Προς το περιεχόμενο

Σκληρός δίσκος σε φορητό

nnnick

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά,

αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με το σκληρό δίσκο του λαπτοπ μου(HP Pavilion zt3000). Ο σκληρός είναι ένας Toshiba MK6025GAS 60 GB.

Εδώ και δυο μέρες δε μπορούσα να εκκινήσω καν τα Windows. Μου έβγαζε μια μαύρη οθόνη και έλεγε disk error. Του έκανα και format αλλά τίποτα. Έκανε κάτι περίεργους ήχους σα να κολλάει και κατάλαβα ότι το πρόβλημα είναι στο σκληρό.

Η αλήθεια είναι ότι το λαπτοπ ήταν ανοιχτό για περίπου μια βδομάδα οπότε υποθέτω ότι υπήρξε πρόβλήμα υπερθέρμανσης.

Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι αν ξέρετε τι παίζει με τους σκληρούς στα λαπτοπ γενικότερα. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τύποι; Να παραγγείλω ακριβώς τον ίδιο σκληρό ή απλά αρκεί να είναι ίδιου τύπου.

Βοηθηστε όσο μπορείτε! Thanx

Δημοσ.

δεν θα ασχοληθω καν με το αν ο δισκος οντως τα εχει παιξει...

στο ερωτημα αν πρεπει να παρεις ΙΔΙΟ δισκο η απαντηση ειναι ΟΧΙ.απλα πρεπει να παρεις δισκο 2,5",καποιον απ'αυτους εδω

απλα να προσεξεις να ειναι ATA ο σκληρος και οχι SATA γιατι το μηχανημα σου υποστηριζει μονο ATA

Δημοσ.

Θα συμφωνήσω με τον poscaman... σε καμμία περίπτωση δε σε συμφέρει να πάρεις τον ίδιο δίσκο, ο οποίος πλέον είναι σχετικά "μικρός" και αργός (μόνο 4200rpm και 2mb cache). Αφού θα μπεις στον κόπο της αλλαγής βάλε ένα σύγχρονο μοντέλο έτσι ώστε να κερδίσεις σημαντικά και σε επιδόσεις. Τον ίδιο ακριβώς δίσκο είχα σε έναν Compaq Presario (P4 3GHz) και με το που τον άλλαξα είδα κάθετη αύξηση επιδόσεων.

Αυτό που θέλεις λοιπόν είναι ένα ide 2,5'' 5400rpm 8mb cache (σε καμμία περίπτωση 4200rpm - 2mb cache) στα 80-100Gb (max 120Gb).

Πάντως η τοποθέτηση hdd σε laptop, παρότι δεν είναι τόσο δύσκολη δουλειά (για κάποιον με εμπειρία), κρύβει κινδύνους... Γι'αυτό προσεκτικά γιατί είναι λεπτοδουλειά, μελετημένες και λεπτές κινήσεις κατά την τοποθέτηση κα ένα καλό σετάκι κατσαβιδιών με λεπτές μύτες.

Δημοσ.

Πάντως η τοποθέτηση hdd σε laptop, παρότι δεν είναι τόσο δύσκολη δουλειά (για κάποιον με εμπειρία), κρύβει κινδύνους... Γι'αυτό προσεκτικά γιατί είναι λεπτοδουλειά, μελετημένες και λεπτές κινήσεις κατά την τοποθέτηση κα ένα καλό σετάκι κατσαβιδιών με λεπτές μύτες.

συμφωνω απολυτα

καλυτερα να το κανει καποιος ο οποιος ειναι ναι η δουλεια του αυτο.ακομα κι αν ξερεις πολλα απο hardware σε desktop pc σε λαπτοπ τα πραματα ειναι τελειως διαφορετικα...

εναλλακτικα βρες καποιον οδηγο,how-to για το μοντελο σου στο ιντερνετ...

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΩΣ ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ.

επισης,αν ανοιξεις ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ το λαπτοπ η εγγυηση σε αφηνει,μην το ξεχνας...

Δημοσ.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!

Το φορητό το έχω 2,5 χρόνια τώρα... οπότε η εγγύηση έχει ήδη λήξει! Το σκληρό ήδη τον αφαίρεσα καθώς απο την κάτω μεριά έχει μόνο δύο βιδούλες. Είναι απλό (νομίζω δηλαδή! φοβάμαι να μην κατέστρεψα κάτι!)

Κατά την εγκατάσταση του νέου σκληρου θα πρέπει να κάνω κάτι διαφορετικό από το να το τοποθετήσω στην ίδια θέση; (Συγγνώμη αν σας φαίνονται λιγάκι χαζές οι ερωτήσεις μου αλλά είμαι λιγάκι άσχετος από hardware!:oops: )

Υ.Γ. Γενικά υπάρχει απόθεμα τέτοιων σκληρών (πχ αυτόν που μου προτείνετε) για άμεση αγορά; Ή θα πρέπει να τον παραγγείλω και να τον περιμένω κανένα μήνα;!

Δημοσ.

αποθεμα υπαρχει.αφου την εκανες μονος σου τη δουλεια ακου το κουφο λοιπον!ΟΧΙ οτον σκληρο που θα αγορασεις δεν το βαζεις μεσα οπως ειναι.οι ΑΤΑ 2,5" για να κουμπωθουν σε ΗΡ φορητο πρεπει να αφαιρεσεις ενα κλιπακι απ'τα jumper του παλιου,να το κουμπωσεις στα jumper του καινουριου και μετα να τον κουμπωσεις μεσα στο λαπτοπ

Δημοσ.

Για την τοποθέτηση κάνεις ακριβώς την ανάποδη διαδικασία. Θα αφαιρέσεις το frame από τον παλιό δίσκο, θα το προσαρμόσεις στον καινούριο (σφίξε καλά τα βιδάκια). Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν "προσαρμόζεται" εύκολα στον ide connector μην τον πιέσεις πάρα πολύ. Βεβαιώσου ξανά ότι κάνεις τα πάντα σωστά...και ξαναδικίμασε με σταθερές κινήσεις.

Συνήθως οι κατασκευαστες βάζουν κάτω από το δίσκο ένα αυτοκόλλητο αντιστατικό film. Αν ο δικός σου έχει τέτοιο film και επειδή ο καινούριος δεν θα έχει, καλό είιναι να το ξεκολλήσεις και να το βάλεις στον καινούριο.

O western που αναφέρει ο smilefreeware στην τιμή αυτή είναι κελεπούρι. Πολύ αξιόπιστος, φθηνός αλλά όχι από τους πιο γρήγορους (χωρίς να θεωρείται αργός). Από διαθεσιμότητα σε 2,5'' σαφώς υπάρχει ειδικά στη στουρνάρη.

Συμφωνώ για τις 7200 στροφές που λέει ο ItsToasted, σαφώς είναι πολύ καλύτερος από έναν 5400rpm αλλά τότε θα "παίξεις" τουλάχιστον γύρω στα 145? για ένα 100Gb. πχ

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.301621

και επιπλέον θα χρειαστεί λίγο παραπάνω "ψάξιμο" γιατί δεν υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα σε 7200 2,5'' όσο σε 5400.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...