόλοιπα μηχανήματα του δεύτερου workgroup να μην έχουν πρόσβαση (φαντάσου προϊστάμενος τμήματος με την ομάδα του αλλά ο προϊστάμενος να έχει επαφή και με το λογιστήριο που είναι σε άλλο workgroup, χωρίς όμως η υπόλοιπη ομάδα να μπορεί)

EDIT: Στα win98 μπορείς να ορίσεις password κοινής χρήσης. Στα XP Home μπορείς?

Δεν είναι απαραίτητο να έχω δύο ειδών διευθύνσεις αν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου μόνο με workgroups. Παρόλα αυτά αν ένα δίκτυο έχει την μορφή 192.168.0.xxx μπορεί να χρησιμοποιεί σαν default gateway την 192.168.1.1?

εδω παιζει αναλογα το τι του εχεις πει εσυ.. αν εχεις κοψει κ τα εισερχομενα αλλα κ τα εξερχομενα τοτε δ κανει τπτ το μηχανημα.. αλλα δ καταλαβαινω οταν λες καποιος να μπει.. εξηγα λιγο καλυτερα

Θέλω (πλεονέκτης ακούγομαι με τόσα θέλω!!!) να μην υπάρχει περίπτωση και μέσω internet να έχει κάποιος πρόσβαση στον υπολογιστή (το λογιστήριο που λέγαμε) και δεν μιλάω για κανέναν super hacker, μιλάω στα πλάισια της λογικής

οχι ταυτοχρονα δ μπορει να ανηκει σε 2 workgroup αλλα ναι μπορει να εχει προσβαση σε ενα 2ρο οπως ειπαμε παραπανω..

Με κάλυψες μερικώς!!!

ναι κ αυτο γινετε, εδω παιζει αναλογα το πως ειναι το δικτυο σου στημενο.. αν οι εκτυπωτες ειναι κουμπωμενοι κατευθειαν στο δικτυο τοτε δ χρειαζεται

να τους εγκαταστησεις στα μηχανηματα που δ θελεις, τωρα αν ειναι share μεσω καποιου μηχανηματος, τι να πω, κοψτω απο το folder options που κανει αυτοματη αναζητηση..

Η ερώτηση εδώ ήταν περισσότερο εγκυκλοπαιδική, δεν την χρειάζομαι άμεσα αλλά αυτό που ρωτάω είναι αν σε δικτυακό εκτυπωτή (όχι shared) μπορώ να δώσω πρόσβαση εκτύπωσης επιλεκτικά

καιρος να μπει κατα τη γνωμη μου, εξαρτατε παντα κ τι δουλειες κανετε κ οσο αφορα τα win98, χρυσα, αγια κ χωρις κολληματα πολλες φορες αλλα θελουν αλλαγη πες στο boss εκτος αν εισαι εσυ, ε τοτε καλα κανεις.. :mrgreen: :mrgreen:

Χα, χα!!! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!!! XP παντού θα έπρεπε να είναι η πρώτη αναβάθμιση (και πίστεψέ με το έχω καταφέρει σε μεγάλο βαθμό αλλά όχι 100% και ακούω γκρίνια μόλις τους πω για νέα μηχανήματα) Αλλά για φαντάσου πριν ένα χρόνο που ξεκίνησα τη δουλειά (σαν εξωτερικός συνεργάτης και πάντα με τις καλύτερες προθέσεις) μου γκρίνιαζαν που τους έλεγα να βάλουν adsl και δεν καταλάβαιναν τα πλεονεκτήματα της δικτύωσης. Που τους έλεγα να πάρουν flash disks για μεταφορά δεδομένων όταν χρειάζεται και αυτοί μου ζητούσαν zip drives (όχι αποθήκευση, μεταφορά λέω!). Τώρα τους έχω δικτυώσει δύο ορόφους στο ένα κτίριο, πριν ένα 4μηνο τους σύνδεσα ένα δεύτερο κτίριο και τώρα πήρανε φόρα και θέλουν internet και δίκτυα και κοινόχρηστους εκτυπωτές παντού! Έλα όμως που τώρα πρέπει να ενωθούν όλα αυτά σωστά (και αυτοί δεν ξέρουν τίποτα, εγώ θέλω να τα κάνω σωστά) με κάποιες προδιαγραφές ασφαλείας. Ο server είναι κάτι που το ψήνω σιγά σιγά, θα τους καταφέρω στο τέλος!

Α, και πως θα κόψω το ρημάδι το msn messenger και το limewire?

Δημοσ.
Για να το εξηγήσω καλύτερα...

Έχω ένα router με την διεύθυνση 192.168.1.1

1. Θέλω οι υπολογιστές να έχουν πρόσβαση στο internet

2. Θέλω κάποιοι υπολογιστές να μην είναι προσβάσιμοι από τα υπόλοιπα μηχανήματα, εντελώς κλειδωμένοι, ούτε να έχουν πρόσβαση στο internet αλλά να μπορούν να χρησιμοποιήσουν εκτυπωτές δικτύου (άρα πρέπει να είναι συνδεμένοι στο δίκτυο) (υπολογιστής λογιστηρίου ο οποίος περιέχει έγγραφα που δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα από πουθενά παρά μόνο από τον ίδιο τον υπολογιστή)

3. Θέλω ένας υπολογιστής του ενός workgroup να μπορεί να ανταλλάξει αρχεία με κάποιον ενός άλλου αλλά τα υπόλοιπα μηχανήματα του δεύτερου workgroup να μην έχουν πρόσβαση (φαντάσου προϊστάμενος τμήματος με την ομάδα του αλλά ο προϊστάμενος να έχει επαφή και με το λογιστήριο που είναι σε άλλο workgroup, χωρίς όμως η υπόλοιπη ομάδα να μπορεί)

EDIT: Στα win98 μπορείς να ορίσεις password κοινής χρήσης. Στα XP Home μπορείς?

1.ωραια, βαζεις την ip router σαν default gateway στα μηχανηματα σου κ εχουν νετ μετα

2.αν εχεις winXP home, σε αυτη την περιπτωση μην κανεις κανενα φακελο share, εδω τωρα αν εχεις winXP pro πηγαινε στις ιδιοτητες του σκληρου δισκου κ βγαλε την κοινη χρηση C$ που εχει σαν προεπιλογη, ετσι δικτυο θα εχει κ δ θα μπορει να μπει κανενας να δει τα αρχεια του, επισης μπορεις να βαλεις κ permissions.. κ στις 2 περιπτωσεις θα εχει κανονικα τους εκτυπωτες πανω εγκατεστημενους κ με σωστες ip φυσικα κ ολα θα παιζουν οπως θελεις..

3.αυτο γινετε με την προυποθεση να εχεις winXP pro πανω κ με τα σωστα permission παλι θα παιξουν κομπλε..

τωρα αν εχεις winXP home αυτο που σου προτυνω ειναι να κανεις κοινη χρηση οτι γουσταρεις αλλα να ξετικαρεις εκει που λεει ''allow network users to change my files'', ετσι αναγκαστικα ναι μεν θα βλεπει τι εχει share το μηχανημα αλλα δ θα μπορει να σβησει τπτ μονο copy θα μπορει να κανει..

Δεν είναι απαραίτητο να έχω δύο ειδών διευθύνσεις αν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου μόνο με workgroups. Παρόλα αυτά αν ένα δίκτυο έχει την μορφή 192.168.0.xxx μπορεί να χρησιμοποιεί σαν default gateway την 192.168.1.1?

πριν σου εδωσα την απαντηση θεωροντας οτι εχεις 2 υποδικτυα κ οχι workgroups..

η απαντηση στο ερωτημα σου ειναι οχι διοτι ο router σου θα εχει παρει ip της μορφης 192.168.0.χχ..

Θέλω (πλεονέκτης ακούγομαι με τόσα θέλω!!!) να μην υπάρχει περίπτωση και μέσω internet να έχει κάποιος πρόσβαση στον υπολογιστή (το λογιστήριο που λέγαμε) και δεν μιλάω για κανέναν super hacker, μιλάω στα πλάισια της λογικής

δ μπαινει κανενας.. αλλα κ με ενα πχ zonealarm εισαι 2 φορες καλυμενος, ετσι για να μην ανυσηχεις..

Η ερώτηση εδώ ήταν περισσότερο εγκυκλοπαιδική, δεν την χρειάζομαι άμεσα αλλά αυτό που ρωτάω είναι αν σε δικτυακό εκτυπωτή (όχι shared) μπορώ να δώσω πρόσβαση εκτύπωσης επιλεκτικά

εδω πολυ απλα σεταρεις τον εκτυπωτη σε οποιο μηχανημα θελεις εσυ.. αρα μονο αυτοι που θελεις εσυ θα εχουν τον εκτυπωτη..

Α, και πως θα κόψω το ρημάδι το msn messenger και το limewire?

φραξε πορτες απο το fireWall.. ποιες ειναι? δ θυμαμαι.. ας μας πει καποιος φιλος, για τον φιλο μας:mrgreen: :mrgreen:

Δημοσ.

τωρα αν εχεις winXP home αυτο που σου προτυνω ειναι να κανεις κοινη χρηση οτι γουσταρεις αλλα να ξετικαρεις εκει που λεει ''allow network users to change my files'', ετσι αναγκαστικα ναι μεν θα βλεπει τι εχει share το μηχανημα αλλα δ θα μπορει να σβησει τπτ μονο copy θα μπορει να κανει..

Τα ρημάδια είναι Home... Αλλά αυτό που θέλω εγώ είναι να μην τα βλέπουν καν, όχι να μην τα σβήσουν... Άρα εδώ τα 98 είναι τεχνολογικά ανώτερα από τα Home!!! (Α ρε bill... από το κακό στο χειρότερο πας... εδώ έφαγες πέντε χρόνια να φτιάξεις vista και οι άλλοι έβαλαν την dell να ξαναπουλάει μηχανήματα με XP!! Poor Bill... :( )

πριν σου εδωσα την απαντηση θεωροντας οτι εχεις 2 υποδικτυα κ οχι workgroups..

η απαντηση στο ερωτημα σου ειναι οχι διοτι ο router σου θα εχει παρει ip της μορφης 192.168.0.χχ..

Αυτό που είπα είναι να έχω ένα δίκτυο 192.168.1.xxx, το router να είναι 192.168.1.1 και να έχω ένα άλλο (υπο)δίκτυο της μορφής 192.168.0.xxx που να χρησιμοποιεί για πρόσβαση το ίδιο router (το 192.168.1.1). Από ότι ξέρω ΔΕΝ γίνεται έτσι απλά αλλά αναρωτιόμουν αν μπορούσα κάπως (Υποθέτω μόνο αν σε κάποιο μηχάνημα έχω δύο ethernet το ένα με ip 192.168.1.xxx και το άλλο με 192.168.0.xxx και τα κάνω bridge και στο (υπο)δίκτυο δώσω σαν gateway το 192.168.0.xxx του bridged...)

δ μπαινει κανενας.. αλλα κ με ενα πχ zonealarm εισαι 2 φορες καλυμενος, ετσι για να μην ανυσηχεις..

...ξαλάφρωσα!!!!8-)

φραξε πορτες απο το fireWall.. ποιες ειναι? δ θυμαμαι.. ας μας πει καποιος φιλος, για τον φιλο μας:mrgreen: :mrgreen:

Αυτές θα τις βρω...

Τελικά (είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω ένα δίκτυο πολύπλοκο όπως αυτό που παίζουμε με access rights κλπ) μάλλον θα αρχίσω να προτιμώ τα Pro για εγκατάσταση στα μηχανήματα σε τέτοιας κλίμακας δίκτυα αν και το τέλειο θα είναι όλα τα δεδομένα να είναι σε server και να δίνεις διαφορετικά access levels στους χρήστες (δεν έχω ασχοληθεί, δηλώνω επιεικώς αδαής, αλλά μια και έχω δέκα μηχανάκια στην κατοχή μου για να παίζω, να ένα ωραίο παιχνιδάκι για το καλοκαίρι!!)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...