firewalker Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 Τι έχουν πάθει οι γείτονες με την γυναίκα του δικού τους; Ποια η διαφορά Κεμαλικών και Ισλαμιστών; Πρόκειται για δύο διαφορετικά πολιτικά σχήματα εκ των οποίων το ένα ελέγχετε από τον στρατό;
small change Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 Πολύ μεγάλα ερωτήματα για να σου απαντήσουμε με τη μία αδερφέ. Πήγαινε στο wikipedia και ψάξε πρώτα το kemalism, μετά το AKP (το κυβερνόν, μετριοπαθές ισλαμιστικό κόμμα) και κατά προτίμηση και τα λήμματα Islamism και History of the Republic of Turkey. Αν εχείς μετά θέματα για ξεκαθάρισμα και συζήτηση, εδώ είμαστε.
poscaman Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 το μονο σιγουρο ειναι οτι οταν οι γειτονες εχουν εσωτετερικα προβληματα την πληρωνουν οι πιλοτοι μας..
Fan Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 Πρώτα από ολα πρέπει να έχεις υπόψιν σου ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει ουσιαστική Δημοκρατία. Ένα άλλο που κάνει εντύπωση είναι ότι ο στρατός της δεν είναι τόσο κοντά στη θρησκεία τους ακριβώς το αντίθετο με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Γενικά οι Κεμαλιστές θεωρούνται ακροδεξιοί και εντελώς μισαλλόδοξοι.
AGNUSDeI Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 Πρώτα από ολα πρέπει να έχεις υπόψιν σου ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει ουσιαστική Δημοκρατία. Γιατι στην Ελλαδα υπαρxει...?
small change Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 Ένα άλλο που κάνει εντύπωση είναι ότι ο στρατός της δεν είναι τόσο κοντά στη θρησκεία τους ακριβώς το αντίθετο με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Γενικά οι Κεμαλιστές θεωρούνται ακροδεξιοί και εντελώς μισαλλόδοξοι. Στο πρώτο που λες για τη θρησκεία έχεις δίκιο. Στο δεύτερο θα συνιστούσα λίγο μεγαλύτερη προσοχή. Επειδή ο Κεμαλισμός δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε αυστηρά συγκροτημένη ιδεολογία, χωράει πάρα πολλές ερμηνείες και εκφάνσεις. Για αυτό το λόγο κεμαλιστές (αυτο)αποκαλούνται στην Τουρκία ομάδες από κάθε λογής πολιτικό χώρο. Έτσι ενώ στο όνομα του Κεμαλισμού έγιναν (κυρίως τα πρώτα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας) πολλές βιαιότητες, σφαγές κλπ, ταυτόχρονα το ΡΛΚ, το κόμμα το οποίο ίδρυσε ο ίδιος ο Κεμάλ και βασίζεται στις αρχές του, έχει από τη δεκαετία του '70 που αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερό. Οι διαδηλώσεις που γίνονται σστην Πόλη την ώρα που σου γράφω γίνονται εν ονόματι του κοσμικού και δυτικού χαρακτήρα του κράτους- και γίνονται από ακραιφνείς Κεμαλιστές. Με αυτό δε θέλω να βγάλω λάδι κανέναν Κεμαλιστή, απλώς τονίζω ότι όλοι όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως τέτοιοι δε βράζουν απαραίτητα στο ίδιο καζάνι.
Fan Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 Τις μεγάλες σφαγές και γενοκτονίες που έχουν γίνει στην Τουρκία τις έκαναν οι Κεμαλιστές. Πάντως έχεις δίκιο στο ότι στο κόμμα των Κεμαλιστών ανήκουν πολλές και διαφορετικές ομάδες
Super Moderators paredwse Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 Super Moderators Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 Τις μεγάλες σφαγές και γενοκτονίες που έχουν γίνει στην Τουρκία τις έκαναν οι Κεμαλιστές. Πάντως έχεις δίκιο στο ότι στο κόμμα των Κεμαλιστών ανήκουν πολλές και διαφορετικές ομάδες 1. Είναι λάθος να περιορίζουμε τους Κεμαλιστές σε ένα κόμμα. Όπως πολύ σωστά γράφει το μέλος small change, πρόκειται για ένα γενικότερο ρεύμα χωρίς σαφή ιδεολογικό προσδιορισμό. 2. Το ότι σε δεδομένες ιστορικές στιγμές έγιναν άγριες σφαγές είναι δεδομένο. Αλλά και πάλι δεν προσδιορίζονται σε ένα "κόμμα" αλλά στη γενικότερη τάση της τότε εποχής.
small change Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 Τις μεγάλες σφαγές και γενοκτονίες που έχουν γίνει στην Τουρκία τις έκαναν οι Κεμαλιστές. Ναι, δε λέω... Πάντως, για να είμαστε ακριβολόγοι, τις μεγάλες σφάγες δεν τις κάνανε Κεμαλιστές, αλλά Νεότουρκοι, στα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Βέβαια, η μέγιστη πλειοψηφία των Κεμαλιστών προερχόταν από τις τάξεις των Νεότουρκων, οπότε μιλάμε για πάνω κάτω τα ίδια άτομα. Τεχνικά όμως την περίοδο των μεγάλων εθνοκαθάρσεων δεν υπήρχε Κεμαλισμός ακόμα.
bingo Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 Οπως το έχω καταλάβει εγώ οι Κεμαλιστές είναι απλά υπέρ ενός κοσμικού κρατους με αποστάσεις από την θρησκεία, σε αντίθεση με τους Ισλαμιστές που θα ήθελαν ακόμα και κρατος τύπου Ιράν, θεοκρατικό. Γιαυτό και οι διαμάχες για την μαντίλα της γυναίκας του Γκιούλ ας πούμε, οι κεμαλιστές το θεωρούν ως δείγμα υποταγής στη θρησκεία που δεν αρμόζει σε κοσμικό κράτος. Παρόλα αυτά όμως όσοι αυτοχαρακτηρίζονται κεμαλιστές δεν σημαίνει ότι σε όλα τα άλλα θέματα εκτός της θρησκείας έχουν τις ίδιες απόψεις μεταξύ τους.
small change Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 Παρόλα αυτά όμως όσοι αυτοχαρακτηρίζονται κεμαλιστές δεν σημαίνει ότι σε όλα τα άλλα θέματα εκτός της θρησκείας έχουν τις ίδιες απόψεις μεταξύ τους. Η κεμαλιστική ιδεολογία συνοψίζεται στα λεγόμενα "έξι βέλη" του Κεμαλισμού: http://en.wikipedia.org/wiki/Kemalist_ideology Οπότε Κεμαλισμός δεν είναι αποκλειστικά κοσμικότητα, απλώς οι αρχές του είναι (όπως θα καταλάβις άμα τις διαβάσεις) αρκούντως γενικές ώστε να μπορεί σχεδόν ο καθένας να λέει ότι η πολιτική του εμπίπτει σε αυτές. Οπως το έχω καταλάβει εγώ οι Κεμαλιστές είναι απλά υπέρ ενός κοσμικού κρατους με αποστάσεις από την θρησκεία, σε αντίθεση με τους Ισλαμιστές που θα ήθελαν ακόμα και κρατος τύπου Ιράν, θεοκρατικό. Δεν γνωρίζω τους αντίστοιχους όρους στα ελληνικά, αλλά στα αγγλικά υπάρχει διαφορά μεταξύ του όρου secularism και laicite. (δείτε ξανά wikipedia). Ο κεμαλισμός υποστρίζει το δεύτερο και δεν είναι απλώς υπέρ των "αποστάσεων από τη θρησκεία", αλλά υπέρ της πλήρους εξάληψης της θρησκείας από το δημόσιο χώρο. Για αυτό και όχι απλώς δεν υπάρχει επίσημη θρησκεία στην Τουρκία, αλλά απαγορεύεται σε κρατικούς χώρους οποιαδήποτε θρησκευτική εκδήλωση (π.χ. η μαντίλα). Σύγκρινέ το με την Ελλάδα, η οποία δεν είναι θεοκρατκό καθεστώς (άρα είναι κοσμικό) αλλά έχει "επικρατούσα θρησκεία" και ο πρόεδρος ορκίζεται στον αρχιεπίσκοπο.
bingo Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 small change ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις, φαίνεται το έχεις ψάξει παραπάνω το θέμα θα κοιτάξω και το link που έδωσες..
firewalker Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 Μέλος Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 Εντάξει όλα αυτά... Αλλά γιατί τόσο πρόβλημα με την γυναίκα του και την μαντίλα; Θα αλλάξει κάτι τόσο δραματικά στην κοινωνική τους δομή που δικαιολογεί όλες αυτές τις αντιδράσεις;
small change Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 Δημοσ. 29 Απριλίου 2007 small change ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις, φαίνεται το έχεις ψάξει παραπάνω το θέμα θα κοιτάξω και το link που έδωσες.. Ε, τόσα χρόνια σπουδές δεν γίνανε για το τίποτα
poscaman Δημοσ. 30 Απριλίου 2007 Δημοσ. 30 Απριλίου 2007 Εντάξει όλα αυτά... Αλλά γιατί τόσο πρόβλημα με την γυναίκα του και την μαντίλα; Θα αλλάξει κάτι τόσο δραματικά στην κοινωνική τους δομή που δικαιολογεί όλες αυτές τις αντιδράσεις; ειναι θεμα συμβολισμου.μην ξεχνας οτι η Τουρκια εχει κατι εκατομμυρια αγραμματους και απολιτιστους πολιτες οι οποιοι φανατιζονται με την Ισλαμικη θρησκεια.Αυτο θελουν να αποφυγουν οι "στρατηγοι" το να μαζοποιουνται ολοι αυτοι και να "σερνονται απ'το χαλκα" απ'τους ισλαμιστες (ηγετες)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.