Προς το περιεχόμενο

Linux σε P-III-866


AfterForever

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα.

Έκανα και μια αναζήτηση σε προηγούμενα topics αλλά σαφές συμπέρασμα δεν έβγαλα οπότε κάνω το σπαστικό και ανοίγω νέο τόπικ :)

(Κοίταξα και διάφορες διανομές αλλά χαώθηκα λίγο)

Έχω ένα P-III-866 με 256RAM και 20άρη δίσκο. Σκέφτομαι να του φορτώσω μια διανομή, γιατί όπως και να το κάνουμε τα ΧΡ ψιλό (ως χοντρό θα έλεγα) σέρνονται. Το θέμα είναι ότι δεν έχω εμπειρία από linux (έχω στο laptop το Kubuntu 7.04) οπότε μερικά πράγματα θα' θελα να γίνονται αυτόματα.

Ποια διανομή μπορεί να μου προσφέρει τα παρακάτω :

1) Συμπαθητικό γραφικό περιβάλλον (το xfce δε μαρέσει, οκ είναι ελαφρύ αλλά είναι εντελώς άχαρο ρε παιδί μου, από την άλλη το KDE (το αγαπημένο μου) κάποιας πιο light διανομής θα σέρνεται; Θα' ναι πιο γρήγορο από XP ή πάνω κάτω τα ίδια; )

2) Εγκατάσταση πακέτων. Έχω συνηθίσει σε Kubuntu που γίνονται είτε με τον synaptic package manager είτε με απλές εντολές (apt-get κτλ κτλ) και γίνονται αυτόματα. Μια διανομή που παρέχει αυτή τη δυνατότητα θα' ταν ό,τι καλύτερο.

3) Nα μη μου βγει η πίστη να βρω codecs, να εγκαταστήσω drivers της ΑΤΙ που φοράει ή για να κάνω mount ένα δίσκο.

4) Ταχύ. Δηλαδή δεν απαιτώ να πετάει έτσι, μην είμαι και απαιτητικός, απλά να δω μια εμφανή διαφορά ταχύτητας με τα ΧΡ.

Υπάρχει κάποια τέτοια διανομή; Έχετε να μου προτείνετε κάτι;

Απλά δε νομίζω ότι αυτό το μηχάνημα είναι ΤΟΣΟ παλιό και ΤΟΣΟ χάλια για απλά πράγματα για να του "αξίζει" ένα xfce ή ένα πάναπλο/"ξενέρωτο" γραφικό περιβάλλον (you get my point υποθέτω). Ελπίζω να' χω δίκιο...

Thnx in advance

ΥΓ1. Έχω δοκιμάσει live cds αλλά παρά μόνο για να δω συμβατότητα με συσκευές, γιατί δε μπορώ να καταλάβω αν πηγαίνει γρήγορα λόγω συχνής ανάγνωσης από το cd.

ΥΓ2. Τι γνώμη έχετε για :

Vector Linux - http://www.vectorlinux.com/index.php?menu=1

Freespire - http://www.freespire.org/

Arch Linux - http://www.archlinux.org/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Θα σου πρότεινα Arch Linux. Είναι ό,τι πρέπει για το μηχανάκι αυτό, απλά θέλει λίγο να ξέρεις τι κάνεις. Ο οδηγός του firewalker στα υπομνήματα της τρέχουσας ενότητας είναι αρκετά κατατοπιστικός και θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι γίνεται και να στήσεις το σύστημα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάτι πιο απλό σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση;.Όχι τίποτα άλλο αλλά είμαι ΣΙΓΟΥΡΟΣ ό,τι (πιθανότατα λόγω απειρίας) θα μου βγει κανένα error και δε θα ξέρω τι να κάνω και δε θα' χω άλλο pc και ψάξε βρες μετά τι να κάνεις :(

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

φίλε, τα πάντα εξαρτώνται από το τι φορτώνεις στο μηχάνημα... ωραίο το kde να κάθεσαι να το χαζεύεις με τα κόλπα κ τα γραφικά του, αλλά τι να το κάνεις όταν θα σηκώνεται στο 1 λεπτό κ ο file manager του θα ζορίζει το μηχάνημα

 

τι θέλω να πώ:

 

-καλός ο konqueror κ όμορφος, αλλά αρχεία αντιγράφεις κ διαχειρίζεσαι κ με το thunar

- καλό το evolution, αλλά mail διαβάζεις κ με το sylpheed

- καλό το gaim, αλλά υπάρχει πιο ελαφρύς messenger το amsn

- καλό κ το thunderbird, αλλά υπερβολικά βαρύ

- καλό το kde ή το gnome αλλά σε μηχανήματα σαν το δικό σου θα σέρνονται

-καλό το azureus ή το ktorrent

 

όπως κατάλαβες με όλα αυτά μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου κ με το παραπάνω... έχω σε εναν celeron στα 333 με 128ΜΒ Ram κ 20άρη σκληρό το xubuntu... συνήθως τον προτιμώ από τον dualcore amd μου γιατί το χω σετάρει τόσο minimal που σηκώνεται ταχύτατα και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το "συνάδελφό του"... δεν κάνω βέβαια επεξεργασία γραφικών, μπορώ όμως να σου ποστάρω τους χρόνους που θέλει να ξεκινήσει κ να σηκώσει τις εφαρμογές που θέλω...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Zenwalk Linux...

 

Αρνητικά:

1. XFce που έχει default (αρνητικό για σένα συγκεκριμένα, για μένα είναι θετικό!). Μπορείς να βάλεις και KDE εκ των υστέρων φυσικά, με λίγα clicks, αν και με 256 MB RAM, δε θα το πρότεινα.

2. Φτωχά προς το παρόν repositories, ειδικά σε σύγκριση με Debian/Gentoo κλπ. Είχε αρχικά τη φιλοσοφία «1-2 διαφορετικά πακέτα για κάθε δουλειά», αρχίζει να αλλάζει αυτό όμως σιγά-σιγά, αφού είναι ανερχόμενη σε δημοφιλία διανομή και οι χρήστες κάνουν συνεχώς submit νέα πακέτα.

 

Θετικά:

1. Ταχύτατο και ελαφρύ, μπορώ να πώ ότι πλησιάζει τις source διανομές, αν και compiled για 80486 instruction set μόλις.

2. Μικρό download, περίπου 400 MB iso.

3. Απλή και γρήγορη εγκατάσταση.

4. Cutting edge εκδόσεις πακέτων. Τουλάχιστον σε αυτά που υποστηρίζει! :mrgreen:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συγνώμη αλλά το xfce είναι έτη μπροστά από το KDE. Αν είναι να θες ram για να τρέχεις το περιβάλλον για να κάνεις τη δουλειά σου (το περιβάλλον δεν κάνει καμία δουλεία, απλά επιτρέπει το πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει να τρέχει), τότε βάλε vista.

Πάντως για δοκίμασε να βάλεις Kubuntu να δεις πως θα πάει. Δε νομίζω να είναι σφαίρα, αλλά ίσως να είναι σαν XP σε ταχύτητα (αλλά φυσικά πολύ πιο σταθερό). Αλλιώς δες Debian, ή αν είσαι λιγάκι τολμηρός Zen ή Vector (σε μία έκδοση δεν έχει xfce).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

paidia gia na min anoigo neo topic,na rotiso kai ego kati?

epese sta xeria mou mia motherboard san kai afti:

enas epeksergastis pentium 3 agnostou taxititas ka8os kai mia karta grafikon agp 8 mb.exo kai mia palia sdram 256 kai elega na stiso ena mixanimataki.

8a i8ela na mou proteinete ti dianomi linux na valo ka8os i xrisi tou 8a einai mono gia na vlepo kamia tainia(dvdi dvix-xvid),kana mp3 ante kai kana firefox gia serfarisma(oxi downloading,p2p ktl)

epipleon 8a i8ela na rotiso kai kati pou einai ektos 8ematikis enotitas:

simfona me to manual tis motherboard ipostirizei sklirous diskous ide ata-33 i ata-66.to 8ema einai an enas wd 20gb ata-100 pou exo 8a paiksei pano tis?

telos na simpliroso oti exo idi ena sistima dual-boot me xp+ubuntu kai sto ubuntu to exo settarei gia internet,multimedia(dvd-divx)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

8a i8ela na mou proteinete ti dianomi linux na valo ka8os i xrisi tou 8a einai mono gia na vlepo kamia tainia(dvdi dvix-xvid),kana mp3 ante kai kana firefox gia serfarisma(oxi downloading,p2p ktl)

 

Από άποψη εξοικονόμισης πόρων και αξιοπιστίας, μια διανομή σαν το Archlinux που δε βάζει περιττά πράγματα και δεν παίρνει αποφάσεις μόνη της θα ήταν το ιδανικό. Το Gentoo θα ήταν ακόμη πιο ιδανικό ως προς το τελικό αποτέλεσμα, επειδή προσφέρει το μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο στα dependencies και θα μπορούσες να επιλέξεις ακριβώς ποιες προαιρετικές δυνατότητες θέλεις να μπουν σε κάθε εφαρμογή, όμως κάθε update θα χρειάζεται πολύ χρόνο μέχρι να γίνει compile.

 

motherboard ipostirizei sklirous diskous ide ata-33 i ata-66.to 8ema einai an enas wd 20gb ata-100 pou exo 8a paiksei pano tis?

Θα παίξει σαν ATA-66.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

nske@ se efxaristo gia tin grigori apantisi sou.

ego eixa sto mialo mou to xubuntu mias kai exei elafri grafiko perivallon kai an paizei kai atuomatix 8a ekana poli efkola tin douleia mou.den iparxei kapoia dianomi pou na exei eksarxis afto pou zitao?eixe parei to afti mou paliotera kati dianomes pou fortonan se miso lepto to poli kai epezan kirios se ipologistes gia to saloni pou i xrisi tous einai ka8ara gia anaparagogi multimedia.

episis sto archlinux i sta gentoo 8a mporeso kano egkatastasi ena ek ton:

sagem fast 800,crypto f200?giati sta ubuntu to sagem mou evgale tin pisti,eno to crypto se 10 lepta itan egkatestimeno.

 

kai opoios allos 8elei na me voi8isei as to kanei,perimeno protaseis.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Vector (χωρίς περισσότερα σχόλια!)

 

αν και είμαι υπερ του Arch αλλά εφόσον δε το θες... με ενα kdemod μια χαρά θα σου έπεζε φαντάζομαι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

geexbox.org > linux mediacenter pou trexei sth mnhmh

 

puppy linux > exei diafores "parallages", tha phgainei sfaira !

http://puppylinux.org/wikka/Puplets

to puppy2.13 to trexo kai apo usb

http://www.puppylinux.com/

 

isos kai to iloog, pou einai ellhnikh foithtikh dianomh apo ioannina

http://ilug.void.gr/iloog/el/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.


  • Δημιουργία νέου...