Προς το περιεχόμενο

Άλλη μια ερώτηση γραμματικής

djapal

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 33
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Που'ναι τα χρόνια τα δικά μας, που έχανες μονάδες απ'την βαθμολογία σου αν στην γραμματική δεν τα πήγαινες καλά! :roll:

aledjo κτίριο γράφουμε! Έτσι το έχω μάθει, αλλά ρίξε μια ματιά κι εδώ: http://el.wikipedia.org/wiki/Κτίρια

Δημοσ.
Στην Β τα γράφεις αυτά ; :mrgreen:

Την εχω κανει διασημη τη Β ε?

κατ'αλλα το θεμα αυτο ολο το κλειδωνουν επειδη λενε οτι ειναι δεν ειναι ενδιαφερον και δεν ενδιαφερετε κανεις!

τεσπα.

το κτιριο και εγω ετσι το ξερω αλλα καπου το ειχα δει γραμμενο κτηριο!

ας αναλυσουμε τωρα τι λεξη φιλη, φιλι, φιλια, φυλλα κτλ..... ολες τις περιπτωσεις με τι "ι" και ποσα "λ"!

μερικα που μου ερχονται:

φίλος = ο κολλητος μου

φίλη = η μαρια

φίλοι = ο μητσος, ο γιαννης και αλλοι πολλοι

φύλλο = το φυλλο του δεντρου και του τετραδιου

φύλλα = >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

φυλλάδια = τα πολλα φυλλα

φυλή = η φυλη των τσιγγανων

φύλακας = bodyguard

φυλάκια = οσοι εχουν παει στρατο ξερουν! (ή αλλιως τα φιλάκια της Καλομοίρας!)

φιλί = η αρχη του κακου!!! χεχεχεχε

φιλάκι = η συνεχεια του απο πανω!

φιλάκια = στο λαιμο και στα χειλακια!

φιλιά = χαμουρεμα...

φίλα = μη μη μη σταματας! συνεχισε... φιλα με!

φυλής = οταν ολα τ'αλλα εχουν αποτυχει........ στην εσχατη περιπτωση!

Δημοσ.

πλακα πλακα εγω εταιρεια νομιζω ειναι το σωστο, ετσι το γραφω παντως, αν και αν δεις στο λεξικο του in.gr εχει και τα 2 αλλα πιο πολλα σε εταιρια. Παντως αυτο που εχω δει πιο πολλες φορες να γινεται λαθος ειναι το ορθοπαιδικος, ορθοπεδικος εγω πιστευω το 2ο ορθός + πέδον (= έδαφος) αλλα ειχα δει στο insomnia μια συζητηση που με προβληματισε

αν και εμμενω στην αποψη μου παντως.

Δημοσ.

ναι το σωστό είναι εταιρεία και όχι εταιρία. φιλεκπαιδευτική εταιρεία :P

όσο για τα παλικαρια που είπαν ότι το σωστό για τι λέξη είναι κτίριο

Κατά την επικρατέστερη άποψη η λέξη ετυμολογείται από το 'οικητήριο' και θα ήταν ως εκ τούτου "σωστότερο" να γράφεται κτήριο, γραφή η οποία και συστήνεται. Είναι όμως πλατιά διαδεδομένη στην γραφή της νεοελληνικής γλώσσας η παρετυμολογική ορθογραφία κτίρια, η οποία και προτιμήθηκε εδώ, ακριβώς λόγω της διάδοσής της.

Παντως αυτο που εχω δει πιο πολλες φορες να γινεται λαθος ειναι το ορθοπαιδικος, ορθοπεδικος εγω πιστευω το 2ο ορθός + πέδον (= έδαφος) αλλα ειχα δει στο insomnia μια συζητηση που με προβληματισε αν και εμμενω στην αποψη μου παντως.

δυστυχώς την πάτησες το σωστό είναι Ορθοπαιδική

http://www.orthopaidikos.gr/

«Ορθοπεδική» ή «Ορθοπαιδική» ;

Aρθρο του Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα (*),

Τα τελευταία χρόνια άρχισε η εμφάνιση γραφής της λέξης «Ορθοπεδική» ως «Ορθοπαιδική». Πώς έγινε αυτό; Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή.

Ανεξάρτητα από την ετυμολογική προέλευση της λέξης «Ορθοπεδική», στην Ελλάδα η νέα αυτή ειδικότητα εδραιώθηκε μεταπολεμικά και πάντοτε γραφόταν με «ε». Πρίν το έτος 1947 τα περιστατικά ασθενών Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας τα διεκπεραίωναν οι Γενικοί Χειρουργοί. Από το 1947 έχουμε τη ίδρυση της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας (EEXOT) γραμμένο με «ε». (φωτογραφία με τη σφραγίδα της διατίθεται). Μια ανεπίσημη υποειδικότητα συναδέλφων μας, η «Παιδο-Ορθοπεδική» γραφόταν πάλι με «ε». Μέχρι το έτος 1995 δεν υπήρχε ιδιαίτερο πρόβλημα γραφής της λέξης σε όλη την Ελλάδα. Σε λεξικά, βιβλία, άρθρα, ταμπέλες, κάρτες, έντυπα, παντού η λέξη εγράφετο με έψιλον «Ορθοπεδική». Στην ξένη όμως βιβλιογραφία υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα δύο γραφές.

Τα Βρεττανικά συγγράμματα κατά κανόνα γράφουν Orthopaedics όπως πχ το κλασσικό βιβλίο του Graham Appley: «System of Orthopaedics and Fractures» (Εκδοση 1996, διατίθεται φωτογραφία). Στα Αμερικάνικα συγγράμματα έχουμε και τις δύο γραφές Οrthopaedics και Orthopedics. Αναφέρονται μερικά παραδείγματα.: Campbells: «Οperative Orthopaedics» (Εκδοση 1988, διατίθεται φωτογραφία), Tachdjian: «Pediatric Orthopedics», Harry Skinner: «Current Orthopedics» (Εκδοση 1996, διατίθεται φωτογραφία), AOOS-USA: «Orthopaedic Knowledge Update» (1989, διατίθεται φωτογραφία). Στις άλλες γλώσσες κατά κανόνα επικρατούσε το «e» παρά το «ae». Ετσι υπερτερούσε διεθνώς μάλλον η τάση για γραφή με «e», παρά με «ae» και είναι σίγουρο ότι με μια συντονισμένη αλληλογραφία της ΕΕΧΟΤ παγκοσμίως, θα «περνούσε» σταδιακά η πλέον απλή γραφή με «e».

Από το έτος 1995 και μετά ενέσκηψε μια ανεξήγητη μόδα γραφής της Ορθοπεδικής με «αι» (Ορθοπαιδική) προς μίμησιν με το «ae» των Βρεττανών Αγγλοσαξώνων (Orthopaedics). Πρωτεργάτες αυτής της υποκίνησης της «αλλαγής» ήταν μάλλον κάποιοι καθηγητές Ορθοπεδικής που αποφάσισαν να ενασχοληθούν προφανώς και με γλωσσολογικά θέματα θέτοντας την υπόθεση στην ΕΕΧΟΤ προς επίλυση. Η ΕΕΧΟΤ διά του τότε Προέδρου της απευθύνθηκε σε 3 Καθηγητές γλωσσολογίας (Μπαμπινιώτης, Χρηστίδης και Πετρούνιας) οι οποίοι γνωμοδότησαν επιστημονικώς (διαθέτω τα κείμενα των 3 γνωμοδοτήσεων σε αρχείο Word). Tελικά μετά από πολλές αναβολές και καθυστερήσεις η ΕΕΧΟΤ έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία Γενικής Συνέλευσης, όπου με ... πλειοψηφία «αποφασίσθηκε» η «Ορθοπεδική» να γράφεται πλέον ως «Ορθοπαιδική».

Έτυχε να απουσιάζω από αυτή τη Γενική Συνέλευση της ΕΕΧΟΤ, αλλά πληροφορήθηκα ότι ως συνήθως παρευρίσκονταν 50-100 άτομα από το σύνολο των 1500 περίπου Ελλήνων Ορθοπεδικών (τότε). Ετσι έχουμε πλέον την παγκόσμια πρωτοτυπία για το βιβλίο ρεκόρ Γκίνες, να τεκμηριώνεται η ορθογραφία μιάς λέξης ενδεικτικής επαγγέλματος και επιστήμης, με δημοκρατικές διαδικασίες!!! Τι άλλο θα δούμε πλέον σ αυτή τη χώρα!

Τελικά τι κατάφεραν οι συνάδελφοί μου με αυτή την αλλαγή του ονόματος; Απλώς να ευθυγραμμισθούν ορθογραφικά με το 50% των τίτλων της λέξης Ορθοπεδικής στη γή. Μια τρύπα στο νερό! Και επίσης κατάφεραν η υπόθεση να αποτελεί θέμα στα δικτυακά Forum, αλλά και συζήτηση στίς καφετέριες! Πάντως, επειδή η ορθογραφία και η ανορθογραφία δεν διώκεται ποινικώς, όπως και να έχουν τα πράγματα, ο γράφων, θα είναι παγκοσμίως ο τελευταίος που θα δεχθεί να γράψει το «Ορθοπεδική» με «αι», και αυτό για τους εξής λόγους:

(α) Διεθνής επιθυμία είναι η παγκοσμιοποίηση της γλώσσας και η απλοποίησή της, που πέραν της ευχρηστίας έχει άμεσο όφελος (λιγώτεροι πληκτρολογισμοί σε υπολογιστή, λιγότερο μελάνι στην εκτύπωση, ευκολία συνεννόησης, κλπ), και

(β) Πέραν της ετυμολογικής προέλευσης της λέξης (ορθός + παιδίον) από τον Γάλλο Nickolas Andry, το «Ορθοπεδική» καλώς ή κακώς εμπεριέχει στα Ελληνικά το νόημα ότι είναι η Επιστήμη πού «στήνει τον ανάπηρο στα πόδια του» («ορθώνω εις το πέδον»). Οι λέξεις πέδη, δάπεδο, τροχοπέδη, πέδιλο, επιδαπέδιος, έχουν την ίδια ρίζα.

(γ) Αντίθετα, το «Ορθοπαιδική» (Ορθόν + Παιδίον) αφήνει το ψεύτικο μήνυμα ότι είναι η Επιστήμη πού «φροντίζει τα παιδιά να μεγαλώσουν χωρίς αναπηρίες και τα στήνει όρθια». Ουδέν αναληθέστερον τούτου, γιατί η Ορθοπεδική καλύπτει όλες τις ηλικίες και τα παιδιά αποτελούν μικρή μειοψηφία του αντικειμένου της.

(δ) Το να αλλάζει όψιμα μια ορθογραφία λέξης μετά από 50 χρόνια χρήσης, με επιχειρήματα γνωστά από εκατονταετηρίδος, αυτό μας θυμίζει την περίπτωση του ονόματος της «Μακεδονίας» (Fyrom), που επί 50 χρόνια όλοι «έκαναν την πάπια» όταν το υπέκλεψαν οι Γιουγκοσλάβοι του Τίτο και ξαφνικά έγιναν υπερπατριώτες, επιθυμούντες και απαιτούντες από τον Κίρο Γκλιγκόρωφ και τους συνεχιστές του την αλλαγή του ονόματος.

(ε) Εφόσον οι αγαπητοί συνάδελφοι ήθελαν μια ριζική αλλαγή στον όρο «Ορθοπεδική», γιατί δεν πρότειναν κάτι που πραγματικά να πιάσει τόπο; Και αυτό είναι μόνο ο όρος «Μυοσκελετική Ιατρική» (Musculoskeletal Μedicine) και «Iατρός Μυοσκελετικού» (Musculoskeletal Doctor) ή «Χειρουργός Μυοσκελετικού» (Musculoskeletal Surgeon) για να τελειώνει η υπόθεση μια για πάντα.

«Ορθοπεδική» λοιπόν, τύποις και ουσία.

(*) Ο Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας, είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα ο Διευθυντής του Ιδρύματος «Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Πρέβεζας».

• Super Moderators
Δημοσ.
εταιρεία η εταιρία? ξέρω το σωστό απλώς να δω τις απαντήσεις σας :P

πλακα πλακα εγω εταιρεια νομιζω ειναι το σωστο, ετσι το γραφω παντως, αν και αν δεις στο λεξικο του in.gr εχει και τα 2 αλλα πιο πολλα σε εταιρια. Παντως αυτο που εχω δει πιο πολλες φορες να γινεται λαθος ειναι το ορθοπαιδικος, ορθοπεδικος εγω πιστευω το 2ο ορθός + πέδον (= έδαφος) αλλα ειχα δει στο insomnia μια συζητηση που με προβληματισε

αν και εμμενω στην αποψη μου παντως.

ναι το σωστό είναι εταιρεία και όχι εταιρία. φιλεκπαιδευτική εταιρεία :P

[...]

Μην είστε τόσο απόλυτοι. Το σωστό είναι...

... και τα δύο. :)

Εταιρεία είναι ο αρχικός τύπος αλλά έχει επικρατήσει και το "εταιρία". Στον Αστικό Κώδικα (νομοθέτημα του 1940), ο τύπος που χρησιμοποιείται είναι (surprise, surprise) "εταιρία'.

Υπάρχει μία άποψη ότι ο τύπος "εταιρεία" χρησιμοποιείται στις εμπορικές εταιρείες ενώ ο τύπος "εταιρία" στις λοιπές (αστική εταιρία κλπ). Δεν ξέρω αν είναι αληθές. Πάντως χρησιμοποιούνται αμφότεροι.

Δημοσ.

συμφωνα με τον μπαμπινιωτη ειναι λαθος παντως το εταιρια. μπορεις να δεις το λεξικο του

Η γραφή εταιρεία είναι ορθότερη. Η λ. αποτελεί ουσιαστικοποιημένο τύπο τού αρχ. επιθέτου εταιρείος, το οποίο προέρχεται από το ουσ. εταίρος. Σημασίες που σχετίζονται με την έννοια "σύλλογος, συνεταιρισμός" συναντώνται ήδη σε αρχ. κείμενα.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82:Dr_Moshe

Δημοσ.

εταιρεια και κατα τεγοπουλος-φυτρακης μονο εταιρεια

δε μου φαινεται παντως και πολυ λογικο να ισχυουν και το εταιρια και το εταιρεια ειναι σα να λεμε ανθρωπος και ανθροπος απλα και μονο γιατι θα μπορουσε να ειχε περασει απο "συνηθεια" "επαναλαμβανομενο λαθος" οτιδηποτε

οσον αφορα το ορθοπεδικος εγω θα συνεχισω να το γραφω ετσι:-D σιγα μην το αλλαξω επειδη το αποφασισε η Γενική Συνέλευση της ΕΕΧΟΤ

επισης κατα τεγοπουλος-φυτρακης ορθοπεδικος

μαλλον δε θα ειναι στην ΕΕΧΟΤ παντως

Ορθόν + Παιδίον μου φαινεται γελοιο

Δημοσ.

επισης κατα τεγοπουλος-φυτρακης ορθοπεδικος

μαλλον δε θα ειναι στην ΕΕΧΟΤ παντως

τι χρονολογία είναι του τεγόπουλου φυτράκη? όπως αναφέρει η επιτροπή αποφάσισε το ορθοπαiδικός το 1995. μήπως δεν έχει περαστεί στο λεξικό

Δημοσ.

ειναι το ΜΕΙΖΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ στην ηλεκτρονικη του μορφη τελευταια κδοση στο εγκατεστημενο δε βρηκα χρονολογια αλλα με μια προχειρη ματια στο google εκδιδεται απο το 1988 με συνεχεις επανεκδοσεις η τελευταια ειναι τουλαχιστον 2002 .παντως δεν παιζει να ειναι πιο παλιο απο 1995

• 2 εβδομάδες αργότερα...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...