silverthan Δημοσ. 31 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2007 Η Shell V-Power (η απλή, όχι η racing) πόσα οκτάνια είναι?
grigas Δημοσ. 31 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2007 Τα οκτάνια της βενζίνης εκφράζουν την αντικροτική συμπεριφορά της βενζίνης, το πόσο δηλαδή μπορεί να αντέξει την συμπίεση σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας (στον θάλαμο καύσης δηλαδή) χωρίς να παρουσιάσει εκρήξεις. Όταν πριν αρκετά χρόνια όρισαν τον αριθμό οκτανίου είπαν το εξής: Το ισοοκτάνιο έχει τέλεια συμπεριφορά όσον αφορά την αντοχή στην συμπίεση. Άρα όποια βενζίνη στον πρότυπο βενζινοκινητήρα παρουσιάζει ακριβώς ίδια συμπεριφορά με το καθαρό ισοοκτάνιο θα ονομάζεται βενζίνη 100 οκτανίων. Το επτάνιο έχει την χειρότερη συμπεριφορά. Η βενζίνη η οποία παρουσιάζει ίδια συμπεριφορά με το επτάνιο είναι βενζίνη 0 οκτανίων. Στην πράξη οι βενζίνες που χρησιμοποιούμε είναι κάτι το ενδιάμεσο. Έτσι η βενζίνη των 95 οκτανίων είναι μια βενζίνη η οποία έχει την ίδια αντικροτική συμπεριφορά με ένα μίγμα 95% ισοοκτανίου και 5% επτανίου. Με την βοήθεια βελτιωτικών μπορούμε να πετύχουμε βενζίνες και πάνω απο 100 οκτάνια. Κλασσική περίπτωση οι βενζίνες που χρησιμοποιούσαν παλιά στην Formula 1 (έχω σταματήσει να ασχολούμαι με το σπορ εδώ και 5 χρόνια οπότε δεν έχω ιδέα τι ισχύει σήμερα) οι οποίες είχαν κάπου 15.000 δρχ το λίτρο. Οι κινητήρες άμεσου ψεκασμού FSI & TFSI οι οποίοι δουλεύουν σε υψηλότερη συμπίεση από ότι οι έμμεσου ψεκασμού χρειάζονται 100άρα βενζίνη για να λειτουργήσουν σωστά. Λειτουργούν και με 95άρα αλλά με μικρότερη απόδοση και σίγουρα μακροπρόθεσμες φθορές. Για το αν ο κάτοχος ενός αυτοκινήτου έχει να επωφεληθεί από την χρήση 100άρας βενζίνης στην περίπτωση που έχει ένα αυτοκίνητο που δεν την απαιτεί οι απόψεις διίστανται. Κατά την άποψή μου ο μέσος οδηγός δεν την χρειάζεται. Εάν όμως προσπαθεί να πάρει το 100% από την ισχύ του αυτοκινήτου - έχοντας παράλληλα προβεί και σε βελτιώσεις - τότε η χρήση 100άρας βενζίνης μάλλον καλό θα του κάνει. Όσον αφορά τα πρατήρια βενζίνης θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα που μίλησε για τα πρατήρια που είναι ιδιοκτησία των εταρειών. Εδώ και 1 χρόνο βάζω βενζίνη από μία Shell ιδιοκτησίας της μητρικής εταιρίας. Είμαι 100% ικανοποιημένος τόσο από την ποιότητα της βενζίνης, όσο και από την ακρίβεια της αντλίας. Ξέροντας τα χιλιόμετρα που έχω διανύσει από το προηγούμενο γέμισμα μπορώ πάντα να προσδιορίσω με ακρίβεια 2-3% το πόσο βενζίνη θα μου βάλει. Γι αυτό και δεν αλλάζω πρατήριο ούτε με σφαίρες (είναι κ ο φτηνότερος στην περιοχή - 88 λεπτά το λίτρο έχει την 95άρα) Τέλος όσον αφορά το πετρέλαιο, ο αντίστοιχος δείκτης είναι ο αριθμός κετανίου (αυτή τη στιγμή δεν θυμάμαι ακριβώς πώς ορίζεται, αν υπάρχει ενδιαφέρον θα μπορούσα να το ψάξω) Το παραπανω ειναι (σχεδον) σιγουρο οποιος θελει μπορει να δει στο κλασσικο μπλε βιβλιο του ιδρυματος Ευγενιδη της χημειας 1ης και 2ης δεσμης. Τί μου θύμησες τώρα...άπειρες ώρες διαβάσματος σε αυτό το βιβλίο - ειδικά στην οργανική για τις πανελλαδικές....
grigas Δημοσ. 31 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2007 Η Shell V-Power (η απλή, όχι η racing) πόσα οκτάνια είναι? Από το site της Shell Αναφερόμαστε στον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τον τρόπο αναγραφής του ενδεικτικού σήματος V-Power στα πρατήρια SHELL και συγκεκριμένα την απουσία αναγραφής του αριθμού οκτανίων του προϊόντος. Ξεκαθαρίζουμε ότι η βενζίνη V-Powerείναι ενισχυμένη αμόλυβδη και ανήκει στη κατηγορία 95 οκτανίων. Τα χαρακτηριστικά της V-Power οφείλονται στα πρόσθετα ειδικής τεχνολογίας που αυτή περιέχει τα οποία δρουν κατά 2 τρόπους. Αφενός μειώνουν ενεργά τις τριβές της επιφάνειας των μετάλλων του θαλάμου καύσης και αφετέρου καθαρίζουν τον κινητήρα από τα στερεά κατάλοιπα και εμποδίζουν τον σχηματισμό νέων, βελτιώνοντας την απόδοση του. Η V-Power κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια έχοντας πιστούς πελάτες οι οποίοι είναι η απόδειξη της υψηλής ποιότητας του προϊόντος. Η ποιότητα των καυσίμων V-Power αλλά και οι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές μας στην απλή αμόλυβδη βενζίνη είναι οι κύριοι λόγοι που μας έφεραν στην πρώτη θέση στη προτίμηση των καταναλωτών. Πιστεύουμε ότι οι πινακίδες στα πρατήρια μας είναι σύννομες με τις Αγορανομικές διατάξεις γι αυτό και η ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης μας βρίσκει έκπληκτους. Παρόλα αυτά η αυξημένη ευαισθησία μας σε θέματα ενημέρωσης του καταναλωτή και οι μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας, μας οδηγούν σε άμεση τοποθέτηση συμπληρωματικής σήμανσης στις πινακίδες των πρατηρίων μας.
foufoutios Δημοσ. 31 Μαρτίου 2007 Μέλος Δημοσ. 31 Μαρτίου 2007 νομιζω πως με καλυψες πληρως φιλε grigas Ειδικα αυτο για τους κινητηρες αμεσου ψεκασμου βοηθησε πολυ. Θα προσπαθησω να βρω ενα καλο πρατηριο και να μη βαζω απο οπου να 'ναι, σιγουρα θα βοηθησει
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.