Προς το περιεχόμενο

Είναι δυνατή μια τέτοια θερμοκρασία?

firfiris

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderators
Δημοσ.

Σωστά όλ'αυτά, αλλά ''θερμοκρασία κουτιού'' μαλλον εννοουν τη θερμοκρασια σε καποιο μερος της μητρικης που βρισκεται ελευθερος (αλλά πανω στη μητρικη) ενας αισθητήρας. Προφανως ειναι αρκετα ανεβασμενη η θερμοκρασία του αερα του κουτιου και επηρεαζεται απο αυτην ο επιφανειακός αισθητήρας.

Π.χ. εμενα με ολα τα ανεμιστηρια σε λειτουργία η θερμοκρασία ''κουτιού'' σπανια να ξεπερασει τους 24 βαθμους, ανεξαρτητα απο τον επεξεργαστη.

• Απαντ. 67
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Re pedes xerei kaneis poy mporw na dw mexri ti thermokrasies doylevoyn swsta oi Intel prescott p4 3ghz socket 478?? Giati emena moy anevazei se full load mexri kai 75 bathmoys kelsioy kai se idle xekinaei apo 55 vathmoys. Panta me ti mama psiktra.

Δημοσ.

Οι θεωριες ειναι καλες, στην πραξη ομως οπως αναφερα εχω 25 βαθμους στο δωματιο μου , στο κουτι εχω 33 βαθμους και στον επεξεργαστη εχω 26 βαθμους.

Εν ολιγοις μαρεσει να βασιζομαι περισσοτερο σε αυτα που βλεπω απο πρωτο χερι παρα στην θεωρια.

Δημοσ.

HellasVagabond, κάνεις το λάθος να είσαι 100% σίγουρος ότι η ένδειξη που πέρνεις για τη θερμοκρασία της CPU είναι πέραν πάσης αμφιβολίας αξιόπιστη...

Δημοσ.
Την παιρνω απο

Everest

CoreTemp

Rightmark CPU Clock

Gigabyte EasyTune5

Τωρα αν και τα 4 κανουν λαθος τι να πω τοτε κανω λαθος και εγω.

Χμμμ, αυτό διαβάζει από τον digital thermal sensor μέσα στον C2D και θα έπρεπε υποτίθεται να δίνει την πιο αξιόπιστη μέτρηση.

Δε μπορώ να πω κάτι παραπάνω χωρίς να γίνω υπερβολικά κουραστικός. Αν σε ενδιαφέρει, δες τα links που έδωσα παραπάνω για τη θεωρητική πλευρά του ζητήματος. Αν έχω χρόνο θα ψάξω μήπως βρεθεί κανένα paper από IEEE μεριά, ώστε να μην υπάρχει και αμφιβολία για την επιστημονική εγκυρότητα της πηγής...

Δημοσ.
Και το Rightmark CPU Clock διαβαζει απο τον sensor του πυρηνα.

Ομολογώ ότι δεν το ήξερα. Ντροπή μου. :roll:

Προς τον developer του προγράμματος: "Thumbs up, buddy. Good for you!"...

Δημοσ.

Παιδιά... δεν υπάρχει sensor που να δίνει απ'ευθείας θερμοκρασία. Πάντα ο αισθητήρας είναι μια συσκευή που μετρά κάποια ιδιότητα, η οποία μέσω εξισώσεων μετατροπής μας δίνει θερμοκρασία.

Ειδικά οι αισθητήρες στα ολοκληρωμένα είναι ως επί το πλείστον θερμοδίοδοι. Αυτό που μετράται είναι η αγωγιμότητα, η οποία βάσει πινάκων αντιστοιχεί σε θερμοκρασίες.

Τώρα, το τι θερμοκρασία δίνει ο κάθε επεξεργαστής, είναι και θέμα κατασκευαστή. Για παράδειγμα, είναι σίγουρο πως η Intel θέλει να δίνει τις σωστές θερμοκρασίες, ή λίγο (ή πολύ) χαμηλότερες; ;)

Δημοσ.
...Τώρα, το τι θερμοκρασία δίνει ο κάθε επεξεργαστής, είναι και θέμα κατασκευαστή. Για παράδειγμα, είναι σίγουρο πως η Intel θέλει να δίνει τις σωστές θερμοκρασίες, ή λίγο (ή πολύ) χαμηλότερες; ;)

Φίλε spock, θερμοδίοδο μέσα στο ίδιο το package του επεξεργαστή είδαμε σχετικά πρόσφατα (στους Yonah από την Intel και στους Athlon64 από AMD, άσχετα που στους δεύτερους ήταν αρχικά ανενεργές). Αυτό αναπόφευκτα δημιούργησε προσδοκίες για ακριβέστερη ένδειξη θερμοκρασίας σε σχέση με αισθητήρες τοποθετημένους στη βάση του CPU socket. Στην πραγματικότητα, η ίδια η AMD π.χ. παραδέχεται ότι πρέπει να αναμένονται αποκλίσεις εώς και +-14β C.

Tώρα, θεωρία συνομωσίας σε αυτό το ζήτημα μάλλον είναι λίγο τραβηγμένη! Ως περισσότερο πιθανή θα δεχόμουν την εξήγηση ότι υπάρχει bug στο διαγνωστικό πρόγραμμα (στον τρόπο που διαβάζεται ο αντίστοιχος καταχωρητής από τη CPU ή στον τύπο συσχέτισης Tjunction και delta). Το θέμα είναι πως ο,τι και να δείχνει ένας αισθητήρας/πρόγραμμα/πολύμετρο/κλπ, οι νόμοι της Φυσικής (εν προκειμένω, της Θερμοδυναμικής) δεν αλλάζουν εύκολα...

Δημοσ.

δηλ τα p4 hd ta φτιαξαν για θερμαστρες?:P

λιγοτερο απο 47 δεν νομιζω να εχει δει κανεις idle με μαμα ψυκτρα.αν η θερμοκρασια κλινει τοσο πολυ οσο παραπανω δηλ ~15βαθμους παμε 62!!!

Δημοσ.
Οι θεωριες ειναι καλες, στην πραξη ομως οπως αναφερα εχω 25 βαθμους στο δωματιο μου , στο κουτι εχω 33 βαθμους και στον επεξεργαστη εχω 26 βαθμους.

Εν ολιγοις μαρεσει να βασιζομαι περισσοτερο σε αυτα που βλεπω απο πρωτο χερι παρα στην θεωρια.

Αδύνατον!

Μόνο με ενεργητική ψύξη τού επεξεργαστή μπορεί να γίνει αυτό πού βλέπεις.Ούτε με υδρόψυξη μπορείς να το πετύχεις.Δηλαδή θερμοκρασία επεξεργαστή χαμηλότερη απ' ότι στο κουτί.Καί όταν λέμε ενεργητική ψύξη εννοούμε κανονικό ψυγείο με φρέον!

Αυτό πού βλέπεις πού προφανώς είναι λανθασμένη ένδειξη,αντικρούει στον δεύτερο θερμοδυναμικό νόμο.Άμα θες το συζητάμε από Φυσικής σκοπιάς αλλά δεν έχει τόση σημασία να αναλωθούμε σε επιστημονικές αναλύσεις.

Δημοσ.
Ta anemistirakia twra pou exoume stis cpu, den rixnoun tin thermokrasia katw apo ti thermokrasia tou dwmatiou, epeidi akricws den einai psigeia, den paragoun diladi kryo aera.

στην βασική θεωρία αερίων, ισχύει οτι T2*p1=T1*p2, οπου T1,p1 αρχικη θερμοκρασια και πίεση αερίου, και Τ2,p2 τελικες αντίστοιχες τιμές. όταν ο αέρας περνάει απο τον ανεμιστήρα, αυξανει η πίεση σε σχέση με την αρχική, συνεπώς βάσει του T2*p1=T1*p2 η τελική θερμοκρασία θα είναι μικρότερη απο την αρχική.

αναλυτικά, Umoriako==sqrt(3kT/m), opou m maza,T thermotita,k stathera. blepoume oti taxytita einai analogi tis thermokrasias, auxanei i taxitita peftei i Thermokrasia tou moriou. ara exoume mia synoliki ptwsh thermokrasias sto moriako touto sminos(astarof kentas apopse :P)

ειμαι σε ενα δωματιο, που εχει 40oC στον αερα. Βάζω ενα ανεμιστήρα να με βαραει κατακούτελα, ενώ αρχίζω να αισθάνομαι δροσια. ρωταω εγω τωρα με τις λίγες γνωσεις που έχω στην φυσική.εαν ο αέρας που έρχεται πάνω μου έχει ίδια θερμοκρασία με αυτό του δωματίου, γιατι αισθάνομαι δροσιά?

επίσης, βρίσκομαι στο αμάξι σε κολλημένος στην κηφισίας, και σκάει ο τζίτζικας. ανοίγει το φανάρι, αδειάζει ο δρόμος, το παταω, και επίσης αισθάνομαι δροσιά λόγο του ρευματος αέρα. αφού ο αερας και στις 2 περιπτώσεις έχει ίδια θερμοκρασία, γιατι αισθανομαι δροσια?

τελος, εχω ενα ανεμιστήρα υπολογιστή, τον γυρίζω πάνω μου και πάλι αισθάνομαι δροσια. με 6 ευρώ δεν νομίζω να πήρα κλιματιστικό ωστε να ψύχεται ο αέρας

Δημοσ.
στην βασική θεωρία αερίων, ισχύει οτι T2*p1=T1*p2, οπου T1,p1 αρχικη θερμοκρασια και πίεση αερίου, και Τ2,p2 τελικες αντίστοιχες τιμές. όταν ο αέρας περνάει απο τον ανεμιστήρα, αυξανει η πίεση σε σχέση με την αρχική, συνεπώς βάσει του T2*p1=T1*p2 η τελική θερμοκρασία θα είναι μικρότερη απο την αρχική.

αναλυτικά, Umoriako==sqrt(3kT/m), opou m maza,T thermotita,k stathera. blepoume oti taxytita einai analogi tis thermokrasias, auxanei i taxitita peftei i Thermokrasia tou moriou. ara exoume mia synoliki ptwsh thermokrasias sto moriako touto sminos(astarof kentas apopse :P)

ειμαι σε ενα δωματιο, που εχει 40oC στον αερα. Βάζω ενα ανεμιστήρα να με βαραει κατακούτελα, ενώ αρχίζω να αισθάνομαι δροσια. ρωταω εγω τωρα με τις λίγες γνωσεις που έχω στην φυσική.εαν ο αέρας που έρχεται πάνω μου έχει ίδια θερμοκρασία με αυτό του δωματίου, γιατι αισθάνομαι δροσιά?

επίσης, βρίσκομαι στο αμάξι σε κολλημένος στην κηφισίας, και σκάει ο τζίτζικας. ανοίγει το φανάρι, αδειάζει ο δρόμος, το παταω, και επίσης αισθάνομαι δροσιά λόγο του ρευματος αέρα. αφού ο αερας και στις 2 περιπτώσεις έχει ίδια θερμοκρασία, γιατι αισθανομαι δροσια?

τελος, εχω ενα ανεμιστήρα υπολογιστή, τον γυρίζω πάνω μου και πάλι αισθάνομαι δροσια. με 6 ευρώ δεν νομίζω να πήρα κλιματιστικό ωστε να ψύχεται ο αέρας

po-po.. kai ego pou nomiza oti drosizei to prosopo o aeras ,epidei eksatmizei ton yparxon idrota tou porospou stin epidermida..

kai an vrekseis to prospo kai fysikseis.. tote tha patheis kai kryologima sto katakalokairo...

guys eine toso aplo na deite an dixnei sto peripou sosta to temp i M/B sas.. pianete tin psiktra kai katalavenete ti pezei..

i temp 16C tis CPU me temp 17-18 domatiou.. de yparxei periptosi.

pithanon na exei xalasei o asthitiras temp tis M/B.

Δημοσ.

Οπως ειπε και ο mpentenis οντως οταν ο αερας ερχετε με πιεση ειναι πιο ψυχρος. Βαλτε πχ το χερι σας και φυσηξτε απαλα...Θα κρυωσει λιγο. Τωρα φυσηξτε με δυναμη. Θα κρυωσει πολυ περισσοτερο :)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...