Προς το περιεχόμενο

Είναι τα video games τέχνη ή όχι;

MiltoZ

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

<<@killik Για να καταλάβω πλήρως το σκεπτικό σου θα ήθελα να μου πεις αν θεωρείς τέχνη τα demo διαφόρων group που βραβεύονται σε assembly competitions (πχ. οι The Black Lotus και όχι μόνο)>>

ναι αλλα πεσμου εσυ ως προς τι να τα κρινω ως τεχνη;την ικανοτητα να χωρεσουν τα γραφικα σε οσο το δυνατον λικοτερα μπαιτς μνημης;τα ιδια τα γραφικα;τον ηχο;ή το ολο συνολο; δεν ξερω αυτα παιζονται κιολας;μετραει και αυτο; εγω βασικα μονο τα δεμος της ντος εποχης θυμαμαι..

<<Σου έχουν απαντήσει πολλοί αλλά εσύ αγνοείς παντελώς τα επιχειρήματά τους... >>

δηλαδη μιλαω μονος μου; εγω απο οτι ξερω πανω στα περισσοτερα που μου λενε απανταω.τωρα αν εχω ξεχασει και κανενα να ζητησω συγνωμη.αλλα οχι πως τους γραφω κιολας...ε ποτε

το αποτέλεσμα είναι ένας ένας να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια όπως είπες αφού κανείς δεν έχει όρεξη να κάθεται να γράφει και να επιχειρηματολογεί στον αέρα....

και ο οποιος ειναι ο μονος που προσπαθησε να κανει συζητηση μονολεκτικα.και υβριστικα.καλυτερα που την εκανε me says.

<<είπαμε έχεις την άποψή σου αλλά εσύ προσπαθείς διαρκώς να υποβαθμίζεις την άποψη των υπολοίπων που στην συντριπτική τους πλοιοψηφία έχουν διαφορετική από την δική σου (και όχι μόνο σε αυτό το topic).>>

ε πως υποβαθμιζω; αντιλογο χρησιμοποιω και πιστευω σοβαρο αντιλογο.δηλαδη τι πρεπει να συμφωνω σε ολα,να παω με το ρευμα για να μηνω φανω οτι τους υποβαθμιζω.ελα χριστε και παναγια.

<<Προφανως θες να καταλαβεις οτι σε βολευει και οχι τον σκοπο του ποστ. Ειπα πουθενα οτι ειναι τεχνη να βαζεις το δισκακι στην tv?? Στο μεσο που χρησιμοποιει η τεχνη για να εκφραστει αναφερομουν και πιστευα πως ηταν σαφες αυτο...>>

ναι και τι σχεση εχει με το τι μεσο παιζεται το γκειμ με αυτα που γραφω εγω;δεν παει ναναι και δισκετα.

• Απαντ. 171
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
δηλαδη για σενα τεχνη ειναι το οτι βαζεις το δισκακι στην τιβι; !!!!

καλα αυτος και αν ειναι ο απιστευτος ορισμος που ειπωθηκε εδω μεσα !!!!

Προφανως θες να καταλαβεις οτι σε βολευει και οχι τον σκοπο του ποστ. Ειπα πουθενα οτι ειναι τεχνη να βαζεις το δισκακι στην tv?? Στο μεσο που χρησιμοποιει η τεχνη για να εκφραστει αναφερομουν και πιστευα πως ηταν σαφες αυτο.

Απο την στιγμη που μπαινει κεφι και μερακι και φαντασια τα games μπορουν να θεωρουνται τεχνη. Το οτι αποσκοπουν στο κερδος δεν ειναι κακο, αφου με περισσοτερους πορους θα μπορουν να φτιαξουν νεα και καλυτερα παιχνιδια. Το κακο βεβαια ειναι οταν ο μοναδικος σκοπος ειναι το κερδος, αλλα αυτο συμβαινει και στις αναγνωρισμενες μορφες τεχνης

Δημοσ.

Capitan, όταν μιλάς με τόσο απόλυτο ύφος φρόντισε να έχεις στο μυαλό σου το σύνολο των παιχνιδιών. Όχι όλα, αλλά τουλάχιστον τα διάφορα είδη που κυκλοφορούν.

Δημοσ.
α τωρα αρχισες να μιλας σωστα.ειπες την μαγικη λεξουλα που περιμενα να ακουσω τοση ωρα.φιλε μου η διαδραστικοτητα ειναι το κλειδι για την αναγνωριση των γκειμς ως τεχνη.μπηκαμε στον σωστο δρομο τωρα

pisteuo oti kai sto proigoumeno post (den exo kai polla :smile: ) eixa milisei sosta, kathoti den mpika sto tripaki apla tis atermonis antiparathesis..

vasika exo katalavei poio einai to skeptiko sou, kai opos eipa kai se ekeino to post simfono se polla mazi sou..

katanoo to skeptiko sou oti gia na theorithei kati os "mia kainourgia morfi texnis" prepei na prosferei kati ontos kainourgio os morfi ekfrasis/dimiourgias..

kai prin ton kinimatografo upirxe to theatro kai prin to theatro upirxe o pezos logos, alla fantazomai oi pio polloi gnorizoume poia diaforetika xaraktiristika ta orisan os texni apo mona tous..

i diadrastikotita, mia ennoia isos oxi toso agnosti eidika sto theatro, isos na einai kati to opoio kataferei kapoia stigmi na dosoun sta vg tin ennoia tis texnis, os mia morfi ekseliksis tis, isos omos kai na min ginei pote auto..

i eironia pantos tha einai, o kinimatografos na ftasei se mia morfi ekseliksis os ekfrasi, me to na "danistei" auto to opoio orizei tin ennoia tou vg:tin diadrastikotita..

Δημοσ.
περιορισμενο; εσυ μπορεις να μου πεις τα γκειμς γιατι θεωρουνται σαν συνολο τεχνη; ειναι τα γραφικα;ο ηχος;τι; εσυ που ξερεις για πεσμου

GIati olo mazi to paketo DYNATAI na einai kalogousto, armoniko, aisthitika kai texnika artio.

GIati sou anoigei kainourgious orizontes, giati sou orizei aisthitikh me hxo kai sxedio kai senariako bathos se disdiastato embythizomeno epipedo.

Me liga logia mporei na ginei texnh.

panta filika

//altair

Δημοσ.

well said geoaths :D .......

<<GIati olo mazi to paketo DYNATAI na einai kalogousto, armoniko, aisthitika kai texnika artio.>>

κατσε και στο παραπανω πακετο δεν υπαρχει το ακουστικο και εικαστικο μερος μονο αλλα και το gameplay,to interaction,to immersion,πως κολανε αυτα στα παραπανω που λες;

μπορεις να πεις οτι το interaction ειναι καλαισθητο;το gameplay ειναι κακογουστο;με τι καλιτεχνικα κριτηρια τα αξιολογεις αυτα;το οτι σε πορωνει αποτελει απο μονο του κριτηριο καλιτεχνικης αξιολογησης;ειναι αποδεκτο αυτο;

Δημοσ.
<<@killik Για να καταλάβω πλήρως το σκεπτικό σου θα ήθελα να μου πεις αν θεωρείς τέχνη τα demo διαφόρων group που βραβεύονται σε assembly competitions (πχ. οι The Black Lotus και όχι μόνο)>>

ναι αλλα πεσμου εσυ ως προς τι να τα κρινω ως τεχνη;την ικανοτητα να χωρεσουν τα γραφικα σε οσο το δυνατον λικοτερα μπαιτς μνημης;τα ιδια τα γραφικα;τον ηχο;ή το ολο συνολο; δεν ξερω αυτα παιζονται κιολας;μετραει και αυτο; εγω βασικα μονο τα δεμος της ντος εποχης θυμαμαι..

θα σου απαντήσω για μένα. εγώ τα αναγνωρίζω στο συνολό τους ως τέχνη γιατί κάνουν χρήση ενός μέσου που γνωρίζω, με πολύ δύσκολες τεχνοτροπίες και πολύπλοκους αλγορίθμους και παρουσιάζουν κάτι το οποίο μου δημιουργεί συναισθήματα και τελικά 'αγγίζει' την ψυχή μου (ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ)

το δικό μου mindset βέβαια είναι στη θέση να εκτιμήση κάτι τέτοιο. αν έβλεπα το ίδιο αποτελεσμα φτιαγμένο από κάποιο 3d πρόγραμμα το 'σοκ' δεν θα ήταν τόσο μεγάλο. η μάνα μου ας πούμε ποτέ δεν θα μπορούσε να εκτιμήσει κάτι τέτοιο. μέχρι εδώ συμφωνείς;

αν είμαστε οκ μέχρι εδώ σκέψου να προστεθεί και η διαδραστικότητα σε τέτοιο επίπεδο με τέτοιο τρόπο ώστε ο θεατής να μπορεί να τροφοδοτεί τους αλγόριθμους με κινήσεις ή φωνή ή κάτι άλλο... αυτό θα ήταν τέχνη;

Δημοσ.
Capitan, όταν μιλάς με τόσο απόλυτο ύφος φρόντισε να έχεις στο μυαλό σου το σύνολο των παιχνιδιών. Όχι όλα, αλλά τουλάχιστον τα διάφορα είδη που κυκλοφορούν.

Ναι είναι αλήθεια ότι είχα στο μυαλό μου ένα είδος (και μάλιστα πολύ δημοφιλές) όταν έγραφα το ποστ...Αλλά μήπως θα προτιμούσες να σου πω και από ένα παράδειγμα για κάθε είδος? Εξάλλου τα είδη που δεν ακολουθούν την κλασσική συνταγή του σεναρίου με μία αρχή και ένα τέλος πάσχουν από αλλού για να μπορούν να χαρακτηριστούν τέχνη.

Δημοσ.

δηλαδη μιλαω μονος μου; εγω απο οτι ξερω πανω στα περισσοτερα που μου λενε απανταω.τωρα αν εχω ξεχασει και κανενα να ζητησω συγνωμη.αλλα οχι πως τους γραφω κιολας...ε ποτε

και ο οποιος ειναι ο μονος που προσπαθησε να κανει συζητηση μονολεκτικα.και υβριστικα.καλυτερα που την εκανε me says.

ε πως υποβαθμιζω; αντιλογο χρησιμοποιω και πιστευω σοβαρο αντιλογο.δηλαδη τι πρεπει να συμφωνω σε ολα,να παω με το ρευμα για να μηνω φανω οτι τους υποβαθμιζω.ελα χριστε και παναγια.

Μα κάτσε ρε συ killik, όταν μετά από 8 σελίδες βγαίνεις και γράφεις ότι "κανεις δεν μπορει να μου απαντησει σε αυτην την αναθεματισμενη ερωτηση" αναφερόμενος στο αν τα games θα πρέπει να θεωρούνται τέχνη στο σύνολό τους, αυτό εμένα μου δίχνει ότι αγνοείς παντελώς τόσα άτομα που μπήκαν στην διαδικασία να σου απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα με επιχειρήματα. Εσύ μπορεί να διαφωνείς, αλλά μην μας λες κι΄όλας ότι κανείς δε σου έχει απαντήσει!!!!

Δημοσ.

Art:

The term art is used to describe a particular type of creative production generated by human beings, and the term usually implies some degree of aesthetic value.

An artist makes a work of art for various purposes, such as creating an experience for others or as part of a ritual. There is no general agreed-upon definition of art, since defining the boundaries of "art" is subjective, but the impetus for art is often called human creativity.

http://en.wikipedia.org/wiki/Art

οπως το μεσο για τον αυτον που φτιαχνει το βαζο ειναι ο πηλος, οπως για αυτον που φτιαχνει το αγαλμα ειναι το καλεμι, ετσι και το μεσο για το game ειναι το computer.

τι να κανουμε? και παλιοτερα δεν αναγνωριζοταν η φωτογραφια ως μορφη τεχνης.... απο εκει και περα, οσα καταλαβαινει ο καθενας..

και ετσι για να γουσταρουμε :D, να και μια συγκριση του metal gear solid του kojima με την guernica του πικασο:

image02.jpg

<< Art also has the potential and ability to change the way we look at the world. Pablo Picasso's mural Guernica was a commemoration of an atrocity that occurred during the Spanish Civil War.

In 1937, Nazi Germany blanket- bombed the small civilian village of Guernica in Northern Spain for over three hours to simply test its new military air power.

By depicting and dramatizing the tragic and grotesque deaths that befell the village, Picasso challenged viewers ideals by deromanticizing the so-called heroism of battle and made one of the most celebrated anti-war/anti-fascist statements in art history. Rather than glorify warfare, Guernica sensitized viewers to its criminal dangers and destruction to mankind.

image03.jpg

The ultra popular Metal Gear videogame series is not only remarkable for its intense stealth action gameplay, but also because it creator, Hideo Kojima, has used the games to raise issues relevant to our society.

In Metal Gear Solid 2: Sons Of Liberty for the PlayStation 2, the storyline meditates on how the digital age could jeopardize our personal freedoms and the importance of fighting for our identity and history in a global community filled with those who wish to deprive us of it.

In the climax of the game, set in New York City's financial district, Kojima redefines our understanding of the statue of Washington that stands on Wall Street.

By associating the monument with the plight of his characters, he gives the statue a new historical context and turns it into an icon for overcoming the dangers of tomorrow.

The messages in Sons Of Liberty, which predated the 9/11 terrorist attacks, are ironically and frighteningly prophetic in the aftermath of the attacks and with the current conflict against Iraq.

Picasso and Kojima used their respective creative mediums to voice their views on war and contemporary issues in hopes of changing people's outlook on the subject.

The difference is that one used a canvas and the other used a PlayStation. >>

το μεσο δημιουργιας ειναι διαφορετικο.

η τεχνικη της δημιουργιας ειναι διαφορετικη -οπως αλλωστε ειναι σε ολες τις διαφορετικες τεχνες- αλλα η ουσια παραμενει η ιδια οπως σε ολες τις τεχνες: δημιουργικοτητα-εκφραση.

ο μονος κινδυνος που εχουν τα games ειναι να παθουν αυτο που επαθε ο κινηματογραφος: να γινουν μπιζνα και πολιτικη.

εφυγα

8)

Δημοσ.

Κιλικ αδερφέ δυστυχώς προσπαθώντας να αποδείξεις την ελευθερία του πνεύματος που εκφράζεται μέσα από την εκάστοτε τέχνη είναι φως φανάρι πως έχεις τέτοια παιδεία που δεν σου επιτρέπει να δεις παραπέρα από αυτή. Δεν είναι εξελικτική ρε παιδί μου. Σε έπιασε ο κουλτουριάρης δάσκαλος σινεμά από το χέρι σου είπε αυτό ναι το άλλο όχι, δε γουστάρεις και τα video games και έχεις κάνει ένα thread το ιδανικό παράδειγμα της ατέρμονης παρεξήγησης/διευκρίνησης. Κοινώς έχει καταντήσει η κουβέντα λόγω των παροπίδων που φοράς κάπως έτσι:

Τα σχόλια δεν εξελίσσονται τυχαία. Ακολουθούν πολύ συγκεκριμένους νόμους. Δίνω μερικούς:

Ο νόμος της ελευθερίας του τύπου

α)Το ποτάμι ήταν κόκκινο

β)Το ποτάμι δεν ήταν κόκκινο. Και όποιος το λέει είναι μαλάκας.

α)Μαλάκας είσαι εσύ και όλο σου το σόι.

β) Είσαι φασίστας. Έχω το δικαίωμα να λέω ό,τι θέλω. Ποιος είσαι εσύ που θα μου το απαγορεύσεις. Αν δεν σου αρέσει αυτό που σου είπα να μην άφηνες τα σχόλια ανοικτά.

Ο νόμος του νιανιανια

α) Το ποτάμι ήταν κόκκινο

β) Ξέχασες να βάλεις τόνους. Είσαι και μαλάκας είσαι και αμόρφωτος.

Ο νόμος του ξερόλα

α) Το ποτάμι ήταν κόκκινο.

β) Αυτό δεν είναι τίποτα. Μια φορά εγώ είχα πάει στο Χ που το ποτάμι ήταν Ψ. Εκεί, ένας φίλος, έκανε Ζ

Ο νόμος του χοντρού

β) Είσαι χοντρέλα

α) Γαμήσου

β) Είσαι χοντρέλα και βαρέλα

α) Δεν πέφτω στο επίπεδο σου

β) Πέφτεις γιατί είσαι χοντρή

α) ... [anything]

β) χοντροβαρέλω

α) ... [anything]

β) σε αυτό το link θα δείτε φώτος της βαρέλως που τις ανέβασα στο yahoo να γελάσετε με τον ιπποπόταμο

Ο νόμος των εθνικιστών, διαστημανθρώπων, χριστιανών, Έψιλον και των Ακριτών-θέλω-να-μην-πάω-στρατό

β) Όταν ο Μεγαλέξανδρος σας γαμούσε τα κωλιά δεν προλαβαίνατε να κοιτάτε το χρώμα

α) Ε;

β) Ε από το Έψιλον. Μαλάκες. Δέλτα του Κένταυρου και τα μυαλά στα κάγκελα

α) Είσαι εκτός θέματος.

β) Είσαι φιλότουρκη. Έπρεπε να σε έχουν γαμήσει όπως την γιαγιά μου στο Τεπελένι να έβλεπα τότε τι θα ένιωθες για αυτούς.

Ο νόμος της ατέρμονης παρεξήγησης/διευκρίνησης:

α)Το ποτάμι ήταν κόκκινο

β) Μπλε και όποιος λέει το αντίθετο είναι μαλάκας

α) Εσύ είσαι μαλάκας

β) Γιατί με βρίζεις; Εγώ δεν σε έβρισα. Να μάθεις να συζητάς σαν άνθρωπος.

α) Με είπες μαλάκα.

β) Είπα: όποιος λέει ότι το ποτάμι ήταν κόκκινο είναι μαλάκας. Δεν είπα ότι εσύ είσαι μαλάκας. Μάθε να μιλάς.

α) Μα και εγώ αυτό είπα ότι το ποτάμι είναι κόκκινο. Άρα με λες μαλάκα.

β) Εσύ το είπες, όχι εγώ.

α) Όχι. Εσύ το είπες. Όχι εγώ.

β) Βαρέθηκα τις αρχιδιές

α) Εσύ είσαι λες αρχιδιές.

β) Εγώ δεν είπα ότι εσύ λες αρχιδιές. Είπα ότι τις βαρέθηκα και δεν θέλω να μετέχω σε αρχιδοσυζητήσεις. Μάθε να συζητάς.

Κλπ

Κλπ

Ο νόμος του και-αν-σου-κάτσει

β) Σωστά. Αν θέλεις βοήθεια με την HTML δώσε μου το email σου. Πρέπει να μένουμε κοντά από ότι έχω καταλάβει. Έχουμε ένα κοινό γνωστό. Πρέπει να με θυμάσαι, έγραφα στο Χ φόρουμ σαν Τοξόπλασμα-εναντίον-Μασίστα-2-0. Γουστάρω το υφάκι σου. Μου αρέσει που τα χώνεις. Να το blog URL μου. Έχεις κάτι ματάρες στην φώτο στο blog σου (δικές σου είναι η κλεμμένες; Πλακά κάνω, LOL :-))))))) Συχνάζω Μπουρνάζι. Έχω δικό μου αμάξι.

Δημοσ.

Snollygoster είσαι θεός!

. και -

Μερικές γενικές παρατηρήσεις στις 8 σελίδες αρλούμπες που διάβασα...

1)Η μουσική που θεωρείται τέχνη δεν έχει να κάνει με χρήμα, σκοπό, κέρδος, συνεργασία, εμπορικότητα; Αλλού μένω εγώ; Μήπως έχω καεί απο το πολύ ίντερνετ και δεν ξέρω τι μου γίνεται; Μάλλον...

2)Ο Ταμπάκης που έβγαλε cd δέν είναι καλλιτέχνης; Ποιος το κρίνει αυτό

To ico που είναι 800mb και με μέτρια γραφικά δεν είναι παιχνιδάρα; Ποιός το κρίνει αυτό;

3)Τα κόμιξ που ουσιαστικά είναι συνδυασμός ζωγραφικής και σεναρίου δέν είναι τέχνη; Έχεις διαβάσει don rosa?

4)To OKAMI που είναι όλα τα παραπάνω με μια δόση ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (Killik δέστο καλά μην λές οτι δεν στο είπαμε...) δέν είναι τέχνη;

5)Συνεχίζοντας το Νο1... οι 300 βγήκαν καθαρά απο καλλιτεχνική άποψη; Το κέρδος ήταν μάλλον αδιάφορο ε; Και ο Dan brown μάλλον βαθειά σκεπτόμενος είναι και με θρησκευτικές ανησυχίες...

6)Βάλε το δημοψήφισμα... μάλλον θα έχει γέλιο...

7)Μπορεί να κάνω και λάθος...

8)Βγάλε τις παρωπίδες... δεν είναι τις μόδας!

9)Οι νόμοι ήταν θείλες!

Δημοσ.
αμα κοτάς, πετα ενα δημοψηφισμα για το ποιος γινεται <<γελοιος>> σε αυτο εδω το τοπικ.

;)

senior crusader ama thelete mporeite na balete kai alla onomata [gia na eimaste dikaioi] sto dimipsifisma (mazi me to diko sas fisika) (giati san kiriws pou pernieste den mporeite na kanete alliws) gia na doume mia geniki eikona.

fisika den tha eisaste mekria apo tin korifi , alla ayto de exei simasia.

8)

sobara twra giati den petame ena gkrizo poll

me epiloges opws

ta games einai art

ta games den einai art

ta games kriboun art mesa tous

i merika games mporoun na xaratiristoun art

Δημοσ.

kathe enas pou spaei to kefali tou na skeftei mia nea idea na dimiourgisei kati diko tou xoris na antigrafei kapion allon.. eine texni,dimiourgi,prototypia.

tora..an to dimiourgima eine ektroma..ayto legete kakotexno,an eine kalo.. kalotexno.

kai fysika arketa games eine dimiourgies & texni, & malista me ypsiles apetiseis gnoseon.

opos ysxiei kai parapano..yparxoun kai kaloftiagmena games kai to antitheto.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...