Προς το περιεχόμενο

Είναι τα video games τέχνη ή όχι;

MiltoZ

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

<<Μαν είμαστε οκ μέχρι εδώ σκέψου να προστεθεί και η διαδραστικότητα σε τέτοιο επίπεδο με τέτοιο τρόπο ώστε ο θεατής να μπορεί να τροφοδοτεί τους αλγόριθμους με κινήσεις ή φωνή ή κάτι άλλο... αυτό θα ήταν τέχνη;>>

well that my friend is the big question.για μενα αυτο ειναι το ολο ζητουμενο στο θεμα τεχνη στα βιντεογκειμς.

ποσο τεχνη μπορει να θεωρηθει ο ιδιος ο τροπος με τον οποιο θα με βαλει ο δημιουργος να αλληλεπιδρασω με το παιχνιδι?

πχ για μενα ο κοτζιμα αυτο που εκανε με το mgs2 ειναι απιστευτο.απιστευτο το πως χρησιμοποιησε την ιδια την αλληλεπιδραση του παιχνιδιου για να περασει το μηνυμα του.οχι τα fmv,την μουσικη,τα γραφικα και το πορωτικο stealth gameplay που ειναι τα επιμερους στοιχεια που ολοκληρωνουν την εικονα αλλα ακριβως την ΙΔΙΑ την αλληλεπιδραση μεσω της οποιας καταφερνει να μεταουσιωσει το παιχνιδι σε εργο τεχνης.

εγω εμεινα με το στομα ανοιχτο οταν στο τελος αποκαλυφτηκε το πως πραγματικα ειχε στηθει το ολο παιχνιδι και τι ακριβως ρολο ειχα εγω.εμπαινες σε τελειως αλλη φαση.απιστευτο πραμα.

και ακριβως για τον ιδιο λογο θεωρω το mgs3,σαν παιχνιδι ανωτερο του mgs2 αλλα σαν <εργο τεχνης> κατωτερο του..

• Απαντ. 171
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

πχ για μενα ο κοτζιμα αυτο που εκανε με το mgs2 ειναι απιστευτο.απιστευτο το πως χρησιμοποιησε την ιδια την αλληλεπιδραση του παιχνιδιου για να περασει το μηνυμα του.οχι τα fmv,την μουσικη,τα γραφικα και το πορωτικο stealth gameplay που ειναι τα επιμερους στοιχεια που ολοκληρωνουν την εικονα αλλα ακριβως την ΙΔΙΑ την αλληλεπιδραση μεσω της οποιας καταφερνει να μεταουσιωσει το παιχνιδι σε εργο τεχνης.

εγω εμεινα με το στομα ανοιχτο οταν στο τελος αποκαλυφτηκε το πως πραγματικα ειχε στηθει το ολο παιχνιδι και τι ακριβως ρολο ειχα εγω.εμπαινες σε τελειως αλλη φαση.απιστευτο πραμα.

Να ενας που εκτιμα το MG2 ....

Φιλε KilliK τα παραπανω τα ειχα πει και σε ενα αλλο forum οταν ειδα οτι οι περισσοτεροι θεωρουν το mg2 το χειροτερο της σειρας κτλ,κτλ...

και συμφωνω απολυτα σε αυτο.:

και ακριβως για τον ιδιο λογο θεωρω το mgs3,σαν παιχνιδι ανωτερο του mgs2 αλλα σαν <εργο τεχνης> κατωτερο του..

O Raiden θα ηταν μ@λ@κι@ να μην υπηρχε στο mg2 γιατι αυτος ο χαρακτηρας κανει την διαφορα στο συγκεκριμενο game και δεν εννοω την ερμηνεια του φυσικα:razz:

αλλα το ρολο που παιζει στο παιχνιδι.

Ακομη,στο MG1 η μαχη με τον psycho mandis εχει να δωσει πολλα.

Δημοσ.
ετσι το αναθεματισμενο.......βγαλτο τοση ωρα......καποια video games ειναι ""εργα τεχνης"

Μόνο αν είναι sony exclusives όμως ;)

Δημοσ.
ετσι το αναθεματισμενο.......βγαλτο τοση ωρα......καποια video games ειναι ""εργα τεχνης"

Που διαφωνεις?

Τα VG ή ειναι τεχνη ή δεν ειναι,δεν υπαρχουν εξαιρεσεις.

Οτι υπαρχει καποιο ειδος τεχνης σε αυτα υπαρχει ομως και δεν μπορει να το αμφισβητισει κανεις.

Τωρα εσυ το πας ειρωνικα ...αλλα το παραπανω post (αν αναφερεσαι σε εμενα)αφορα το MG οποτε... αν εχεις παιξει το Metal gear και δεν σου αρεσει ο raiden επειδη τον θεωρεις αδερφη,δεν μπορω να κανω κατι.

Μόνο αν είναι sony exclusives όμως ;)

Εγω θα ελεγα ξεκολλιστε...

Δημοσ.

μα το εχω αναφερει και πιο πανω με παραδειγματα αλλων παιχνιδιων.jesus.

η ουσια ειναι ομως πρεπει να τοποθετειται το θεμα τεχνη στις σωστες της βασεις και οχι να πεταμε οτι θελουμε..

Δημοσ.

pds13 μπερδευτικες και μαλλον φταιω εγω για αυτο.....η απαντηση μου πηγαινε στον killik

Τα VG ή ειναι τεχνη ή δεν ειναι,δεν υπαρχουν εξαιρεσεις.

η μουσικη ειναι τεχνη.....ο mozart ειναι τεχνη.....εξαιρεσεις υπαρχουν ομως.....ο ρουβας και ο γυφτο παιτερης δεν ειναι τεχνη ρε γαμωτο!!!(το λεει το ενστικτο μου......τωρα αν καποιος μου αποδειξει οτι τα εκτρωματα που ειπα ειναι τεχνη.....τοτε πραγματικα λυπαμαι για το χρονο που εχασα ασχολουμενος με το θεμα)

και για να λυσω την απορια σου με το MG....μονο ενα σε πλοιο πανω ειχα παιξει(δεν θυμαμαι ποιο ηταν).....και αυτο με το ζορι.....δεν μαρεσουν τετοιου ειδους games.....

Δημοσ.
η μουσικη ειναι τεχνη.....ο mozart ειναι τεχνη.....εξαιρεσεις υπαρχουν ομως.....ο ρουβας και ο γυφτο παιτερης δεν ειναι τεχνη ρε γαμωτο!!!(το λεει το ενστικτο μου......τωρα αν καποιος μου αποδειξει οτι τα εκτρωματα που ειπα ειναι τεχνη.....τοτε πραγματικα λυπαμαι για το χρονο που εχασα ασχολουμενος με το θεμα)

Η μουσικη ειναι ειδος τεχνης γενικα αλλα αν βαζαμε επι της 100 ποσο ειναι τεχνη το καθε ενα τραγουδι πχ,ο mozart θα επιανε 90 και ο Παιτερης 1:razz:

Η αληθεια παντως βρισκετε καπου στην μεση οσων αφορα τα VG.

και για να λυσω την απορια σου με το game....μονο ενα σε πλοιο πανω ειχα παιξει(δεν θυμαμαι ποιο ηταν).....και αυτο με το ζορι.....δεν μαρεσουν τετοιου ειδους games.....

To MG2 ειχες παιξει,αλλα το αφησες πολυ νωρις πιστεψε με:wink:

αλλα γουστα ειναι αυτα:)

Δημοσ.

Βαρέθηκα να διαβάσω όλη την προσπάθεια των παιδιών να πείσουν τον Killik (άλλωστε δε βρίσκω και νόημα). Διάβασα μέχρι ένα σημείο.

Να προσθέσω μόνο Killik, πως η εμπορικότητα που κρίνεις ως απαράδεκτη και ότι όταν υπάρχει δεν μπορεί να έχουμε τέχνη, σε έχει επηρεάσει εσένα πρώτο και καλύτερο σε τρομερό βαθμό. Με λίγα λόγια παίζεις το παιχνίδι των εταιριών. Οι υπόλοιποι, όχι.

Γιατί όταν μου γράφεις ότι δεν υπάρχουν πλέον καλά παιχνίδια, ή δεν υπάρχουν Μπετόβεν, τότε προφανώς έχεις μπει στον κόσμο των εταιριών και δεν μπορείς να ξεφύγεις (δεν μπορείς να δεις τι υπάρχει παραδίπλα).

Μην ξεχνάς κάτι ακόμα: και οι Μπετόβεν, δεν αναγνωρίστηκαν στην εποχή τους.

Πάω να παίξω Kotor τώρα, να μαγευτούμε και λιγάκι. Ή μήπως να ακούσω την 9η; Δύσκολη απόφαση...

Δημοσ.

Loipon ego apo xorio eimai, to epipedo mou den einai kai poli psilo opos pollon edo mesa pou aporo kiolas pou kathonde mprosta sto pc tous andi na diavazoun Kariotaki pinondas krasi mprosta sto tzaki, kai theoro ta video games TEXNI.

Vevea opos ego theoro xazomares tis tenies tou Thodorou Aggelopoulou etsi kai o KilliK kai kapioi alloi theoroune ta video games xazomares.

6 xronia istoria tis mousiki pigena ta "Mikra preloudia kai Fougkes" tou Bach den mporo na ta akouso. Theorounde Texni omos kai as min me rotise kanenas.

EH NA LOIPON pou exo to dikaioma na miliso kai NAI theoro ta video games texni.

PS: kai na min ksexaso...

Texni theoro kai tis apokrousis tou KANITHARES sto Valencia- Chelsea proxtes giati tosa xronia pezo mpala teties apokrousis den ekana. Opote...

Δημοσ.
σιγα μην ειναι τεχνη και τα βιντεογκειμς.ελεος μην τα ισοπεδωνουμε και ολα..

Fisika kai einai texni ta video games, kai fisika kai apotelesan empneysi gia alles moprfes texnis min ta isopedonoume ola...

Vlepe computer games magazine teyxos apriliou gia to deytero kai Final Fantasy gia to prwto...

<<Μαν είμαστε οκ μέχρι εδώ σκέψου να προστεθεί και η διαδραστικότητα σε τέτοιο επίπεδο με τέτοιο τρόπο ώστε ο θεατής να μπορεί να τροφοδοτεί τους αλγόριθμους με κινήσεις ή φωνή ή κάτι άλλο... αυτό θα ήταν τέχνη;>>

well that my friend is the big question.για μενα αυτο ειναι το ολο ζητουμενο στο θεμα τεχνη στα βιντεογκειμς.

ποσο τεχνη μπορει να θεωρηθει ο ιδιος ο τροπος με τον οποιο θα με βαλει ο δημιουργος να αλληλεπιδρασω με το παιχνιδι?

telika erxese sta logia mas, einai ontws texni orismena video games :)

---------------------------------------------------------------------------

Pera apo ayta, texni sta video games ennow kiriws to senario tis, giati stin ousia kai mia tainia, ena vivlio, enas pinakas zvgrafikis, krivei mia istoriam mikri i megali pisw tou. To idio akrivws simvainei kai m ena video game. To oti i istoria pou thelei na sou pei o dimiourgos apofasistike na apotypwthei me tin morfi enos game kai oxi me ena vivlio p.x., den to kanei ypodeestero san ergo texnis.... Fisika opws se kathe texni yparxoun kai oi patates... Episis, xreiazete poli ypsili texni gia na dimiourgiseis mia atmosfaira se ena game, idiaitera otan milame gia paixnidia mistiriou/survival horror.

Gia mena ta paixnida pou apotelesan texni einai:

- Final Fantasy 3 SNES

- Final Fnatasy Legend 2 (GB)

- Return To castle Wolfenstein

- Septerra Core

- Command & Conquer

- Doom 3

- Aliens VS predator 2

- Half Life

- System Shock 2

- Grim Fandago

- Serious Sam 2

- OI seres Command & conquer , ektos tou generals

- kai polla alla isws pou 3exnaw twra...

Δημοσ.

<<telika erxese sta logia mas, einai ontws texni orismena video games>>

αχ μα δεν καταλαβαινετε ομως το γιατι...προσπαθηστε λιγο να το σκεφτειτε

πχ ο πετραν πεταξε ενα ορισμο της τεχνης αλλα ο ιδιος δεν προσεξε οτι αυτος υπεισερχεται σε καποιους <κανονες> να το πω ετσι.

διοτι,οπως ειπα και ηδη, το aesthetic value στα παιχνιδια ποιο ειναι; στα γραφικα;αυτο ειναι η τεχνη της ζωγραφικης.στoν ηχο;αυτη ειναι η τεχνη της μουσικης.

ομως στο ιδιο το παιξιμο,το ιντερακτιον,το ιδιο το videogaming υπαρχει aesthetic value?

οταν δηλαδη παιξω τετρις θα <νοιωσω> την τεχνη του μεσα απο το ιδιο το παιξιμο του;

• Moderators
Δημοσ.

Μπορείς να δοκιμάσεις να παίξεις το LOOM του Brian Moriarty... να δεις εκεί τι θα νοιώσεις. Ή... το Max Payne (αν είσαι των FPS)

Δε λέω ότι το tetris είναι το απόλυτο ατυχές παράδειγμα, ούτε το εξαιρώ από την τέχνη των pc games, αλλά αν θέλεις οπωσδήποτε δείγματα τέχνης που θα σε εντυπωσιάσουν (γιατί πρέπει να συμφωνείς η τέχνη δεν εντυπωσιάζει πάντα), τότε δοκίμασε εντυπωσιακά pc games και όχι συμβατικά...

Τα pc games είναι τέχνη όχι μόνο σαν σύνθεση των γνωστών καλών τεχνών, αλλά και ως αυτόνομη μορφή τέχνης (οι αυτόνομες μορφές - αν λάβουμε υπόψη τη τεράστια διαφοροποίηση μεταξύ ενός multiplayer και ενός single player, ενός adventure και ενός arcade ή ενός simulation κ.ο.κ.).

Θα φέρω το παράδειγμα ενός adventure καθώς είμαι λίιιιγο πιο πολύ fan αυτών των παιχνιδιών (και των FPS με solid storyline). Οι πλειονότητα των adventures (ας πάρουμε τα πρώτα πρώτα), ήταν με άθλια "γραφικά" (κάποια με καθόλου) αλλά με ένα πρωτότυπο text interface που σου επέτρεπε να κινείσαι στην ιστορία, να ανακαλύπτεις νέες πτυχές της, να εξερευνείς το "χώρο", να λύνεις γρίφους, να παίρνεις αποφάσεις που επηρεάζουν την έκβαση και τελικά να φτάσεις στο φινάλε. Μπορεί να έβλεπες ελάχιστα, ή να μην έβλεπες τίποτα, αλλά ήσουν μέσα στον κόσμο του παιχνιδιού συχνά τ΄σο αποροφφημένος ώστα να είσαι αποκομμένος από οτιδήποτε αλλό.

Πέρα από αυτό υπάρχει το παράδειγμα των adventures που παίζουν ως διαδραστικές ταινίες. Μια κιν/κη ταινία μπορεί να είναι τέχνη αλλά ένα adventure που προωθεί το concept σε ενά ανώτερο επίπεδο με την επιλογή να καθορίζεις την έκβαση, να κινείσαι ελεύθερα (...) στην ιστορία και να επιλέγεις (...) τι θα πείς και τι θα κάνεις, δεν είναι;

Στο παράδειγμα του LOOM (που είναι ένα από τα πολλά), έχουμε ένα ολόκληρο κόσμο και μια ολόκληρη κοσμοθεωρία που δημιουργήθηκε για ένα συγκεκριμένο παιχνίδι. Αυτή η κοσμοθεωρία αποτυπώθηκε τόσο στο interface του παιχνιδιου, στην ιστορία του και στα συνοδευτικά του παιχνιδιού -όσοι το έχουν original ξέρουν. Το παιχνίδι αν και σύντομο και σχετικά εύκολο ήταν μια μαγεία.

Και άντε να πάω και στο Max Payne. Αυτή η ατμόσφαιρα που έχει το παιχνίδι παρά τη γραμμικότητα του, τα ευρήματα με τα graphic novels, το slow-motion, τα nightmare levels, τα θεαματικά action cut scenes, την ενδιαφέρουσα ιστορία και τα ρεαλιστικά γραφικά του αν δεν σε εντυπωσιάσει και δεν σου αφήσει κάτι να σκέφτεσαι αφού το παίξεις τότε πρέπει να έχεις καταβάλει μεγάλη αντίσταση ή να είσαι σε denial φάση.

Και κλείνω εδώ το μικρό λόγο αποδείξεως του αυτονόητου.

P.S. Όχι, τα γραφικά ενός παιχνιδιού ΔΕΝ κατατάσσονται έτσι απλά στη τέχνη της ζωγραφικής. Think about it....

Δημοσ.

Βρήκα το topic πολύ ενδιαφέρον, μπήκα στην σκέψη να post-αρω την άποψη μου αλλα..

To post του p3tran με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

PS.Ένα link για την "πηγή" της σύγκρισης θα ήταν ότι πρέπει. : p

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...