desolatorXT Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Επειδή είδα πολλά περί ψύξεων στο φόρουμ , οπως extreme watercooling ktlp θα ήθελα να σας πω τα αποτελέσματα μιας "ερευνας" που κάναμε... Συμφωνα με μερικές δοκιμές λοιπόν, όλα τα εξαρτήματα του Pc, είται αυτα είναι κάρτες γραφικων, είτε cpu λειτουργούν και αποδίδουν περισσότερο, στην θερμοκρασία στην οποία τους φέρνει το σύστιμα ψύξης που είχαν απο μόνα τους... Οπως ξέρετε αρκετοί φαντάζομαι η θερμοκρασία επηρεάζει την αγωγιμότιτα κτλπ, οποτε επηρεάζει (έστω και λίγο) την απόδοση των συστημάτων. Πάμε τώρα σε συγκεκριμένα πράγματα. Θα φέρω 2 παραδείγματα για vga.Ειναι λίγο παλιές αλλά τα αποτελέσματα δεν αλλάζουν για τις σημερινές κάρτες. ΑΤΙ radeon 9200: Η κάρτα αυτή είχε απο μόνη της παθητικό συστημα ψύξης. Οταν έκανα όμως ένας φίλος μου αναβάθμιση περισσεψε ένα ανεμιστιράκι, οπότε λέω μια χαρά, θα το βάλω στην κάρτα γραφικών παρά το ότι δεν είχε πρόβλημα θερμοκρασίας. Οποότε το κόλησα πανω απο το παθητικό συστημα ψύξης και το έβαλα σε λειτουργεία. Αποτέλεσμα? Πτώση γύρω στα 3-4 FPS και περίπου 240 score λιγότερο, στο τότε 3D Mark 2001. Geforce 4 MX440: Η κάρτα είχε μεν σύστημα ψύξης με ανεμιστιράκι, αλλά ύστερα απο προτροπή ενός φίλου, κόψαμε μερικές αντιστάσεις και τις αντικατάστασαμε με χαλκινο σύρμα στο ανεμιστιρακι με αποτέλεσμα αυτό να γυρνάει πιο γρήγορα απο πρίν. Οποτε έρχιεν την θερμοκρασία της κάρτας. Η πτώση στο frame rate ήταν και πάλι εμφανής στο 3Dmark... Δυστηχώς έχουν περάσει χρόνια και δεν έχω screenshot για να σας δείξω, οπότε εάν θέλετε με πιστεύετε, πάντως αν θέλετε την δικιά μου συμβουλή, εαν δεν υπάρχει ειδικός λόγος (π.χ. overclocking) μην ψύχετε περισσότερο το συστημα σας, οι ιδανικες θερμοκρασίεσ λειτοθργίες του είναι αυτές που προσφέρει το σύστημα ψύξης που έχει από μόνο του... *ακόμη και σε Overclocking, οταν αυτό είναι μικρής κλίμακας (<30-40Μhz) η αυξηση της θερμοκρασίας είναι μηδαμινή οπότε και πάλι ίσως να μην χρειαστείτε σύστημα ψύξης...
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Moderators Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 1) 240score στο 3dmark03 ή το 2001 (τα οποια βγαζανε αυτες οι καρτες) ειναι απλα ενα λαθος στιγμης. Π.χ. αμα ετρεχε μια διεργασια στο παρασκηνιο παραπανω απ'οτι την προηγουμενη φορά ή ξερω γω πατησες κανα κουμπι στο keyb οσο εκανε το τεστ, σαφως και ριχνει τη βαθμολογία εστω και ελαχιστα. Δοκιμασε να τρεξεις 2 απανωτα 3dmarks και πες μου αμα ειναι ιδια η βαθμολογία. 2)Διαφωνω καθετα στα λεγομενα σου. Δεν μπορει προσθεττοντας ενα ανεμιστηράκι να χαμηλωσε η βαθμολογία... 3)Αποψη μου: ΟΣΟ καλυτερη η ψυξη ΤΟΣΟ καλυτερα για το συστημα. Οσο τρεχει στη στοκ συχνοτητα δεν τιθεται θεμα αλλαγης επιδοσεω ειτε με στοκ ειτε με το καλυτερο TEC (και εαν τιθεται, η διαφορά ειναι παντα προς το ΚΑΛΥΤΕΡΟ).
desolatorXT Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Μέλος Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 1) 240score στο 3dmark03 ή το 2001 (τα οποια βγαζανε αυτες οι καρτες) ειναι απλα ενα λαθος στιγμης. Π.χ. αμα ετρεχε μια διεργασια στο παρασκηνιο παραπανω απ'οτι την προηγουμενη φορά ή ξερω γω πατησες κανα κουμπι στο keyb οσο εκανε το τεστ, σαφως και ριχνει τη βαθμολογία εστω και ελαχιστα. Δοκιμασε να τρεξεις 2 απανωτα 3dmarks και πες μου αμα ειναι ιδια η βαθμολογία.2)Διαφωνω καθετα στα λεγομενα σου. Δεν μπορει προσθεττοντας ενα ανεμιστηράκι να χαμηλωσε η βαθμολογία... 3)Αποψη μου: ΟΣΟ καλυτερη η ψυξη ΤΟΣΟ καλυτερα για το συστημα. Οσο τρεχει στη στοκ συχνοτητα δεν τιθεται θεμα αλλαγης επιδοσεω ειτε με στοκ ειτε με το καλυτερο TEC (και εαν τιθεται, η διαφορά ειναι παντα προς το ΚΑΛΥΤΕΡΟ). Σου είπα δεν έχω αποδείξεις για αυτά που σου λέω, απλώς ενδείξεις... Πάντως είναι γεγονός ότι όταν η θερμοκρασία ενός αγωγού μειώνετε. μειωνετε και η αγωγημότητά του στον ηλεκτρισμό, οπότε το ρευμα δυσκολεύτε να διέλθει απο τον αγωγό... Δηλαδή εγώ πιστεύω ότι αν σε εναν cpu βάλεις ένα σύστημα ψύξης με υγρό άζωτο π.χ., θα έχει μιρκότερες επειδόσεις απο έναν cpu που δουλέβει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος... Και πάλι βέβαια μπορει να είμαι λά8ος...δεν είπα οτι ειμαι ο Αινσταιν ποτε Υ.Γ. Στα 4κ σκορ τα 240 ειναι πολυ
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Moderators Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Δες λιγο αυτο. Γιατι να εχουν (εστω και στα 5,5 GHz ) τον επεξεργαστη στους 10 βαθμους και οχι στους +30 ή +70? Δεν στεκει αυτο που λες (το συμπερασμα), αν και η θεωρια εχει μια βαση.
desolatorXT Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Μέλος Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Δες λιγο αυτο. Γιατι να εχουν (εστω και στα 5,5 GHz ) τον επεξεργαστη στους -10 βαθμους και οχι στους +30 ή +70? Δεν στεκει αυτο που λες (το συμπερασμα), αν και η θεωρια εχει μια βαση. κοίτα, ευρέως γνωστες ειναι 3-4 μεθοδοι ψύξης. <ε αερα (ανεμιστιράκι), παθητική, υδροψυκτο με νερό, και με υγρό άζωτο... Προφανως η συγκεκριμένη ομάδα, χρησιμοποεί υγρό άζωτο, ή παρομοιο υλικό πολύ χαμηλής θερμοκρασίας... Αυτο το υλικο λοιπον, π.χ. το υγρό άζωτο, έχει μια στανταρντ θερμοκρασια, -200κατι C. οποτε δεν υπαρχει η δυνατοτητα, ρυθμισης της θερμοκρασιας του συστήματος...Αυτοί έβαλαν αυτό το υλικό και έφερε αυτήν την θερμοκρασία... Αντιθερα π.χ. στπ ανεμιστιράκη αλλάζοντας τον αριθμό των στρφών του μπορείς να προσεγγίσεις την επιθυμητή θερμοκρασία... (δεν είδα το βίντεο )
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Moderators Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Τι σημασια εχει αμα ''προσπαθεις για να προσεγγισεις μια θερμοκρασια'' ειτε αμα ''ερχεται μονη της''. Τοτε με υδροψυξη που βαζεις τοσα πραγματα και ''αγωνιζεσαι'' να τη ριξεις τη θερμοκρασια επρεπε σε στοκ συχνοτητα να ειχες και αρκετά χειροτερα αποτελεσματα....
parsifal Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 ...Πάντως είναι γεγονός ότι όταν η θερμοκρασία ενός αγωγού μειώνετε. μειωνετε και η αγωγημότητά του στον ηλεκτρισμό, οπότε το ρευμα δυσκολεύτε να διέλθει απο τον αγωγό... Ακριβώς το αντίθετο ισχύει, όπως και για τη θερμική αγωγιμότητα. Αυτό που λες συμβαίνει στους ημιαγωγούς...
desolatorXT Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Μέλος Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Ακριβώς το αντίθετο ισχύει, όπως και για τη θερμική αγωγιμότητα. Αυτό που λες συμβαίνει στους ημιαγωγούς... ημιαγωγοί απο πυρίτιο δεν είναι τα ηλεκτρονικα κυκλώματα του Pc ??? Τι σημασια εχει αμα ''προσπαθεις για να προσεγγισεις μια θερμοκρασια'' ειτε αμα ''ερχεται μονη της''.Τοτε με υδροψυξη που βαζεις τοσα πραγματα και ''αγωνιζεσαι'' να τη ριξεις τη θερμοκρασια επρεπε σε στοκ συχνοτητα να ειχες και αρκετά χειροτερα αποτελεσματα.... η σημασία σ αυτό που σου λέω είναι ότι δεν επέλεξαν να έχουν θερμοκρασία -10 C. χρησιμοποίησαν μια Α συσκευή ψύξης που έφερε αυτό το αποτέλεσμα...
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Moderators Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Μα κι εγω με την μινι υδροψυξη στη vga μου δεν επελεξα να εχω 50 βαθμους απο 85 που δουλευε πριν, αυτοι ηρθαν. Και 60 να ηταν το ιδιο θα μου εκανε και 40 να ηταν επισης. Δεν ειναι θεμα ''επιλογης'' οπως το θετεις εσυ!
desolatorXT Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Μέλος Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Μα κι εγω με την μινι υδροψυξη στη vga μου δεν επελεξα να εχω 50 βαθμους απο 85 που δουλευε πριν, αυτοι ηρθαν. Και 60 να ηταν το ιδιο θα μου εκανε και 40 να ηταν επισης.Δεν ειναι θεμα ''επιλογεις'' οπως το θετεις εσυ! Κοίτα, εγώ πρότεινα, να μην ρίχνεισ με διάφορες μεθόδους την θερμοκρασία όταν δεν χρειάζετε, δλδ, εάν τώρα ο cpu σου έχει θερμοκρασία π.χ. 50C δεν υπάρχει κανένας λόγος να πληρώσεις για ένα υδρόψυκτο σύστιμα που θα τον πάει στους 25C. Δεν θα κερδίζεις τίποτα, και μάλιστα ίσως να χάσεις απο αυτά που είδα ώς τώρα με τα μάτια μου... Απο εκει κ πέρα, το σύστημα που μου δείχνεισ εσύ είναι full sto overclocking... Ι επιδοσεις που χάνει λόγο πτώσης της θερμοκρασίας στους -10 είναι μηδαμινές σε σχέση με αυτά πουθ κερδίζει σε επιδόσεις επειδή ανέβηκε 1GHZ η συχνότητα του... Αν δεν χρησιμοποιούσαν ένα σύστημα που κατέβαζε την θερμοκρασία του, απλώς θα καιγόταν...
parsifal Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 ημιαγωγοί απο πυρίτιο δεν είναι τα ηλεκτρονικα κυκλώματα του Pc ??? Αυτό ακριβώς λέω. Όχι απλοί μεταλλικοί αγωγοί. Τα πράγματα στους ημιαγωγούς όμως δεν είναι τόσο απλά. Σε υψηλές θερμοκρασίες και βολτάζ μεγαλύτερα από τα κανονικό (συνθήκες O/C δηλαδή), το πρόβλημα δεν έχει να κάνει τόσο με ηλ.αγωγιμότητα όσο με την εμφάνιση φαινομένου electromigration που καταργεί κάθε έννοια αξιόπιστης λειτουργίας στα ICs...
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Moderators Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Εγω προσωπικά δεν ανεχομαι οποιοδηποτε μερος του υπολογιστη μου να περναει τους 50 βαθμους. Ο επεξεργαστης ειναι 29 idle και 44 full load, η vga 39 idle, 49 full load, οι δισκοι 24 idle, 32 full load και παιε λεγοντας... Δεν νομιζω οτι εχασα κατι απο επιδοσεις, αλλά αμα σκεφτεις οτι εχω 14 ανεμιστηρια εκει μεσα, κι ενω εσυ εχασες 200marks με 1 ανεμιστηρι, εχω επρεπε να χασω 2800 marks... (χαριτολογώντας παντα ε) Λοιπον, αρκετα το κουρασα το θεμα, ας μιλησει καποιος αλλος... parsifal το γνωριζω αυτο, αλλά σου λεει για νορμαλ θερμοκρασιες ο desolatorXT οχι για 80-90 βαθμους...
desolatorXT Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Μέλος Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Αυτό ακριβώς λέω. Όχι απλοί μεταλλικοί αγωγοί. Τα πράγματα στους ημιαγωγούς όμως δεν είναι τόσο απλά. Σε υψηλές θερμοκρασίες και βολτάζ μεγαλύτερα από τα κανονικό (συνθήκες O/C δηλαδή), το πρόβλημα δεν έχει να κάνει τόσο με ηλ.αγωγιμότητα όσο με την εμφάνιση φαινομένου electromigration που καταργεί κάθε έννοια αξιόπιστης λειτουργίας στα ICs... σου είπα, ίσως να κάνω και λά8ος... Πάντως το ότι είχαμε με την πτώση της θερμοκρασίας, μικρή πτώση των επιδόσεων είναι γεγονός... Με τις σχετικά λίγες γνώσεις φυσικής που έχω εγώ έτσι μπόρεσα να εξηγήσω αυτό το αποτέλεσμα... Από όσο φαίνετε απλά έκανα λά8ος στην αιτιολόγηση... Πάντως το συμπέρασμα παραμένει ίδιο... Εάν κάποιοσ πάνως έχει τα μέσα να κάνει ενα παρόμοιο πείραμα,( αυτήν την στιγμή δεν μπορώ να το επαναλάβω) θα μπορούσε να μας πεί και τα δικά του αποτελέσματα...
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Moderators Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Προσφερομαι να κανω μετρησεις στοκ ολα με τα 14 ανεμιστηρια ενεργοποιημενα και απενεργοποιημενα.
desolatorXT Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Μέλος Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Εγω προσωπικά δεν ανεχομαι οποιοδηποτε μερος του υπολογιστη μου να περναει τους 50 βαθμους.Ο επεξεργαστης ειναι 29 idle και 44 full load, η vga 39 idle, 49 full load, οι δισκοι 24 idle, 32 full load και παιε λεγοντας... Δεν νομιζω οτι εχασα κατι απο επιδοσεις, αλλά αμα σκεφτεις οτι εχω 14 ανεμιστηρια εκει μεσα, κι ενω εσυ εχασες 200marks με 1 ανεμιστηρι, εχω επρεπε να χασω 2800 marks... (χαριτολογώντας παντα ε) Λοιπον, αρκετα το κουρασα το θεμα, ας μιλησει καποιος αλλος... parsifal το γνωριζω αυτο, αλλά σου λεει για νορμαλ θερμοκρασιες ο desolatorXT οχι για 80-90 βαθμους... καλά συζήτηση κάνουμε, μην αγχόνεσε... Το ότι πάντως έχεισ 14 ανεμιστιράκια δεν σημαίνει ότι ρίχνουν την θερμοκρασία ενώς συγκεκρμένου μέρους του υπλογιστή... Και επιπλεον αν 1 ανεμιστιρακι ρίχνει την θερμοκρασια 10c τα 5 ανεμιστιρακια τιν ριχνουν 12C οχι 50
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.