Προς το περιεχόμενο

Εύρεση συνάρτησης

Jacaranda Bill

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θα ήθελα τα φώτα σας στο παρακάτω πρόβλημα. Πιθανόν να είναι εύκολο. Θυμάμαι ότι στο σχολείο κάναμε τέτοια αλλά τώρα οι λεπτομέρειες μου διαφεύγουν...

Έστω ότι εχουμε την συνάρτηση: f(x, y) => a

To a προκύπτει από μια άγνωστη σχέση των x, y (αλλά σταθερή σχέση, δηλαδή για οποιαδήποτε ζευγάρι των x, y η σχέση είναι πάντα ίδια).

Επίσης έστω ότι ξέρουμε τα a κάποιων ζευγαριών, π.χ.

f(1, 2) = 10

f(2, 3) = 12

f(3, 9) = 17

...

Eρώτηση 1: Υπάρχει τρόπος να υπολογίσουμε το άγνωστο a για ένα δεδομένο ζευγάρι; π.χ.

f(4,5) = a

f(10, 11) = a

Ερώτηση 2: Πόσα ζευγάρια x, y με τα αντίστοιχα a τους θα πρέπει να γνωρίζουμε για να απαντήσουμε με ασφάλεια στην Ερώτηση 1;

Ερώτηση 3: Υπάρχει τρόπος να "βαθμολογήσουμε" τον τρόπο υπολογισμού; Να αξιολογήσουμε (με ποσοστό; ) δηλαδή

την ακρίβεια του.

Δημοσ.

Φαντάσου ένα hash key που υλοποιεί την παραπάνω συνάρτηση. Οι απαντήσεις είναι,

1) Όχι,

2) Άπειρα (ή τέλος πάντων όλα τα ζευγάρια x, y, a)

3) Άμα τα δοκιμάσουμε όλα, υπολογίζουμε το ποσοστό ως σωστά/Ν.

Γι' αυτό οι συναρτήσεις που χρησιμοποιούν τα hash keys λέγονται one way, επειδή δεν γίνεται από το a να πάρεις τα x, y.

Τώρα αν δεν πρόκειται για σύστημα ασφαλείας (=one way συνάρτηση) αλλά για κάτι απλό, π.χ. τριώνυμο, τότε υπάρχουν μέθοδοι...

Δημοσ.
1) Όχι

Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον άγνωστο έστω με απόκλιση;

Ισως με κάποια στατιστική μέθοδο βασιζόμενοι στα γνωστά ζευγάρια και τα αντίστοιχα a τους;

Τώρα αν δεν πρόκειται για σύστημα ασφαλείας (=one way συνάρτηση) αλλά για κάτι απλό, π.χ. τριώνυμο, τότε υπάρχουν μέθοδοι...

Σαν τι μέθοδοι;

Δημοσ.
Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον άγνωστο έστω με απόκλιση;

Ισως με κάποια στατιστική μέθοδο βασιζόμενοι στα γνωστά ζευγάρια και τα αντίστοιχα a τους;

η απαντηση παραμενει οχι...αν το πας βαση στατιστικης πεφτεις ποοοολυ μακρια.αν αμφιβαλλεις δοκιμασε το με γνωστο παραδειγμα.

οσο για την ευρεση σφαλματος που ζητας (αν καταλαβα καλα) δεν ειναι δυνατον να γινει με απλα μαθηματικα.εχω την εντυπωση οτι χρειαζονται σειρες μακρια κι αγαπημενοι με αλλα λογια...

Σαν τι μέθοδοι;

αν ξερεις βεβαια τον τυπο του πολυωνυμου τοτε ειναι απλα τα πραγματα (μιλωντας παντα για τριωνυμο)

ειναι ομως τριωνυμο??(μη γραφω στο ντουκου τη λυση αν δεν εισαι σιγουρος....)

Δημοσ.

Σκούρα τα πράγματα...:?

Κάποιος άλλος φίλος μου είπε ότι η λύση μπορεί να έρθει με Linear Regression.

Αξίζει να το ψάξω ή ματαιοπονώ;

Δημοσ.

για linear regression δεν ξερω,θα σε γελασω.

μπορεις να μας πεις εκτος απ΄το μαθηματικο του θεματος,τι ακριβως προσπαθεις να λυσεις??

(αν και η περιεργεια σκοτωσε τη γατα,εγω εκει....δεν το βαζω κατω!)

Δημοσ.

Αφορά θέμα κοστολόγησης. Tα a είναι χρόνοι ολοκλήρωσης συγκεκριμένης φάσης στην κατασκευή ενός προϊόντος. Τα x και y είναι οι διαστάσεις του προϊόντος που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι παράθυρο. Εχω χρονομετρήσει και ξέρω ότι για να φτιάξω παράθυρα τύπου Π θέλω

a1 χρόνο για διάσταση x1 x y1

a2 χρόνο για διάσταση x2 x y2

κ.ο.κ.

τώρα αναζητώ τον χρόνο που απαιτείται για μια οποιαδήποτε διάσταση x, y.

Δημοσ.

Υπάρχουν μέθοδοι για τέτοια, άνοιξε κανά βιβλίο στατιστικής...

Νομίζω στο περίπου διαλέγεις βαθμό εξίσωσης (δηλαδή τον εκθέτη στην α * χ ^ εκθέτης + β * χ ^ (εκθέτης - 1) + ... + κ = 0) και μετά εφαρμόζεις π.χ. μέθοδο ελαχίστων τετραγώνων για να ταιριάξεις με βέλτιστο τρόπο την καμπύλη στα δεδομένα σου.

Πρέπει να έχει και το Excel τέτοια συνάρτηση, ψάξ' το λίγο.

Δημοσ.

Στην γενική περίπτωση, μπορείς να λύσεις το πρόβλημα με μεθόδους πρόβλεψης όπως πχ Linear Regration, αλλά το θέμα είναι ότι δεν θα σου δώσουν αρκετά καλό αποτέλεσμα σε σχέση με την απλότητα του προβλήματος και τον χρόνο επίλυσεις...

Μία πιο απλή λύση είναι να πάρεις αρκέτα δείγματα (πχ 20) και να δοκιμάσεις να κάνεις ένα γράφημα ή να δεις την τάση που έχει η συνάρτηση με το μάτι..

Πχ για το συγκεκριμένο παράδειγμα θα έλεγα ότι ο χρόνος κατασκευής ενός παραθύρου εξαρτάτε από το μέγεθος των πλευρών και το μεγεθος του γυαλιού...

Δηλάδή Α ~ (Χ + Υ + ΧΥ) μπορείς να βάλεις συντελεστές πχ

Α = αΧ +βΥ +γΧΥ + δ και να δεις έαν μπορείς να βρεις μία λύση στο σύστημα που να ικανοποιεί τις δικές σου μετρήσεις...

καλή τύχη

Δημοσ.

ego eimai tis gnomis gia grigorada na to kaneis me meso oro

na bris dld poso peripoy kaneis gia na kaneis 1 metro parathiro

kai me ayto na polaplasiazis epi ta metra poy tha kaneis den einai kai

telia sosto alla etsi doyleyi i paragogi se emporika programmata

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...