wizzy Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 ... και εξηγούμαι: Έχω συνδέσει την line out έξοδο του laptop μου με την AUX είσοδο στον ενισχυτή του στερεοφωνικού μου με καλώδιο 3.5"jack to 2xRCA για να ακούω μουσική από το ηχοσύστημα και όχι από τα ηχεία του laptop. Λόγω τωρινής διαρύθμισης του δωματίου τοποθέτησα το laptop πάνω στο ένα από τα δύο ηχεία και τέθηκε το εξής θέμα: Ένας γνωστός μου είπε ότι θα πρέπει να μετακινήσω το laptop επειγόντως, αν θέλω να σώσω τον σκληρό του, διότι τα ηλεκτρομαγνητικα κύμματα που εκλύει το ηχείο με τη λειτουργία του επηρεάζουν τα δεδομένα του δίσκου λόγω του ότι ο δίσκος αποθηκεύει τα δεδομένα μαγνητικά. Επειδή οι γνώσεις μου στη φυσική είναι μηδαμινές, θα ήθελα τα φώτα σας: 1) Έχει δίκιο ο γνωστός μου - και γιατί - άρα μετακινώ το laptop/αγοράζω μεγαλύτερο καλωδιο/επέκταση κ.λπ. και τέλος; 2) Ισχύει το ίδιο και στην περίπτωση κινητό vs δισκέτα (δηλαδή η ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό μπορεί να "διαφθείρει" [corrupt] τα δεδομένα στην δισκέτα επειδή είναι αποθηκευμένα μαγνητικά); 3) Αν ισχύουν τα παραπάνω, προφανώς τα flash disks δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα επειδή αποθηκεύουν τα δεδομένα τους ψηφιακά, σωστα;
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 Moderators Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 1)Tα ηχεια εχουν μαγνητες. Οι μαγνητες δημιουργουν μαγνητικα πεδια, τα οποια ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ να επηρεασουν τον σκληρο δισκο. (εχουν και μια καποια προστασια). Επισης, αμα τα ηχεια ειναι μαγνητικα θωρακισμενα δεν εχεις προβλημα (ετσι ειναι ολα τα ''ηχεια υπολογιστων''). Αμα ειναι κανονικα ηχεια (δαπεδου κτλ) πρεπει να το ελεγξεις για το εαν ειναι ή οχι. 2) Η μαγνητικη ακτινοβολια των κινητων ειναι ΠΟΛΥ μικροτερη απο ενος οποιοδηποτε μαγνητη-ηλεκτρομαγνητη (οπως τα ηχεια), οποτε λογικα δεν πρεπει να εχει προβλημα.
kostassid Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 αν τα ηχεια σου εχουν μαγνητικη μονωση, παχυ συμπαγες ξυλο κτλ, δεν εχεις προβλημα.Επισης αν ειναι πολυ μεγαλα σε υψος και το ηχειο(μηχανισμος-κυκλωμα) βρισκεται χαμηλα παλι δεν εχεις προβλημα. Το usb ειναι ψηφιακο γιαυτο δεν κινδυνευει, παντως αν και ειμαι απροσεκτος ποτε δεν εχω χασει data.
_BASSstarlet_ Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 Πολύ αμφιβάλω αν θα έχει πρόβλημα το laptop από τον μανγήτη του μεγαφώνου. Μάλιστα, έχω και σοβαρές αμφιβολίες (λόγω ενός πειράματος που είχα κάνει επί εποχής Amiga) αν πραγματικά οι μαγνήτες σβήνουν δεδομένα σε μαγνητικά αποθηκευτικά μέσα.
smilefreeware Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 Αν ανοίξεις την ένταση δεν θα τρέμει λίγο το ηχείο, οπότε και το laptop ? Εγώ άσχετα από τα μαγνητικά θα το έβγαζα.
epitropos Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 1.Ναί.Γύρω απ' τα ηχεία δημιουργούνται ηλεκτρομαγνητικα πεδία και καλο θα ειναι να μή βάζουμε πάνω τους κασέτες ηχου, VHS, ή/και οτιδήποτε αλλο γράφεται μαγνητικά. 2.Μάλλον , ναι, γιατι η ακτινοβολία των κινητών είναι ίδια με τα ηλεκτρομαγνητικα κύματα γύρω απ' τα ηχεία.Εχεις παρατηρήσει οτι , λίγο πρίν χτυπήσει το κινητό σου , ακουγονται ήχοι απ' τα ηχεία του στερεοφωνικού σου οταν αυτά είναι κοντα το ενα στο άλλο ?? 3.Σωστα. Αρα, μπορείς άνετα να τοποθετήσεις το laptop σου πάνω στο φλασάκι σου. 8)
skullman Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 1.Ναί.Γύρω απ' τα ηχεία δημιουργούνται ηλεκτρομαγνητικα πεδία και καλο θα ειναι να μή βάζουμε πάνω τους κασέτες ηχου, VHS, ή/και οτιδήποτε αλλο γράφεται μαγνητικά.2.Μάλλον , ναι, γιατι η ακτινοβολία των κινητών είναι ίδια με τα ηλεκτρομαγνητικα κύματα γύρω απ' τα ηχεία.Εχεις παρατηρήσει οτι , λίγο πρίν χτυπήσει το κινητό σου , ακουγονται ήχοι απ' τα ηχεία του στερεοφωνικού σου οταν αυτά είναι κοντα το ενα στο άλλο ?? 3.Σωστα. Αρα, μπορείς άνετα να τοποθετήσεις το laptop σου πάνω στο φλασάκι σου. 8) Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα, αν εξαιρέσουμε το περί κινητών. Το σήμα των κινητών είναι ουσιαστικά ραδιοσυχνότητες ενώ των ηχείων επαγωγικές δυνάμεις από την ροή ηλ. ρεύματος σε αγωγό που βρίσκεται σε μαγνητικό πεδίο (μαγνήτης - διάκενο - πηνίο). Το πρόβλημα στα μαγνητικά μέσα αποθήκευσης προκύπτει από το εν λόγω μαγνητικό πεδίο. Επιστροφή στο θέμα μας τώρα, επιτρέψετε μου να σας θέσω 1 προβληματισμό. Ίσως φταίνε οι μεγάλες εντάσεις που ακούω κατά καιρούς μουσική, ίσως τα ηχεία δαπέδου που έχω, αλλά στην θέση σου θα ανησυχούσα κυρίως για τις ζημιές που μπορούν να προκαλέσουν οι δονήσεις του ηχείου, στον εν λειτουργία σκληρό δίσκο του Laptop! Μην ξεχνάμε οτι ο δίσκος είναι πιο ευαίσθητος αν δεν είναι στην θέση parking. Ακόμα και ο 2.5" δίσκος του laptop που εχει κατασκευαστεί ώστε να αντέχει περισσότερο, πιστεύω οτι όλο και κάποιο κουσούρι θα αποκτήσει!
wizzy Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 Μέλος Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 Άρα, ανακεφαλαιώνουμε: α) Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία όντως επηρεάζουν τα μαγνητικά αποθηκευτικά μέσα. Οπότε, απομακρύνω το laptop το συντομότερο δυνατόν - μάλλον θα το βάλω πάνω στο flashάκι μου . β) Το θέμα κινητό vs δισκέτα παραμένει ανοιχτό, αλλά "φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά" που λέει και ο σοφός λαός (φυσικά, κάποιος μπορεί να σχολιάσει "ποιος χρησιμοποιεί δισκέτες την σήμερον ημέρα;" - άλλο ζήτημα αυτό...) Παίδες, σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.