Προς το περιεχόμενο

"νομική" ερώτηση περί προγράμματος

PavelX

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα,

δεν ξέρω εάν είμαι στην σωστή κατηγορία ή γενικά ποστάρω την απορία στο σωστό forum.

Φτιάχνω ένα πρόγραμμα με μια Χ λειτουργία. Λειτουργεί με βάσεις δεδομένων (δλδ εκεί αποθηκεύει data κτλ) και τέτοια προγράμματα υπάρχουν ήδη στο Internet και έχω βρει 1-2.

Το ερώτημά μου είναι το εξής. Για να προσελκύσω ήδη υπάρχοντες χρήστες των "ανταγωνιστικών" προγραμμάτων, σκέφτομαι να βάλω "convert database" επιλογή. Δηλαδή να παίρνω την ήδη υπάρχουσα βάση του άλλου προγράμματος και να εισάγω τα στοιχεία του στην δική μου βάση. Να σημειώσω ότι οι βάσεις δεδομένων δεν είναι κλειδωμένες/κρυπρογραφημένες. Στο ένα πρόγραμμα είναι plain αρχεία. Να σημειώσω ακόμη ότι τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα είναι καθαρά του χρήστη. Δεν κάνω ούτε reverse engineering ούτε τίποτα.

Θα έχω κάποιο νομικό πρόβλημα?

Το πρόγραμμα θα είναι Freeware (άντε και κανένα donation)

Thnx

Δημοσ.

Θεωρώ πως δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα, αφού δε «δανείζεσαι» κώδικα από τα εν λόγω προγραμμάτα και δεν κάνεις κανενός είδους reverse engineering.

Καλό θα ήταν να ζητήσεις από moderators να το μεταφέρουν στο αρμόδιο section του Προγραμματισμού, για να έχεις απαντήσεις και από πιο πεπειραμένους συναδέλφους...

Δημοσ.

Δεν θα έχεις πρόβλημα. Το είχα κάνει παλαιότερα και εγώ για κάτι που έφτιαχνα και δεν υπάρχει νομικό θέμα. Αμα αρχίσεις όμως να το πουλάς....αλλάζει η κατάσταση

Δημοσ.
...Αμα αρχίσεις όμως να το πουλάς....αλλάζει η κατάσταση

Υπό τις προϋποθέσεις που περιγράφησαν, τί πρόβλημα θα μπορούσε να υπάρξει δηλαδή; Το μόνο που πάει το μυαλό μου είναι πατέντες αλλά αυτά για Αμερική. Εδώ στην Ευρώπη ισχύει ακόμη το άρθρο 52 της EPC (European Patent Convention) που μεταξύ άλλων αναφέρει:

The European Patent Convention (EPC), Article 52, paragraph 2, excludes from patentability, in particular:

1. discoveries, scientific theories and mathematical methods;

2. aesthetic creations;

3. schemes, rules and methods for performing mental acts, playing games or doing business, and programs for computers;

4. presentations of information. (emphasis added)

Δημοσ.

Σε ένα αμερικάνικο φόρουμ μου είχανε πει ότι επιτρέπεται το reverse engineering κάποιου file format αν πρόκειται για interoperability εφαρμογών, και μου έδωσαν για παράδειγμα το openoffice που διαβάζει τα .doc της M$, καθώς και το Linux που διαβάζει το NTFS.

Αφού για Αμερική είσαι εντάξει, ε, εδώ Ευρώπη χαλαρά! ;)

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Ή το πολύ πολύ κάνε το κυρίως πρόγραμμα commercial και δίνε έναν converter (έιτε σαν plugin, είτε σαν ξεχωριστό πρόγραμμα) σαν freeware. Και άμα λάχει και σαν 3rd-party software. Loopholes.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...