Προς το περιεχόμενο

Δίκτυο σε νέα οικοδομή

johnpap

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λοιπόν insomniacs...

Τα πράγματα είναι απλά...

Νέα οικοδομή (υπόγειο, ισόγειο, άντε και ένας μισός πρώτος όροφος!) Θέλω όλο αυτό να το δικτυώσω μέχρι τα μπούνια!

Δεν θέλω switch σε κάθε όροφο κλπ, αυτό που σκέφτομαι είναι καλωδίωση που καταλήγει στο υπόγειο σε patch panel συνδεμένα μετά όλα σε switch (και να χώσω και μια σερβερούκλα ξεχειλισμένη από ταινίες και mp3!!!)

Μου φαίνονται απλά γιατί μικροδίκτυα έχω στήσει ουκ ολίγα αλλά... κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε! Οπότε δεν ξέρω τι μπορεί να βγει μπροστά μου γι' αυτό ρωτάω!

Ξέρω ότι οπωσδήποτε τα καλώδια του δικτύου θα πρέπει να είναι σε ξεχωριστό κανάλι και όχι με του ρεύματος για να μην έχουμε προβλήματα (μαγνητικά πεδία κάπου διάβασα...)

Σε καλώδιο με ένα τυπικό cat5 κάνω δουλειά? ή μήπως θέλω κάτι παραπάνω?

Απόψεις, γνώσεις και καυγάδες επί του θέματος, όλα δεκτά! (θα σας βάλω να σκοτωθείτε να βρω τη σωστή λύση, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα!! :mrgreen: )

Σας ευχαριστώ όλους προκαταβολικά!

Δημοσ.

Πολύ καλά κάνεις και προνοείς για τη δομημένη καλωδίωση της οικοδομής.

Μιας και σιγά-σιγά η τάση πάει προς τα 1000 δίκτυα θα συνιστούσα cat5e καλωδίωση και άνω.

Θα συνιστούσα επίσης διπλή καλωδίωση για κάθε θέση δικτύου και μία τρίτη γραμμή για τηλεφωνία.

Καλό θα ήταν μιας και μπαίνεις στο κόπο να σκεφτείς να περάσεις και καλωδιώσεις audio και video.

Δημοσ.

Το της διπλής καλωδίωσης το είχα ήδη υπόψιν μου... μια που τα περνάμε τα καλώδια ας τα περάσουμε διπλά!

Στη σκέψη μου ήταν το εξής: δίκτυο σε κάθε δωμάτιο και στο σαλόνι ένα htpc που θα παίρνει τα πάντα από το σερβεράκι στο υπόγειο. Εννοείται πως στο σαλόνι θα δημιουργηθεί audio-video καλωδίωση για projector και ηχεία. Έχω δει στο παρελθόν λύσεις που μετατρέπουν το σήμα εικόνας-ήχου (scart, rca, s-video κλπ) ώστε να μπορείς να το στείλεις μέσω δικτύου (στην ουσία μετατροπέας του βύσματος ούτως ώστε να μπει στο καλώδιο δικτύου και μετά πάλι ανάποδα ώστε να το βάλεις στην τηλεόραση ή όπου αλλού χρειάζεται. Αυτά αν χρειαστώ κάτι περίεργο! Επίσης εννοείται πως θα περάσω καλωδίωση για δορυφορική κλπ με coaxial.

Χρειάζομαι κάτι άλλο;

Δημοσ.

Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα για 1000-άρι δίκτυο, και αν μπορείς να διαθέσεις κάτι παραπάνω δες και την οπτική ίνα.

Συμβουλή: Στο σαλόνι, όπου λογικά θα βλέπεις τηλεόραση τις περισσότερες ώρες, να κατεβάσεις 3 καλώδια για τηλεόραση (1 για απλή τηλεόραση, 1 για δορυφορική και 1 για επιστροφή της δορυφορικής στον κεντρικό ενισχυτή), ώστε να μπορείς να δεις δορυφορική τηλεόραση σε όλες τις τηλεοράσεις του κτιρίου μέσα από την κεντρική εγκατάσταση με 1 μόνο δορ. δέκτη.

Δημοσ.

Σωστή η παρατήρηση για δύο καλώδια, δορυφορικής και επίγειας... δεν υπάρχει τρόπος να τα περάσω από ένα καλώδιο και να τα διαχωρίσω μετά πάλι? και από ενίσχυση τι θα χρειαστώ? Σκεφτόμουν τα δορυφορικά να τα καταλήξω σε κεντρική εγκατάσταση και να βάλω ένα τετραπλό lnb με το ανάλογο πιάτο (hotbird για αρχή καλό είναι με Nova). Το τετραπλό lnb με υπερκαλύπτει πιστεύω (σαλόνι, το... game room μου! και κάποιο άλλο δωμάτιο πχ υπνοδωμάτιο, αν και κανονικά στο υπνοδωμάτιο δεν πρέπει να έχεις τηλεόραση, το δωμάτιο αυτό ενδείκνυται για άλλα πράγματα!!! :mrgreen: :mrgreen: ) Τώρα ανάλογα με την κατασκευή του σπιτιού μάλλον θα μπορούσα να στείλω ένα καλώδιο πίσω από το σαλόνι στο κεντρικό και να καταλήγει στην κουζίνα έτσι ώστε να βλέπω το δορυφορικό του σαλονιού στην κουζίνα αν θέλω

Οπτική ίνα... θα το ψάξω και επιστρέφω με ιδέες και απορίες!

Όσον αφορά το δίκτυο... επειδή δεν το έχω ξανακάνει έτσι, αν οδηγήσω τα καλώδια απλά σε ένα patch panel μετά τα συνδέω με ένα switch και παίζω μπάλα έτσι? Μετά βάζω πάνω και το router και είμαι έτοιμος...

Δημοσ.

Patch panels οπωσδήποτε και για το δίκτυο και για τη τηλεφωνία. Θα σε διευκολύνει αφάνταστα στο να διαχειρίζεσαι και τα δύο.

Υπάρχουν πολλά λογών wall-mounted racks στο μέγεθος πυροσβεστικής φωλιάς και λίγο μεγαλύτερα. Μέσα χωρούν όλα, patch panels, data switch, routers, net-mod κ.λπ. Περιποιημένα και όμορφα χωρίς να γίνεται μπάχαλος από καλώδια που κρέμονται.

Με 80άρι rack επί δαπέδου μπορείς να χωρέσεις και τον server, συστήματα ασφαλείας και πυρασφαλείας εφόσον εγκαταστήσεις.

Όσον αφορά την οπιτική ίνα, κατά την άποψή μου είναι υπερβολική για οικιακή χρήση και ίσως κάνει τα πράγματα πολύπλοκα χωρίς λόγο.

cheers

Δημοσ.

Παιδιά να ρωτήσω επειδή με ενδιαφέρει και μένα λίγο το ζήτημα; Γνωρίζετε αν υπάρχουν εταιρείες στην Ελλάδα που να αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου αυτό που θέλει να κάνει ο johnpap; Αν υπάρχουν θα ήθελα να μου πείτε 2-3 για να μπορέσω να κάνω συγκρίσεις σε τιμές κτλ. Επίσης, αν έχει κάποιος εμπειρία με τέτοιες εταιρείες, θα παρακαλούσα να μας την περιγράψει.

@johnpap: φίλε, αν θεωρήσεις ότι σου χαλάω το topic σβήνω το μήνυμα και ανοίγω ξεχωριστό topic.

Δημοσ.

@ wizzy

μπααα.... το topic το άνοιξα για να ακουστούν όλες οι απόψεις, εμπειρίες, ιδέες. Ίσως κάποιος άλλος το έχει κάνει στηριζόμενος σε κάποια εταιρία, δεν είναι άσχημο να ακουστεί και αυτή η γνώμη...

Δημοσ.

Ego pantos paidia perasa monos mou ta diktya meso patomatos..

Eriksa spiral hlektrologika arketa megala oste na xorane 4-5 kalodia apo to saloni sth krebatokommara,apo to mpalkoni sti krebatokamara,apo to allo domatio sti krebatokamara klp klp..(krebatokamara=kentro- switch 8 ports)

Ayto to ekana liges meres prin pesei i laspi pou exei paxos kai 6-7 pontous.

Opote exo ola mou ta shmeia me diktya kai me ypodomh gia na peraso kai alla kalodia ana pasa stigmi,oti xreiastei..(me mia atsalina perniete poly eykola)

Na mhn ksexaseis na peraseis kalodia hxeion gia home cinema ego to ekana me ton idio akribos tropo.Episis rikse kalodioseis gia diktya piso apo ti tileorasi, olo kai kati tha xreiaste ekei internet, cable tv p.x i kati analogo se merika xronia!

Ayta apo emena pou ta perasa prosfata,kala ksemperdemata!

Δημοσ.

Υπάρχουν εταιρίες. Εγώ δουλεύω σε μια τέτοια εταιρία ως εκπαιδευόμενος και εν συνεχεία (ελπίζουμε να είναι σίγουρο) θα είμαι κανονικά υπάλληλος της εταιρίας, ώστε να φύγω απ' το γραφείο που δουλεύω τώρα. Για οπτική ίνα δε θα το λεγα σίγουρα διότι έχει διαδικασία κατά τον τερματισμό της. Προτείνω ή cat7 ή cat6 καλώδιο. Καλό θα ήταν να είναι S/FTP καλώδιο αφού θα περνάει απ' το τοίχο γιατί αν βάλει απλό UTP μπορεί αργότερα λόγω υγρασίας κλπ να μη παίζει κανονικά το δίκτυο. Rack στο υπόγειο. Αν τον server θα κάθεσαι να τον δουλεύεις δεν το συνιστώ να τον βάλεις μέσα στο rack θα είναι άβολο. Αν τον έχεις ανοικτό ώστε να παίζει το δίκτυο ασ' τον μέσα στο rack. Τώρα για πυρασβάλεια κλπ αν θέλεις βάλε αλλά μη ξοδέψεις τρελά λεφτά. Με τη τηλεόραση οπωσδήποτε ένα ομοαξονικό για επίγεια και ένα ομοαξονικό για δορυφορική. Εγώ δεν το έβαλα και τώρα ψάχνω να δω αν θα μπορώ να έχω και πιάτο και απλή κεραία πάνω στο ίδιο καλώδιο αλλά μέχρι στιγμής σκοτάδι.

Δημοσ.
Υπάρχουν εταιρίες. Εγώ δουλεύω σε μια τέτοια εταιρία ως εκπαιδευόμενος και εν συνεχεία (ελπίζουμε να είναι σίγουρο) θα είμαι κανονικά υπάλληλος της εταιρίας, ώστε να φύγω απ' το γραφείο που δουλεύω τώρα.

Δουλεύεις Κρήτη;

Δημοσ.

@Da-rudakos

Η σκέψη μου είναι τουλάχιστον 2 πρίζες δικτύου σε κάθε δωμάτιο (τοίχοι απέναντι) και εννοείται πως στο σαλόνι ως κέντρο ψυχαγωγίας του σπιτιού θα έχει την τιμητική του!!! και εννοείται πως αν άυριο μεθαύριο χρειαστώ παραπάνω καλώδια τα κανάλια θα είναι αρκετά μεγάλα για να βάλω και κάτι άλλο... Ευχαριστώ για τα καλά ξεμπερδέματα!!

@question mark

Κατ' αρχάς να σου ευχηθώ με το καλό να παρατήσεις το γραφείο και να πιάσεις φουλ δουλειά στην εταιρία που λες!

Τα της οπτικής ίνας τα είχα υπόψιν μου και τα θεώρησα και εγώ λίγο υπερβολικά αλλά.. οφείλει κανείς να κοιτάξει προτού επικροτήσει ή απρρίψει κάτι.

Για καλώδιο σίγουρα shielded για να έχουμε και θωράκιση στα μαγνητικά πεδία. Cat6 πιστεύω είναι αρκετό, γιατί με cat 7 θέλεις και άλλους τερματισμούς και ο ξάδελφός μου (γι' αυτόν το ψάχνω, αν και το όλο στήσιμο θα το κάνω εγώ) θα τραβάει τα μαλλιά του!!

Για πυρασφάλεια δεν ξέρω, αυτά είναι δική του υπόθεση... Ενημερωτικά όμως τι παίζει? Για να του πω...

Ο server θα είναι στο υπόγειο λογικά αλλά θα μπορούσε να είναι και σε οποιοδήποτε δωμάτιο.. Άμα υπάρχει το δίκτυο.. Δεν υπολογίζω κανένα τρομερό μηχάνημα, χώρο να έχει άφθονο για αποθήκευση, τίποτε άλλο...

Αν από τη δουλειά σου τώρα δεις κάτι που μπορείς να με (μας) ενημερώσεις, ευπρόσδεκτο! (Λίγη βιομηχανική κατασκοπεία :-D δεν έβλαψε κανέναν!!!)

Όσον αφορά το της τηλεόρασης, σκέφτομαι στο maximum να μπουν μελλοντικά μέχρι δύο πιάτα με 4πλό lnb που σημαίνει 8 καλώδια από την ταράτσα ... Άμα δεν του φτάνουν τόσα τι να πω!!!! Άσε που σε καμιά περίπτωση δεν το βλέπω πάνω από 3 τηλεοράσεις ότι και να γίνει... Τρελό θα μου πείτε αλλά... ομοαξονικό είναι, πόσο κοστίζει? :-D :-D Από τη στιγμή που αυτά θα φτάσουν κάτω, μετά κάνουμε πάλι ότι θέλουμε και για παραπάνω πιάτα ανά δέκτη χρησιμοποιούμε DiSEqC κάτω στο κέντρο και καθαρίσαμε

Δημοσ.

K egw se paromoia etairia.

Na provlepseis kati gia ti 8ermokrasia tou server room.An einai sto upogeio logika 8a einai arketa drosera.

Fimes lene oti se ena data center tis forthnet kapoioi ekleisan ta air codition giati krywnan me apotelesma na ta paiksoun ta mixanimata.

Den sygrinontai vevaia me ta 1-2 switches pou 8a exeis esy alla kalo einai na ta kratas drosera kai me kali roi aera sto rack.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...