Προς το περιεχόμενο

Custom Fan Control Panel


De@th L0rd

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σκεφτόμουν μιας κι έχω γνώσεις ηλεκτρονικών να φτιάξω ένα δικό μου πάνελ ελέγχου της ταχύτητας ανεμιστήρων.Αν κάποιος έχει κάνει κάτι παρόμοιο, ποιά είναι τα καλύτερα δυνατά ποτενσιόμετρα που χρησιμοποίησε, από έννοια μεγέθος και τύπος(Γραμμικό,λογαριθμικό).Πιστεύω πως είναι πολύ καλό project να ασχοληθεί κάποιος.Ευχαριστώ.:-D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

γραμμικό εννοείτε αφού το λογαριθμικό θα σου μεγαλώνει/μικραίνει περισσότερο στο τέλος/αρχή ενώ εσύ θες κάτι σταθερό για να ρίχνεις την τάση από 12 σε 5 το λιγότρο πιο κάτω θα ζορίζονται άσχημα οι ανεμιστήρες εκτος αν είναι "φιαγμένοι" να λειτουργούν σε μικρότερες τάσης από 5 v

 

και αφού ισχύει ότι πληρώνεις παίρνεις σκαστά ( δεν είναι ακριβά ) καλά για να πάρεις κανένα με ακρίβεια και αρκετές στροφές και πάρε και κανένα regulator για το ρεύμα ;) καλές κατασκευές και προσοχή στη σύνδεση να το κανεις ποτενσιόμετρο και όχι ροοστάτη

 

τιμή αντίστασης για τα ποτενσιόμετρα ο νομος του ohm θα σε βοηθήσει να βρείς :D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

LM7812 για regulator καλός δεν είναι ?Βασικά ο νόμος του ohm καλός είναι τους ανεμιστήρες δεν ξέρω ούτε watt ούτε αμπερ πόσα είναι :(.Αλλά το ρεύμα δεν είναι ήδη διαμορφωμένο από το τροφοδοτικό?Γιατί να θέλει την ρέγουλα?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έφτιαξα πρόσφατα το 3ο μου panelάκι (λέω να ανοίξω ένα θέμα με εικόνες κιόλας). Να σου πω την εμπειρία μου.

 

Τα φτηνά ποτενσιόμετρα είναι συνήθως άχρηστα γιατί στα 210mA καίγονται. Είχα δοκιμάσει στο 1ο να βάλω τέτοια, είχα επιλέξει κάπου στα 500Ω αλλά είναι ευαίσθητα πολύ. Μέχρι 80άρι χωρίς LED σηκώνουν. Ο (τότε) 90άρης μου τα έκαψε. Let aside the 120. Μεγαλύτερες τιμές αντιστάσεων αντέχουν περισσότερα Ampere αλλά με λίγες μοίρες κόβουν τον ανεμιστήρα εντελώς. Ακριβότερα ποτενσιόμετρα αντέχουν αλλά είναι ακριβά.

 

2η λύση είναι οι διακόπτες με σταθερές αντιστάσεις. Το 2ο πάνελ μου το έκανα έτσι. Πρέπει να υπολογίσεις όμως σε κάθε ανεμιστήρα τι περίπου αντιστάσεις θα κοτσάρεις. Ένας τυπικός 80άρης (12V, 0.15Α) είναι 80Ω. Άρα υπολογίζεις (νόμος Ohm και τα σχετικά) ότι μια αντίστάση 80Ω το κόβει στην μέση (=6V). Είχα βάλει 2 επιλογές, μία στα 25Ω και μία στα 50Ω. Δούλευε μια χαρά. Προσοχή στις αντιστάσεις, θα χρειαστούν τέτοιες ώστε να σηκώνουν τουλάχιστον 2-3 Watt, οπότε δεν αγοράζεις τις μικρές ψείρες-βαρελάκια αλλά κάτι τουβλάκια περίπου 20 x 5 x 5mm. Είχα βάλει των 5W (να αντέχουν δλδ μέχρι 5W/12V =~ 0.4Α) και ζεσταίνονταν!

 

3η λύση με τα voltage regulators. Αυτά είναι κάτι σκατουλάκια με 3 πόδια, στο πρώτο βάζεις τα 12V, το δεύτερο στο ground και το τρίτο σου δίνει την προκαθορισμένη τάση. Υπάρχουν πολλά τέτοια, εγώ επέλεξα για 6, 8 και 10V (3 σκάλες για κάθε fan). Αρκετά φτηνά και αντέχουν τα ρεύματα των ανεμιστήρων μας (μου είπαν κάτι για 250mA ή αν τα κολλίσεις σε κανένα μέταλλο για καλύτερη ψύξη πάνε και 500).

 

Βέβαια μπορείς να αντιγράψεις την πατέντα του fan-mate που έχουν ουσιαστικά κάνει το ίδιο με μια τροποποίηση : Αν αυξήσεις την τάση στο δεύτερο πόδι του regulator κατά κάποια Volt (say με ένα ποτενσιόμετρο), τότε αυξάνεται και η έξοδος ακριβώς τα ίδια Volt. Οπότε αν πάρεις regulator για 6V και βάλεις ποτενσιόμετρο στο ground μπορείς να το πας μέχρι και 12V αν επιλέξεις σωστά την αντίσταση του ποτενσιόμετρου και με ένα regulator έχεις ένα range τάσεων από x έως 12V (x όσο είναι η κανονική έξοδος του regulator).

 

Ελπίζω να σε κάλυψα, αν τα κατάλαβες περί ηλεκτρονικών (είπες ότι έχεις μια ιδέα) θα σου έρθουν πολλές ιδέες!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ούτε ποτενσιόμετρα σκέτα ούτε τρείς (!) σταθεροποιητές με διακόπτη.Το πιό απλό για σωστή κατασκευή είναι αυτό που είναι και πολύ απλό:

http://www.electronics-lab.com/articles/LM317/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@ De@th L0rd :

 

Εννοείς το Zalman Fan-mate αν κατάλαβα. Φτιάχνω ένα πρόχειρο σχέδιο και στο στέλνω. Ένα ποτενσιόμετρο θα έχεις εσύ για έλεγχο. Θα πρέπει να του βάλεις ένα regulator χαμηλό (π.χ. 6V) και το αυξάνεις μέχρι τα 12V. Το θέμα είναι ότι δεν έχω κάτσει να υπολογίσω τι αντίσταση (ποτενσιόμετρο) χρειάζεται.

Επίσης μπορείς να του βάλεις και σταθερές αντιστάσεις και να επιλέγεις με διακόπτη αντί για ποτενσιόμετρο ποια θα κάνει κύκλωμα.

Εγώ πήρα την άκυρη οδό και χρησιμοποίησα 3 regulators για κάθε fan. Σου στέλνω και ένα πρόχειρο σχέδιο και γι' αυτό. Ο διακόπτης που έβαλα είναι 5 θέσεων, ώστε να έχω και μία στα 12V απευθείας και μία να τον κλείνει.

1- 0V -> επαφή στον αέρα

2- 10V

3- 8V

4- 6V

5- 12V -> χωρίς regulator

 

 

@ zedane : Είναι ακριβώς το ίδιο με τη λύση του ενός regulator με ρυθμιζόμενη έξοδο. Απλά αυτός μάλλον πάει για μεγαλύτερες τάσεις (βλέπω και ένα min 28V input). Πόσο κάνει;

post-27699-129062945883_thumb.jpg

post-27699-129062945884_thumb.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα ίδια λεφτά κάνει άντε μισό ? παραπάνω.Δέν είναι για μεγαλύτερες τάσεις μόνο αλλά μπορείς να βάλεις μέχρι 28V.Στην είσοδο βάζεις 1,5V παραπάνω απο τη τάση εξόδου που θές π.χ για fan 12V βάζεις 13.5 κτλ αλλά όχι πάνω απο 28V.στη σελίδα στο κάτω μέρος έχει και calculator για να υπολογίσεις τις τιμές των αντιστάσεων.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Madsc έψαξα αλλά μόνο γι αυτό δεν βρήκα δεν ξέρω γιατί :(. Βασικά ευχάριστώ για τα σχέδια κ τα Links που παραθέτετε παιδιά είναι πολύ χρήσιμα :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δες εδώ. Από αυτά πρωτοπήρα ιδέες.

http://www.cpemma.co.uk/index.html

Έχει πολλά trick. Από το 7V mod που είναι το πιο εύκολο, μέχρι και..... ότι μπορείς να φανταστείς!!!!

 

Zedone το ίδιο πράγμα λέμε αλλά με διαφορετικό regulator. ;-) Δες στο παραπάνω link στο δεύτερο σχήμα στο fixed regulators ή το πρώτο στο variable regulators. Εδώ ζητάω και ένα συγγνώμη για το σχήμα μου του Fanmate, έχω κάνει ένα λαθάκι...:oops:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...