kyrnikos Δημοσ. 29 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2007 Το θέμα έχει ως εξής : Εχουμε ένα pc το οποίο φοράει ένα p4 1.8Ghz-533 - 1.75volt και επειδή μας περισσεύει ένας p4 2.4Ghz-533 -1.5 Volt λέμε να δούμε αν γίνεται να κάνουμε την αλλαγή. Πρέπει λοιπόν να δούμε αν τον υποστηρίζει η μητρική αλλά δεν έχουμε manual. Ποιά μητρική έχει το pc ; Τρέχουμε το everest και μας λέει ότι η μητρική είναι η VIARAMA U8568 (PRO). Ψάχνοντας βλέπουμε ότι η εταιρία παραγωγής της μητρικής είναι η BIOSTAR. Βρίσκουμε το site και κατεβάζουμε το manual . Φαίνεται να είναι μια από τις πρώτες μητρικές για p4 με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι υποστηρίζει τόσο sdram (2 slots) όσο και ddr-sdram (2 slots) . Ανοίγοντας όμως το κουτί βρίσκουμε μέσα μια μητρική με 3 slots για sdram . Αρα σίγουρα δεν είναι η U8568 (PRO) ! Η μητρική δεν έχει πάνω κανένα αναγνωριστικό ούτε όνομα κατασκευαστή ούτε μοντέλο -τίποτα -τίποτα. Χρησιμοποιούμε άλλα διαγνωστικά (sysoft κλπ κλπ 5-6 σύνολο ) και όλα δίνουν το ίδιο αποτέλεσμα . Λέμε θα την ψάξουμε από το bios . Παίρνουμε τα στοιχεία : AWARD BIOS V6.00PG 10/29/2001 p4x266-8233-6A6LW00FC-00 μετά από πολύ ψάξιμο δεν καταλήγουμε πουθενά . Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι είναι η U8568 αλλά αυτό αποκλείεται . Ακόμη, τα δυο ψηφία 6A6LW00FC-00 ΔΕΝ αντιστοιχούν σε κάποιο κατασκευαστή μητρικών !!! Δοκιμάζουμε λίγο μπακάλικη τακτική ψάχνοντας για μητρικές με το παραπάνω chipset πρώτα όλες της biostar και μετά από εδώ και από εκεί χωρίς αποτέλεσμα . Συμπέρασμα : έχουμε μια μητρική που έπεσε από τον ουρανό !!! αχειροποίητη !!! Ερώτησεις : μας διαφεύγει κάτι ; υπάρχει άλλος τρόπος ταυτοποίησης ; υπάρχουν μητρικές χωρίς μαμά εταιρία ; και τελικά ... υπάρχει τρόπος να μάθω αν η μητρική υποστηρίζει τον p4 2.4Ghz-533 -1.5 Volt ; Αν απλά τον βάλω πάνω ποιά είναι η πιθανότητα να τον τηγανίσω ;
tarrasque Δημοσ. 29 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2007 http://www.biostar-usa.com/mbdetails.asp?model=u8568 αυτή έχει το chipset VIA P4X266A / VT8233A που συμφωνεί με το BIOS σου και υποστηρίζει cpu Intel Pentium 4 / Celeron processor up to 2.53GHz+ δε βλέπω λοιπόν το λόγο να μην παίξει.
kyrnikos Δημοσ. 29 Μαρτίου 2007 Μέλος Δημοσ. 29 Μαρτίου 2007 Σε ευχαριστώ , πράγματι σε αυτή παραπέμπουν οι ενδείξεις ( και στη pro) αλλά δεν είναι αυτή . Αυτή έχει 4 slots για μνήμη (2+2) ενώ η δικιά μας έχει 3 sdram. Ποιο καλά, οπτικά τουλάχιστον αν και τώρα δεν την έχω δίπλα μου, φαίνεται να ταιριάζει μια από ένα άγνωστο σε μένα κατασκευαστή OCTEK ( ξέρει κανείς αυτή την εταιρία ; ) http://support.octek.com.au/Products/MainBoards/P4/VIA/mb_p4_v_07.htm Ειδικά αυτή :Rhino P4X266E-A4E λόγω του FSB (400/533) κολλάει αρκετά καλά αλλά δεν ταιριάζουν και πάλι οι ημερομηνίες του bios. Με απασχολεί η διαφορά στο Voltage . Η μια cpu είναι στα 1.75 ενώ η άλλη στα 1.5 V . Για την επιλογή του ευθύνεται το chipset ; Δηλαδή αν μια μητρική με το p4x266-8233 ρυθμίζεται σε ένα voltage μια άλλη με το ίδιο chipset θα ρυθμίζεται ;
tarrasque Δημοσ. 29 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2007 ειδικά για το ρεύμα δεν ξέρω αλλά το chipset (northbridge) είναι βασικό για το τι επεξεργαστή υποστηρίζει: The northbridge on a particular system's motherboard is the most prominent factor in dictating the number, speed, and type of CPU(s) and the amount, speed, and type of RAM that can be used. οπότε γι'αυτό κάνω την υπόθεση ότι δεν θα έχεις πρόβλημα αλλά ας μας πει και κανένας που γνωρίζει περισσότερα
@topos Δημοσ. 29 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2007 Ανοιξε το κουτι σου και ψαξε να βρεις κανενα λογοτυπο/αυτοκολλητο της κατασκευαστριας εταιριας πανω στην μητρικη.
kyrnikos Δημοσ. 30 Μαρτίου 2007 Μέλος Δημοσ. 30 Μαρτίου 2007 Μπα , δεν παίζει . Μιλάμε δεν έχει τίποτα ,το παραμικρό !!! Για να μην τη βγάλω από το case την εξέτασα πόντο πόντο όλο το pcb με φακό ! Τίποτα καμιά ένδειξη κατασκευαστή . Υπάρχει περίπτωση να είναι στην πλάτη του pcb ; Έχω καταφέρει στο παρελθόν να βρω στοιχεία για μητρικές 10 ετών αλλά εδώ έχω παραδώσει ! Αφού σκέφτομαι πια μήπως είναι κανένα κομμάτι-δείγμα που τελικά δεν κυκλοφόρησε ποτέ . Μάλλον τελικά θα κάτσω πάνω τη cpu και ότι γίνει !!!
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 30 Μαρτίου 2007 Moderators Δημοσ. 30 Μαρτίου 2007 εδω και το chipset σου Συμφωνα με αυτο το λινκ, ο επεξεργαστης δεν υποστηριζεται, καθως ειναι 533FSB ενω η μητρικη (chipset) σηκωνει ως 400. Αλλά δοκιμασε απλα να τον βαλεις να δεις αμα δουλευει, δεν θα παθει τιποτα ΝΟΜΙΖΩ....(δεν παιρνω και ορκο). Εγω παντως σε αντιστοιχη περιπτωση εβαλα, και απλα δεν ανοιγε...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.