johntas Δημοσ. 3 Απριλίου 2007 Δημοσ. 3 Απριλίου 2007 Καλημέρα σας! Έχω να ρωτήσω κάτι: Δυστυχώς ή ευτυχώς έχω κρυφή σχέση με την αδερφή της μνηστής του αδερφού μου, το πράγμα βλέπουμε να προχωράει, αλλά έχουμε ένα μικρό κόλλημα Ερωτώ λοιπόν: 2 αδέρφια μπορούν να παντρευτούν 2 αδερφές α) σύμφωνα με τους νόμους του κράτους; β) σύμφωνα με τους νόμους της εκκλησίας; Ευχαριστώ p.s: Πάντως αν μπορούμε να παντρευτούμε, τότε ο αδερφός μου θα είναι ταυτόχρονα και μπατζανάκης μου :-?
Byzantinos Δημοσ. 3 Απριλίου 2007 Δημοσ. 3 Απριλίου 2007 δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Βασικά είμαι σίγουρος ότι ΔΕΝ υπάρχει κανένα πρόβλημα
Super Moderators Snoob Δημοσ. 3 Απριλίου 2007 Super Moderators Δημοσ. 3 Απριλίου 2007 Παλαιότερα (αρχές δεκαετίας του '70) υπήρχε σοβαρότατο εκκλησιαστικό πρόβλημα. Στις μέρες μας, βεβαιωμένο, κανένα απολύτως.
Super Moderators paredwse Δημοσ. 3 Απριλίου 2007 Super Moderators Δημοσ. 3 Απριλίου 2007 Καλημέρα σας!Έχω να ρωτήσω κάτι: Δυστυχώς ή ευτυχώς έχω κρυφή σχέση με την αδερφή της μνηστής του αδερφού μου, το πράγμα βλέπουμε να προχωράει, αλλά έχουμε ένα μικρό κόλλημα Ερωτώ λοιπόν: 2 αδέρφια μπορούν να παντρευτούν 2 αδερφές α) σύμφωνα με τους νόμους του κράτους; β) σύμφωνα με τους νόμους της εκκλησίας; Ευχαριστώ p.s: Πάντως αν μπορούμε να παντρευτούμε, τότε ο αδερφός μου θα είναι ταυτόχρονα και μπατζανάκης μου :-? Από νομικής άποψης μπορείς να παντρευτείς την αδελφή της γυναίκας του αδελφού σου (άρθρο 1357 του Αστικού Κώδικα). Από εκκλησιαστικής άποψης δεν γνωρίζω, δεν ασχολούμαι με Κανονικό Δίκαιο. Αλλά και στην περίπτωση για κάποιο λόγο δεν επιτρέπεται, γι'αυτό ο νομοθέτης μας έδωσε τον πολιτικό γάμο.
S2Katana Δημοσ. 3 Απριλίου 2007 Δημοσ. 3 Απριλίου 2007 Συμφωνα με το οικογενειακο δικαιο και τα αρθρα 1357 και 1464 εδ.β του Αστικου Κωδικα εμποδιζεται ο γαμος με συγγενεις εξ'αγχιστειας σε ευθεια γραμμη απεριοριστα και σε πλαγια εως και τον τριτο βαθμο. Αγχιστεια ειναι η συγγενεια του καθε συζυγου με τους βιολογικους συγγενεις του αλλου.Δλδ ο αδερφος σου δεν μπορει να παντρευτει την πεθερα του ή την αδερφη της γυναικας του.Εσυ ομως μπορεις να παντρευτεις την αδερφη της μνηστης του αδερφου σου. Για την εκκλησια δεν ξερω τι γινεται... Εdit:Paredwse τωρα μου εμφανισε το ποστ σου...
firewalker Δημοσ. 3 Απριλίου 2007 Δημοσ. 3 Απριλίου 2007 Έχει γίνει στην εκκλησία. Αδερφοί παντρεύτηκαν αδερφές στην ίδια εκκλησία, ο ένας μετά τον άλλο.
Timour21 Δημοσ. 3 Απριλίου 2007 Δημοσ. 3 Απριλίου 2007 Παλιότερα που είχα την ίδια απορία, μου είχε πει κάποιος οτι γίνεται να γίνει ταυτόχρονα ο γάμος και των 2 ζευγαριών, δεν ξέρω κατα πόσο ισχύει αυτό όμως...
Super Moderators Snoob Δημοσ. 3 Απριλίου 2007 Super Moderators Δημοσ. 3 Απριλίου 2007 Πράγματι, παλαιότερα, το "πρόβλημα" λυνόταν με τον ταυτόχρονο θρησκευτικό γάμο. Το θέμα ήταν οξύτερο στην επαρχία (λόγω κλειστών κοινωνιών). Δε γνωρίζω αν υπήρξε ποτέ εκκλησιαστικό (κανονικό) κώλυμα ή αν ήταν αυθαίρετη ερμηνεία των ιερέων. Το βέβαιο είναι ότι σε ορθόδοξες μητροπόλεις εκτός Ελλάδας τέτοιοι γάμοι γινόταν χωρίς κανένα πρόβλημα, ακόμη και παλιά. Για σιγουριά, θα πρότεινα μια ερώτηση στην εκκλησία (αλλά όχι στην εκκλησία που θέλετε να παντρευτείτε, ούτε στις ενοριακές σας).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.