xpapias Δημοσ. 19 Απριλίου 2007 Δημοσ. 19 Απριλίου 2007 Έστω ότι έχω συντεταγμένες x,y,z για κάποιες κουκίδες στο χώρο. Έχει κανείς κάποια ιδέα (tutorial - οτιδήποτε) για το πως θα μπορούσα να παραστήσω στην οθόνη μου ή σε ένα χαρτί τις κουκίδες όπως θα είναι στο χώρο; Ουσιαστικά θα ήθελα να μάθω πώς θα μπορούσα να φτιάξω πχ ένα excel 3D chart μόνος μου (με τα χέρια ή με κάποιο πρόγραμμα δικό μου).
desolatorXT Δημοσ. 19 Απριλίου 2007 Δημοσ. 19 Απριλίου 2007 Έστω ότι έχω συντεταγμένες x,y,z για κάποιες κουκίδες στο χώρο. Έχει κανείς κάποια ιδέα (tutorial - οτιδήποτε) για το πως θα μπορούσα να παραστήσω στην οθόνη μου ή σε ένα χαρτί τις κουκίδες όπως θα είναι στο χώρο; Ουσιαστικά θα ήθελα να μάθω πώς θα μπορούσα να φτιάξω πχ ένα excel 3D chart μόνος μου (με τα χέρια ή με κάποιο πρόγραμμα δικό μου). όλες οι κόκκινες γωνιες είναι 90 μοίρες, το χ δειχνει την θέση του σημείου αριστερα-δεξία, σε πιο μήκος δλδ βρισκετε... Το υ δείχνει σε πιο ύψος βρίσκετε και το Ζ σε πιο βάθος βρισκετε... Νομίζω είναι απλό το να κατανοήσεις π.χ. που θα είναι το σημείο Α(1,1,2) για παράδειγμα... ελπίζω να σε βοήθησα, αυτό κατάλαβα ότι ήθελες...
xpapias Δημοσ. 19 Απριλίου 2007 Μέλος Δημοσ. 19 Απριλίου 2007 Μισό γιατί φαίνεται απλο. Δεν τίθεται όμως θέμα προοπτικής; Πχ. ένα δωμάτιο δε θα πρέπει να "μικραίνει" καθώς κοιτάζουμε προς το βάθος του;
xpapias Δημοσ. 20 Απριλίου 2007 Μέλος Δημοσ. 20 Απριλίου 2007 Οπότε αν ηθελα να αριθμήσω τον z στο χαρτί μου, θα επρεπε πχ να μετράω ισες αποστάσεις πχ 1cm με χάρακα και όχι (πχ) 1 - 1,2 - 1,4 όσο προχωράω την αριθμηση προς τον αναγνώστη...
desolatorXT Δημοσ. 20 Απριλίου 2007 Δημοσ. 20 Απριλίου 2007 Οπότε αν ηθελα να αριθμήσω τον z στο χαρτί μου, θα επρεπε πχ να μετράω ισες αποστάσεις πχ 1cm με χάρακα και όχι (πχ) 1 - 1,2 - 1,4 όσο προχωράω την αριθμηση προς τον αναγνώστη... ναι, ισες αποστασεις θα βαλεις... Αν μιλάς για κουκίδες ναι.... Αν τωρα θες να κανεις το σχεδιο ενος δωματιού π.χ ομως, οπου τα αντικειμανα εχουνε και ογκο, τοτε αυτο που αλλαζει ειναι το μεγεθος του ίδιου του αντικειμένου, όχι ο άξονας...Αν δλδ εχεις ενα αντικειμενο που βρισκετε π.χ. στο Ζ=1, και εχει διαμετρο π.χ 5, το ίδιο αντικείμενο όταν πάει στο Ζ=0 δλ) πιο βαθια θα εχει διαμετρο 4,5.. Αυτο φανταζομαι το βρισκεις με το μάτι(το πόσο θα αλλάξει η διάμετρος). εκτος αν εχεις εσύ μια σχέση που ορίζει την σχέση του βάθους Ζ, με το μεγεθος του αντικειμένου, δλδ λογικα θες μια συνάρτηση, μεταξυ Ζ και μεγέθους... Δεν είμαι και εγώ ειδικός των μαθηματικών πάντος, τώρα τα σκέφτομαι αυτα που σου λέω.. Βασικά εσύ τί θες να κάνεις? μια τρισδιάστατη ζωγραφιά ή ένα τρισδιάστατο σύστημα αξόνων με σημεία?? Πάντως μια άλλη λύση είναι για κάθε σημείο ή σύνολο σημειών να βάλεις 2 εικονες, στην κάθεμια θα εμφανίζονται κάθε φορα οι 2 απο τισ 3 διαστάσεις..
bchris Δημοσ. 20 Απριλίου 2007 Δημοσ. 20 Απριλίου 2007 Νομιζω οτι ο φιλος μας δεν ζηταει 3-διαστατο συστημα αναφορας, αλλα προοπτικο σχεδιο. Αν πεφτω εγω εξω (ειναι και 01:30) σταματα το διαβασμα εδω. Αν ομως οχι... Το ολο concept βασιζεται στην παραμορφωση. Αρχικα οριζεις ενα σημειο πανω στο χαρτι οπου αυτο θα ειναι το viewpoint σου. Η καμερα αν θελεις. Η ο αντιποδας της καμερας. Μετα απο το σημειο αυτο τραβας γραμμες στις γωνιες του σχεδιου που θελεις να αναπαραστησεις. Για να σου δωσω ενα παραδειγμα, ενας κυλινδρος στο προοπτικο σχεδιο, γινεται κολουρος κωνος. Το τετραγωνο γινεται τραπεζιο. Ολα αυτα παντα επανω στις γραμμες που εχεις τραβηξει. Τεσπα, ψαξε για προοπτικο σχεδιο και θα βρεις πολλες πληροφοριες online. Ισως καποιος αρχιτεκτονας ή ζωγραφος/γραφιστας να μπορει να στο εξηγησει καλυτερα
grigas Δημοσ. 20 Απριλίου 2007 Δημοσ. 20 Απριλίου 2007 To προοπτικό σχέδιο είναι μεγάλο μανίκι να γίνει. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, δεν χρειάζεται μιας και μιλάμε για γραφική παράσταση. Τo excel δεν μπορεί να κάνει τέτοιου είδους γραφικές παραστάσεις. Όταν είχα χρειαστεί να κάνω ένα τέτοιο διάγραμμα για την διπλωματική μου το είχα κάνει με το gnu plot. Λίγο δύσχρηστο αλλά πολύ δυνατό και αποτελεσματικό.
Str Δημοσ. 20 Απριλίου 2007 Δημοσ. 20 Απριλίου 2007 εχουμε εμεις προοπτικο σχεδιο (2 μαθηματα) στην αρχιτεκτονικη θεσσαλονικης στο 1ο, μαθαινουμε τη γεωμετρια (παραστατικη γεωμετρια λεγεται) και στο 2ο μαθαινουμε να κανουμε τρισδιαστατο στο χερι...(χρησιμοποιόντας τις γνωσεις του 1ου μαθηματος) μανικι ειναι και δεν εξηγειται απο νετ... θελει σχεδιαστικα εργαλεια (λεπτα μολυβια, χαρακες, παραλληλογραφους και τα σχετικα) και για να το περασω μου εδειχνε ενας κολλητος (καλα να ναι το παιδι) 2-3 μερες ψαξε για βιβλια παραστατικης γεωμετριας ΙΜΗΟ
xpapias Δημοσ. 20 Απριλίου 2007 Μέλος Δημοσ. 20 Απριλίου 2007 Κατι σαν του grigas θα ήθελα να κάνω, αλλά απ'οτι βλέπω είναι πολύπλοκο. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις πάντως!
Str Δημοσ. 20 Απριλίου 2007 Δημοσ. 20 Απριλίου 2007 προσεξε... του grigas ειναι ισομετρικο...δεν εχει προοπτικη αυτο που σου λεω, δειχνει το χωρο σε προοπτικο...με σημεια φυγης και τα σχετικα το ισομετρικο γινεται πολυ ευκολα...
bchris Δημοσ. 21 Απριλίου 2007 Δημοσ. 21 Απριλίου 2007 Μπραβο βρε Str. Σημεια φυγης λεγονται!!! Κι εσπαγα το κεφαλι μου να θυμηθω
grigas Δημοσ. 21 Απριλίου 2007 Δημοσ. 21 Απριλίου 2007 Τώρα σκέφτηκα έναν πάρα πολύ απλό τρόπο για να κάνεις και ισομετρικό στο PC. Δίνεις τις συντεταγμένες στο Autocad κάνεις ένα rotate στο χώρο το σύστημα συντεταταγμένων και τυπώνεις το αποτέλεσμα.
Str Δημοσ. 21 Απριλίου 2007 Δημοσ. 21 Απριλίου 2007 για το ισομετρικο, δε νομιζω να χρειαστει το παιδι cad...ειναι πολυ απλο... ο κατακορυφος αξονας(Ζ) να ειναι καθετος, ο Χ προς τα δεξια της βασης του Ζ(με οση κλιση προς τα κατω θελεις, αλλα σου προτεινω να μην ειναι και πολυ μεγαλη) και ο Υ αριστερα απο τη βαση του Ζ με λιγο διαφορετικη κλιση απο τον Χ απο εκει και περα αν εχεις ενα σημειο στην θεση (2,3,6) (=Χ,Υ,Ζ,) μετρας 2 μοναδες (πχ εκατοστα) απο το κεντρο πανω στον Χ, 3 πανω στον Υ και 6 πανω στον Ζ, φερνεις παραλληλες και εκει που τεμνονται βρισκεις το σημειο σου. Επαναλαμβανεις για τα υπολοιπα σημεια και καθαρισες!!! κατι σαν τα διανυσματα στο λυκειο...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.