p3tran Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 <<telika erxese sta logia mas, einai ontws texni orismena video games>> αχ μα δεν καταλαβαινετε ομως το γιατι...προσπαθηστε λιγο να το σκεφτειτε πχ ο πετραν πεταξε ενα ορισμο της τεχνης αλλα ο ιδιος δεν προσεξε οτι αυτος υπεισερχεται σε καποιους <κανονες> να το πω ετσι. διοτι,οπως ειπα και ηδη, το aesthetic value στα παιχνιδια ποιο ειναι; στα γραφικα;αυτο ειναι η τεχνη της ζωγραφικης.στoν ηχο;αυτη ειναι η τεχνη της μουσικης. ομως στο ιδιο το παιξιμο,το ιντερακτιον,το ιδιο το videogaming υπαρχει aesthetic value? οταν δηλαδη παιξω τετρις θα <νοιωσω> την τεχνη του μεσα απο το ιδιο το παιξιμο του; ΡE!! ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΣ?? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: παει τριτη μερα σερι!!!! λοιπον, αει φερε το γερο-μπισμπικι το δασκαλο σου να τον επιμορφωσουμε, να στα πει μετα αυτος να τα πιστεψεις! ξεροκεφαλε!!!
KilliK Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 μα oμως γιατι δεν καθεσαι ΕΣΥ μια στιγμη να σκεφτεις αυτα που γραφω εγω; αυτα που εσυ ποσταρεις και τα αλλα παιδια στο τοπικ,εγω εχω κατσει και τα εχω συζητησει ηδη σε αλλο φορυμ πριν μηνες.δεν μου ειναι κατι καινουργιο. εσυ ομως αφου μπηκες που μπηκες στον κοπο να πεταχτεις στο wikit για να βρεις υλικο να μου την πεις (αχ αυτος ο εγωισμος) γιατι δεν εκατσες να μαθεις και κατι απο κει περα;για κανε ενα search για game/videogame art.για machinima.για emergent gameplay.για computer game design.και το πιο σημαντικο για ludology kai narratology. αντε γιατι το να την λες στον αλλο ειναι ευκολο.το να καθεσαι ομως να τον ακους και να μαθαινεις κατι ειναι το δυσκολο.
DrFreeman Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 μα oμως γιατι δεν καθεσαι ΕΣΥ μια στιγμη να σκεφτεις αυτα που γραφω εγω;αυτα που εσυ ποσταρεις και τα αλλα παιδια στο τοπικ,εγω εχω κατσει και τα εχω συζητησει ηδη σε αλλο φορυμ πριν μηνες.δεν μου ειναι κατι καινουργιο. εσυ ομως αφου μπηκες που μπηκες στον κοπο να πεταχτεις στο wikit για να βρεις υλικο να μου την πεις (αχ αυτος ο εγωισμος) γιατι δεν εκατσες να μαθεις και κατι απο κει περα;για κανε ενα search για game/videogame art.για machinima.για emergent gameplay.για computer game design.και το πιο σημαντικο για ludology kai narratology. αντε γιατι το να την λες στον αλλο ειναι ευκολο.το να καθεσαι ομως να τον ακους και να μαθαινεις κατι ειναι το δυσκολο. Συνεχίζεις με απίστευτη επιμονή να επαναλαμβάνεις μια καταφανώς λανθασμένη και οπισθοδρομική άποψη. Τα games έχουν πολλά σημεία βαρύνουσας καλλιτεχνικής σημασίας. Γραφικά, μουσική ακόμη και η έννοια της interactivity και του gameplay έχει φθάσει να θεωρείται τέχνη. Και γιατί όχι άλλωστε; Γιατί η τέχνη να είναι κάτι το στατικό και να μην εμπλουτίζεται με νέα είδη, μορφές και έννοιες; Εξαρτάται από την περίπτωση βέβαια, αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε κάθε τέχνη; Υπάρχουν τα αριστουργήματα και τα σκουπίδια.
KilliK Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 Δημοσ. 13 Απριλίου 2007 <<..και η έννοια της interactivity και του gameplay έχει φθάσει να θεωρείται τέχνη.>> απο ποιους και πως; η μηπως μας αρκει που (μαλλον) αναγνωριζονται ως τεχνη στην ποπ κουλτουρα μονο; εδω στις επαγγελματικες κριτικες παιχνιδιων σπανια εχω δει να κρινονται τα παραπανω με καλλιτεχνικα κριτηρια.(α ρε τσουρινακη αθανατε).ποιος κριτικος γκειμς εχει κατσει να γραψει πως επιδρα αισθητικα,ψυχικα και πνευματικα το παιξιμο ενος συγκεκριμενου παιχνιδιου στον ανθρωπο γκειμερ; εδω φτασαμε στην εποχη μας τα adventures,imho οτι πιο κοντινο σε πραγματικη καλλιτεχνικη εκφραση, να χλευαζονται. ποσες φορες εχω ακουσει απο παλιους γκειμερς να μου λενε πως ναι μεν ειναι πορωτικο και κοινωνικο το wow αλλα την φαντασια και τα μαγικα ταξιδια που κανανε με το pen n paper dunger&dragon δεν τα αγγιζει με τιποτα. ξερω παιδια που εχουν κλαψει με το φφ7 ή εχουν συγκινηθει με το silent hill 2.αλλα αυτες ακριβως ειναι οι εξαιρεσεις που επιβεβαιουν τον κανονα.δεν ειναι οτι υπαρχουν καλα και κακα καλλιτεχνικα γκειμς.ειναι οτι υπαρχουν καποια ελαχιστα καλλιτεχνικα και τα υπολοιπα ειναι ..απλως παιχνιδια.
DrFreeman Δημοσ. 14 Απριλίου 2007 Δημοσ. 14 Απριλίου 2007 <<..και η έννοια της interactivity και του gameplay έχει φθάσει να θεωρείται τέχνη.>> απο ποιους και πως; η μηπως μας αρκει που (μαλλον) αναγνωριζονται ως τεχνη στην ποπ κουλτουρα μονο; εδω στις επαγγελματικες κριτικες παιχνιδιων σπανια εχω δει να κρινονται τα παραπανω με καλλιτεχνικα κριτηρια.(α ρε τσουρινακη αθανατε).ποιος κριτικος γκειμς εχει κατσει να γραψει πως επιδρα αισθητικα,ψυχικα και πνευματικα το παιξιμο ενος συγκεκριμενου παιχνιδιου στον ανθρωπο γκειμερ; εδω φτασαμε στην εποχη μας τα adventures,imho οτι πιο κοντινο σε πραγματικη καλλιτεχνικη εκφραση, να χλευαζονται. ποσες φορες εχω ακουσει απο παλιους γκειμερς να μου λενε πως ναι μεν ειναι πορωτικο και κοινωνικο το wow αλλα την φαντασια και τα μαγικα ταξιδια που κανανε με το pen n paper dunger&dragon δεν τα αγγιζει με τιποτα. ξερω παιδια που εχουν κλαψει με το φφ7 ή εχουν συγκινηθει με το silent hill 2.αλλα αυτες ακριβως ειναι οι εξαιρεσεις που επιβεβαιουν τον κανονα.δεν ειναι οτι υπαρχουν καλα και κακα καλλιτεχνικα γκειμς.ειναι οτι υπαρχουν καποια ελαχιστα καλλιτεχνικα και τα υπολοιπα ειναι ..απλως παιχνιδια. Πάλι πας να βγεις με την τακτική "υπαρχουν καποια ελαχιστα καλλιτεχνικα και τα υπολοιπα ειναι ..απλως παιχνιδια". Με αυτή τη λογική και στον κινηματογράφο από εκατοντάδες ταινίες κάθε χρόνο 5-10 αξίζουν να θεωρούνται τέχνη και οι υπόλοιπες απλώς χάδι στον αμφιβληστροειδή. Επίσης από τα χιλιάδες βιβλία τα περισσότερα είναι ρομαντζοχαζομάρες καθώς και μυθιστορήματα του συρμού ενώ μόνο καμια εκατοντάς αξίζει να διαβαστεί. Με αυτόν τον τρόπο η συζήτηση δεν οδηγείται πουθενά. Τα games έχουν πίσω τους μια ιστορία 30 χρόνων κι έχουν ήδη δώσει εξαιρετικά δείγματα. Ο κινηματογράφος είναι υπεραιωνόβιος, ενώ η λογοτεχνία άνω των 5000 ετών. Δώσε χρόνο στην τέχνη μας και βλέπουμε μέχρι που θα φθάσει... ΥΓ: Οσoν αφορά τις κριτικές των games μάλλον δε διαβάζεις τις σωστές πηγές κριτικής. Δεν ξέρω αν μου επιτρέπεται να δώσω review sites, αλλά ψάξ' το λίγακι, κάπου το 'χεις χάσει φίλε μου και κοπανάς άδικα τα games για έλλειψη καλλιτεχνικής αισθητικής...
KilliK Δημοσ. 14 Απριλίου 2007 Δημοσ. 14 Απριλίου 2007 ε οχι και 5-10 θεωρουνται τεχνη.εκτος και αν θεωρεις μονο τις οσκαρικες... καλλιτεχνικη αισθητικη στο intearctivity; δεν νομιζω. δεν εχω δει κανενα κριτικο να λεει οτι ενοιωθε τυψεις οταν σκοτωνε τον ατυχο πεζο npc στο gta3.να νιωθει θλιψη και αγωνια οταν εκανε το quest για το αρρωστο παιδι του ελφ στην αστρανααρ στο wow.να φοβηθει οτι δεν θα ξαναγυρισει να δει τους αγαπημενους του οταν παει να πολεμησει τους stroggs στο quake4.να φιλοσοφησει την ζωη και τον κοσμο του οταν τελειωνει το mgs2. και το κυριοτερο. σε ολα μα ολα τα reviews ποιο ειναι παντα το verdict?το αν θα αρεσει το παιχνιδι ωστε να αξιζει η αγορα του.αλλα στην τεχνη το να μην σου αρεσει κατι δεν σε αναγκαζει και να μην του αναγνωριζεις την καλλιτεχνικη του αξια.ε αυτο αγαπητε μου δεν θα το δεις να συμβαινει σε καμια κριτικη..
DrFreeman Δημοσ. 14 Απριλίου 2007 Δημοσ. 14 Απριλίου 2007 ε οχι και 5-10 θεωρουνται τεχνη.εκτος και αν θεωρεις μονο τις οσκαρικες... καλλιτεχνικη αισθητικη στο intearctivity; δεν νομιζω. δεν εχω δει κανενα κριτικο να λεει οτι ενοιωθε τυψεις οταν σκοτωνε τον ατυχο πεζο npc στο gta3.να νιωθει θλιψη και αγωνια οταν εκανε το quest για το αρρωστο παιδι του ελφ στην αστρανααρ στο wow.να φοβηθει οτι δεν θα ξαναγυρισει να δει τους αγαπημενους του οταν παει να πολεμησει τους stroggs στο quake4.να φιλοσοφησει την ζωη και τον κοσμο του οταν τελειωνει το mgs2. και το κυριοτερο. σε ολα μα ολα τα reviews ποιο ειναι παντα το verdict?το αν θα αρεσει το παιχνιδι ωστε να αξιζει η αγορα του.αλλα στην τεχνη το να μην σου αρεσει κατι δεν σε αναγκαζει και να μην του αναγνωριζεις την καλλιτεχνικη του αξια.ε αυτο αγαπητε μου δεν θα το δεις να συμβαινει σε καμια κριτικη.. Eπιλέγεις παραδείγματα ατυχή τουλάχιστον. Δεν θα φάω περισσότερο χρόνο διαφωνόντας μαζί σου για την καλλιτεχνική ή μη φύση των games (το έκανα πολλές φορές στο insomnia για άλλα θέματα στο παρελθόν και δεν έχω διάθεση να το ξανακάνω). Αυτό που έχω καταλάβει πολύ καλά είναι ότι αν κάποιος προαποφασιζει για κάτι και δεν προτίθεται να αλλάξει γνώμη σε καμία περίπτωση, καλή ώρα εσύ που δεν θεωρείς τέχνη τα games, δεν υπάρχει κανείς στο insomnia - ούτε και σε όλον τον πλανήτη που θα τον πείσει για το αντίθετο. Ασχολήσου με όποια τέχνη θες και άσε τα games στους gamers που τα αγαπάνε και γνωρίζουν την αξία τους.
Επισκέπτης Δημοσ. 14 Απριλίου 2007 Δημοσ. 14 Απριλίου 2007 Εγώ έχω καταλάβει την άποψη σου (την οποία θεωρώ εντελώς λανθασμένη) αλλά μην την υποστηρίζεις γράφοντας πράγματα που ισχύουν για κάθε τέχνη. δεν εχω δει κανενα κριτικο να λεει οτι ενοιωθε τυψεις οταν σκοτωνε τον ατυχο πεζο npc στο gta3 Είδες κανέναν κριτικό να λέει πως στεναχωρέθηκε όταν είδε τον Στρατιώτη Ράιαν και σκοτώθηκε ο κομπάρσος; σε ολα μα ολα τα reviews ποιο ειναι παντα το verdict?το αν θα αρεσει το παιχνιδι ωστε να αξιζει η αγορα του Στα reviews των περιοδικών κινηματογράφου, έχεις δει πουθενά να γράφει "πολύ καλή καλλιτεχνική ταινία, αλλά μην πετάξετε και τα λεφτά σας να πάτε να τη δείτε"; Πάντως, το ότι τα παιχνίδια δεν θεωρούνται ακόμα είδος τέχνης, οφείλεται προφανώς στο ότι είναι καινούργιο είδος. Και η Τζαζ όταν πρωτοεμφανίστηκε στη Ν. Ορλεάνη, θεωρούνταν μουσική για μπουρδέλα, όπως και το ρεμπέτικο θεωρούνταν ότι είναι για τα καταγώγια. Αντίστοιχα ο κινηματογράφος θεωρούνταν μαγνητοσκόπηση θεατρικής παράστασης και τίποτα παραπάνω. Γενικά κάνεις λάθος αν πιστεύεις ότι τα αριστουργήματα και οι νέες μορφές και εκφάνσεις της τέχνης αναγνωρίζονταν στην εποχή που πρωτοεμφανίζονταν. Το ακριβώς αντίθετο συνέβαινε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Οτιδήποτε νέο αντιμετωπίζεται με τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τώρα εσύ τα παιχνίδια. Πολλές φορές ως χυδαίο (ως αποβλάκωση συνήθως τα παιχνίδια) ή ως προσπάθειες εντυπωσιασμού (εμπορική εκμετάλλευση σύμφωνα με τα επιχειρήματα σου για τα παιχνίδια).
ANEMOS-V Δημοσ. 14 Απριλίου 2007 Δημοσ. 14 Απριλίου 2007 mipos mperdeuete tin enia texni? ena ergo texnis game (gia mena) eine to MYST-1 me afantasti kalitexnia se ola tou,tote pou bgike..miname afonoi,kai akoma kai tora na to deis tou to anagnorizeis. kano lathos?
Me_My_Self_And_I Δημοσ. 14 Απριλίου 2007 Δημοσ. 14 Απριλίου 2007 Αναγνωριζω σαν τεχνη οτι ΜΟΥ αρεσει. Ειμαι δογματικος και υποκειμενικος. ΔΕΝ θελω να πεισω ουτε να πειστω. Οι γνωμες Ιαπωνων περι τεχνης ειναι επισης υποκειμενικες οπως ΟΛΩΝ και ουδεμια βαρυτητα εχουν στο να μου αλλαξουν γνωμη.
Επισκέπτης Δημοσ. 14 Απριλίου 2007 Δημοσ. 14 Απριλίου 2007 Θεωρείς τέχνη και το ηλιοβασίλεμα δηλαδή; (αν θεωρήσουμε ότι σου αρέσει)
Me_My_Self_And_I Δημοσ. 14 Απριλίου 2007 Δημοσ. 14 Απριλίου 2007 Θεωρείς τέχνη και το ηλιοβασίλεμα δηλαδή; (αν θεωρήσουμε ότι σου αρέσει) ....no comment
Moderators Praetorian Δημοσ. 14 Απριλίου 2007 Moderators Δημοσ. 14 Απριλίου 2007 καλλιτεχνικη αισθητικη στο intearctivity; δεν νομιζω. Επειδή δεν το νομίζεις δε σημαίνει ότι δεν ισχύει. Επίσης... ένα pc game δεν είναι μόνο το interactivity, ούτε μπορείς να το απομονώσεις ισχυριζόμενος ότι είναι η ειδοποιός του διαφορά απο άλλες "τέχνες". Είναι μεγάλο λάθος. δεν εχω δει κανενα κριτικο να λεει οτι ενοιωθε τυψεις οταν σκοτωνε τον ατυχο πεζο npc στο gta3.να νιωθει θλιψη και αγωνια οταν εκανε το quest για το αρρωστο παιδι του ελφ στην αστρανααρ στο wow.να φοβηθει οτι δεν θα ξαναγυρισει να δει τους αγαπημενους του οταν παει να πολεμησει τους stroggs στο quake4.να φιλοσοφησει την ζωη και τον κοσμο του οταν τελειωνει το mgs2. Βρίσκεις σκόπιμα (συγκεκριμένες) πτυχές των (συγκεκριμένων) παιχνιδιών για να στηρίξεις την (εντελώς imho) λάθος άποψη σου. Ενώ παρακάμπτεις εντελώς τα δυνατά σημεία των παιχνιδιών αυτών. Αν ακολουθήσουμε αυτή τη λογική πρέπει να απορρίψουμε απο τέχνη όλα τα splatter movies...(θα έπρεπε πχ να μας πεις πόσο συγκινήθηκε ο κριτικός του ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ Braindead). Θα έπρεπε επίσης να απορρίψουμε το Matrix γιατί όταν στις σκηνές δράσης σκοτώνονται σαν τις μύγες οι αθώοι ο θεατής διασκεδάζει -η δύναμη του Matrix είναι αλλού-, το Battle Royale γιατί κανείς δε νοιάζεται για τις συναισθηματικές υποιστορίες των μαθητών, το Νονό γιατί οι περισσότεροι ήταν με το μέρος της μαφίας όταν μακέλευε κόσμο για να αποκτήσει (ή να επιβεβαιώση) τη δύναμη της ... Θεωρητικά μπορούμε να βρούμε σε ΚΑΘΕ τέχνημα κάτι που δεν έχει ή δεν συμβαδίζει με τα αισθητικά κριτήρια μας. Μπορείς βέβαια να εντοπίσεις αυτά που έχει και το εξυψώνουν ως έργο τέχνης εκτός και αν σκόπιμα επιλέγεις να τα αγνοήσεις για να βγάλεις -αυθαίρετο αλλά- κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου συμπέρασμα. και το κυριοτερο. σε ολα μα ολα τα reviews ποιο ειναι παντα το verdict?το αν θα αρεσει το παιχνιδι ωστε να αξιζει η αγορα του.αλλα στην τεχνη το να μην σου αρεσει κατι δεν σε αναγκαζει και να μην του αναγνωριζεις την καλλιτεχνικη του αξια.ε αυτο αγαπητε μου δεν θα το δεις να συμβαινει σε καμια κριτικη.. Λυπάμαι (μπααα) αλλά και στο κυριότερο κάνεις λάθος. Είναι γνωστές πολλές κριτικές που θάβουν μουσικά αλμπουμ και υποδεικνύουν στον αγοραστή αν αξίζει να το αγοράσει ή όχι. Ομοίως και για τα κινηματογραφικά έργα. Γενικά οι κριτικές που αναφέρονται σε κάτι που μπορεί να αγοράσει ή να πληρώσει για να δει το ευρύ κοινό (βιβλίο, κιν/κο εργο, μουσικό άλμπουμ), έχουν τις περισσότερες φορές -αν όχι όλες- μια υπόδειξη του αν αξίζει -κατα τον κριτικό πάντα- το πόνημα ή όχι. Επίσης για τα pc games το verdict που αναφέρεις (αν αξίζει ή όχι να το αγοράσεις) υπάρχει γιατί αυτές οι κριτικές απευθύνονται σε άτομα που θέλουν να μάθουν ακριβώς αυτό. Χώρια που αυτό το verdict τυπικά συνοδεύεται από κάποιες άλλες γραμμές σύνοψης πάνω στην αισθητική του παιχνιδιού, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του που διάλεξες πάλι να παρακάμψεις.
Επισκέπτης Δημοσ. 14 Απριλίου 2007 Δημοσ. 14 Απριλίου 2007 ....no comment Γιατί;! Μα σε ρωτάω! Το ρωτάω γιατί είναι ένα σοβαρό σημείο διαχωρισμού. Το "no comment" δε με βοηθάει να καταλάβω τι εννοείς. Θεωρείς αυτονόητο τι; Οτι είναι τέχνη ή ότι δεν είναι;
KilliK Δημοσ. 14 Απριλίου 2007 Δημοσ. 14 Απριλίου 2007 <<Είδες κανέναν κριτικό να λέει πως στεναχωρέθηκε όταν είδε τον Στρατιώτη Ράιαν και σκοτώθηκε ο κομπάρσος;>> με δουλευεις; αυτο ηταν και το βασικο επιχειρημα (και σωστοτατο κατα εμε) μερικων κριτικων που υποστηριζαν οτι το εργο ηταν τελειως εθνικιστικο και καθολου αντιπολεμικο οπως υποστηριζαν αλλοι κριτικοι.οποτε ατυχες το παραδειγμα σου. ας μεινουμε στην ουσια ομως.τι απαντας σε αυτα που ρωτησα εγω;εχω δικιο ναι ή οχι; <Επειδή δεν το νομίζεις δε σημαίνει ότι δεν ισχύει. Επίσης... ένα pc game δεν είναι μόνο το interactivity, ούτε μπορείς να το απομονώσεις ισχυριζόμενος ότι είναι η ειδοποιός του διαφορά απο άλλες "τέχνες". Είναι μεγάλο λάθος.> ωραια.εστω οτι το ιντερακτιβιτι δεν διαφοροποιει τα παιχνιδια απο τις αλλες τεχνες.τοτε σε ρωταω το εξης.πως οριζεται κατα εσενα η ταυτοτητα της τεχνης του βιντεογκειμ;ποια ειναι τα στοιχεια του που το ξεχωριζουν απο τις αλλες τεχνες; <<Αν ακολουθήσουμε αυτή τη λογική πρέπει να απορρίψουμε απο τέχνη όλα τα splatter movies...(θα έπρεπε πχ να μας πεις πόσο συγκινήθηκε ο κριτικός του ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ Braindead). Θα έπρεπε επίσης να απορρίψουμε το Matrix γιατί όταν στις σκηνές δράσης σκοτώνονται σαν τις μύγες οι αθώοι ο θεατής διασκεδάζει -η δύναμη του Matrix είναι αλλού-, το Battle Royale γιατί κανείς δε νοιάζεται για τις συναισθηματικές υποιστορίες των μαθητών, το Νονό γιατί οι περισσότεροι ήταν με το μέρος της μαφίας όταν μακέλευε κόσμο για να αποκτήσει (ή να επιβεβαιώση) τη δύναμη της ...>> δεν καταλαβες την ερωτηση μου. τωρα τα παραδειγματα που αναφερα τα ειπα οχι με την λογικη να ισχυριστω οτι αυτα τα ειδη παιχνιδιων δεν ειναι τεχνη λογω θεματολογιας,αλλα πως στην πραγματικοτητα οι γκειμερ κριτικοι τα αντιμετωπιζουν,τι συνηθως γραφουν (ή δεν γραφουν) απο την βιωση τους ενος υποτιθεμενου καλλιτεχνικου δημιουργηματος. και σε ξαναρωταω.ο τροπος που γραφουν συνηθως οι γκειμερ κριτικοι τα αρθρα τους,σου δινουν την εντυπωση οτι αντιμετωπιζουν τα παιχνιδια ως εργα τεχνης;στο συνολο τους ως παιχνιδια,οχι στα μεμονωμενα στοιχεια τους. <<Λυπάμαι (μπααα) αλλά και στο κυριότερο κάνεις λάθος. Είναι γνωστές πολλές κριτικές που θάβουν μουσικά αλμπουμ και υποδεικνύουν στον αγοραστή αν αξίζει να το αγοράσει ή όχι. Ομοίως και για τα κινηματογραφικά έργα. Γενικά οι κριτικές που αναφέρονται σε κάτι που μπορεί να αγοράσει ή να πληρώσει για να δει το ευρύ κοινό (βιβλίο, κιν/κο εργο, μουσικό άλμπουμ), έχουν τις περισσότερες φορές -αν όχι όλες- μια υπόδειξη του αν αξίζει -κατα τον κριτικό πάντα- το πόνημα ή όχι. >> παλι δεν καταλαβες τι ειπα.εγω λεω το εξης.οτι μπορει ενα πραμα να μην σου αρεσει αλλα αυτο δεν σημαινει οτι δεν εχει καλλιτεχνικη αξια.πχ ο ταρκοφκσι δεν αρεσει στον πολυ κοσμο αλλα αυτο δεν σημαινει οτι δεν του αναγνωριζετε η καλλιτεχνικη του αξια.εμενα πχ δεν μου αρεσει το heavy metal.αλλα αναγνωριζω απολυτα οτι ειναι μια μουσικη τεχνη και οτι εχει βγαλει αριστουργηματα για το ειδος της.οχι επειδη ετσι μου λενε οι αλλοι,αλλα πραγματι επειδη ετσι πιστευω.εχω ακουσει και εχω πεισθει. αυτο στα βιντεογκειμς το βλεπεις; κριτικος να λεει να μην μου αρεσει ενα παιχνιδι αλλα να αναγνωριζει οτι καλιτεχνικα αξιζει; <<Επίσης για τα pc games το verdict που αναφέρεις (αν αξίζει ή όχι να το αγοράσεις) υπάρχει γιατί αυτές οι κριτικές απευθύνονται σε άτομα που θέλουν να μάθουν ακριβώς αυτό. Χώρια που αυτό το verdict τυπικά συνοδεύεται από κάποιες άλλες γραμμές σύνοψης πάνω στην αισθητική του παιχνιδιού, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του που διάλεξες πάλι να παρακάμψεις.>> ναι αλλα συνηθως οταν λες μου αρεσει κατι στα παιχνιδια,σημαινει μου αρεσει το ξεχαρμανιασμα και η πορωση που μου προσφερει.αλλα σε ολες τις τεχνες μονο αυτο εισπρατει ο θεατης απο το εργο του δημιουργου;δεν νομιζω. δεν λεει ο αλλος παιξε το παιχνιδι γιατι θα συγκινηθεις.λεει παιξε γιατι θα σου αρεσει.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.