Προς το περιεχόμενο

Nηστεύετε?

MrSeanKon

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το θέμα δεν είναι το τι εισέρχεται, αλλά το τι εξέρχεται από το στόμα. Αν ο άλλος νηστεύει, αλλά οι πράξεις και τα λόγια του δεν αντιπροσωπεύουν το σκοπό της νηστείας, τότε τι να το κάνεις.

Μόνο για το θεαθήναι, για να λέμε στη γειτονιά ότι κι εμείς σαν καλοί Χριιστιανοί νηστεύουμε μη μας παρεξηγήσει η κυρά Μαρία απέναντι ή επειδή το κάνει όλος ο κόσμος;

Νηστεία δεν είναι μόνο το φαγητό. Ααααα ωραία θα κάνουμε και δίαιτα. Είναι και στις πράξεις και στη ζωή μας. Αν αυτός που νηστεύει δεν το καταλάβει αυτό, τότε τσάμπα "νηστεύει".

• Απαντ. 179
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Κανείς δεν νηστεύει "τσάπα".Δεν γίνεται να είσαι τέλειος και "αναμάρτυτος".Κάθε προσπάθια καλή είναι.Το να μην προσπαθείς καθόλου είναι χειρότερο..

Δημοσ.
Κανείς δεν νηστεύει "τσάπα".Δεν γίνεται να είσαι τέλειος και "αναμάρτυτος".Κάθε προσπάθια καλή είναι.Το να μην προσπαθείς καθόλου είναι χειρότερο..

Μα αυτό ακριβώς λέω αρχηγέ μου! Νηστεία δεν είναι απλά δεν τρώω κρέας κτλ κτλ. Είναι η προσπάθεια του ανθρώπου για αποκοπή από κάθε αμαρτία.

Αν είναι να νηστεύει ο άλλος για τα μάτια του κόσμου, καλύτερα να μην το κάνει καθόλου!

Σκέψου και το άλλο. Πολλοί έρχονται στην Εκκλησία, προσκυνούν το Σταυρόή τον επιτάφιο, κάθονται κανα μισάωρο και άντε γεια μετά. Ε τι πάνε τότε; Για να πουν ότι πήγαν;

Κάτι αντίστοιχο είναι και αυτό.

• Super Moderators
Δημοσ.
Μα αυτό ακριβώς λέω αρχηγέ μου! Νηστεία δεν είναι απλά δεν τρώω κρέας κτλ κτλ. Είναι η προσπάθεια του ανθρώπου για αποκοπή από κάθε αμαρτία.

Να σε διορθώσω: νηστεία δεν είναι η αποκοπή από κάθε αμαρτία. Αυτή η "αποκοπή" είναι προσπάθεια του αμαρτωλού που διαρκεί όλη του τη ζωή, δεν την βγάζει καθαρή με μία νηστεία.

Νηστεία είναι η αποχή από τις ηδονές των εγκόσμιων. Νηστεία είναι η αυξημένη εγκράτεια.

Κι εδώ έρχεται το κλασσικό νεοελληνικό "να φάμε σαν ****, αρκεί να μην φάμε κρέας-γάλα-τυρί". Εμ αυτό δεν είναι νηστεία! Το να κατεβάσεις ένα κιλό αστακομακαρονάδα ή μπαρμπούνια και διάφορα άλλα νηστίσιμα δεν είναι νηστεία. Το να πιεις 1 κιλό κρασί δεν είναι νηστεία.

Δημοσ.

Μα αυτο ακριβώς εννοώ,κάτι είναι και το να μην φας κρέας-γάλα-τυρί από το να μην τα στερηθείς καν.Τώρα όσον αφορά το άλλο "για τα μάτια του κόσμου",δίκιο έχεις αλλά που να ξέρεις ποιος το κάνει για να δειχθεί και ποιος όχι.

Δημοσ.

Οι χορτοφάγοι έχουν πάντα ένα πλεονέκτημα στην νηστεία.. Δε στερούνται απο κάτι που τους αρέσει (εκτός απο το γάλα).. Η σωστή νηστεία δεν θα έπρεπε να ήταν για αυτούς να τρώνε μόνο κρέας και όχι λαχανικά που τους αρέσουν;;

Δημοσ.

Από τη στιγμή που το φαγητό είναι απόλαυση, η σωστή νηστεία είναι να το στερείσαι εντελώς. Τι νόημα έχει δλδ η νηστεία αν δν υποφέρεις και λίγο?!

Δημοσ.

Για μια σφαιρικότερη τοποθέτηση του καθένα από μας πάνω στο θέμα θα πρότεινα την αλλαγή του τίτλου σε "νηστεύετε (υποκρίνεστε?)"

Δημοσ.

Τρώω όπως τρώω και τον υπόλοιπο χρόνο.Το θέμα με την "νηστία" έχει καταντήσει γελοίο καθώς ο οποισδήποτε την κάνει στα μέτρα του.

Δημοσ.

Η νηστεία εκτός από το θρησκευτικό κομμάτι (το οποίο αναφέρεται κυρίως στην εγκράτεια και σε τομείς εκτός του φαγητού, παρ' όλο που βολικά πολλοί το ξεχνάνε αυτό), τα παλιά τα χρόνια είχε και διατροφικό χαρακτήρα. Ήταν ένα είδος διατροφικής αποτοξίνωσης για τους πιστούς οι οποίοι ήταν κατά κύριο λόγο αγράμματοι και δεν ήξεραν έννοιες όπως χοληστερίνη κτλ.

Γενικά οι θρησκείες δεν είχαν το ρόλο που έχουν μόνο σήμερα. Ήταν και τρόπος ζωής. Αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά όλες οι θρησκείες έχουν ένα διαιτολόγιο όχι μόνο για συγκεκριμένες μέρες του μήνα, αλλά για όλο το χρόνο.

Πέρα απ' αυτό στην εποχή μας δυστυχώς η έννοια της νηστείας έχει χαθεί μέσα σε μια ομίχλη καταναλωτισμού. Κάτι για το οποίο φταίνε και οι απαρτίζοντες την Εκκλησία.

Θα ήθελα να πω εδώ επίσης οτί (τουλάχιστον για μένα) η Εκκλησία και η Θρησκεία είναι 2 διαφορετικές έννοιες και μάλλον πλέον είναι και διαφορετικές και σαν οντότητες. Αυτό που εγώ τουλάχιστον λαμβάνω σαν εικόνα από τη πλειονότητα των παπάδων (Εκκλησία) δεν συμβαδίζει με αυτό που δίδασκε ο Χριστός (Θρησκεία). Πιο πολύ με αυτά που κατηγορούσε και απέρριπτε μοιάζουν. Αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση ίσως.

Το θέμα της νηστείας είναι τόσο σε υλικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Κάτι το οποίο γίνεται και σαν ένδειξη σεβασμού προς κάποιον ο οποίος θυσιάστηκε για τις αμαρτίες όλων μας.

Δημοσ.

Δεύτερη φορά στη ζωή μου και στην σειρά είπαμε με την γυναίκα μου όχι τόσο για θρησκευτικούς λόγους όσο για την κυριαρχία του πνεύματος γιατί μερικές φορές είναι μεγάλη δύναμη να λες "όχι" σε απλές καθημερινές συνήθειες. Για 40 μέρες ακριβώς, και υποπτεύομαι ότι όπως και πέρσι θα αηδιάσουμε λίγο με το κρέας το Πάσχα. Δεν υπάρχει περίπτωση υπερβολής γιατί θα τρέχουμε στα νοσοκομεία. Νομίζω η ιστορία έχει και ηθικό δίδαγμα, άσε που δεν αισθάνομαι αδύναμος ή κάτι τέτοιο καθώς υπάρχουν και οι αστακομακαρονάδες όπως πολύ σωστά διαβάσαμε παραπάνω.

Δημοσ.

Έστω ότι κάποιος πιστεύει και θεωρεί τη νηστεία μέρος του πιστεύω του...

Εγώ ΔΕΝ νηστεύω συνειδητά..αμαρτίες δεν έκανα...οπότε δεν νηστεύω...

αυτοί που αμάρτησαν πάνω μου πρέπει να νηστέψουν...

άντε και καλή μας ξεκούραση...

Δημοσ.

Αμαρτια? Τι σημαινει αμαρτια? Καθε φορα που ψαχνεις torrent ειναι αμαρτια, καθε φορα που ανοιγεις το pc και φορτωνει τα δανεικα XP η Vista κανεις αμαρτια. Το θεμα ειναι να νιωθεις εσυ καθαρος, και πιστεψτε με νιωθω.Οταν εχω να πληρωθω 2 μηνες απο τη δουλεια (ισως παρω μερικα σημερα, ισως..) γιατι να μην κλεψω και εγω οπως μπορω τον ηλιθιο εργοδοτη μου, αμαρτια=κατασκευη τυψεων απο μια χαζη θρησκεια (εμπορικης ομως!) οπως ο Χριστιανισμος...

Δημοσ.

kostassid σωστα τα λες αλλα εισαι off

Δεν ειναι δυνατον να προσβαλεις το πιστευω τόσων ανθρωπων (χαζή κλπ) με μια προταση ...

επίσης εσυ δηλαδη εισαι εναντια στην "τυψη" ???

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...