_BASSstarlet_ Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Με ψύξη ανεμιστήρα ή υδρόψυξη;Διότι στην δεύτερη περίπτωση αλλάζει το πράμα.
firfiris Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Μέλος Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Είπαμε ανεμιστηράκι αέρος της μανούλας intel.
desolatorXT Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Αμα ειχες ομως 16 βαθμους τετοια εποχη -ειδικα τετοιες μερες- στο δωματιο ή δεν εχει καλη μονωση ή κατι τρεχει στα γυφτικα λολ!! apo ayta pou 3erw egw, an den valeis aisthitira na sou pei oti exeis 16C min pisteveis ti sou leei to everest. Egw vazw stoixima oti kai panw stin psiktra tou epe3ergasti na valeis ton aisthitira tha sou pei oti exei 25C toulaxiston. I thermokrasia tou epe3ergasti einai adinaton na einai mikroteri apo aytin tou dwmatiou. Skepsou oti an kleiseis to pc, simfwna me tous nomous tis fisikis o cpu tha parei tin thermokrasia tou dwmatiou. Otan twra to pc doulepsei o cpu paragei thermotita opote anagastika tha exei megalyteri i isi apo ayti tou dwmatiou. Ta anemistirakia twra pou exoume stis cpu, den rixnoun tin thermokrasia katw apo ti thermokrasia tou dwmatiou, epeidi akricws den einai psigeia, den paragoun diladi kryo aera. Aplws o aeras pou episis exei thermokrasia dwmatiou, voithaei tin cpu na diw3ei makria tin thermotita wste na min anevei ayti se ipsila epipeda.
mpentenis Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 15oC se idle?????pws leme apokleietai?pote den exw dei toso xamili 8ermokrasia se p4, >33oC nai, alla oxi toso xamila, kai moy fainetai kai poly api8ano ayto...to BIOS ti leei? (leei?kai ean leei, to leei me teleytaio update?)
desolatorXT Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 15oC se idle?????pws leme apokleietai?pote den exw dei toso xamili 8ermokrasia se p4, >33oC nai, alla oxi toso xamila, kai moy fainetai kai poly api8ano ayto...to BIOS ti leei? (leei?kai ean leei, to leei me teleytaio update?) opws exei maliasei i glwssa mou na lew, to BIOS den xrisimopoei thermiko aisthitira, opote min pistevete idiaitera ayta pou leei...(ektos an merikoi cpu exoun build-in aisthitires thermotites kai den to 3erw...)
orin Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Η θερμοκρασία του κουτιού μου λέει ότι είναι 47C και τώρα για το CPU μου λέει 35.Σε κάποιο τόπικ εδώ είχα διαβάσει ότι μποτεί ο επεξεργαστής να υποχρονίζεται για να ρίξει τη θερμοκρασία.Υπάρχει περίπτωση να συμβαίνει κάτι τέτοιο με τον δικό μου επεξεργαστή? Άστα και δεν έχει καλοριφέρ το τσαντίρι!lol εγω θερμολρασια κουτιου 62 και cpu 43.υπάρχει πρόβλημα ε?
firfiris Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Μέλος Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 To bios έχει να γίνει update από τότε που γεννήθηκε ,τότε που κάποιος έβαλε σε μια κυβωτό μέσα στα άλλα και ένα ζευγάρι pc P4 για να μη χαθεί το είδος! Μάλλον έχω το pc φαινόμενο και δεν το ξέρει ούτε το ίδιο!
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Moderators Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Μα ολοι δεν εχουν ενσωματωμενους αισθητηρες. Προσωπικα, οι θερμοκρασιες του Α64 μου ειναι περα για περα φυσιολογικες. Καλα εεεε η απαντηση του απο πανω με εκανε να πεσω απο την καρεκλα απο τα γελια!!! Ακου κει ''Μάλλον έχω το pc φαινόμενο και δεν το ξέρει ούτε το ίδιο!''
_BASSstarlet_ Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Μερικοί έχετε απωλέσει την κοινή λογική εντελώς(μαζί και οι αισθητήρες) Δεν χρειάζεται να έχει γνώσεις φυσικής κάποιος,για να καταλάβει πως ακόμα και με υδρόψυξη,δεν είναι δυνατόν να η θερμοκρασία να είναι χαμηλότερη του δωματίου.
desolatorXT Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Μα ολοι δεν εχουν ενσωματωμενους αισθητηρες.Προσωπικα, οι θερμοκρασιες του Α64 μου ειναι περα για περα φυσιολογικες. ti na s pw, to ti lene oi aisthitires tou BIOS me tous aisthitires tou Panel sto diko mou pc kamia sxesi den exei pantws.... O aisthitiras tou system sto BIOS leei 48 enw o e3wterikos aisthitiras tou panel leei 29C, ade na vreis akri... Oso gia tin CPU ekei oi times einai kontines, logiko vevaia einai to panel na vriseki xamiloteri thermokrasia epeidi vriskete e3wterika tis cpu enw antitheta to allo eswterika smfwna me ta legomena sou, alla to ena leei 35C kai to deytero 43C fysiologikes vevaia oi thermokrasies alla de leipou oi apokleiseis...
Vagos_46 Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Συμπέρασμα όλων αυτών... 1.Ο καθένας μας λέει ότι θέλει 2.Ο αισθητήρας τα έπαιξε 3.Το everest είναι για τον π....ο Διαλέγετε και παίρνετε...
parsifal Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Μερικοί έχετε απωλέσει την κοινή λογική εντελώς(μαζί και οι αισθητήρες)Δεν χρειάζεται να έχει γνώσεις φυσικής κάποιος,για να καταλάβει πως ακόμα και με υδρόψυξη,δεν είναι δυνατόν να η θερμοκρασία να είναι χαμηλότερη του δωματίου. +1 Χωρίς T.E.C. ή phase change ή υγρό άζωτο κλπ κλπ, είναι θεωρητικώς αδύνατον (άρα και πρακτικώς)...
HellasVagabond Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 Δεν καταλαβαινω γιατι οταν στο δωματιο εχουμε 25 βαθμους και στο κουτι 33 οπως εχω τωρα γιατι ο CPU δεν μπορει να εχει λιγοτερους βαθμους. Ο δικους μου τωρα εχει idle 26 οποτε αμεσως αμεσως εχετε αδικο. Εγω στον P4 στην δουλεια βλεπω 16-17-18 βαθμους idle ολη την ωρα. Μηπως ειναι Σιβηρια στην δουλεια ?
parsifal Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 Δεν καταλαβαινω γιατι οταν στο δωματιο εχουμε 25 βαθμους και στο κουτι 33 οπως εχω τωρα γιατι ο CPU δεν μπορει να εχει λιγοτερους βαθμους... Δες λίγο τα παρακάτω links. O όρος που μας ενδιαφέρει είναι ambient temperature (θερμοκρασία περιβάλλοντος χώρου), οπότε CTRL+F και δίνουμε ambient: Maximum room temperature Can my CPU temperature be less than room temp? Ambient Case Temp vs CPU Temp CHILL VENT CV-28 Air Duct Vigor Monsoon II TEC CPU Cooler Question about Water Cooling and Ambient Temp CPU Cooling Primer MCX462+T Review Overclocking Concepts & Explanations, How & Why To Overclock Και αυτά που είναι κάπως πιο τεχνικά: Advanced Cooling Concepts and Their Challenges Thermodynamics, Overclocking, and You General Heat Transfer Guide, ιδιαίτερα τις σελίδες 4 & 6
spock Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 Δεν καταλαβαινω γιατι οταν στο δωματιο εχουμε 25 βαθμους και στο κουτι 33 οπως εχω τωρα γιατι ο CPU δεν μπορει να εχει λιγοτερους βαθμους. Για να δούμε, με απλά λόγια, γιατί: Έχουμε ένα δωμάτιο, έστω θερμοκρασίας 20°C. Ένα κουτί υπολογιστή, και έστω, η εσωτερική θερμοκρασία του κουτιού 25°C, λόγω διαφόρων εξαρτημάτων που παράγουν θερμότητα (εξαιρούμε τον επεξεργαστή για την ώρα). Έστω κι ένας επεξεργαστής με ψύκτρα, άγνωστης θερμοκρασίας. Δεδομένο είναι πως ο επεξεργαστής παράγει θερμότητα, ως συσκευή που καταναλώνει ενέργεια και παράγει έργο (ας με συγχωρήσουν οι υπόλοιποι φυσικοί για την αυθαιρεσία του "έργου" εδώ). Δεδομένο πως η θερμότητα που παράγεται στον επεξεργαστή, μεταφέρεται στην ψύκτρα, και ας υποθέσουμε πως μεταφέρεται εξ'ολοκλήρου. Έχουμε λοιπόν ένα σύστημα, όπου συμβαίνουν τα εξ'ης: Ο αέρας από το εσωτερικό του κουτιού ωθείται στην ψύκτρα του επεξεργαστή, όπου η θερμότητα της ψύκτρας (άρα και του επεξεργαστή) μεταφέρεται στον αέρα. Η μεταφορά αυτή δεν είναι τέλεια, άρα ο αέρας "παίρνει" κάποιο ποσοστό της θερμότητας ανά (πχ) δευτερόλεπτο. Η υπόλοιπη θερμότητα παραμένει στην ψύκτρα και ανεβάζει τη θερμοκρασία της -άρα και του επεξεργαστή, αφού θεωρήσαμε πως επεξεργαστής και ψύκτρα έχουν τέλεια θερμική σύζευξη. Ο αέρας στο εσωτερικό του κουτιού θερμαίνεται κι άλλο, λόγω της θερμότητας που μεταφέρεται από το σύστημα ψύκτρας-επεξεργαστή. Αέρας από το δωμάτιο μεταφέρεται εντός του κουτιού, και ίση ποσότητα αέρα βγαίνει από το κουτί στο δωμάτιο. Εννοείται πως ο αέρας στο κουτί είναι πολύ περισσότερος από τον αέρα που ανταλάσσεται με το δωμάτιο, δηλαδή δεν ανανεώνεται όλος ο αέρας του κουτιού στιγμιαία. Αν υποθέσουμε πως κάθε δευτερόλεπτο γίνεται ανταλλαγή του 20% του αέρα του κουτιού, τελείως θεωρητικά και ξεχνώντας κάθε έννοια ροής και ανάμιξης, θα θέλαμε 5 δευτερόλεπτα για να ανανεωθεί ο αέρας. Πρακτικά, και λόγω αυτών που μόλις ανέφερα, ο αέρας μπορεί να μην ανανεωθεί ποτέ στο 100%. Επίσης, είναι νόμος πως, σε κάθε σύστημα, η ανταλλαγή θερμότητας γίνεται από ένα θερμότερο σώμα προς ένα ψυχρότερο. Το αντίστροφο απλά δεν γίνεται. Άρα, όχι μόνο ο επεξεργαστής δε μπορεί να έχει χαμηλότερη θερμοκρασία από το δωμάτιο, αλλά ούτε και από το κουτί, μιας και αυτός ο αέρας τον ψύχει. Λόγω του ότι τέλεια μεταφορά ενέργειας δεν γίνεται στη φύση, ο επεξεργαστής έχει λίγο υψηλότερη θερμοκρασία από την ψύκτρα (στη βάση της), η ψύκτρα έχει χαμηλότερη θερμοκρασία στα "πτερύγια" απ'ότι στη βάση, τα πτερύγια υψηλότερη θερμοκρασία από τον αέρα του κουτιού, και εκείνος με τη σειρά του, υψηλότερη θερμοκρασία από το δωμάτιο. Μια απλή παρομοίωση για να το καταλάβεις θα ήταν, σε μέρες καύσωνα, να περιμένεις να δροσιστείς με τον αέρα από σεσουάρ. Επ'ίσης, αν ήταν δυνατόν να ψύχαμε, με ένα απλό ανεμιστηράκι, ένα ψυχρό σώμα με θερμό αέρα, τότε μάλλον οι εταιρίες κλιματιστικών θα είχαν χρεωκοπήσει...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.