Pytzamarama Δημοσ. 11 Απριλίου 2007 Δημοσ. 11 Απριλίου 2007 το REZ ηταν τυχαια επιλογη..υπαρχουν εκατονταδες αλλα Στο συγκεκριμενο παντως,μιας και ρωτησες, δημιουργεις μουσικη,μοτιβα,χρωματα ενω παιζεις και αναλογα πως παιζεις. Αντιθετως η ταινια με την Ισμηνη Καλεση δεν νομιζω να καλιεργει τον ψυχισμο σου....
Bspus Δημοσ. 11 Απριλίου 2007 Δημοσ. 11 Απριλίου 2007 Καποτε ουτε ο κινηματογραφος ηταν τεχνη. Οπως ο kilik εχει βρει κανονες με τους οποιους μπορει να κατηγοριοποιησει τον κινηματογραφο ως τεχνη σημερα αλλα οχι τα παιχνιδια ετσι και εκεινη την εποχη (πριν 100 χρονια πες) τα κριτηρια ηταν διαφορετικα. Οι καιροι αλλαζουν ομως. Το τι ειναι τεχνη και τι δεν ειναι ποτε δεν θα ειναι ξεκαθαρο. Προσωπικα δυσκολευομαι να βρω καλλιτεχνικη αξια σε πολλες ταινιες που σπανε τα ταμεια. Το ιδιο συμβαινει και με τα πιο πολλα παιχνιδια που ειναι πλεον υπερπαραγωγες. Πιο πολυ τεχνη θεωρω τα παιχνιδια που βγαιναν πχ τη δεκαετια του 80. Επισης πολλα demo που κυκλοφορουν (παλιοτερα συνηθως, το σπορ μαλλον εχει εκλειψει) τα οποια βεβαια δεν ειναι παιχνιδια μονο τεχνη θα μπορουσα να τα θεωρησω
KilliK Δημοσ. 11 Απριλίου 2007 Δημοσ. 11 Απριλίου 2007 δημιουργω ηχους οπως θελω εγω ή συμφωνα με τους κανονες του παιχνιδιου; διοτι αν ισχυει το 2ο δεν βλεπω πως μπορει να ειναι τεχνη αφου με δεσμευει στην καλλιτεχνικη μου εκφραση.
KilliK Δημοσ. 11 Απριλίου 2007 Δημοσ. 11 Απριλίου 2007 <<Οπως ο kilik εχει βρει κανονες με τους οποιους μπορει να κατηγοριοποιησει τον κινηματογραφο ως τεχνη σημερα αλλα οχι τα παιχνιδια ετσι και εκεινη την εποχη (πριν 100 χρονια πες) τα κριτηρια ηταν διαφορετικα.>> εεπ σορρυ αυτο που ειπα δεν ειναι δικοι μου κανονες.μου το εχει διδαξει ο δασκαλος μου στην σχολη σινεμα που πηγαινα... και το σινεμα δεν του πηρε 100 χρονια για να θεωρηθει τεχνη.νομιζω γυρω στα 20 χρονια ηταν ισως και πιο λιγο και παλι αργησε εξαιτιας αλλων παραγοντων. τα βιντεογκειμς κλεινουν 40 χρονια και ακομα δεν θεωρουνται τεχνη...
kostassid Δημοσ. 11 Απριλίου 2007 Δημοσ. 11 Απριλίου 2007 και ομως για εμενα ειναι τεχνη...βρες σεναριο,βρες soundtrack, φτιαξε textures, γραψε κωδικα (και αυτο ειναι τεχνη και μαλιστα ακριβη), τα παντα μπορουν να θεωρηθουν τεχνη και τα παντα οχι , αναλογα το μυαλο. παντως τεχνη για εμενα ειναι κατι που αγγιζει πολλους αλλιως λεγεται ειδικη τεχνη.Δηλαδη αν τραβηξω 3 μπουρδες γραμμες καποιος θα το θεωρησει τεχνη?
Mariosxaniaomg Δημοσ. 11 Απριλίου 2007 Δημοσ. 11 Απριλίου 2007 <<Οπως ο kilik εχει βρει κανονες με τους οποιους μπορει να κατηγοριοποιησει τον κινηματογραφο ως τεχνη σημερα αλλα οχι τα παιχνιδια ετσι και εκεινη την εποχη (πριν 100 χρονια πες) τα κριτηρια ηταν διαφορετικα.>> εεπ σορρυ αυτο που ειπα δεν ειναι δικοι μου κανονες.μου το εχει διδαξει ο δασκαλος μου στην σχολη σινεμα που πηγαινα... και το σινεμα δεν του πηρε 100 χρονια για να θεωρηθει τεχνη.νομιζω γυρω στα 20 χρονια ηταν ισως και πιο λιγο και παλι αργησε εξαιτιας αλλων παραγοντων. τα βιντεογκειμς κλεινουν 40 χρονια και ακομα δεν θεωρουνται τεχνη... +1 apo mena file oxi re paidia den einai texnh.Einai mia psyxagwgia gia na peraseis thn wra s. Αντιθετως η ταινια με την Ισμηνη Καλεση δεν νομιζω να καλιεργει τον ψυχισμο σου.... Offtopic=prepei na thn xeroyme aytin?poia einai?
Επισκέπτης Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Killik δεν απαντησες στην ερωτηση μου. Στα παιχνιδια ομως υπαρχει και ο χειρισμος ή gameplay που ειναι και βασικοτερος παραγοντας,οποτε το στοιχειο αυτο εχει σχεση με το gameplay νομιζω. Αυτο δεν θες να πεις KilliK? εκτος αν η απαντηση βρισκετε εδω... δημιουργω ηχους οπως θελω εγω ή συμφωνα με τους κανονες του παιχνιδιου; διοτι αν ισχυει το 2ο δεν βλεπω πως μπορει να ειναι τεχνη αφου με δεσμευει στην καλλιτεχνικη μου εκφραση. τοτε οκ...αυτο εννοουσα και εγω.
@byZo Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Εγω νομίζω πως για να φτιάξεις ένα παιχνίδι όπως (πχ) το Oblivion δεν αρκεί να έχεις γνώσεις και ικανότητες. Θέλει και αυτό το "κάτι".
Pytzamarama Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 τελικα ο καθενας οπως τον βολευει... Ναι Kilik απο τη μερια του παιχτη υπαρχουν περιορισμοι του παιχνιδιου(πχ στο REZ) στο τι θα δημιουργησει. Στο σινεμα απο τη πλευρα του θεατη υπαρχει επιλογη περα απο την ερμηνεια του νοηματος? (για το 0,005% των ταινιων ετησιως διοτι οι υπολοιπες ειναι μασημενες Αμερικανιες) Τωρα στο σινεμα απο τη πλευρα του σκηνοθετη υπαρχει ελευθερια αλλα και στα games απο τη μερια του designer υπαρχει επισης ελευθερια...
RapidShade Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Δημιουργεί κάποιος άγνωστος ένα ζωγραφικό πίνακα.... Κανείς δεν του δίνει σημασία... Κάποια χρόνια αργότερα, -κάποιοι- "ανακαλύπτουν" ένα "χαμένο" έργο του "τάδε"-ονομάστε τον όπως θέλετε...ντα βίντσι-πικάσο-οτιδήποτε... Είναι το έργο του άγνωστου-...... Θα το "εκτιμήσουν" οι """γνώστες"""... θα το θεοποιήσουν... θα το....... και θα γίνει διάσημο...ανεκτίμητο...κάτι... αλλα επειδή ανήκει στον ΤΑΔΕ.... Αυτό... είναι τέχνη...?....!....??? Οι εμπειρογνώμονες θα εκφέρουν άποψη για: τη γνησιότητα... την αυθεντικότητα... το στυλ... την νοοτροπία... και όλοι θα το αποδεχτούν έπειτα... Thank you... but no, thanks....
Land_Of_Banania Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Αρχικό μήνυμα απο KilliK Εμφάνιση μηνυμάτωνδημιουργω ηχους οπως θελω εγω ή συμφωνα με τους κανονες του παιχνιδιου; διοτι αν ισχυει το 2ο δεν βλεπω πως μπορει να ειναι τεχνη αφου με δεσμευει στην καλλιτεχνικη μου εκφραση. Δεν σου είπε κανείς πως το βιντεοπαιχνίδι είναι μέσο παραγωγής τέχνης. Το βιντεοπαιχνίδι δεν είναι η κάμερα στο παράδειγμα του κινηματογράφου σαν τέχνη, αλλά η ταινία. Είναι το αποτέλεσμα. Είναι το καρπούζι στην έκθεση γλυπτών ή το τραγούδι στη μουσική. Έχεις δουλέψει ποτέ σου πρόγραμμα κατασκευής βιντεοπαιχνιδιών? Να δεις από που ξεκινάς και που καταλήγεις? Αν είναι τέχνη η δημιουργία ενός βάζου, δεν είναι η δημιουργία ενός ολόκληρου κόσμου στον οποίο έχεις και τη δυνατότητα να περιπλανηθείς και να τον εξερευνήσεις? Ένα πράγμα το οποίο περιλαμβάνει σενάριο, εικόνα(φωτογραφία ή δημιουργία από το μηδέν), γλυπτική (μέσω προγραμμάτων στον υπολογιστή), σύνθεση μουσικής συγκεκριμένα για το κάθε παιχνίδι και ένα εκατομμύριο παραμέτρους για το πως θα συνδιαστούν αυτά σε κάθε περίπτωση δεν είναι τέχνη? Για μένα είναι από τις σημαντικότερες μορφές τέχνης γιατί πρώτον εκφράζει την εποχή μας και δεύτερον και σημαντικότερο έχει αλληλεπίδραση με τον χρήστη. Και φυσικά έχει αποτελέσματα άξια λόγου και ανάξια. Κρίμα που δεν αναγνωρίζεις τον κόπο ορισμένων πραγματικών καλλιτεχνών που τρώνε ώρες για να δημιουργήσουν ένα καλλιτεχνικό έργο με όλη τη σημασία της λέξεως απλά και μόνο γιατί κολλάς σε συγκεκριμένα στερεότυπα.
KilliK Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 τελικα ο καθενας οπως τον βολευει... Τωρα στο σινεμα απο τη πλευρα του σκηνοθετη υπαρχει ελευθερια αλλα και στα games απο τη μερια του designer υπαρχει επισης ελευθερια... ΛΑΘΟΣ.και ακριβως αυτο ειναι το επιχειρημα του μεγαλου Kojima οταν αποκηρυται τα παιχνιδια ως εργα τεχνης. οπως ο ιδιος λεει,απο την στιγμη που φτιαχνεις ενα προιον του οποιου σκοπος ειναι να πουλησει στην μαζα,ακριβως απο κεινη την στιγμη που ο designer δεσμευεται να φτιαξει ενα επιτυχημενο προιον ακολουθωντας περιοριστικους κανονες (πχ απαιτησεις του κοινου),αυτοματως παυει ναναι καλλιτεχνης αφου η οποια του καλλιτεχνικη ευαισθησια θα περιοριστει απο την αναγκη για εμπορικη επιτυχια. και ο kojima,ενας ανθρωπος με μεγαλες καλλιτεχνικες επιρροες απο την τεχνη του σινεμα, οσα αναφερει δεν τα λεει ετσι αλλα βασιζονται και σε προσωπικη εμπειρια. πχ θα θυμαστε ολοι οτι στο mgs2 το μεγαλυτερο μερος του παιχνιδιου,προς μεγαλη δυσαρεσκεια του κοινου,το παιζαμε με τον ραιντερ και οχι τον σνεικ. υπηρχε ομως καλλιτεχνικος λογος γιαυτη την επιλογη του κοτζιμα. ο δημιουργος κοτζιμα ηθελε ο παιχτης να εμβαθυνει στον χαρακτηρα του snake και πιστευε οτι ο καλυτερος τροπος για να γινοταν κατι τετοιο,θα ηταν αν διηγοταν την ιστορια του snake μεσα απο τα ματια ενος τριτου,αυτου του rayden. ομως το κοινο προσπερασε αυτη την δημιουργικη τολμη του κοτζιμα και διαμαρτυροταν για το γεγονος οτι ο κοτζιμα τους κοροιδεψε αφου δεν παιζανε με τον αγαπημενο τους κουλατο ηρωα σνεικ.κατι που οδηγησε τελικα στον κοτζιμα να βγαλει την ειδικη εκδοση του παιχνιδιου οπου ο σνεικ ηταν διαθεσιμος σε ολη την διαρκεια του παιχνιδιου. καταλαβαινετε τωρα ποιο ειναι το προβλημα με τα βιντεογκειμς και την <τεχνη> τους;.ενω εχουν την δυνατοτητα να εξελιχθουν σε μορφη τεχνης,η ιδια η εμπορικη τους φυση τους το απαγορευει.δεν δινει εξαρχης την δυνατοτητα στον δημιουργο-designer να εκφραστει απολυτα ως καλλιτεχνης.κατι που στις υπολοιπες τεχνες δεν ισχυει.και αυτο ειναι κριμα. Δεν σου είπε κανείς πως το βιντεοπαιχνίδι είναι μέσο παραγωγής τέχνης. Το βιντεοπαιχνίδι δεν είναι η κάμερα στο παράδειγμα του κινηματογράφου σαν τέχνη, αλλά η ταινία. Είναι το αποτέλεσμα. Είναι το καρπούζι στην έκθεση γλυπτών ή το τραγούδι στη μουσική. u missed the point.το παιδι μου ειπε πως το rez einai τεχνη επειδη σου επιτρεπει να φτιαχνεις ηχους.αυτος χρησιμοποιησε το παραπανω επιχειρημα που αναφερεις και οχι εγω.εγω απλως το αντεκρουσα..
Land_Of_Banania Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Η εμπορική φύση ήταν πάντα κομμάτι της τέχνης. Ανέκαθεν πλούσιοι χρηματοδοτούσαν καλλιτέχνες και έτσι δημιουργήθηκαν τα μεγαλύτερα έργα τέχνης. Για ιδιωτικής gallery ή μή, πάντα από πίσω ήταν το χρήμα. Εκτός και αν ξεχωρίζεις και τους μεγάλους ζωγράφους ή γλύπτες της Αναγέννησης για παράδειγμα από την αποδεκτή για σένα τέχνη. Και πάντα θα είναι το χρήμα από πίσω προφανώς, γιατί για να εξελίξεις την τέχνη σου απαιτούνται άπειρες ώρες ενασχόλησης με αυτήν και τελικά θα καταλήξεις να το κάνεις και επάγγελμα για να επιβιώσεις είτε το θέλεις είτε όχι.
Pink_Panther Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Pantws pedia an 8elete thn gnwmh mou, protimw ena game, pou to pernw k tsaba sto katw-katw apo ton 8eio, para ena ergo-glypto klp pou mono 8a ka8omai kai 8a to koitaw kai 8a exei kostisei ta maliokefala mou an einai apo kapion diasimo. Kai opws eipan, to videogame einai texnh opws kai h kataskevh CPUs apo tin Intel k thn AMD einai texnh, klp klp sinexws pame sthn veltiosi ths texnhs
Pytzamarama Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Δημοσ. 12 Απριλίου 2007 Δυστυχως ουτε το REZ πουλησε,ουτε το FunnyGames το ειδε κανεις. Τα VG και οι ταινιες εχουν τον ΙΔΙΟ περιριοσμο και τα ΙΔΙΑ περιθωρια για δημιουργια.Απλα απο τη στιγμη που εμπλεκεται ο βιοπορισμος ο σκηνοθετης, o designer επιλεγει το δρομο... Και game μπορει να δημιουργηθει ελευθερα οπως και η ταινια. Το μυαλο ειναι το ιδιο.... Ο Kojima εχει πουληθει στη Sony χρονια τωρα...κανει και μανιφεστα τρομαρα του...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.