Προς το περιεχόμενο

Pagefile OR NOT pagefile

anti

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Κάνοντας μια ερευνά στο internet γενικότερα και στο insomnia ειδικότερα ομολογώ ότι δεν έχω καταλήξει σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα.

Το αρχείο σελιδοποίησης της εικονικής μνήμης (Pagefile.sys) ή αλλιώς Virtual memory επινοήθηκε για τα λειτουργικά συστήματα μια εποχή που η φυσική μνήμη RAM ήταν ελάχιστη και πολύτιμη, έτσι ώστε τα Windows να χρησιμοποιούν χώρο από το σκληρό δίσκο για να τον προσομοιώσουν με τη μνήμη RAM.

Οι εποχές όμως άλλαξαν και η φυσική μνήμη RAM είναι πλέον πιο προσιτή.

Το ερώτημα μου είναι αν σε ένα σύστημα με WINDOWS XP και 1,5 GB RAM, με μια τυπική χρήση χωρίς βαριές εφαρμογές, είναι απαραίτητο το Pagefile.sys

Επισήμως αναφέρεται ότι η ιδανική ποσότητα εικονικής μνήμης είναι 1,5 φορά η RAM, που αυτό σημαίνει 2302 MB, ποσότητα που θεωρώ υπερβολικά μεγάλη αν συνυπολογίσουμε και τη φυσική ram 1500 MB, δηλαδή κοντά στα 3800 ΜΒ.

Το ζητούμενο είναι να έχουμε ένα σύστημα σταθερό, γρήγορο και να μην βαραίνει στο χρόνο.

Υπάρχουν αναφορές που λένε ότι με μηδενική χρήση του pagefile, χρηστές είδαν διάφορα στην ταχύτητα, τη θερμότητα, τον θόρυβο και στην κατανάλωση ενέργειας. Αλλά πουθενά επισήμως δεν αναφέρεται κάτι από τα παραπάνω.

Απο την αλλη αναφέρεται οτι είναι αδύνατον να δουμε 0% χρηση του pagefile.

Σχετικά άρθρα:

1. http://support.microsoft.com/kb/314482/el

2. http://support.microsoft.com/kb/308417/EL/

Δημοσ.

ego stin thesi sou tha to apenergopoiousa. se normal efarmoges (ekseresi apoteloun poli teleftea paixnidia)(den paizo pia gia afto den ksero ekei to borei na ginei me tin mnimi) den prokite na xriastis pote pagefile. afto pou paratirsisa ego apenrgopoiontas to page file einai oti afinis esto mia selida sto firefox minimized olo to bradi pas to proi na tin kaneis maximize kai anoigi kateftian...an exeis pagefile oso mnimi kai na exeis argei ligo kai blepeis ton skliro na diavazei.

Δημοσ.

To apenergopoieis , fortose diafora. an fullarei i mnimi 8a sou bgalei 1 trigwnaki sto systray me sxetiko minima. Me 1GB mou to ebgaze kapou kapou. me 1.5GB pou exw twra spania. (ennoeite oti itan disable virtual memery)

Den prokeite me tetoia dokimi na pa8ei tpt to pc

Δημοσ.

Egw tin apenergopoihsa kai to pc anoigei se 20 sec kai ligotero apo tis "mish wra" p leei o logos pm ekane na fortwsei ta windows o mozilla anoigei apey8eias kai den exw error eisai eeidh trexo elafria games.A nai kai se ena game p krasare kamia fora edtiaxe mporie na mperdye tin eikonikh me thn fysikh.Ty paidia i8ela poly kairo na to kanw alla fovomoyna.Soy synistw na to kaneis anti kai an dn s aresei xanavale.Egw 1 gb exw.

Kai twra p to les kai diafora ston 8orybo.Bebaia vazei i mana m skoypa kai mporei an kanw la8os opote dn einai sigoyro:D:D

Δημοσ.

εγώ πάντως δεν θα τo πρωτινά ούτε στον εχθρό μου αν δεν είχε έστω 2 G μνήμη έτσι για τo χαβαλέ σηκώστε 1 και μονο 1 Orthos να δείτε την μνήμη να φεύγει από τα ωριά της χωρίς page file τα πράματα με page file κυλάνε πιο smooth και βεβαια τα windows χαζά χαζά αλλα όχι τόσο ώστε να χρησιμοποιούν μονο page φιλε και να αφήνουν την φυσική μνήμη στην απέξω όπου χρειάζεται τραβάνε από αυτήν όπου όχι πάνε στον δίσκο αν κανεις πολλές λειτουργείς μαζί χωρίς page file χάθηκες

αυτά από μένα...

Δημοσ.

Εγώ έχω στο PC μου 1GB RAM και 1GB swap. Εγκατέστησα ένα παιχνίδι (το stalker) και στα minimum requirements μου έβγαλε κόκκινο το swap και ισχυριζόταν ότι πρέπει να το ρυθμίσω στα 2,5 giga!

Δημοσ.

Για παιχνίδια δεν υπάρχει περίπτωση να την βγάλεις χωρίς pagefile ακόμα και 2gb ram να έχεις. Δεν μιλάω για πασιέντζες βέβαια !

Δημοσ.

Μετά από κάποιες δόκιμες που έκανα με pagefile και χωρίς, έβγαλα κάποια πρώτα συμπεράσματα.

Χωρίς pagefile ακόμα και να υπήρχε, δεν παρατήρησα κάποια σημαντική διάφορα στην ταχύτητα εκκίνησης και απόκρισης των εφαρμογών. Ενώ τα πράγματα έγιναν πολύ σκούρα με το που άρχισα να ανοίγω μερικές μνημοβόρες εφαρμογές.

Με pagefile το σύστημα κράτησε λίγο περισσότερο (αν και έμοιαζε με παραφορτωμένο μουλάρι στην ανηφόρα).

Γενικά δεν το έφτασα στα άκρα και κίτρινο τριγωνάκι δεν είδα. Εξάλλου δεν είχε νόημα αφού ήδη κάποιες εφαρμογές υπολειτουργούσαν.

Συμπέρασμα:

Αν έχετε 1,5 με 2 GB RAM και τρέχετε μόνο OFFICE απενεργοποιήστε το άφοβα.

Αν πάλι ανήκετε στην πλειοψηφία των χρηστών και επειδή ποτέ δεν ξέρεις ποτέ θα σου χρειαστεί λίγο περισσότερη, μην το απενεργοποιείτε.

ΥΓ. Όλα τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις και δεν μπορούν να τεκμηριωθούν περισσότερο.

Μερικές συμβουλές που βρήκα πολύ χρησιμες εδώ

Τρόπος διαχείρισης της μνήμης του υπολογιστή

Όταν ο υπολογιστής σας εκτελείται αργά στη μνήμη RAM και πρέπει να έχετε άμεσα περισσότερη RAM, τα Windows χρησιμοποιούν χώρο από το σκληρό δίσκο για να τον προσομοιώσουν με τη μνήμη RAM. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως εικονική μνήμη. Είναι επίσης γνωστή ως αρχείο σελιδοποίησης. Είναι παρόμοια με το αρχείο μετάθεσης του λειτουργικού συστήματος UNIX . Από προεπιλογή, το αρχείο σελιδοποίησης της εικονικής μνήμης (που ονομάζεται pagefile.sys), το οποίο δημιουργείται κατά την εγκατάσταση, είναι 1,5 φορά μεγαλύτερο από τη μνήμη RAM του υπολογιστή.

Μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τη χρήση της εικονικής μνήμης, κατανέμοντας το χώρο μεταξύ πολλαπλών μονάδων δίσκου και καταργώντας τον από μονάδες δίσκου που είναι αργές ή χρησιμοποιούνται πολύ. Για να βελτιστοποιήσετε το χώρο της εικονικής μνήμης, κατανείμετε το χώρο μεταξύ όσο το δυνατόν περισσότερων φυσικών μονάδων σκληρών δίσκων. Όταν επιλέγετε μονάδες δίσκου, ακολουθήστε τις εξής οδηγίες:

• Προσπαθήστε να αποφύγετε την ύπαρξη αρχείου σελιδοποίησης στην ίδια μονάδα δίσκου με τα αρχεία συστήματος.

• Αποφύγετε την τοποθέτηση αρχείου σελιδοποίησης σε μονάδα δίσκου που είναι ανεκτική σε σφάλματα, όπως έναν τόμο κατοπτρισμού ή RAID-5. Τα αρχεία σελιδοποίησης δεν απαιτούν ανεκτικότητα σε σφάλματα και ορισμένοι υπολογιστές ανεκτικοί σε σφάλματα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αργής εγγραφής δεδομένων, επειδή τα δεδομένα εγγράφονται σε πολλαπλές θέσεις.

• Μην τοποθετείτε πολλαπλά αρχεία σελιδοποίησης σε διαφορετικά διαμερίσματα στην ίδια μονάδα φυσικού δίσκου.

Δημοσ.

Δυστυχώς δεν μπορείς ευκολα να απενεργοποιήσεις την εικονική μνήμη γιατί όση κανονική μνήμη κι αν έχεις( εγώ έχω 4GB) τα Windows θα εξακολουθούν να γράφουν στην εικονική.

Επίσης διάφορα προγράμματα π.χ Photoshop δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά χωρίς εικονική μνήμη, ορισμένα μαλιστα έχουν τελείως προβληματική συμπεριφορά, χωρίς να βγάζουν κάποιο μήνυμα λάθους.

Πάντως η απόψη ότι η εικονική μνήμη θα πρέπει να ειναι 1,5 φορές της κανονικής δεν θεωρείται πλέον κανόνας. Ο σωστός τρόπος είναι με το Perfmon να καταγράψεις πόση εικονική μνήμη χρησιμοποιείς κάθε φορά και να ρυθμίσεις το μέγιστο του swap file να το καλύπτεί.

Εγώ προσωπικά έχω 1GB μόνιμο swap file σε άλλο δίσκο από το λειτουργικό και έχω ξεμπερδέψει.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...