Προς το περιεχόμενο

Προτεραιότητα πακέτων σε τοπικό

Gryzor

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα!

Στο σπίτι μου έχω μία (καινούργια, πανέμορφη) 4άρα γραμμή με ΤΕΛΛΑΣ. Εγώ τη χρησιμοποιώ για, εμ, κατεβάσματα, η κοπέλα μου όμως τη χρησιμοποιεί για τη δουλειά της.

Ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει τρόπος στο δίκτυο (ένα πισί με ρούτερ, το φορητό της μέσω wireless) η κίνηση για/από το λάπτοπ της να έχει απόλυτη προτεραιότητα (πχ έναντι μουλαριού και downloaders). Χρησιμοποιώ έτσι κι αλλιώς το cFosSpeed, και είναι μια χαρά πρόγραμμα, αλλά στη συγκεκριμένη ανάγκη δεν με καλύπτει πλήρως...

Ευχαριστώ!

Θ

Δημοσ.

Αυτό που ζητάς μπορεί να γίνει μέσω router και λέγεται QoS (Quality of Service).

Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο είναι 100% αποτελεσματικό.

Μπορείς να ορίσεις τα ports που χρησιμοποιείς από p2p πχ Μουλαρι, να έχoυν medium ή low priority.

Δημοσ.

@manosloub: αυτό το κάνω και με το cFosSpeed. Όμως, πχ, από RapidShare κατεβάζω μέσω θύρας 80, και άρα το λαμβάνει ώς browsing. Γι αυτό και λέω ότι θέλω να ορίσω προτεραιότητα κατά συσκευή/ip. Το QoS δουλεύει (διορθώστε με αν κάνω λάθος;;;) με πρωτόκολλα. Εγώ θέλω το laptop να παίρνει προτεραιότητα, ό,τι κι αν κατεβάζει (δουλεύει POP/IMAP, http(s), remote terminals... κάμποσα πρωτόκολλα!).

@boredmind: μα, αυτό, αν και το ευκολότερο (ειδικά στο μουλάρι) δεν θέλω με τίποτα να το κάνω γιατί θα χάσω bandwidth, χωρίς κανένα λόγο όταν δεν χρειάζεται η κοπέλα μου εύρος!

Ευχαριστώ πάντως... :)

Δημοσ.

Το QoS μπορεί να γίνει με διάφορα κριτήρια. Π.χ.:

1. Πρωτόκολλο

2. Διεύθυνση/διευθύνσεις IP

3. Διεύθυνση MAC κάρτας δικτύου

4. Θύρα Ethernet του ρούτερ

Για σένα το ιδανικό θα ήταν το 3. Τί απʼ αυτά υποστηρίζει το QoS του ρούτερ σου;

Δημοσ.

Για σένα το ιδανικό θα ήταν το 3. Τί απʼ αυτά υποστηρίζει το QoS του ρούτερ σου;

Τω όντι. Θα πρέπει να δώ - δεν θυμάμαι. Ξέρει κανείς αν μπορεί να γίνει αυτό με το SpeedTouch585 που δίνει η Τελλας (προς το παρόν χρησιμοποιώ ένα 3com)? Αυτό που φοβάμαι είναι ότι αν δεν το υποστηρίζει ο ρούτερ θα πρέπει να το ξεχάσω...

Δημοσ.

Θα πρέπει να το υποστηρίζει το router/4p switch που είναι συνδεδεμένα τα pc σου ή το switch -αν έχεις ξεχωριστό- κ πέφτει επάνω του το router σου.

Ισχύουν αυτά που σου είπε ο Eusebius για τους τρόπους.

Για να πας σε λύση switch με interface δεν είναι φτηνή λύση.

Από router το έχω δοκιμάσει με usr, linksys, zyxel & δουλεύει οκ.

Αν υποθέσουμε πως παίζεις με καρφωτές ip στα pc (για να δουλεύει το port forward π.χ.) θα σε βολέψει με ip qos.

Μη φανταστείς όμως ότι θα είναι σαν να μην ανεβάζει/κατεβάζει τπτ η γραμμή σου.

Ιδίως αν χρησιμοποιείς p2p συγχρόνως τα sim connections της γραμμής σου είναι μετρημένα.

/sc

Δημοσ.

Όντως, αν έχει μπουκώσει στις συνδέσεις από p2p δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, όμως προς το παρόν η Tellas φαίνεται να συμπεριφέρεται πολύ καλύτερα απ'ό,τι η HOL σε αυτό το θέμα.

Είτε με IP (όντως πέφτουν καρφωτές) είτε με MAC το αποτέλεσμα είναι λίγο πολύ το ίδιο (το IP assignment δεν γίνεται μέσω MAC έτσι κι αλλιώς;). Και ναι, δεν θα είναι και σαν να είναι άδεια η γραμμή (και το 100% του bandwidth να έχει reserved για το QoS θα παίζουν, όπως είπες, οι ανοιχτές συνδέσεις), αλλά κι ένα 50% ή 33% να της δώσω μια χαρούλα θα είναι... απλά προσπαθώ να τη διευκολύνω όσο το δυνατόν περισσότερο.

Στο http://www.adslgr.com βρήκα ένα (ελληνικό!) προγραμματάκι που υποτίθεται ρυθμίζει το QoS στα SpeedTouch, θα το δοκιμάσω και θα σας πω!

Ευχαριστώ και πάλι :)

Θ

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...