Προς το περιεχόμενο

Επεξεργασία εικόνας

Lucifer

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λοιπόν, χρειάζομαι λίγη βοήθεια. Κάθομαι και σκαννάρω κάποια slides προτζέκτορα. Ο σκάννερ μου είναι ο HP Scanjet 3800. Το πρόβλημά μου είναι πως σκαναρισμένα, τα slides βγαίνουν κατά πολύ σκοτεινότερα από το φυσιολογικό, πράγμα που συμβαίνει γενικώς απ' ότι κατάλαβα μιας και άλλοι 2 φωτογράφοι μου είπαν ότι και τα δικά τους το κάνουν.

Παρακάτω είναι μια φωτογραφία όπως την σκανάρει το μηχάνημα και από κάτω, η φυσιολογική.

0018.jpg

0018NAIII.jpg

Η δεύτερη φωτογραφία είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας της πρώτης. Για να καταφέρω να την κάνω όμοια με το slide, χρησιμοποίησα το HP Photosmart για να ανεβάσω λίγο την θερμοκρασία της και κατόπιν έπαιξα με το color balance και contrast του Photoshop 7.

Τώρα, τι θέλω από εσάς.

1) Να δω αν υπάρχει κάποιος τρόπος/πρόγραμμα να σκανάρεται απ' ευθείας στα φυσιολογικά του χρώματα το slide.

2) Κάποιος μου είπε πως το white balance από μόνο του, μπορεί ως ρύθμιση να παρακάμψει όλα τα βήματα που έκανα. Το θέμα είναι πως το Photoshop δεν έχει τέτοιο. Γνωρίζετε κάποιο άλλο πρόγραμμα επεξεργασίας που να έχει, και αν ναι, θα κάνει διαφορά?

Δημοσ.

Να σου πω εγώ την άποψη μου σχετικά με αυτό, όσο καλή και αν βγει η τελική εικόνα στο σκανάρισμά της , εμένα πάντα κάτι θα με χαλάει και θα την επεξεργαστώ την άτιμη, πάντα θα βάλω λίγο χρώμα, φωτεινότητα και contrast.Με Photoshοp δεν έχω ασχοληθεί ποτέ γιατί το έβρισκα πάντα πολύπλοκο, ένα άλλο όμως εξίσου καλό και αποτελεσματικό είναι το ACDSee 8 ή το 9 που βγήκε τώρα πρόσφατα http://www.acdsee.com/ (αν και φαντάζομαι ότι ήδη θα το έχεις αλλά τέλος πάντων).

Εγώ γενικώς δεν είμαι και πολύ τελειομανής όσον αφορά την τελική επεξεργασία εικόνας, για αυτό και χρόνια τώρα χρησιμοποιώ ένα απλό προγραμματάκι επεξεργασίας που στους τομείς που το χρειάζομαι (colour,contrast,sharpness,brightness), είναι πραγματικά τέλειο,-απλούστατο και αποτελεσματικό.Ο λόγος για το Photofiltre http://photofiltre.free.fr/frames_en.htm, από τα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά προγράμματα κατά τη γνώμη μου.Βεβαίως δεν νομίζω να μπορεί και τόσο να σε βοηθήσει γιατί αν κατάλαβα καλά για το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις χρειάζεσαι μια επαγγελματική σουίτα.Παρ'όλα αυτά το παραθέτω για να είναι διαθέσιμο και σε άλλους χρήστες, πιστεύω ότι θα βοηθήσει πολλούς και ειδικά αυτούς που δεν έχουν και πολύ μεγάλη μνήμη στο PC.

post-58012-129062944498_thumb.jpg

Δημοσ.
Αχέμ, και τι σχέση έχει αυτό με το μπλα μπλα κύριε μοδερέτορα;

Τώρα που το σκέφτομαι δεν έχεις κι άδικο, καλύτερα να μεταφερθεί στα software.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Το θέμα είναι ότι το 99% των χρηστών χρησιμοποιούνε προγράμματα όπως το photoshop που αφενός θέλουν εξειδίκευση και αφετέρου απευθύνονται σε επαγγελματίες. Ανάθεμα κι αν ξέρανε το 90% της λειτουργίας ενός τέτοιου προγράμματος. Ο λόγος που τα κατεβάζουνε, είναι ο ίδιος λόγος που θα προτιμήσουνε να "σπάσουνε" και να δουλέψουνε με ένα παράνομο anti-virus της έκδοσης pro, παρά να δουλέψουνε με την free έκδοση, αφού έτσι κι αλλιώς πολλές από τις λειτουργίες του pro δεν θα τις χρησιμοποιήσουν ποτέ. Απληστία που οδηγεί σε ένα σωρό άχρηστα προγράμματα στον δίσκο.

Γι' αυτό καλύτερα διάολε βρες πλήρη προγράμματα φιλικά και εύκολα στην χρήση που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες σου. To microsoft picture it! είναι ένα τέτοιο. Ότι θες θα κάνεις με τις φωτογραφίες χωρίς να χρειαστεί να έχεις master στην επεξεργασία εικόνας. Εξάλλου η microsoft φημίζεται γι' αυτό που λέμε "φιλικότητα".

Δημοσ.

Καλώς, θα δοκιμάσω αυτά που μου λέτε. Ιδέες για να γλυτώνω το edit δν παίζουν? Μιλάμε για χιλιάδες slides.

Τώρα που το σκέφτομαι δεν έχεις κι άδικο, καλύτερα να μεταφερθεί στα software.

Δεν ψάχνω software. Το να βρεθεί ένα πρόγραμμα που κάνει πιο γρήγορα/εύκολα τη δουλειά είναι δευτερεύον, αυτό που θέλω είναι να μου πει κάποιος που ξέρει από τέτοια τι να πειράξω σε οποιοδήποτε πρόγραμμα και αν χρησιμοποιήσω. Αρκεί η ισορροπία λευκού? Παίζει να γλυτώνω κάπως το color balance? Να αποφεύγω το contrast? Υπάρχει πατέντα να σκαννάρονται πιο φωτεινά τα slides?

Τώρα αν έχει να προτείνει και κάτι όπως τα παιδιά, προφανώς ευπρόσδεκτο, αλλά δεν ψάχνω αυτό -έχω καταφέρει να αλλάξω την φωτογραφία, το θέμα είναι να το αποφύγω από 'δω και πέρα.

Δημοσ.
Αρχικό μήνυμα από Aligeas

Το θέμα είναι ότι το 99% των χρηστών χρησιμοποιούνε προγράμματα όπως το photoshop που αφενός θέλουν εξειδίκευση και αφετέρου απευθύνονται σε επαγγελματίες. Ανάθεμα κι αν ξέρανε το 90% της λειτουργίας ενός τέτοιου προγράμματος. Ο λόγος που τα κατεβάζουνε, είναι ο ίδιος λόγος που θα προτιμήσουνε να "σπάσουνε" και να δουλέψουνε με ένα παράνομο anti-virus της έκδοσης pro, παρά να δουλέψουνε με την free έκδοση, αφού έτσι κι αλλιώς πολλές από τις λειτουργίες του pro δεν θα τις χρησιμοποιήσουν ποτέ. Απληστία που οδηγεί σε ένα σωρό άχρηστα προγράμματα στον δίσκο.

Γι' αυτό καλύτερα διάολε βρες πλήρη προγράμματα φιλικά και εύκολα στην χρήση που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες σου. To microsoft picture it! είναι ένα τέτοιο. Ότι θες θα κάνεις με τις φωτογραφίες χωρίς να χρειαστεί να έχεις master στην επεξεργασία εικόνας. Εξάλλου η microsoft φημίζεται γι' αυτό που λέμε "φιλικότητα".

Παρ'όλα αυτά αυτό δεν ισχύει πάντα.Για παράδειγμα παίρνοντας παράνομα το zone alarm security suite 7 που εγώ το θεωρώ ένα από τα κορυφαία προγράμματα antivirus+firewall, τότε έχεις την κορυφαία σουίτα προστασίας για το PC.Αν είσαι γενικώς άπληστος και θέλεις απλώς να έχεις τις κορυφαίες επαγγελματικές εκδόσεις μόνο και μόνο για τις έχεις και να υπερηφανεύεσαι, τότε όντως το ψιλοσκοτώνεις το PC ειδικά αν πρόκειται για δυνατότητες προγραμμάτων που σπάνια θα χρησιμοποιήσεις.Αν έχεις πάντως μια αξιοπρεπή μνήμη και μπορεί να τα αντέξει το μηχάνημα τότε δε θα έχεις πρόβλημα.Πλεόν και ένα μωρό μπορεί να βρει ένα οποιοδήποτε crack ή serial για οποιοδήποτε πρόγραμμα, εγώ απλώς συμβουλέυω ο καθένας να εγκαταστήσει ότι θα χρειαστεί περισσότερο,ακόμα και αν έχει ισχυρό επεξεργαστή και μνήμη, μου φαίνεται κάπως άκομψο να εγκαταστήσει το σύμπαν μέσα στο PC μόνο και μόνο επειδή έχει αυτήν την δυνατότητα.

Δημοσ.

Για πιο γρηγορα αποτελεσματα δοκιμασε το Picasa... Διαβαζει τη φωτο και απο εκει με λιγα κλικ εχεις ρυθμιση σε θερμοκρασια, αντιθεση, χρωμα, ωραια πραγματακια, απολυτως βασικα ομως.

Ωραιο θεμα, στη φωτο, αλλα κατι δε μου αρεσει, τεχνικα.. Δε ξερω και πολλα απο φωτογραφικες αλλα, εβαλες macro mode, στη καμερα πριν παρεις τη φωτο;

Δημοσ.

Και το link για το picasa http://picasa.google.com/download/thanks.html.Πραγματικά πολύ όμορφο πρόγραμμα, αν και όχι τόσο αποτελεσματικό στην τελική επεξεργασία.Απλώς πρέπει να μάθεις να το κουμαντάρεις κάπως.Δεν μου αρέσει επίσης που παρουσιάζει τους φακέλους καθολικά κατά σειρά και όχι με δενδροειδή μορφή όπως θα ήταν το πιο λογικό.

Επισκέπτης
Δημοσ.
Καλώς, θα δοκιμάσω αυτά που μου λέτε. Ιδέες για να γλυτώνω το edit δν παίζουν? Μιλάμε για χιλιάδες slides.

Δεν ψάχνω software. Το να βρεθεί ένα πρόγραμμα που κάνει πιο γρήγορα/εύκολα τη δουλειά είναι δευτερεύον, αυτό που θέλω είναι να μου πει κάποιος που ξέρει από τέτοια τι να πειράξω σε οποιοδήποτε πρόγραμμα και αν χρησιμοποιήσω. Αρκεί η ισορροπία λευκού? Παίζει να γλυτώνω κάπως το color balance? Να αποφεύγω το contrast? Υπάρχει πατέντα να σκαννάρονται πιο φωτεινά τα slides?

Τώρα αν έχει να προτείνει και κάτι όπως τα παιδιά, προφανώς ευπρόσδεκτο, αλλά δεν ψάχνω αυτό -έχω καταφέρει να αλλάξω την φωτογραφία, το θέμα είναι να το αποφύγω από 'δω και πέρα.

Με ένα πολυμηχάνημα HP που πήρα είχε μέσα το πρόγραμμα photosmart express. Νομίζω αυτό ακριβώς που ψάχνεις είναι, δηλαδή να μην ασχολείσαι πολύ-πολύ και να παίρνεις την φωτογραφία έτοιμη χωρίς τεράστιες διαφορές από το πρωτότυπο με ένα κλικ.

Γενικά όμως να ξέρεις πως το χρώμα που χρησιμοποιεί το monitor, η κάρτα γραφικών κλπ, πάντα συμβάλει ώστε να υπάρχει μία απόκλιση της πραγματικής φωτογραφίας με το αντίγραφο. Εκτός πια αν πας σε απευθείας σκανάρισμα-εκτύπωση χωρίς τον υπολογιστή. Αν βέβαια υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

Δημοσ.

Απο οτι ξερω, αυτο που ζητας γινεται μονο με hardware, lucifer. Αλλιως με το ματι και αν εχεις ρυθμισει σωστα τα χρωματα στην οθονη σου..

The most common form of calibration aims at adjusting monitors and printers for photographic reproduction. The aim is that a printed copy of a photograph appears to be identical in saturation and dynamic range to the source file on a computer display. This means that two independent calibrations need to be performed:

The computer display needs to represent the colors of the image color space.

The printer needs to match the computer display.

In the first stage an external calibration device is attached flat to the displays surface, shielded from all ambient light. The calibration software sends a series of color signals to the display and compares the values that were actually sent against the readings of the calibration device. This establishes the current offsets in color display. Depending on the calibration software and type of monitor used, the software either creates a correction matrix (i.e. an ICC Profile) for color values before being sent to the display, or gives instructions for altering the display's brightness/contrast and RGB values through the OSD. This tunes the display to reproduce parts of a desired color space (It is technically and procedurally not possible to reproduce an exact color space on a computer display). The calibration target for this kind of calibration is that of print stock paper D65 at 120 cd/m2.

In the second stage the software sends a test print to the printer, and compares the print result with the original file with the use of an external calibration device, similar to the display calibration. A calibration profile per printer/paper combination is necessary.

Απο Wikipedia για το Color Calibration, απο οτι καταλαβαινω, αναλογα θα πηγαινει για το σκαννερ.
Δημοσ.

Μάλιστα. Ηττηθήκαμε κατά κράτος σα να λέμε.

Αιγέα, το έχω το φότοσμαρτ, κάτι κάνει, αλλά.

Θα δοκιμάσω και το πικάσα μαζί με τα άλλα, ευχαριστώ πολύ.

Manuel, δεν την τράβηξα εγώ την φωτογραφία. Μάλλον σε χαλάει που το βάθος εστίασεις θολώνει το μπροστινό άνθος.

Δημοσ.

Συνήθως τα προγράμματα που έχουν οι scanner μέσα για το scanάρισμα, έχουν και μία υποτυπώδη προεπεξεργασία, παίξε και με αυτό λίγο μπας και γίνει η δουλειά σου γρηγορότερα...

Επισκέπτης
Δημοσ.

Εγώ λέω πριν κάνει οτιδήποτε, αρχικά να απομαγνητίσει την οθόνη και γενικώς να ρυθμίσει την οθόνη χωρίς υπερβολές. Μετά να βεβαιωθεί ότι χρησιμοποιούν το ίδιο πρότυπο χρώματος ο εκτυπωτής, το σκάνερ και το μόνιτορ για να μην έχει τόσο μεγάλη απόκλιση το τελικό αποτέλεσμα.

Δημοσ.

Έχει προνοήσει το photoshop... Άμα είναι στάνταρ η διόρθωση, ως οφείλει να είναι, μπορείς να κάνεις record τις διαδικασίες όλες και να τις τρέχεις σε κάθε φωτογραφία αυτούσιες με το πάτημα ενός κουμπιού. όπως δείχνει η εικόνα έχω καταγράψει μέχρι και το close οπότε άμα φορτώσει π.χ. 50 εικόνες μαζί, θα πατήσει 50 φορές το play και τελείωσες...

edit: αν θες αναλυτικές οδηγίες που δεν νομίζω να χρειάζονται, α) 50? την ώρα:P ή β)ζήτα ευγενικά

post-4357-129062944501_thumb.jpg

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...