Προς το περιεχόμενο

Mac Mini G4 1.25 overclocking


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

mini183hc6.jpg mini1832ov5.jpg

 

Σας ενδιαφέρει να σας πω ολόκληρη τη διαδικασία? :twisted: :twisted:

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Λοιπόν, χτες βράδυ, καθώς έβλεπα γενικά δεξιά-αριστερά για του PPC και τους G4, έπεσα πάνω σε ένα site που περιέγραφε το overclocking από 1.25 σε 1.42.

Γενικά η θεωρία είναι πολύ πολύ απλή. Η συχνότητα λειτουργίας των G4 καθορίζεται με κάποιους "διακόπτες", οι οποίοι μπορούν να είνια κλειστοί ή ανοιχτοί, και ανάλογα με τον συνδιασμό τους "δίνουν" και μια συχνότητα λειτουργίας (πολύ χοντρικά, γιατί αν μπούμε σε μεγαλύτερο βάθος θα πρέπει να μιλήσουμε περί εσωτερικής συχνότητας - 166Mhz για το g4 του mac mini - και πολλαπλασιαστή (8 για το mac mini g4 1.25 - οπότε 166 x 8 = 1.33Ghz, που είναι η συχνότητα της cpu με εμπορική ονομασία 1.25). Οι διακόπτες αυτοί είναι σαν τα jumpers που είχαν παλαιότερα οι μητρικές των PC, και η υλοποίησή τους γίνεται με τη χρήση 5 αντιστατών, τιμής 1kOhm ο καθένας. Η τιμή τους δεν έχει καμιά σημασία, καθώς δεν επηρεάζει τα στοιχεία του κυκλώματος γενικότερα, και έτσι οι αντιστάτες λειτουργούν απλώς ως συνδέσεις. Και αυτό είναι που απλουστεύει πολύ την όλη διαδικασία.

Έχουμε λοιπόν 5 διακόπτες, οι οποίοι καθορίζουν τη "ταχύτητα" του mini, και οι 4 απο αυτούς, που μας ενδιαφέρουν περισσότερο, βρίσκονται στη κάτω περιοχή της μητρικής, ακριβώς κάτω από τον επεξεργαστή.

Στη πράξη τώρα.

 

Βήμα 1

Με μια σπάτουλα (ή ένα φαρδύ μαχαίρι) ανοίγουμε το mini. Δεν θα περιγράψω ακριβώς πως γίνεται αυτό, καθώς υπάρχουν πολλά βίντεο και εικόνες στο net. Αφού λοιπόν αφαιρέσουμε το κουτί, αφαιρούμε τη μνήμη, που βρίσκεται στα αριστερα όπως κοιτάμαι το mini από μπροστά. Είναι ένα dimm κλασικό, και αφαιρείται πολύ εύκολα.

Τώρα, θα πρέπει να φτάσουμε στη μητρική, που βρίσκεται στον πάτο του μηχανήματος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε ένα ένα όλα τα components. Αυτό το έκανα εγώ και μπορώ να σας πω με σιγουριά πως είναι άσκοπο. :D Όλα τα components (dvd-rom, σκληρός δίσκος, cpu cooler κλπ.) είναι βιδωμένα σε έναν πλαστικό σκελετό, ο οποίος βιδώνεται πάνω στη μητρική (και το κουτί) με 3 βίδες (αν θυμάμαι καλά). Αφαιρέστε αυτές και θα φύγει όλο αυτό το πράγμα μαζί. Προσοχή λιγάκι στην μικρή πλακέτα που συνδέει dvd-rom/σκληρό με τη μητρική. Με απαλή κάθετη κίνηση θα βγει χωρίς κανένα πρόβλημα.

 

Εικόνα 1: ο πλαστικός σκελετός που περιγράφω πιο πάνω, που κουβαλάει τα περισσότερα components του mini. Φαίνονται το ηχειάκι του mini και το το dvd-rom

p1000165eq9.th.jpg

 

Εικόνα 2: το ίδιο πράγμα με πριν, απο άλλη γωνία. Φαίνεται το dvd-rom (προσέξτε την IDE πλακέτα βιδωμένη στο πίσω μέρος του) και το ανεμιστηράκι της cpu κάτω αριστερά

p1000166xx8.th.jpg

 

Εικόνα 3: άμα το γυρίσουμε ανάποδα, βλέπουμε το κάτω μέρος του σκληρού δίσκου (το πράσινο), την mini IDE πλακέτα (το μπλε, μπαίνει σε μια υποδοχή στην μητρική) και αριστερά τον ανεμιστήρα του επεξεργαστή. Επίσης βλέπουμε και μπόλικη σκόνη :P

p1000167po5.th.jpg

 

Βήμα 2

Τώρα πλέον, έχουμε μείνει με τη μητρική (και τον επεξεργαστή που έχει πάνω της φυσικά). Ο επεξεργαστής δεν είναι ορατός, γιατί καλύπτεται από την ψύκτρα του. Έτσι κι αλλιώς, εμείς θέλουμε την κάτω πλευρά της μητρικής.

 

Εικόνα 4: φαινεται η μαύρη πλαστική ψύκτρα, αριστερά το dimm slot, μπροστά η μπαταρία (γυαλίζει), και ακριβώς μπροστά της (αυτό το μαύρο πραγματάκι) το φωτάκι του mini. Αν προσέξετε, υπάρχει μια βίδα κάτω αριστερά στη γωνία. Αυτή είναι και η μοναδική που απομένει προκειμένου να βγει η μητρική.

th.f0d2d4776d.jpg

 

 

Ξεβιδώνουμε και την τελευταία βίδα, και τραβόντας προς τα μπρος και με μια ελαφρια κλίση προς τα πάνω, βγαίνει η μητρική ολόκληρη. Μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε τα καλώδια του power button και του power led πριν βγάλετε τη μητρική. Επίσης, καθώς θα "γλιστράτε" τη μητρική έξω από το κουτί, πιθανόν να "βρει" πάνω στο power led. Απλώς ανεβάστε την αρκετά ώστε να περάσει από πάνω.

 

Βήμα 3

Στο κάτω μέρος της μητρικής βλέπουμε το chip της κάρτας γραφικών (γράφει Ati πάνω), καθώς και το ένα (υποθέτω) από τα 2 modules του chipset της μητρικής (είναι το άλλο μεγάλο chip, και αναγράφει πάνω - μεταξύ άλλων - 2002 Apple).

Πάνω αριστερά, αν προσέξετε, θα δείτε τα 4 πλαστικά μαυρα ποδαράκι της ψύκτρας του επεξεργαστή. Κοντά στο πιο αριστερό ποδαράκι υπάρχουν κάποια στοιχεία με ένα μεγάλο ασπρο + (είναι 3 παράλληλα και ενα κάθετο). Ακριβώς δίπλα από το κάθετο, εκεί που υπάρχει ένα πινακάκι πάνω στη πλακέτα, είναι οι 4 διακόπτες που μας ενδιαφέρουν.

 

Εικόνα 5: κάτω μέρος της μητρικής

th.62d85564b9.jpg

 

Απο εδώ και πέρα δυστυχώς η φωτογραφικές (τουλάχιστον η δικιά μου) δεν κάνουν δουλιά, και μάλλον ενα μικροσκόπιο θα ήταν καταλληλότερο. :D

Στην πιο κάτω φωτο προσπάθησα να βγάλω ένα όσο το δυνατόν κοντινότερο πλάνο στα διακοπτάκια που θα χειρουργήσουμε, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν και το καλύτερο.

 

Εικόνα 6: κοντινό πλάνο

th.c4d87f625b.jpg

 

Βρήκα όμως, από ένα άλλο site, μια πολύ καλύτερη εικόνα, η οποία δείχνει ακριβώς αυτά τα 4 διακοπτάκια πάνω στη πλακέτα

 

Εικόνα 7: οι 4 αντιστάτες, R351, R355, R358, R362. Τόσο τα ονόματά τους πάνω στη πλακέτα, όσο και οι ίδιοι είναι σημειωμένοι με κόκκινο χρώμα

macmini_jumpers.jpg

 

Βήμα 4

Οι συνδιασμοί που δίνουν τις διάφορες ταχύτητες είναι οι εξής:

 

R362 R358 R355 R351

1.25: NAI NAI NAI OXI

1.42: OXI NAI OXI NAI

1.50: OXI OXI OXI OXI

1.58: OXI NAI OXI OXI

 

Όπου ΝΑΙ σημαίνει ότι στη θέση αυτή υπάρχει κανονικά ο διακόπτης (ή όπως λέμε "κλείνει" ο διακόπτης), ενώ όπου ΟΧΙ δεν υπάρχει διακόπτης (είναι "ανοιχτός"). Όπως είπα και πιο πάνω, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει αντιστάτης. Μπορούμε απλώς να ενώσουμε τις 2 άκρες π.χ. με καλάι. Οι περισσότεροι έτσι κάνουν, αυτό έκανα και εγώ.

Γενικά η διαδικασία δεν είναι και πολύ εύκολη. Θέλει σταθερο χέρι, πολύ λεπτό κολλητίρι, και μεγάλη συγκέντρωση. Προκειμένου να αφαιρέσετε έναν διακόπτη, μπορείτε να εφαρμόσετε το κολλητήρι (το οποίο παρεπιπτόντως καίει σαν π***της, οπότε μεγάλη προσοχή στους τραυματισμούς) στο ένα άκρο του διακόπτη, προσέχοντας παράλληλα μη κάψετε τη πλακέτα, και καθώς "καιγεται" το ακρο αυτό, σπρώχνετε ελαφρά προς τη κατεύθυνση του διακόπτη. Έτσι, αυτό θα ζεσταθεί, θα "χαλαρώσει", και από τη πίεση θα φύγει μονοκοματα. Και παλι ΠΡΟΣΟΧΗ μη κάνετε ζημιά σε άλλα στοιχεία, και μη καείτε. Φυσικά δεν χρειάζεται να αναφέρω πως ότι κάνετε το κάνετε με ΔΙΚΙΑ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ.

Ένας άλλος τρόπος είναι να κόψετε στη μέση έναν διακόπτη με ένα κοπίδι, αλλά δεν σας το συνιστώ γιατί μιλάμε για πολυ πολύ πολύ μικρά μεγέθη.

Για να ενώσετε 2 άκρα ενός διακόπτη που λείπει, στάξτε μια πολύ μικρή σταγόνα από καλάι (το πόσο μικρή θα είναι η σταγόρα παίζει ρόλο η μύτη του κολλητηριού) μεταξύ τους, και με απαλές, αργές και υπομονετικές κινήσεις απλώστε την έτσι ώστε να ενωθούν τα 2 άκρα. Το καλάι, για όσους δεν ξέρουν, λιώνει εξαιρετικά εύκολα από το κολλητήρι, και παγώνει εξίσου εύκολα και γρήγορα όταν απομακρύνουμε το κολλητήρι. Με δική σας ευθύνη, ναι? :D

Συμβουλή: αν είναι η πρώτη φορά που πιάνετε κολλητήρι, εξασκειθείτε λίγο μαζί του και με λίγο καλάι, και με κανένα κύκλωμα που έχετε για πέταμα. Και πάνω απ'όλα, εξασφαλείστε άνετο και ασφαλές χώρο εργασίας. Προτείνω ξύλινη χοντρή επιφάνεια (όχι π.χ. το καλό γραφείο κερασιάς... εννοώ μια ξύλινη επιφάνεια που αφενός δεν πρόκεται να λιώσει αν τυχόν ακουμπήσει το κολλητήρι πάνω του, αφετέρου δεν θα στεναχωρηθείτε αν γίνει κάποιο μαυρο στίγμα από κάψιμο).

 

Αφού λοιπόν, με πολύ άγχος και ανησυχία μήπως χαλάσω κάτι, κατάφερα να αφαιρέσω τους R362 & R355, και να συνδέσω τα άκρα του R351 (ναι, καλά καταλάβατε, πήγαινα για τη μετάβαση 1.25 -> 1.42), συναρμολόγησα πρόχειρα το mini και το έβαλα σε λειτουργία να δω τί έχω κάνει. Μόλις ακούστηκε ο ήχος εκκίνησης μου έφυγε το μισό βάρος, και μόλις άρχισε να φορτώνει το λειτουργικό το άλλο μισό.

 

Βήμα 5

Όλα καλά μέχρι εδώ. Ήδη από το boot ήταν εμφανές ότι η απόδοσή του είχε ανέβει. Θετικότατο σημάδι μπορώ να πω.

Μόλις λοιπόν φορτώνει το MacOS, πάω μηλαράκι -> about this mac, περιμένοντας να δω 1.42Ghz. Προς μεγάλη μου έκπληξη είδα 1.83Mhz.

Ίσως κάποιος θα περίμενε να χαρώ, αλλά προβληματίστικα γιατί περίμενα να ακολουθήσει μεγάλη αστάθεια στο λειτουργικό. Έτρεξα το Xbech, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα κρασάρει. Και έτσι έγινε, κάποια errors στο πυρήνα του λειτουργικού (πάντος όχι κόλλημα ή κάτι τέτοιο), τα οποία ναι μεν εκτυπωνονταν στην οθόνη (υποδηλώνοντας τουλάχιστον ότι μηχανικά δεν υπάρχει πρόβλημα), αλλά έκαναν το λειτουργικό μη προσπελάσιμο.

Reset, ξανά boot, και αφού φόρτωσε άρχισα τους χειροκίνητους πειραματισμούς. Προγράμματα, τραγούδια, browsers, avis, HD avis. Όλα έπεζαν άψογα, καμιά περίεργη καθυστέρηση ή κόλλημα, τπτ, ούτε το παραμικρό.

 

Τέλος

Αυτό ήταν. Έκλεισα το κουτί κανονικά, και άφησα το mini ανοιχτό όλη νύχτα (όπως και κάθε νύχτα :P). Σήμερα το πρωϊ όλα ήταν εντάξει. Μάλιστα εδώ και 8-9 ώρες τρέχει και το Folding@Home, που ζορίζει την cpu στο maximum, και δεν έχω παρατηρήσει το παραμικρό πρόβλημα.

 

Οπότε θεωρώ ότι το overclocking πέτυχε. Τώρα τρέχω στο 1.83. To ότι δεν συγχρόνισα στο 1.42 το αποδίδω ίσως σε αποτυχία στο να αφαιρέσω/συνδέσω σωστά κάποιον διακόπτη (επαναλαμβάνω, είναι τόσο μικρά που και να κολλήσεις πάνω στην πλακέτα, δεν μπορείς να πεις με σιγουριά τι ακριβώς έχεις κάνει). Από τη στιγμή που το σύστημα είναι σταθερό, fine by me. ;)

 

Η απόδοση είναι σαφώς αυξημένη. Δυστυχώς το κρασάρισμα του Xbench (μάλλον περισσότερο προγραμματιστικό είναι το πρόβλημα, παρά παρενέργεια του overclocking) δεν μου επιτρέπει να έχω ένα σαφές μέτρο σύγκρισης. Ωστόσο τώρα πλέον μπορώ και παίζω HD videos που πριν δεν έπαιζαν.

 

ΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΔΕ ΦΕΡΩ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΖΗΜΙΑ 'Η ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ. ΟΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ, ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ APPLE.

 

Κλείνοντας, για να σας δείξω πόσο μικρά είναι τα διακοπτάκια-αντιστάτες, πάρτε 2 φώτος. Η μια με τους αντιστάτες πάνω στο νύχι του αντίχειρα, και η άλλη με τους αντιστάτες δίπλα σε μια κλασική κομπιουτερίστικη βίδα.

 

Εικόνα 8: Ναι, οι αντιστάτες είναι αυτές οι 2 άσπρες γραμμούλες που γυαλίζουν, στο κέντρο του νυχιού :D

th.bb6ac569b2.jpg

 

Εικόνα 9: 2 φωτεινά ΑΤΙΑ δίπλα στη βίδα τα βλέπετε? Ναι, σωστά μαντέψατε...

th.bcaf4dedcd.jpg

  • Απαντ. 37
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Μάλλον το ανέβασες τέρμα.... ;)

 

Εγω το δικό μου το είχα ανεβάσει απο 1.25 σε 1.42 μόνο για να μην έχει πρόβλημα θερμοκρασίας. ;)

 

Τρομερή εμπειρία πάντως ..........

Δημοσ.

Μόνο μια αναφορά βρήκα στο net (δυστυχώς χωρίς καμιά λεπτομέρια) για ανέβασμα σε 1.83. Το μόνο που έλεγε ήταν ότι μετά το ανέβασμα, το μηχάνημα έκανε τον χαρακτηριστικό ήχο στο boot, ο σκληρός άναψε, αλλά δεν έδωσε ούτε monitor, ούτε mouse/keyboard (ως συμπέρασμα, αποτυχημένο ανέβασμα). Προφανώς στάθηκα πιο τυχερός.

Είναι 12-μιση ώρες τώρα, και μάλιστα τις τελευταίες 5 ώρες τρέχει και το Folding@Home (δλδ max χρήση της cpu), και δεν έχω παρατηρήσει κανένα πρόβλημα σταθερότητας. ;)

Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα θερμοκρασίας, αν και πάντα έχω υπ'όψιν τη πιθανότητα αντικατάστασης της ψύκτας με μια πιο καλή (δυστυχώς στο mini δεν έχουμε και τρόπο μέτρησης της θερμοκρασίας).

Το μόνο περίεργο (και αναμενόμενο) είναι ότι το XBench προκαλεί κρασάρισμα του λειτουργικού... Όχι όμως κόλλημα (που θα έδειχνε πιθανώς μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας, και άρα αποτυχημένο overclocking), αλλά κάποια failures μαλλον στο kernel. Η διαφορά στην επίδοση, πάντως, είναι εμφανής. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δοκίμασα ένα HD βίντεο που έπαιζε πολυυυυ σπασμοδικά πριν, και τώρα παίζει άψογα. Και ένα άλλο που δεν έπαιζε καθόλου (μαυρίλα), τώρα παίζει, απλώς χάνει καρέ.

Τελικά αυτό το mini κρύβει πολλά. :D

Αργότερα θα γράψω και μερικές λεπτομέριες για όσους θέλουν να το δοκιμάσουν, και θα ανεβάσω και λίγες photos που τράβηξα. ;)

Δημοσ.

Αν θυμάμαι καλά υπάρχει κάποια αναφορά παλαιότερη μέσα στο forum.

 

georgeadams και εσύ δεν είχες φορτώσει μερικές φωτο ???

 

Στην κατηγορία Overclocking πρέπει να ήταν.

  • Super Moderators
Δημοσ.
[...]

Αργότερα θα γράψω και μερικές λεπτομέριες για όσους θέλουν να το δοκιμάσουν, και θα ανεβάσω και λίγες photos που τράβηξα. ;)

 

Εννοείται ότι θα γράψεις λεπτομέρειες και θα ανεβάσεις φωτογραφίες! :-D

Δημοσ.
Αν θυμάμαι καλά υπάρχει κάποια αναφορά παλαιότερη μέσα στο forum.

 

georgeadams και εσύ δεν είχες φορτώσει μερικές φωτο ???

 

Στην κατηγορία Overclocking πρέπει να ήταν.

 

Εννοώ αναφορά για ανέβασμα στα 1.83!

Δημοσ.
Εννοώ αναφορά για ανέβασμα στα 1.83!

 

Οχι φίλε μου εννοείτε οτι αν μπορείς και έχεις χρόνο να το κάνεις :mrgreen:

Εγώ απλά έγραψα την σκέψη μου :-D

Δημοσ.

Πολύ καλό. :)

 

Παρακαλείτε ο κ. paredwse να καθαρίσει τα υπόλοιπα πόστ για να είναι πίο όμορφο :)

  • 6 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Ας ξεθάψω λίγο το παρόν θέμα, λέγοντας ότι το overclokced mac mini λειτουργεί κανονικά μετά από 6 πλέον χρόνια :D , και το χουνέρι που θα του κάνω τώρα είναι να αντικαταστήσω τον τραγικό 4200rpm δίσκο του με έναν SSD!!!

Ναι, καλά ακούσατε, SSD. Και μην αρχίσετε τα "δεν αξίζει", "τι να το κάνεις" κλπ. Γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι overkill για τον ταπεινό G4, από την άλλη όμως επίσης γνωρίζω πολυ καλά ότι η απόδοση του μηχανήματος θα ανέβει αισθητά, καθώς όσο να 'ναι το bottleneck που δημιουργεί ο δίσκος θα εξαφανιστεί.

 

Βασικά για το project αυτό με καθοδηγεί και λίγο η περιέργεια (μιας και ουτως ή άλλως μου περισσεύει - από σήμερα - ένας SSD), καθώς το μηχάνημα είναι πολύ αργό πλέον για τα σημερινά δεδομένα, και θέλω να δω αν ένας ταχύτατος δίσκος θα ανέβαζε την απόδοση σε επίπεδα που θα καταστήσει το μηχάνημα έστω χρήστικό.

 

Anyway, για να μην τα πολυλογώ, ο δίσκος που θα μπει είναι ο OCZ Agility 3 120GB που έχω αυτή τη στιγμή στο Macbook Pro, μιας και θα αντικατασταθεί από έναν Samsung 840 250GB. Επειδή το Mac Mini διαθέτει ATA 44-pin interface για τον σκληρό δίσκο, ενώ ο Agility 3 είναι SATA, το γεφύρωμα θα το κάνει ο εξής αντάπτορας: http://www.ebay.co.uk/itm/OVS6-SATA-Female-to-44Pin-2-5-IDE-Male-HDD-Adapter-Converter-SPC-0169-/350814691212?ssPageName=ADME:L:OU:GB:3160

 

Οπότε η μόντα θα γίνει όταν παραληθφεί ο αντάπτορας από ebay. Το μόνο που μένει να δω είναι κατά πόσο θα χωρέσει κανονικά ο αντάπτορας με τον δίσκος μαζί, ή αν θα έχω πρόβλημα χώρου. Ανεμένετε νεότερα. :-D

  • Like 1
Δημοσ.

Ας ξεθάψω λίγο το παρόν θέμα, λέγοντας ότι το overclokced mac mini λειτουργεί κανονικά μετά από 6 πλέον χρόνια :D , και το χουνέρι που θα του κάνω τώρα είναι να αντικαταστήσω τον τραγικό 4200rpm δίσκο του με έναν SSD!!!

Ναι, καλά ακούσατε, SSD. Και μην αρχίσετε τα "δεν αξίζει", "τι να το κάνεις" κλπ. Γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι overkill για τον ταπεινό G4, από την άλλη όμως επίσης γνωρίζω πολυ καλά ότι η απόδοση του μηχανήματος θα ανέβει αισθητά, καθώς όσο να 'ναι το bottleneck που δημιουργεί ο δίσκος θα εξαφανιστεί.

 

Βασικά για το project αυτό με καθοδηγεί και λίγο η περιέργεια (μιας και ουτως ή άλλως μου περισσεύει - από σήμερα - ένας SSD), καθώς το μηχάνημα είναι πολύ αργό πλέον για τα σημερινά δεδομένα, και θέλω να δω αν ένας ταχύτατος δίσκος θα ανέβαζε την απόδοση σε επίπεδα που θα καταστήσει το μηχάνημα έστω χρήστικό.

 

Anyway, για να μην τα πολυλογώ, ο δίσκος που θα μπει είναι ο OCZ Agility 3 120GB που έχω αυτή τη στιγμή στο Macbook Pro, μιας και θα αντικατασταθεί από έναν Samsung 840 250GB. Επειδή το Mac Mini διαθέτει ATA 44-pin interface για τον σκληρό δίσκο, ενώ ο Agility 3 είναι SATA, το γεφύρωμα θα το κάνει ο εξής αντάπτορας: http://www.ebay.co.uk/itm/OVS6-SATA-Female-to-44Pin-2-5-IDE-Male-HDD-Adapter-Converter-SPC-0169-/350814691212?ssPageName=ADME:L:OU:GB:3160

 

Οπότε η μόντα θα γίνει όταν παραληθφεί ο αντάπτορας από ebay. Το μόνο που μένει να δω είναι κατά πόσο θα χωρέσει κανονικά ο αντάπτορας με τον δίσκος μαζί, ή αν θα έχω πρόβλημα χώρου. Ανεμένετε νεότερα. :-D

Δεν τίθεται θέμα overkill, η διαφορά που θα δεις στη χρήση θα είναι χαοτική. Το ίδιο σκοπευω να κάνω και εγώ (ssd) σε ένα core duo 1.6 ghz (βγαλμένο απο ένα παλιό asus laptop) hackintosh που τρέχει τα τελευταία 3 χρόνια τον client του μετεωρολογικού σταθμού.

Δημοσ.
Οπότε η μόντα θα γίνει όταν παραληθφεί ο αντάπτορας από ebay. Το μόνο που μένει να δω είναι κατά πόσο θα χωρέσει κανονικά ο αντάπτορας με τον δίσκος μαζί, ή αν θα έχω πρόβλημα χώρου. Ανεμένετε νεότερα. :-D

Πραγματικα, δεν θυμαμαι τωρα απο μνημης, ποσο χωρο εχει μεσα το macmini για τον adaptorα:

αν ηταν για 1.8" θα εμπαινε σιγουρα, ενω ο 2.5" στα περισσοτερα λαπτοπ, απλως δεν χωραει.. :cry: 

Δημοσ.

Πριν λίγο άνοιξα το δικό μου παλιό Mac Mini (G4 overclocked στα 1,42GHz) γιατί ο δίσκος του μας άφησε χρόνους. Απ´ ότι φαίνεται έχει χώρο για τον αντάπτορα, τουλάχιστον στο μήκος και μάλλον στο ύψος. Δεν ξέρω για το πλάτος του αντάπτορα.

 

Ενημέρωσε μας όταν το δοκιμάσεις γιατί ενδιαφέρομαι κι εγώ για κάτι αντίστοιχο. Προς το παρόν του βάζω ένα παλιό 80GB 4200rpm που είχα πρόχειρο αν και θα σέρνεται...

Δημοσ.

Το θέμα με εμένα ειναι ότι το dvd-drive του Mini έχει ψοφήσει εδώ και καιρό, οπότε θα πρέπει να βρω εναλλακτικό τρόπο να εγκαταστήσω το Leopard. Ένας τρόπος που μου'ρχεται στο μυαλό είναι να κάνω clone τον δίσκο όπως είναι, και να τον "πετάξω" πάνω στον SSD.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...