Προς το περιεχόμενο

καρφωτή ΙΡ και web server


The_Mentor

Προτεινόμενες αναρτήσεις

καλημέρα,

δεν ξέρω αν είναι σωστό το section που το βάζω, ελπίζω ναι.

 

Έχω μια σταθερή ΙΡ καρφωμένη στο router μου. Θέλω όμως να έχω 3 web site πάνω στον apache της fedora 6. Γίνεται;

 

Η σκέψη μου πάει πως η ΟΤΕnet μου κάνει resolution στο DNS και μου οδηγεί το http://www.klpklpklp.gr στην ΙΡ μου. Αν έχω παραπάνω απο 1 web site πως θα γίνει το resolution στο DNS? Αν έχω εγώ δικό μου DNS server, μπορώ; Και η ΟΤΕnet μετά θα βαράει κανένα ρόλο; :roll:

 

Thank you...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όλα τα sites θα γίνονται resolve στην IP του Web Server. Με κατάλληλες ρυθμίσεις στον Apache αυτός θα σερβίρει, ανάλογα με το όνομα που του ζητείται, το κατάλληλο site.

 

DNS server δεν είναι ανάγκη να σηκώσεις, το dns μπορεί να σου παρασχεθεί ως υπηρεσία. Τώρα αν τα sites είναι subdomains σε κάποιο domain όπως βλέπω και στη sig σου, το dns resolution μπορεί να το κάνει ο dns server που είναι υπεύθυνος για το domain.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όπως είπε και ο Sta, δεν έχει καμία ανάμιξη το DNS (άλλη από το να παραπέμπει το hostname στη σωστή IP address), ο apache εκμεταλεύεται μια δυνατότητα του HTTP για να σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς διαφορετικές ρυθμίσεις ανάλογα τι URL πληκτρολογεί ο χρήστης. Είναι οι λεγόμενοι Virtual Hosts, δες στο documentation του apache.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

αυτό που λέω είναι το εξής:

έχω αγοράσει την 60.70.80.90 ΙΡ

και θέλω να σηκώσω τα http://www.web1.gr, http://www.web2.gr,'>http://www.web2.gr, http://www.web3.gr τελείως διαφορετικά το ένα απότο άλλο web site, μέσα από τον apache φυσικά...

 

Θεωρητικά δεν θα έπρεπε να είχα 4 πραγματικές ΙΡ και όποιος ζητούσε ένα από αυτά τα site κτυπώντας πχ το http://www.web2.gr η ΟΤΕνετ να μου έκανε resolve και στέλνωντάς τον στη θέση του router μου (που θα έιχε μια πραγματική εκ των τεσσάρων) να έμπαινε στο δίκτυο όπου ο apache θα τον καθωδηγούσε ανάλογα με το request πού να πάει;

 

Εκτός και αν κατα την διαδικασία αγοράς του ονόματος από τον πάροχο (Θεός φυλάξει να τον κάνει πάροχο...) μπορώ να δηλώσω το resolution να γίνεται σε μια ΙΡ (60.70.80.90) ώστε όποιος ζητάει ένα site μου, να φτάνει στο router μου και απο εκεί να αναλαμβάνει ο Apache να τον πάει εκεί που πρέπει; γίνεται αυτό; (ουσιαστικά μέσω ενός ΝΑΤ).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα πράγματα είναι απλά, και το http://www.web1.gr και το http://www.web2.gr'>http://www.web2.gr και το http://www.web3.gr θα οδηγούν στην 60.70.80.90 κι εσύ θα ρυθμίσεις τον apache (ο οποίος φυσικά θα πρέπει να ακούει στην 60.70.80.90) να οδηγεί σε διαφορετικό Document Root ανάλογα του αν ο χρήστης επισκέφθηκε το http://www.web1.gr, το http://www.web2.gr ή το http://www.web3.gr. Ο apache μπορεί να το καταλάβει αυτό εξετάζοντας ένα πεδίο που υπάρχει στον header του HTTP πρωτοκόλλου, το HOST, στο οποίο ο HTTP client του χρήστη αποθηκεύει το hostname που πληκτρολόγησε. Το πώς μπορείς να ρυθμίσεις τον Apache να οδηγεί σε διαφορετικά sites περιγράφεται ακριβώς στο link που έδωσα πριν.

 

Όταν κάνεις register ένα domain από κάποια εξουσιοδοτημένη εταιρία, συνήθως παίρνεις και υπηρεσία DNS μαζί. Δηλαδή by default θα ορίσουν έναν δικό τους DNS server ως υπεύθυνο για αυτό το domain, και θα σου δώσουν τη δυνατότητα να δημιουργήσεις ό,τι καταχωρήσεις θέλεις στον DNS server τους για αυτό το domain, συνήθως μέσω κάποιου web administration panel. Πηγαίνοντας εδώ μπορείς να δεις λίστα με όλες τις εξουσιοδοτημένες εταιρίες που μπορούν να καταχωρήσουν .GR domains για λογαριασμό σου. Αν είσαι διατεθημένος να φιλοξενήσεις τα domains σου σε δικό σου DNS server (το οποίο είναι πολύ εύκολο γιατί είναι από τους απλούστερους στο στήσιμο servers), σε καμία περίπτωση μην επιλέξεις εταιρία που ζητάει περισσότερα από 12-13 euro το χρόνο γιατί, από τη στιγμή που θα τη χρησιμοποιήσεις μόνο σαν καταχωρητη, δεν μπορεί να σου προσφέρει τίποτε παραπάνω. NAT δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιήσεις για το λόγο που εξήγησα στην πρώτη παράγραφο.

 

Επίσης αν θέλεις να καταλαβεις ακριβώς τη λογική του DNS, πιστεύω θα βρεις χρήσιμο αυτό.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

:roll:

Άρα λοιπόν, στον server μου τρέχω και τον apache και κάποιον DNS server αφού ο καταχωρητής δεν θέλω να μου κάνει resolution αυτός.

 

Όλη η δουλείά διαλογής πακέτων γίνεται στον apache. Έχοντας λοιπόν στον δικό μου DNS server την πραγματική IP μου σεταρισμένη (60.70.80.90) όλα τα request θα σκάζουν πάνω στον router μου ο οποίος τα περνάει στον DNS μου και μετά ο apache μέσω του Header τα οδηγεί στο εκάστοτε folder που έχει μέσα το περιεχόμενο που θέλω...

Ή οχι;

 

Πολύ highλίκη η φάση ακούγετε...

 

EDIT::::: Apache Documentation Virtual Host Support

Name-based virtual hosting is usually simpler, since you need only configure your DNS server to map each hostname to the correct IP address and then configure the Apache HTTP Server to recognize the different hostnames. Name-based virtual hosting also eases the demand for scarce IP addresses. Therefore you should use name-based virtual hosting unless there is a specific reason to choose IP-based virtual hosting

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι, απλά η δουλειά του DNS server είναι ανεξάρτητη από τη δουλειά του apache.

 

Μόλις ο χρήστης δώσει "www.web1.gr" στον browser του, ο τοπικός DNS resolver του θα ρωτήσει τον DNS server σου χρησιμοποιόντας το DNS πρωτόκολλο ποια είναι η IP address του http://www.web1.gr, μόλις πάρει την απάντηση ότι αντιστοιχεί στη διεύθυνση 60.70.80.90 τέλειωσε η δουλειά του DNS server. Ο browser θα συνδεθεί στην 60.70.80.90 χρησιμοποιόντας το HTTP πρωτόκολλο και απλά θα πει στον apache ότι ο χρήστης είχε δώσει "www.web1.gr" ως διεύθυνση.

 

Επειδή στο σχήμα βλέπω ότι δεν έχει πάνω του την public διεύθυνση ο server, θα πρέπει με port forwarding να κατευθύνεις από τον router τις ports 53 (UDP, TCP) και 80 (TCP) της 60.70.80.90 στις αντίστοιχες ports της εσωτερικής διεύθυνσης του fedora όπου θα ακούει ο apache και ο DNS server.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2xRESPECT>>>

Είδα και στο documantation τον τρόπο που το αναφέρει.

Also είδα την έλλειψη στο σχήμα και του DNS αλλά και τον IP και το αφαίρεσα ώστε αν κάποιος το δεί αργότερα να μην μπερδευτεί.

 

Επειδή στο σχήμα βλέπω ότι δεν έχει πάνω του την διεύθυνση ο server, θα πρέπει με port forwarding να κατευθύνεις από τον router τις ports 53 (UDP, TCP) και 80 (TCP) της 60.70.80.90 στις αντίστοιχες ports της εσωτερικής διεύθυνσης του fedora όπου ακούει ο apache και ο DNS server.

Γιαυτό ενωρίτερα είχα μιλήσει για ΝΑΤ...

 

Glaμουριά πάει η φάση...

 

Ευχαριστώ...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ όμορφα τα είπες nske, με μία μικρή διόρθωση: ο τοπικός dns resolver θα ρωτήσει τον dns server του παρόχου του χρήστη και έπειτα αυτός (ενδεχομένως) θα ρωτήσει τον dns server του φίλου μας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βέβαια σε αυτή την περίπτωση η ερώτηση είναι: "πως ο DNS Server του provider ξέρει που να στείλει το request αφού δεν δηλώνεται σε αυτόν αλλά σε εμένα (local DNS) η διεύθυνση;"

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...