Προς το περιεχόμενο

ΠΟΣΗ ΜΝΗΜΗ ΕΚΜ/ΤΑΙ ΤΟ ΜΟΒΟ;

Spyrus

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ρε παιδιά στο Sisoft Sandra όταν κάνω mainboard information μου λέει ότι το chipset μου δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί όλη τη φυσική μνήμη.Τι σημαίνει αυτό;Ότι αν βάλω πάνω από μια ορισμένη ποσότητα μνήμης δεν θα χρησιμοποιείται από το Mobo;

Δημοσ.

Prwta apo ola na xereis oti to SANDRA kanei arketa lathh. Otan sto leei auto shmainei oti exeis xeperasei to orio ths mobo (px pairnei max 256 ki exeis valei 512) kai den xrhshmopoiei thn parapanw.

Δημοσ.

Nai...!)Poso yposthrizei h motherboard sou?? kai 2)Eksartatai apo thn efarmogh....Kapoia palia games de xrhsimopoioun pano apo 64MB..Den pa na exeis balei kai 1GB RAM,to idio tha einai..Bebaia,ta kainouria mporeoun OUSIASTIKA na ekmetaleuthoun mexri 384 kai kati TO POLY>...Programmata opos 3dStudioMax4.0 kai alla,eidika se WINDOWS2000 periballon,xrhsimopoioun OSH EXEIS!!!<BR> grin.gif" border="0<BR> grin.gif" border="0

Δημοσ.

To mobo μου Soyo 5Ed παίρνει σε κάθε slot μέχρι και 128 MB.Το μήνυμα το έβγαζε το Sandra ακόμα και με 96MB!Eίναι πιθανόν αν δεν κάνει λάθος το πρόγραμμα ότι το Chipset δεν μπορεί να δει από κάποια μνήμη και πάνω.Εσείς τι λέτε;Αυτή τη στιγμή έχω 224ΜΒ πάνω και δε βλέπω μεγάλη διαφορά από τα 96ΜΒ.<p>[ 20-06-2001: Message edited by: Spyrus ]

Δημοσ.

Ama exeis win95/98/ME dokimase na pas start-->run-->msconfig-->advanced kai kapou tha leei na valeis megisth posothta ram, vale authn pou exeis. Kane restart kai dokimase pali to sandra. Otan bootareis to bios kanei memory check, ekei posh ram leei oti exeis? Ama thn vgazei swsta ekei tote eisai mia xara.

Δημοσ.

To bios μια χαρά βλέπει τη μνήμη,όπως και τα win98 που έχω.Το θέμα είναι αν τα βλέπει το motherboard σύμφωνα με αυτά που λέει το Sandra.Όντως κάποια λειτουργικά δεν βλέπουν όλη τη μνήμη.Μήπως ξέρει κανείς πιο συγκεκριμένα ποιο βλέπει τι;

Δημοσ.

Apo oso xerw win2k kai panw th vlepoune olh enw win98 mexri 128. (ektws ama kaneis auto pou anafera prin) Alla padws mh dineis kai tosh vash sto Sandra, einai poly geniko programma kai einai fysiko na berdeyetai se merika configurations, px emena pada mou vgazei "disabled host controllers are present" kai palia pou eixa qdi evgaze temp 100 me 120 C, sketos fournos dhladh...Epishs mou anagnwrizei th voodoo3 se winXP ws device pou ypostirizei Hardware T&L xwris na exw valei (kai na hthela de bainoune...grrr) drivers pou ypostirizoune geometry assist h tipota tetoio.

• Super Moderators
Δημοσ.

Απ'ότι ξέρω τα Win98/ME δεν βλέπουν πάνω από 512ΜΒ - δηλαδή βλέπουν αλλά δεν την εκμεταλλεύονται. Τα Win2K όση έχεις (έως 4GΒ) την δουλεύουν.

Δημοσ.

Επειδή χρειάζεται να δουλέψω με JBuilder4 και χρειάζομαι 256 ΜΒ μνήμης για να τρέχει αξιοπρεπώς θα πάω για αναβάθμιση του λειτουργικού.Καμιά γνώμη;

Δημοσ.

Φίλε μου, η απάντηση είναι απλή. Η motherboard που αναφέρεις είναι παλιό μοντέλο, και πιθανότατα θα έχει 256kB ή 512kB cache memory. Λοιπόν, αυτό που γίνεται είναι οτι η cache χρησιμεύει για να αποτελεί ένα γρήγορο ενδιάμεσο μεταξύ RAM και CPU, και υπάρχουν ειδικοί αλγόριθμοι για αυτή την επιτάχυνση, μόνο που ορισμένη ποσότητα cache memory μπορεί να επιταχύνει (ή να cache-άρει, όπως λέμε) μέχρι ορισμένη ποσότητα RAM. ʼν η RAM που έχεις εγκατεστημένη στο σύστημά σου είναι παραπάνω, τότε η cache απενεργοποιείται τελείως. Αναφορικά, θα σου πώ πως 1MB cache φτάνει μέχρι και για 512 MB RAM. Τα 256kB φτάνουν μέχρι 128ΜΒ RAM, στην καλύτερη περίπτωση. Οπότε, εφ'όσον έχεις βάλει παραπάνω, είναι λογικό να μη βλέπεις βελτίωση επιδόσεων, αλλά ακόμα και επιβράδυνση, αφ'ού η motherboard έχει απενεργοποιήσει το caching της RAM! Το λειτουργικό σύστημα δεν έχει καμμία σχέση με αυτή τη λειτουργία. Επ'ίσης, η απενεργοποίηση γίνεται αυτόματα και δε μπορεί να αλλάξει. Μέσω BIOS μπορείς να απενεργοποιήσεις το caching, αλλά όχι και να το ενεργοποιήσεις, αν η motherboard το έχει απενεργοποιήσει. Μπορείς να κοιτάξεις μήπως η motherboard δέχεται επι πλέον cache, είτε με τη μορφή chips είτε μέσω της (παλιάς) υποδοχής COAST. Ελπίζω να βοήθησα.<P><BR><B>Live long and prosper...</B><p>[ 26-06-2001: Message edited by: spock ]

Δημοσ.

Σωστός ο Spock.Είναι τα πράγματα έτσι όπως τα λες.Το σύστημα μου όμως έχει επιλογή (από ότι λέει για 512ΚΒ ή 1ΜΒ level-2 cache.ʼρα σύμφωνα με αυτά που λες θα ΄΄βλέπει΄΄τουλάχιστον 256ΜΒ.Εγώ έχω πάνω 224 άρα θα έπρεπε να βλέπω διαφορά εώς τώρα.Από και πέρα θα έχω πρόβλημα.Σωστά;

Δημοσ.

Φίλε μου, σωστό το συμπέρασμά σου θεωρητικά, αφ'ού η μητρική σου έχει 512kB cache. Επι του πρακταίου, μπορείς να κοιτάξεις αν όντως λειτουργεί το caching, ή αν είναι απενεργοποιημένο απο το BIOS. Επ'ίσης, αν είσαι λίγο "προχωρημένος" στους υπολογιστές, μπορείς να κοιτάξεις τις ρυθμίσεις στο BIOS μόνος σου και να ψάξεις για κάποια λανθασμένη ρύθμιση. Καλή επιτυχία, φίλε μου.<P><BR><B>Live long and prosper...</B>

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...